Yleinen 15.5.2017

Raskausajan ruokarajoitukset; Kuinka tarkkaan niitä kuuluu noudattaa?

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Haluatteko saada vauva- ja äitipalstoilla tappelun tai vähintäänkin kiivaan väännön aikaiseksi? Aloita keskustelu raskausajan ruokavaliosuosituksista ja niiden noudattamisesta!

Tuntuu että kolmannen lapseni kohdalla lista on jo aikamoinen. Joka vuosi sinne tuntuu lisääntyvän kieltoja, joka vuosi kielloista tuntuu tulevan yhä tiukempia. Ei pastöroimattomia juustoja. Eikun kielettään pastöroidutkin juustot jos ne ovat pehmeitä juustoja. Mitä ihmeen pehmeitä juustoja!? Entä kun Valion sivuilla väitetään heidän tuotteiden olevan turvallisia raskausaikana? Listojen alati muuttuessa menee pienen ihmisen mieli sekaisin. Mitä nyt saikaan ja mitä ei saanut syödä? Kuinka tiukasti kieltoja tulee noudattaa!?

Jokainen noudattaa miten itse parhaimmaksi katsoo. Minä en ole neuroottinen enkä ehdoton kovinkaan monen listalla olevan asian kanssa. Raaka liha ja  raaka kala ovat tiukassa pannassa tällä hetkellä sekä tupakka ja alkoholi (joka pitäisi olla jokaiselle odottajalle itsestäänselvyys..). Muuten minä käytän sitä kuuluisaa maalaisjärkeä. Mutta mitä se maalaisjärki sitten minun kohdallani on?

Rucola on vältettävien ruoka-aineiden listalla. Mutta jos ravintolassa tai kyläpaikassa salaatissani sitä on, en lähde sitä pois nyppimään. Sama pätee lähes jokaisen vältettävän ruoka-aineen kohdalla. Paitsi listeriavaaran takia listalla olevien, listerian sattuessa kohdalla ei ole väliä syökö vähän vai paljon. Jo pelkkä nuolaisu saattaa riittää tartuntaan. Ja listeria on hengenvaarallinen sikiölle, salmiakki taasen ei.

Joskus ihmiset tukeutuvat kieltojen noudattamatta jättämiseen argumentilla; miten ennen on terveitä lapsia sitten syntynyt kun ei kieltoja ollut? Uskallan sanoa ihan jo ilman googlettamista että ennen keskenmenot, kehitysvammat/-häiriöt, ennenaikaiset synnytykset ja lapsikuolleisuus oli ihan eri luokkaa mitä nykypäivänä. Ei ne listat hatusta ole vedetty, vaan tutkimisen tai tutkimattomuuden takia tarkasti koottu.

Minä noudatan listaa vähän niin ja näin enkä koe huonoa omatuntoa jos joku päivä juonkin kahvia liikaa tai syön salmiakkia. Vaikka minä toimin näin, se ei todellakaan ole mielestäni se oikea tapa. Tapa, joka minulle on sopiva mutta kaikille ei. Vaikka en itse vaivaudu noudattamaan listaa sanatarkasti tämän yhdeksän kuukauden aikana, en pidä listaa tarkasti noudattavia hysteerisina. Päinvastoin, minusta se on hieno saavutus joka vaatii tarkkuutta ja viitseliäisyyttä. Ja taasen en pidä itseäni yhtään sen huonompana vanhempana, vaikken sitä ihan tarkasti noudattakkaan. Ehkä enemmänkin laiskana joka ei tästä asiasta osaa stressata. Kuitenkin oman hyvinvointini ja mielihalujeni takia toivon että ensi jouluna joulypöydässä olen jo kahdessa osassa jotta voin hyvällä omalla tunnolla ahmia graavilohta ja mätiä. Oi miten niitä tekeekin nyt mieli, kun ne ovat kiellettyjä…

Minulla listan ehdottomat kielletyt aineet ovat siis pelkästään raaka kala, raaka liha sekä kaikkia päihteet. Myös lääkkeitä pyrin välttämään, mutten kärsi siitepölyoireista tai päänsärystä raskauden takia.

Kuinka tarkkaan sinä noudatat/noudatit ruokarajotteita raskausaikana?

Postausta kuvittaa erittäin silmiä hivelevä lopputulos kun tämä pullantuoksuinen mutsi päätti paistaa lettuja. Mutta maku on tärkein, eikö? Sekin oli hyvä vain kunnollisella kasalla vanilijajäätelöä ja mansikkahilloa…

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu
Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kommentit (12)

Tehtyäni vajaa 2 vuotta sitten positiivisen testin avasin pakastimen ja olin kaivamassa sieltä jäätelöä, mieheni huusi EI! Odotat meidän vauvaa ja nyt syöt vaan terveellisesti :DD Onneksi ei ollut tosissaan, tai no oli varmaan osittain, mutta jätskit meni vatsaan vauvan kaveriksi… Olin aika tarkka rajoituksien kanssa. Tosin salmiakkia ja lakua söin ajoittain, vaikka se kiellettiinkin kokonaan. Jos saamme toisen lapsen niin uskon ottavani vähän rennommin.

Aloin vasta seuramaan blogiasi, olet huippu!!
0
1 vastaus

Itse raskausaikana vältin vain päihteet,raaka kala (jota en muutenkaan raakana söisi) ja maksaruoat sekä lääkkeitä niin paljon kuin mahdollista.
Muuten menin ihan oman tunnon mukaan ja täysin terve lapsi tuli.
0
1 vastaus

🙂 !
0
1 vastaus

Mä suhtauduin raskausaikana rajoituksiin aika lailla samalla tavalla kuin kuvailet itsekin tekeväsi. Tästä aiheesta syntyvät keskustelut on kyllä välillä aivan uskomattomia; yksi ei syö kalaa ollenkaan, ettei vaan tule listeria, kun toinen taas ”nauttii kohtuudella”kaikkea. Suositukset on nykyään niin tarkkoja, että niiden tulkinta vaatii tiettyä kriittisyyttä. Mua huvitti suuresti huomata, että THL:n suositukset poikkeaa jopa Eviran lausunnoista! Esimerkiksi juustojen kohdalla Evira ilmoittaa selvästi, että kovassa juustossa ei voi olla listeriaa, koska se bakteeri ei yksinkertaisesti pysty olemaan siinä. THL kuitenkin varmuuden vuoksi suosittelee välttämään kaikkia pastöroimattomia tuotteita.

Ihanaa raskausaikaa sulle! Toivottavasti ehdit jakautua enne joulua, ja pääset nauttimaan kaikista herkuista 🙂
0
1 vastaus

joo ja välillä saa myös lukea niin päättömiä ”kiellettyjä” ruoka-aineita kun joku on kumminkaimalta kuullut ja kaiken uskonut. Minulle esimerkiksi uskoteltiin yritettiin uskotella elviran raskausikana että kukkakaali olisi kielletty…:D kiitos, toivon todella samaa! 😀
0
1 vastaus

Itselläkin nollalinja päihteisiin, raakaan kalaan sekä lihaan, ja ulkomaisiin, kuumentamattomiin marjoihin. Sinällään helppoa, kun kahvia ja muita kofeiinituotteita, maksaa yms en muutenkaan koskaan käytä 🙂
0
1 vastaus

mä en edes muista marjojen kuumentamista ksoka en niitä juurikaan ulkomaisia syö:p täytyy ensi kerralla musitaa! Jos tulee syötyä edes tämän 9kk aikana.. 😀
0
1 vastaus

Jännä että sinäkin puhut että listerian takia jätät juurikin raa’an kalan syömättä ym. Mutta lopussa kuitenkin sanot ”Minulla listan ehdottomat kielletyt aineet ovat siis pelkästään raaka kala, raaka liha sekä kaikkia päihteet. ” Niissä juustoissahan (pehmeät juustot kuten sinihomejuusto, kuumentamattomana) nimenomaan on listeriaa.

Tosi erikoista. Ja että tosi moni muu on samaa mieltä eikä mainitse juustoja ollenkaan.

Minä ainakin jätin ja jätän syömättä kaikki listeriaa riskiset raaka-aineet, muuten suhtaudun hyvin samalla tavalla asiaan kun sinäkin.

(Ja PS, Valion ei todellakaan sano että kaikki juustot olisivat turvallisia: https://www.valio.fi/ammattilaiset/ravitsemus_ja_terveys/valion-juustot-raskausaikana/. Esim Valio AURA juustoa eivät hekään suosittele syömään kuumentamattomana)

T.Milla, kohta kahden tytön äiti
0
1 vastaus

totta, sinihomejuusto tuosta unohtuikin ja se on pannassa myös. En sanonut että valio sanoo kaikkien olevan turvallisia, mutta esimerkiksi juurikin tuo tuorejuusto jonka neuvola on laittanut täysin pannaan. Itse pidän raakaa lihaa & kalaa korkeampana riskinä saada listeriatarstunta, ehkä siksi olen niiden kanssa tarkempi. Juustot tuntuvat turvalliselta jos valmistaja niin kehtaa väittää! 🙂 ja juustoja moni ei ehkä musita mainita sen takia koska omaan ruokavaliooni ei tavallisestikkaan kuulu kuin juusto leivänpäälle ja se tavallinen tuorejuustolevite ja harvoin tuo aurajuusto:D juustojen ”välttely” käy jotenkin luonnostaan kun ei niitä muutenkaan tule syötyä. Kun taasen raakaliha ja kala ovat suurta ja usein syötyä herkkua! (sushi, ilmakuivattukinkkun, medium pihvi ymsyms..)
0
1 vastaus

Valio sanoo tuorejuustoistaan hyvin: ”Valio Viola® tuorejuusto pastöroidaan kokonaisuudessaan valmistusprosessin aikana ja pakataan kuumana. Siksi kaikki Valio Viola® tuorejuuston makuvaihtoehdot ovat turvallisia raskaana oleville ja imettäville. ” Tämähän selittää sen miksi näitä saa syödä. THL ei voi kuitenkaan mennä vastaamaan kaikkien tuorejuustovalmistajien puolesta heidän valmistusprosessistaan, sen takia nämä pitää kokonaisena tuoteryhmänä rajata pois. Minusta hyvin ymmärrettävää.

Mukavaa viikon alkua! 🙂

T.Milla
0
1 vastaus

Itse olen nyt raskaana ollessani noudattanut melko tarkasti raskausajan ruokarajoituksia. En ole sen enempää miettinyt, mitä uskaltaisin syödä ja mitä en, minulle helpompaa on ollut noudattaa tuota listaa. Tosin on minullakin ruoka-aineita, joita olen saattanut napsia jokusen kerran, kuten salmiakkia. Tämä on ensimmäinen lapseni, joten sitä tulee oltua varmasti senkin takia vähän ”hysteerisempi” kaikessa 😀

– Hanna-Mari
http://lifewithhannamari.blogspot.com/
0
1 vastaus

Meillä on kotona vähän sellainen ongelma, että minä juon neuvolasuositusten mukaan raskaana ollessani kahvia (joskus saattaa lipsua suositusmääristä hieman ylikin) – mies taas on neuroottinen ja hänestä kofeiini voi aiheuttaa ties mitä kaikkea. Tästä on keskusteltu ja jopa riideltykin useaan otteeseen, mutta en minä aio kahvinjuontia kokonaan lopettaa hänen mielipiteensä takia kun olen siitä neuvolassakin pari kertaa kysynyt ja aina on vastattu, että kyllä sitä saa suositusten mukaan juoda. No… toiset ovat neuroottisempia kuin toiset, minkäs teet. Itsellä myös sama, että tupakkaa/alkoholia missään nimessä ei, ja jonkin verran katson noita muitakin (esim. vältän maksaa/raakaa lihaa ja suosin kotimaisia pakastemarjoja – joista onkin jostain syystä tullut raskausaikana suuri herkku!), mutta muutamia kertoja olen syönyt esimerkiksi aurajuustoa sitä sen kummemmin miettimättä. Salmiakki on myös kielletty mutta välillä syön sitä silti.
0
1 vastaus

Tehtyäni vajaa 2 vuotta sitten positiivisen testin avasin pakastimen ja olin kaivamassa sieltä jäätelöä, mieheni huusi EI! Odotat meidän vauvaa ja nyt syöt vaan terveellisesti :DD Onneksi ei ollut tosissaan, tai no oli varmaan osittain, mutta jätskit meni vatsaan vauvan kaveriksi… Olin aika tarkka rajoituksien kanssa. Tosin salmiakkia ja lakua söin ajoittain, vaikka se kiellettiinkin kokonaan. Jos saamme toisen lapsen niin uskon ottavani vähän rennommin.

Aloin vasta seuramaan blogiasi, olet huippu!!
0
1 vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tehtävänimikkeenä Laura
Inhimillisen, sormenjäljillä ja leivänmuruilla koristellun äitiyden puolesta. Rehellistä vertaistukea niille äideille joiden pullat tulevat pakkasesta ja nurkissa pyörii design-valaisimien sijaan villakoiria. Kaunista, rakkauden täyteistä, rehellistä ja joskus jopa vähän karua arkea. Kirjoitusten takana häärii 24-vuotias kolmen prinsessan äiti. Yhteyttä voi ottaa: tehtavanimikkeena@gmail.com

Arkisto

Instagram

  • Huomenta❤ Mittari näyttää -19...Me pysytään sisällä😂👌 #goodmorning#babyitscoldoutside#babygirl#babystyle

tehtavanimikkeenablogi

Suomen suurin perheblogiyhteisö tarjoaa luettavaa ja vertaistukea niin odotusajasta, vauva-arjesta, taaperon uhmasta kuin muistakin perhe-elämän iloista ja haasteista. Tarjolla on huumoria, vinkkejä, arjen vertaistukea, kyyneliäkin. Tervetuloa joukkoon!

Seuraa
meitä: