sormustin - Banneri

Olin ehkä kakkosluokalla, kun ahdistuin ensimmäisen kerran luonnon saasteista. Aloin pukeutua isoveljien vanhoihin paitoihin ja kytätä veden kulutusta sekä lamppujen sammuttamista. Ilmastonmuutoksen edetessä ilmastoahdistukseni ei varsinaisesti ole laantunut. Ilmastoasiat puhututtavat, mutta niiden edessä tuntee olonsa välillä todella voimattomaksi ja pieneksi. Valittaminen ei kuitenkaan auta. HSY:n Ilmastoinfon Ilmastoterapia-podcast keskittyy ilmastoahdistukseen, mutta ei voivotellen, vaan tarjoten ratkaisuja. Kahdeksanosainen Ilmastoterapia-podcast antaa vertaistukea, vinkkejä ja ratkaisuja ilmastoahdistukseen.

paikatut vaatteet ja podcast

Ilmastoterapia-podcast kertoo faktaa ja tarjoaa ratkaisuja

Ilmastoterapia-podcastia juontaa Anne Sjövall ja hänen ilmastoterapeuttinaan toimii Pekka Sauri. Koska minua kiinnostaa vaatetollisuus suuresti, kuuntelin Miten pääsen irti pikamuodista? -jakson. Lähtökohtana on juontaja Sjövallin ajatus siitä, että hän haluaa ilmaista itseään pukeutumisella sekä näyttää kivalta, mutta miten tehdä se vastuullisesti. Vastuullisia ja kestäviä vaatteita tuntuu vaikealta löytää. Vastauksia Sjövall saa vastuullisuusvaikuttaja Outi Les Pyyltä. Les Pyy on bloggaaja ja somevaikuttaja, hän ylläpitää vastuullisuuteen keskittyviä somekanaviaan,ja konsultoi yrityksiä vastuullisuuskysymyksistä.

Kumpi painaa enemmän, ekologisuus vai eettisyys?

Sjövall metsästää ajatuksissaan täydellistä vaatetta, joka on kestävällä pohjalla niin ekologisesti kuin eettisesti. Les Pyy kuitenkin haastaa valitsemaan itselle tärkeimmät arvot, sillä täydellistä vaatetta voi olla hyvin haastavaa löytää. Ei ole myöskään olemassa yhtä tiettyä vastuullista vaatetta, vaan vaatteen vastuullisuus määrittyy käyttäjänsä arvomaailman kautta.

Jos ihmisoikeudet ovat tärkeä arvo, on tärkeä tarkastella vaatteen valmistusmaata, sillä työlainsäädännöt ovat erilaisia eri maissa. Valmistusmaan lisäksi pitäisi tarkastella vaatebrändin linjauksia siitä, mikä on alihankkijoille sallittua ja mikä ei.

Jos taas ekologisuus on ykkösarvo vaatteiden hankkimisessa, kannattaa tarkastella vaatteen hiilijalanjälkeä, vesijalanjälkeä, logistiikkaa sekä tuotteen elinkaarta. Tällöin on hyvä pohtia myös sitä, millainen vaate kestää juuri sinun käytössäsi parhaiten.

Lue myös: 3 x polvipaikka – korjaa housut kätevästi

paikattu polvi

Tämä kuva löytyy Korjaa kauniiksi -kirjasta ja sen on ottanut Pihla Liukkonen / @kontrastia

Vaateteollisuus vastuussa 4-10% ilmastopäästöistä

Viime vuosina on uutisoitu siitä, miten vaateteollisuus on vastuussa isosta osasta ilmastopäästöjä. Vaatealan saastuttavuus on kuitenkin monien asioiden summa. Keskustelu kääntyy usein vaatteiden kuituihin, vaikka suuri osa päästöistä johtuu  siitä, millä tehtaita pyöritetään, sillä alan käyttämät energiamuodot ovat merkityksellisiä hiilijalanjäljen kannalta. Myös vesijalanjälki on merkityksellinen seikka saastuttavuuden kannalta. Vaatteen ekologisuuden kannalta olisi tärkeää tietää, kuinka paljon vettä käytetään vaatteen valmistuksessa, mistä vesi otetaan, minne jätevedet menevät entä puhdistetaanko jätevesiä mitenkään.

Milloin pikamuodin aika on ohi?

Vaateteollisuuden ongelmien keskiössä on pikamuoti. Vaateteollisuus on tuplaantunut 10-15 vuoden aikana, silti rahaa kuluu vähemmän vaatteisiin kuin koskaan ja vaatteen rahallinen arvo on tippunut viidesosaan 80-luvun tasosta. Pikamuoti on vinouttanut käsitystä vaatteiden oikeasta arvosta eikä enää olla valmiita maksamaan vaatteista enempää. Myös käsitys laadukkaasta vaatteesta on hävinnyt ajan saatossa.

Nyt olisikin Les Pyyn mielestä tärkeää, että yritykset alkaisivat vähentää tuotteiden valmistamista ja lisäämään sen sijaan palveluliiketoimintaa – nythän kaikki valmistetut vaatteet eivät edes pääse käyttöön, vaan joutuvat heti kaatopaikalle. Kuluttajat voivat vaikuttaa äänestämällä kaikissa vaaleissa sekä antamalla palautetta päättäjille sekä suoraan vaatefirmoille. Kuluttajan tulee myös äänestää jaloillaan ja katsoa, mihin rahansa laittaa.

Lue myös: Pykäpistoparsinta sopii monenlaisten reikien korjaukseen! 

Podcast vinkkaa: näin kulutat viisaammin

Jotta vaatekaappi täyttyisi mielekkäistä vaatteista, joita haluaa pitää vuodesta toiseen, Les Pyy antaa vinkit vaatekaupan sovituskoppiin: älä katso vaatetta ensimmäisenä peilistä, vaan tunnustele, miltä se tuntuu – kyykisty, poimi jotain lattialta, tunnustele, tuntuuko vaate kivalta. Ja vasta sitten katso, miltä vaate näyttää. Hyvän vaatteen tunnistaa siitä, että sen noteeraa päälle laitettaessa ja pois päältä otettaessa, mutta siinä välissä vaate ei saisi häiritä tai tuntua ikävältä.

Les Pyy antaa myös seuraavat ohjenuorat vastuullisempaan kuluttamiseen:

  • kuluta tuotteita, joilla on mahdollisimman läpinäkyvät tuotantoketjut. Jos tähän ei ole mahdollisuutta, hanki kahdesta pahasta pienempi paha – esimerkiksi EU:n alueella valmistetut tuotteet ovat tiukemman lainsäädännön vuoksi eettisempiä kuin kaukana valmistetut.
  • Opettele tunnistamaan laadukas materiaali, joka kestää kulutusta sekä pesemistä.
  • Jos tilaat verkkokaupasta, tarkista vaatteen mitat jo kotona ja vältä tilaamasta turhaan tuotteita, jotka joudut palauttamaan, sillä verkkokauppojen palautukset lisäävät turhaan tuotteiden logistiikkaa ja aiheuttavat päästöjä (verkkokauppojen palautusprosentti on 50%!).
  • Keskity siihen, mihin itse pystyt vaikuttamaan, ja jätä isoista asioista murehtiminen vastuullisuusvaikuttajille sekä päättäjille.
  • Pidennä vaatteen elinikää kaikin mahdollisin tavoin – opettele tahranpoisto, parsi ja paikkaa reiät, pese pyykkiä oikein.
  • Tue niitä järjestöjä, jotka tekevät vastuullisuustyötä. Esimerkiksi voit ryhtyä kuukausilahjottajaksi esim. Eetti ry:lle tai Unicefille. Tyttöjen koulutuksen tukeminen on paras reitti pois köyhyydestä.

 

Tämä Ilmastoterapia-podcast antoi minulle juuri sitä, mitä lupasikin – vertaistukea, vinkkejä ja ratkaisuja. Jatkan aloittamallani tiellä ja erityisesti parsin ja paikkaan ja pidennän vaatteiden käyttöikää – se ei todellakaan ole turhaa!

 

Millaisia vaatteisiin ja tekstiileihin liittyviä ekotekoja sinä olet tehnyt?

 

Anni

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Anni Ignatius

Anni Ignatius

Käsillä tekemiseen hurahtanut äiti, opettaja, haaveilija ja ideapankki. Jos sen voi tehdä itse, itse sen myös teen.

Arkisto

X