operaatio äiti - Banneri

Vuonna 2017 olin jo pitkällä raskaana ja odotin kolmatta lastani. Kesken raskauden huomasin voinnin huononevan selkeästi. Syyksi paljastui matala ferritiini.

Ferritiini

Arvot näennäisesti ”kunnossa”, mutta olo huono?

Oletko väsynyt, hengästyt helposti ja moni arkinen asia tuntuu fyysisesti raskaalta, mutta arvot ovat näennäisesti hyvät? Tiesitkö, että äärimmäisen harvoin mitataan hemoglobiinin lisäksi ferritiini, joka kertoo paljon ihmisen voinnista?

Sydän tykytti ja väsähdin kunnolla

Kaikki alkoi siitä, kun kävelin rantaa pitkin ja tunsin valtavaa uupumuksen tunnetta. Hengästyin noin 20 metrin matkalla, sydän tykytti ja pysähtelin lepäämään. Ihmettelin suuresti, että missähän voisi olla vika.. Verikokeissa paljastui matala ferritiini eli varastorauta. Arvo oli vain 3 eli varastot käytännössä tyhjät.

Matalan ferritiinin oireita

Väsymys, sydämentykytys, hengästyminen, huimaus, painon lasku tai nousu, heikotus, kalpeus, jatkuvat päänsäryt, soivat korvat, hiustenlähtö ja hiusten oheneminen, heikkouden tunne, hermostuneisuus, jalkakivut, hengitysvaikeudet, yleiskunnon heikkeneminen, hajamielisyys, keskittymisongelmat, levottomuus, hengenahdistus, ihon ja huulten kuivuminen, kynsien lohkeilu, vaaleat ikenet, rintakipu, suun oireet, kuten palan tunne kurkussa, ientulehdus, vaalea, ohentunut limakalvo, hidastunut limakalvojen paraneminen, suun haavaumat, kielen nystyjen muutokset, kielikipu, nielemisvaikeudet tai suupielten haavaumat, alavireys, paniikkihäiriöt, nivel- ja lihaskivut, joska muistuttavat fibromyalgiaa, liikahikoilu ja ja hikoilupuuskat, lievä lämmön nousu tai voimakkaat ruumiinlämmön vaihtelut muutaman tunnin aikana, infertiliteetti naisella, voimakas lihasheikkous, ruokahaluttomuus, ahdistus, ihon tuntomuutokset/häiriöt, unihäiriöt, suolen toiminnan häiriöt ja ripuli, masennusoireet, sydämen rytmihäiriöt, jotka voivat olla vaikeita, sydämen vajaatoiminta, kipukynnyksen aleneminen ja voimakkaat kivut, turvotus (LÄHDE: Puhti) Tummensin omat oireeni!

Kuten huomaamme; oireita voi olla monenlaisia. Oireiden esiintyminen on aina yksilöllistä. Nämä oireet voivat olla peräisin anemiasta tai raudanpuutteesta ilman anemiaa. Raudanpuute ilman anemiaa tarkoittaa tilaa, jossa hemoglobiini on hyvä, mutta ferritiini liian matala. Lisää tietoa aiheesta löytyy helposti netistä tai seuraamalla alansa asiantuntijoita. ( Lääkäri Ilona Ritola )

Varastorauta nollilla taas

Ferritiini mitattiin nyt syksyllä ja se oli silloin vain 11 (vuoden alussa 30). Lääkäri ilmoitti Naistenklinikan vastaanotolla, ettei tarvetta infuusiolle ole ja oikeastaan voin jättää lisäraudankin syömättä, koska hemoglobiini on yli 140. Muutama päivä sitten verikokeita kontrolloitiin taas ja kumpikin arvoista oli romahtanut alas. Nyt hemoglobiini on enää 117 ja varastorauta 3. Voin sanoa, että tila alkaa näkyä jo olossa selkeästi ja olemaan terveydellikin haitallista. Olen väsynyt jatkuvasti, en jaksa enää mitään ja toisaalta taas unen saaminen kaiken väsymyksenkin läpi tuntuu suurelta haasteelta. Kärsin myös pahoista sydämentykytyksistä, joita erehdyn luulemaan AINA alkavaksi paniikkikohtaukseksi, vaikka en ole niitä aikoihin edes saanut.

Ongelmia raudan syömisessä

Kaikista isoin kompastuskivi tässä on ollut sopivan rautavalmisteen löytäminen. Olen kokeillut tabletteja, suihkeita ja litkuja. Reagoin jostain syystä todella voimakkaasti ja saatan jopa rajusti oksennella. En tiedä reagoinko itse raudalle vai esimerkiksi makeutusaineille, koska olen näin aikuisiällä alkanut kehittämään allergialistaa itselleni. Olen tullut allergiseksi esimerkiksi pesuaineille, deodorantille ja monelle muulle asialle.

Tilanteelle ei tehdä mitään

Silti tilanteelle ei tehdä mitään. Lääkärit eivät kaikki halua ottaa kantaa ferritiiniin ja toisaalta Naistenklinikalla vaihtuu lääkäri joka käynnillä. Toivon, että tämä asia nyt etenee, koska on ikävä mennä sektioon madaltuvilla rauta-arvoilla ja aloittaa vauvavuosi väsähtäneenä.

Onko teillä ollut matala ferritiini? Oliko helppoa saada hoitoa ongelmaan?

 

SEURAA MYÖS INSTAGRAM @operaatioaiti

Kommentit (20)

Hei, useamman ihmisen veren rauta-arvot on saatu nousemaan solusuola/solumineraali nro 3. Ei aiheuta ongelmia vatsalle tmv:lle. Sopii vauvasta vaariin. Usein tulokset saavutetaan nopeasti ja imeytymisen kanssa ei ongelmia.

Lokakuussa 2017 hb 134 ja ferritiini 7. Sain infuusiona 2x 1000mg rautaa. Olin raskaana ja taysin synnytyslääkäri oli sitä mieltä et mielummin rautaa kuin synnytuksen jälkeen lisäverta.
5.12 poika syntyi enkö ollut aivan valkoinen joten infuusio auttoi.

11/2019 ferritiini oli 15 ja hb 134 taas. Edellisin synnytys oli ollut 2/2018.
Lääkäri käski 3kk kokeilla eri valmisteita, mutta vatsa ei niitä kestänyt joten oksentelin ja ravasin vessassa.
Olisin saanut infuusion mutta tuli korona ja pian muutettiin 840km päähän. Oireina oli silloin väsymys ja saamattomuus.

Siitä sitten oireet lähtikin laukalle ja aikalailla bingosin loppuvaiheessa kaikki oireet ja vähän päälle. Pahimpana kymmenkunta rytmihäiriöitä per päivä, nivelkivut, jalkapohjien kivut, hapen puute jne..

Sain täällä lapissa lääkärin ottamaan labrat ja hb 113 ja ferritiini 5.
Kysyi mitä haluan et tehdään. Infuusion halusin ja sain lopulta 1000mg ja 500mg viikon välein.
Mä en olisi kyennyt mihinkään enää. Kilpparikin valui enemmän ja enemmän vajaatoiminnalle.

Jos en olisi saanut infuusiota olisin tehnyt valituksen hoitamatta jättämisestä. Tuossa tilassa se rauta suunkautta ei välttämättä koskaan nouse tai nousee vuoden päästä.

Lääkärit ei uskalla hoitaa, huutelee muoti sairaudeksi.
Mutta ainakin itsellä raudanpuute anemia heikensi voimakkaasti elämän laatua ja aiheutti muita ongelmia.
Se pitää hoitaa eikä pelleillä.

Suomessa muutenkin lääkärit ei uskalla astua muotista ulos. Mikä on harmi.

Mullakin vaikuttaa paljon elämänlaatuun. En esimerkiksi ennen kärsinyt sydämen tykytyksestä, mutta kärsin siitä aina, kun ferritiini lähentelee 3-5. Ei pysty edes lenkkiä kävelemään ilman lyyhistymisen tunnetta.

Eri rautavalmisteita kannattaa kokeilla…. ja myös kannattaa selvittää ettei mitään muuta taustalla (esim.keliakia) raskaus on tietysti oma juttunsa kun vauva imee varastoja mutta sitten synnytyksen jälkeen…. jos ei raudalla arvot kohene tai tipahtaa heti uudelleen syyt kannattaa selvittää ja rautaa joutuu syömään tosi pitkään eikä heti tunnu voinnissa…. ja vaiva ei tosiaan ruokavaliolla korjaannu ja c-vit./monivitaamiini buusteriksi….nykytutkimustiedon perusteella ilm. Joka 2.pvä otettuna rauta imeytyisi paremmin…. tsemppiä❤️Tie on pitkä….

Joo keliakia zekataan onneksi usein diabeteksen takia. (Vuosittain). Olen yrittänyt syödä joka toinen päivä ja kokeillut lukuisia tabletteja, nestemäisiä sekä suihkeita. Varmaan lukuisat keskenmenot sekä runsaat vuodot tiputtaneet arvoja.

Pitäisiköhän sinun sijoittaa vähän rahaa yksityisellä lääkärillä käymiseen, niin pääsisit rautatiputukseen?

Jos kyse olisi pienestä summasta, niin joo. Mutta kyse olisi päälle tuhannesta eurosta, joka pitäisi ottaa asunto säästöstä. Kyllähän sitä pitäisi kunnallisella saada sitä apua myös.

Suosittelen vahvasti kotimaista vastaystävällistä luontaistuotetta: Bertil’s rautatabletteja (Valioravinto). Niillä sain raskaana ollessani ferririiniarvot nousemaan niin, että synnytyssairaalan lääkäritkin sitä ihmettelivät. Söin yhdessä sitrushedelmän kanssa aterioiden välissä.

Nyt en enää muista olenko peräti kokeillut tuon, mutta voisihan yrittää uudelleen 🙂

Minulla sama, hb 90 ja ferritiini alle 3. Samanlaisia oireita ja kauhean väsynyt. Olin myös ferinject tiputuksessa.

Oliko siitä apua?

Toinen raskaus. Kun valitin väsymystä ja hengästymistä, mitattiin ferritiini alle kolme, hemoglobiini 87. Viikon päästä pääsin rautatiputukseen. Siitä kahden viikon päästä hemoglobiini oli noussut 109:ään. Seuraavassa labrassa sitten mitataan uudestaan tuo ferritiini. Aika jännä, ettet ole päässyt tiputukseen. Ymmärtääkseni noiden tablettien avulla nousee vielä hitaammin ja kuitenkin vauvakin tarvitsee sitä rautaa.

Ihmettelen kyllä samaa itse!

Itsekin olen raskaana ja tuli rajut oireet ihan yhtenä päivänä, kova huimaus niin että olin pyörtyä töissä, ja se jatkui väsymyksenä, yleisenä huonona olona jne. Rautaa olen syönyt siitä lähtien, ja arvot on seilanneet alarajojen tuntumassa nelisen kuukautta. Minulla ensimmäinen lääkäri oli (rivien välistä) sitä mieltä, että rouva voisi nyt vaan ryhdistäytyä ja lopettaa turhan kitinän. Että varmaan aika montaakin ihmistä syksyllä väsyttää. Toinen lääkäri taas katsoi kokonaiskuvaa ja kun ferritiini oli 15, sanoi että yleensä rautainfuusion rajana pidetään JOKO hemoglobiinia tai ferritiiniä. Kyseli tarkkaan vointia ja kun kerroin kaikki oireet ja että rautaa olen syönyt aika isoja annoksia koko ajan, arveli että sitten kannattaa infuusiota kokeilla, vielä kun ehtii ennen synnytystä. Vielä en ole voinnissa muutosta kokenut, infuusiosta nyt aikaa 1,5 viikkoa. Tämä ferritiini tuntuu kyllä jakavan mielipiteitä lääkäreissä todella vahvasti.

Harmi kyllä… itsellä olo on aika surkea.

Moi! Minulla on viime keväänä mitattu 5.9 ferritiini ja raudanpuutteeseen viittaavat punasolumarkkerit (solut pieniä ja kuljettavat vähän happea). Ongelma on ollut tuo sama, että rauta ei vaan sovi kun maha menee sekaisin tai pahimmillaan oksennan. Kesällä kuitenkin tuli apteekkiin semmoinen rautavalmiste kuin Sideral forte, joka perustuu johonkin ihan uudentyyppiseen raudan imeytymiseen. Olen napsinut sitä ja samaan aikaan vahvoja maitohappobakteereja ja pystynyt vihdoin syömään ihan kunnon kuurina rautaa! Sydänoireet ovat vähentyneet ja painonnousu (epäilen vahvasti yhdeksi oireeksi itselläni) pysähtynyt. Olokin on jaksavampi eikä niin hengästynyt 🙂

Tsemppiä, toivottavasti saat arvot kohdilleen ja riittävästi hoitoa! Rauta-arvojen kanssa tappelu osaa olla välillä tosi hankalaa.

Kiitos tuosta muutama vinkannutkin ja suunnitellut sen kokeilua 🙂

Kokeilit varmaan rautaa myös depottablettina, joka sulaa vasta ohutsuolessa? Apteekista saa depottina ainakin Retaferia, jota olen käyttänyt itse. Muitakin lienee, kannattaa kysyä.

Joo on kymmenet purkit käyty jo läpi..

Okei 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Anette - Operaatio Äiti.

Anette - Operaatio Äiti.

Lauttasaarelaisen perheen elämää ja arjen kiemuroita höystettynä lastenvaatteilla sekä lukemattomilla kuvilla. Blogi sisältää paljon pohdintaa sekä realistisen katsauksen perheen arkeen.

Äiti -90. Isi -96. Poika 10/12. Tyttö 11/15. Tyttö 12/17. Poika 02/21. + 🐕🐕🐰🐰🐹

Arkisto

X