Yleinen 5.8.2018
TEKSTI Johanna

Ei sokerirasitusta tässäkään raskaudessa

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Ei ainakaan näillä näkymin. Nykyään tuntuu, että lähes kaikki odottajat käyvät sokerirasituksessa ja ikäni puolesta minäkin olisin sinne joutanut jo Miloa odottaessa. Noh miten ihmeessä mä olen sen välttänyt nyt jo toistamiseen?

Sokerirasituksen suhteen linjaa on tiukennettu viime vuosina aika paljonkin. Rasituksen syyt ovat odottajan ikä (yli 25v.), aiempi yli 4,5 kiloinen vauva, sukurasite tai jos lähtöpainosta laskettu painoindeksi ei ole normaali, vaan korkeampi.

Mulla näistä kriteereistä täyttyy ainoastaan ikä ja neuvolatäti oli sitä mieltä, että rasitusta ei tarvitse tehdä ellei nyt ala näyttää siltä, että olisi merkkejä siitä, että vauva olisi kovin isokokoinen tai pissassa näkyisi sokeria. Minusta tämä kuulostaa oikein järkevältä.

sokerirasitus

Amalia ja Milo ovat syntyneet molemmat normaalikokoisina. Amalia painoi syntyessään 3600g ja Milo 3635g. Milostahan povattiin silloin hyvin siroa vauvaa ja loppuraskaudessa kävin äitipolilla ultrassa hieman liian pienen sf-mitan eli kohdunpohjan korkeus mitan vuoksi. Kaikki oli kuitenkin hyvin ja poika oli syntyessään jopa hitusen siskoaan isompi.

sokerirasitus

Miten muilla, oletteko käyneet sokerirasituksessa ja mitkä oli syyt rasituksen tekoon? 

 

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kommentit (16)

Olen kaikissa kolmessa raskaudessa käynyt sokerirasituksessa. Kolmannessa arvo hitusen korkea ja loppuraskauden seurattiin sokereita jotka oli täysin normaalit. Unohdin vaan sen käynnin ja söin sen ajan sisällä mitä piti olla paastolla… Vauva oli syntyessään melkoinen mini ja sokeritrakkaita heitteli sairaalassa ym…

1 vastaus

Ihan Käypä Hoito- suosituksen mukaan on sun neuvolantäti toiminut. Jos on alle 40v uudelleensynnyttäjä jolla ei raskausdiabetesta aikaisemmassa raskaudessa eikä suurikokoista lasta ja BMI alle 25 raskauden alkaessa, ei sokerirasitusta tarvitse tehdä. 😉

1 vastaus

Totta 🙂

1 vastaus

Ymmärtääkseni se tehdään täällä kaikille yli 25v poikkeuksetta. Jos joku muu ”ehto” kuin ikä täyttyy, niin se tehdään aiemmin ja 2 krt raskauden aikana. Onnea, että vältyit.. itse jouduin vaikka odotan kolmatta ja kaksi aikaisempaa täysin normaalit raskaudet.

1 vastaus

Joo näin mäkin olen ymmärtänyt, että tehdään kaikille yli kaksvitosille ja tosiaan musta rasituksessa käy nykyään melkein kaikki.. Mutta siis se 25 ikävuoden raja on ensisynnyttäjän ja uudelleen synnyttäjän raja on 40, eräs lukija tuossa yllä selvensi <3

1 vastaus

Heip! 25 vuoden ikä koskee vain ensisynnyttäjiä. Uudelleen synnyttäjillä ”ikäraja” on 40 vuotta. Eli ihan oikein menee sun kohdalla tuo 🙂 paljonko sulle on nyt tullut painoa tähän mennessä jos saa udella?

1 vastaus

Heippa 🙂 Jahas no hyvä tietää 🙂 Painoa on tullut lähes 17 kiloo. Amaliasta tuli kaiken kaikkiaan 20 kiloo ja Milosta vähän alle, nyt tulee kyllä tässä odotuksessa eniten..

1 vastaus

Itse kävin kolmatta odottaessani ensimmäistä kertaa sokerirasituksessa, ja silloinkin kysyttiin halukkuutta osallistua testiryhmään ja päätin lähteä mukaan. Arvot olivat tällöin täysin kunnossa ja poika syntyi 4.2kg painoisena. Neljättä odottaessani neuvolassa ilmoitettiin että kaikki ikäiseni (olin tuolloin 30v) käyvät sokerirasituksessa ja niin menin minäkin. Tuloksena se, että minulla, neljättä odottaessani, olivatkin arvot pielessä. Pissassa ei missään vaiheessa ollut sokeria vaikka niitäkin labrassa tutkittiin. Ruokavaliohoidolla selvittiin ja poika painoi syntyessään 4.7kg, eikä mitään merkkejä sokereiden heittelystä hänellä. Nyt keväällä alkaessani odottaa viidettä lastani, jouduin jo viikolla 12 sokerirasitukseen, ja niinhän se nakki jälleen napsahti että arvot pielessä. Ruokavaliohoidolla on jälleen menty ja toivotaan että se riittääkin. 3 kuukautta vielä olisi odotettavaa 😊

1 vastaus

Hienoa että pärjäsit ruokavaliohoidolla ja toivotaan, että se tepsii tässäkin odotuksessasi <3 Tsemppiä <3

1 vastaus

Itse en käynyt sokerirasituksessa monien mielipiteiden jälkeen joita sain. Eivät osanneet minun kohdallani oikein päättää, onko tarve vai ei.

1 vastaus

No ei varmaan tarvetta sitten ollut 🙂 <3

1 vastaus

Kerran olen käynyt, kuopustani odottaessa.
Ei kauheen kiva tutkimus, mutta tulipa tehtyä.

1 vastaus

Joo varmasti on hieman ikävä tutkimus..

1 vastaus

Kun odotin ensimmäistä, ei tuota 25v ikärajaa vielä ollut, muistaakseni pelkkä paino ja sukurasitus merkkas. Olin hoikka ja vaikka suvussa oli jonkinverran diabetestä, ei sitä silloin pidetty sukurasituksena kun ei ollut omilla vanhemmilla. En käynyt joten en tiedä olisiko sitä ollut. Poika painoi 3400g, syntyi 2viikkoa yli aikaisena.
Tokassa raskaudessa tää ikäraja oli sitten ja siitä syystä jouduin rasitukseen. Olen liikunnallinen ja söin tarkasti, joten aika shokki oli kun kolmas arvo heitti yli sallitun. Missään vaiheessa kotimittauksissa arvot ei ylittyneet ja poika painoi 3032g ollen pienin lapsistani.
Kuopuksen aikaan sitten jouduin jo alkuraskaudessa testiin ja myöhemmin uudestaan. Arvot oli kohdillaan tällä kertaa. Tyttö painavin, 3480g,2viikkoa etuaikaa syntyi.
Mulla todennäköisesti sukurasite se tekijä, nykyään myös äidilläni on diabetes.

Monella tää raskausdiabetes on vaikka mikään ei siihen viittaisi tai niitä riskitekijöitä ei pitäisi olla. Onneksi liikkumalla ja normaalisti syömällä arvot pysyy kurissa lievissä tapauksissa.

1 vastaus

Vikassa odotuksessa kävin sokerirasituksessa. Ymmärsin silloin sen johtuvan iästäni koska muissa raskauksissa ei rasitusta tehty.Niin vaan kävi et testissä narahdin ja loppuraskaus sujui sokereita mittaillen ja tarkassa seurannassa. Synnytys käynnistettiin lopulta ja kuudeskullannuppu painoikin jo 4250g. Isosiskonsa ovat kaikki olleet alle 3700g.

1 vastaus

Ohhoh, onneksi kävit rasituksessa <3

1 vastaus

Olen kaikissa kolmessa raskaudessa käynyt sokerirasituksessa. Kolmannessa arvo hitusen korkea ja loppuraskauden seurattiin sokereita jotka oli täysin normaalit. Unohdin vaan sen käynnin ja söin sen ajan sisällä mitä piti olla paastolla… Vauva oli syntyessään melkoinen mini ja sokeritrakkaita heitteli sairaalassa ym…

1 vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Sydän vähän kallellaan
Tervetuloa lukemaan blogia arjen iloista ja suruista. Blogia kirjoittaa reilu kolmekymppinen 6 vuotiaan Amalian ja 3 vuotiaan Milon äiti. Perheeseen odotetaan kolmatta lasta, pientä syysvauvaa! Blogissa on paljon juttua lapsista ja äitiydestä. Mukana myös omakotitalon sisustamista ja ruokajuttuja! Voit laittaa halutessasi sähköpostia osoitteeseen: amalianharvinainen@suomi24.fi

Arkisto

Artikkelit

Suomen suurin perheblogiyhteisö tarjoaa luettavaa ja vertaistukea niin odotusajasta, vauva-arjesta, taaperon uhmasta kuin muistakin perhe-elämän iloista ja haasteista. Tarjolla on huumoria, vinkkejä, arjen vertaistukea, kyyneliäkin. Tervetuloa joukkoon!

Seuraa
meitä: