Yleinen 14.6.2017

Pienten lasten korvien lävistys.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Joskus netissä törmää mitä mielenkiintoisimpiin keskusteluihin. Eilen törmäsin jälleen keskusteluun, jota en vain voinut jättää kommentoimatta. Keskustelu koski pienten lasten, erityisesti vauvojen korvien rei’ittämistä ja korvakorujen laittoja. On aika kiristää kukkahatun remmit ja sukeltaa vähän syvemmin aiheeseen!

Keskustelu jakautui aikalailla kahteen leiriin: saa ja ei saa. Puolestapuhujien suosituimmat argumentit olivat; minullekkin on laitettu vauvana enkä kärsinyt, kulttuurierot sekä jokaisen vanhemman oma asia. Minä itse kuuluun asian vastustajiin, vaikken ehkä siihen kaikkein intohimoisempaan joukkoon. Miksi näin?

Minä pidän korvakoruja lävistyksinä. Metalli ihon läpi, oli kyseessä sitten korvakoru tai huulikoru. On minusta hyvin outo ilmiö, että korvakoruja pidetään yleisesti hyväksyttävinä lapsilla, mutta jos minä laittaisin vauvalleni napakorun niin montako lastensuojeluilmoitusta meistä tehtäisiin? Jahka edes löytäisin jostain niin sairaan lävistäjän joka tämän operaation suorittaisi. Kun tavallaan näillä kahdella ei ole eroa: ihoon tehdään reikä johon laitetaan koru. Korvakoruja on ollut enemmän ja kauemmin. Onko siis kenties tulevaisuudessa oikeasti hyväksyttävää laitella lapsille huulikoruja? Sitäpaitsi, minulla on ollut monia lävistyksiä sekä korvissa että muualla. Korvakorut ovat ainoat, jotka ovat todella pahasti hoidosta huolimatta tulehtuneet.

Lävistäminen rikkoo lapsen koskemattomuutta, jonka takaamisen pitäisi olla yksi vanhempien tärkeimmästä tehtävästä. Vauva ei halua tai missään nimessä tarvitse korvakoruja, vanhemmat haluavat. Itsekästä.

Kulttuurierot. Niin, tämä asia on ihan normaalia jossakin kulttuurissa. Tietämättä eri kulttuurien syitä en voi lähteä sen enempää tähän sanomaan juuta tai jaata. Mutta voin sanoa kaksi asiaa: lapsilähtöisyys ja fyysinen koskemattomuus. Asioita, joita me Suomessa pidämme päivä päivältä tärkeämpinä. Asioita, joissa täällä on tultu ihan älyttömän paljon eteenpäin. Ja nämä asiat ovat hyvinkin paljon ristiriidassa lapsen korvien rei´ittämisen kanssa.

Joko kukkahattu on tarpeeksi syvällä? Korvakorut eivät ehkä ole sieltä pahimmasta päästä mitä lapselleen voi tehdä. Ei lähelläkään. Korvakorujen laitto ei edes tee vanhemmasta yhtään sen huonompaa. En usko että kukaan vauva on saanut asiasta sen suurempia traumoja. Mutta itse äitinä ihmettelen tätä asiaa, koska jo pelkästään oman lapsen rokottaminen, haaverit ja kipuitku tekee joka kerta todella pahaa. Miksi altistaisin lapseni kipuun väkisin? Riskinä saada infektio tai pahimmassa tapauksessa menettää koko korvalehti. Pieni lapsi ei osaa varoa korvakoruja. Pieni lapsi ei niitä tarvitse ennenkuin osaa itse niitä pyytää kivusta huolimatta.

Jokainen päättää lapsensa kasvatuksen itse, mutta fyysinen koskemattomuus on lapsen oikeus. Ei vanhemman päätös.

 Mitä ajatuksia teksti  sinussa herätti? Korvakorut pienillä lapsilla, kyllä vai ei?

 

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kommentit (25)

Mä oon ollu joskus kultasepänliikkeessä töissä ja siellä jouduin ampumalla tehdä korviin reikiä. Enää en varmaan suostuisi tuohon kun tietää kuinka paljon huonompi tapa ampuminen on verrattuna lävistämiseen. Ite en tehny reikiä alle 6-vuotiaille.

Mun mielestä reiät on ok ottaa sitten kun lapsi niitä itse osaa pyytää JA osaa pysyä paikoillaan rei’ityksen ajan ilman että huoltaja joutuu pitämään lapsen päästä kiinni. Tätä siis osa yritti kovasti: lapsi itkee eikä millään halua reikiä, huoltaja pitää vaan lasta päästä kiinni ja luulee, että myyjä sitten vaan väkisin rei’ittää korvat. Meillä tähän ei ainakaan suostuttu missään tapauksessa ja toivottavasti ei missään muuallakaan.

Itelle reiät otin vasta 23-vuotiaana, johtuen siitä etten niitä aikaisemmin uskonnollisista syistä saanu ottaa, olisin kyllä halunnut. Mutta toisaalta nyt kun itse asioista saan täysin päättää ja ikää jo 24v. niin osaa ainakin harkita tarkkaan mitä lävistyksiä haluan. 🙂
0
1 vastaus

Itse sain korvikset siinä vaiheessa, kun niitä itse osasin pyytää, jonka jälkeenkin tais olla vielä pieni mietintä aika että onko se nyt varmasti sitä mitä pieni likka haluaa. Ja näin aion suoriutua myös omien lapsien kohdalla, korvikset saa sitten kun niitä itse osaa pyytää ja pienen tuuminta ajan jälkeen jos mieli niitä yhä haikailee. ? En voi ymmärtää pienten vauvojen korvakoruja, onhan ne söpöjä mutta iso ei.
0
1 vastaus

Juuri näin minäkin toimisin!
0
1 vastaus

Itse sain vasta 14v. Tyttö sai joskus ala-aste ikäisenä pitkän harkinnan jälkeen kun oli itse pyytänyt. Muistaakseni eivät paikallisessa liikkeessä edes suostu laittamaan alle kouluikäiselle.
0
1 vastaus

Toivon ettei missään laitettaisi :/ tosin en tiedä altistaisiko,se sille että sitä tehtäisiin sitten kotona :/
0
1 vastaus

Meillä esikoinen vaatimalla vaati korviksia, kun oli vasta 3v. Suostuin.
Toisen korvat kävi lapsen äitipuoli ampumassa, kun lapsi oli noin 5v.

Nyt pienempien kohdalla ei tulisi mieleenkään käydä laitattamassa korviksia. Eikä niitä meillä kyllä pyydelläkään.. Onneksi.
0
1 vastaus

Mun mielestä 3v on jo ihan selkeästi sen ikäinen että ymmärtää mitä tahtoo janettä se sattuu :p ainakin meidän kohdalla ajattelisin asian olevan näin
0
1 vastaus

Ei lapsille korviksia, siihen asti kun he eivät sitä pyydä, ei edes harkita. Itse olen sillä kannalla.
Kummityttöni äiti mietti aikanaan tyttärensä ollessa muutaman vuoden ikäinen, että pitäisikö hänelle laitattaa korvareiät. Vaikken ollut ns. päätäntävallassa, niin toin ilmi mielipiteeni ja vastustin asiaa. Onneksi tytölle ei niitä laitatettu. 🙂
0
1 vastaus

!! 🙂
0
1 vastaus

Tyttäreni sai korvareiät 5-vuotiaana. Oli melkein vuoden ajan niitä kysellyt ja halunnut, keskusteluja niistä käytiin useaan otteeseen. Lopulta katsottiin Youtubesta yhdessä korviksienlaittovideoita ja kerroin, että se sattuu niin, että itkettää. Olin aivan varma, ettei hän niiden videoiden ja lukemattomien keskustelujen jälkeen haluaisi. Mutta mitä vielä, hänellä vain vahvistui se, että kyllä haluaa. Eipä siinä, jonkin ajan kuluttua käytiin korvikset sitten ottamassa. Paikallaan tyttö vaaditusti pysyi, mutta kyyneleet valuivat koko toimenpiteen ajan.

Pikkusisko näki, kun isosisko sai korvikset, eikä aio kuulemma ikinä ottaa itselleen. Mutta isosisko -hän haluaisi kuulemma toisetkin reiät, koska äidilläkin on.
0
1 vastaus

Voi miten reipas tyttö siellä! 🙂 ja toi video juttu on tosi hyvä idea varmistaa että lapsi varmadti ymmärtää. Pistän korvan taakse tulevaisuutta varten, kiitos! 🙂
0
1 vastaus

Saanko uteliaana kysyä, milloin ktse sait korvakorut?
Meillä tytär oli päiväkoti-/eskariryhmässä, jossa oli varsinainen korvakorubuumi.
Vuoden pohdinnan ja haluamisen tulioksena sellaiset lopulta sai.
Edelleen, pari vuotta laiton jälkeen, jaksaa olla korvakoruistaan innoissaan.
Meillä lapsen käyttöön hyväksytään vain sellaiset korut, jotka eivät roiku.
0
1 vastaus

Olisinkihan ollut viidennellä luokalla! 🙂
0
1 vastaus

Olen sitä mieltä että vasta kun lapsi haluaa ja ymmärtää seuraukset. Oma 7-vuotiaani ei halua, intoa laannutti huomattavasti kaverin tulehtuneet korvanreiät. Pelkää myös kipua, jota olen reilusti kertonut aiheutuvan. Itse olin arviolta 5v saadessani omani, kivun muistan ja vanhemmiten otin monta reikää lisää joita nyt aikuisena kadun, arvet ovat ikuiset. En siis ymmärrä pienten lasten lävistyksiä ollenkaan, ei ole minusta vanhempien päätettävissä oleva asia. Kulttuurierot – rinnastan vauvojen korvareiät samaan kastiin turhien ympärileikkausten kanssa, en siis hyväksy lasten silpomista millään asteella.
0
1 vastaus

Hyvä vertauskuva vaikka korvienlävistys lnkin paljon lievempi paha!
0
1 vastaus

Mun mielestäni on edesvastuutonta lävistää lapsen korvia ennen kuin lapsi itse ilmaisee sellaiset haluavansa. Korvakoruista jää ikuiset arvet, ja jos koru tulehtuu, lopputulos on vielä pahempi. Puhumattakaan tavasta, jolla korvareiät lapsille tehdään. Lävistyspyssyllä. Se on aivan kammottava tapa lävistää, sillä sitä epähygieenisempää tapaa ei olekaan. Pyssyllä tehdyt lävistykset tulehtuvat todella usein, sillä pyssyä ei voi täysin desifioida. Oikea tapa olisi mennä oikealle lävistäjälle, joka käyttää kertakäyttöneulaa. Hirveän moni vanhempi ei olisi valmis viemään lastaan oikealle lävistäjälle, mutta kun koru laitetaan pyssyllä, se onkin yhtäkkiä eri juttu? Naurettavaa.
0
1 vastaus

Niin samaa mieltä! Jos ne on pakko saada niin edea sitten kunnon ammattitaitoisella lävistäjällä puhtailla vehkeillä!!
0
1 vastaus

Täysin samaa mieltä! Ehdoton ei pienten lasten korvakoruille.
0
1 vastaus

!! 🙂
0
1 vastaus

Täysin samaa mieltä! Ei pienille mitään lävistyksiä. Teini-iässä harkiten lapsen omien toiveitten mukaan.
0
1 vastaus

! 🙂
0
1 vastaus

Meillä tytöt on saaneet korvakorut vasta kouluikäisenä kun itse halusivat, mutta ymmärrän myös sen kulttuurillisen puolen etelä-euroopassa asuneena. Toisaalta oikeutta koskemattomuuteen loukkaa kyllä myös lasten kuvien laittamisen nettiin ilman heidän suostumustaan, varsinkin kun he ovat niin pieniä etteivät ymmärrä asiaa.
0
1 vastaus

Hyvö pointti, tosin ei ehkä verrattavissa fyysisen kivun tuottamiseen väkisin 🙂 mutta ymmärrön mitä tatkoitat!
0
1 vastaus

Itsellä (18v) ei ole vieläkään reikiä. Pienenä ei tullut mieleenkään, vaikka osalla kavereista olikin. Joskus 11v oli hieman kiinnostusta kun ystävä sai ekaa kertaa, mutta se loppui kun kuulin mitä kaikkea ne vaatii (puhdistukset, ei saanut käydä uimassa yms.) Olin ehkä 12 kun äitini kysyi tahtoisinko reiät mutten sillon halunnut. Nyt ajattelen aina välillä että voisi ottaa, jotta voisi käyttää juhlissa korvakoruja, mutta nekin kävisin ehdottomasti lävistäjällä ottamassa. En ikinä halua että korvieni kudosta tuhotaan korvakorupyssyllä.
0
1 vastaus

Hyvä päätös mennä lävistäjälle jos menet! 🙂
0
1 vastaus

Mä oon ollu joskus kultasepänliikkeessä töissä ja siellä jouduin ampumalla tehdä korviin reikiä. Enää en varmaan suostuisi tuohon kun tietää kuinka paljon huonompi tapa ampuminen on verrattuna lävistämiseen. Ite en tehny reikiä alle 6-vuotiaille.

Mun mielestä reiät on ok ottaa sitten kun lapsi niitä itse osaa pyytää JA osaa pysyä paikoillaan rei’ityksen ajan ilman että huoltaja joutuu pitämään lapsen päästä kiinni. Tätä siis osa yritti kovasti: lapsi itkee eikä millään halua reikiä, huoltaja pitää vaan lasta päästä kiinni ja luulee, että myyjä sitten vaan väkisin rei’ittää korvat. Meillä tähän ei ainakaan suostuttu missään tapauksessa ja toivottavasti ei missään muuallakaan.

Itelle reiät otin vasta 23-vuotiaana, johtuen siitä etten niitä aikaisemmin uskonnollisista syistä saanu ottaa, olisin kyllä halunnut. Mutta toisaalta nyt kun itse asioista saan täysin päättää ja ikää jo 24v. niin osaa ainakin harkita tarkkaan mitä lävistyksiä haluan. 🙂
0
1 vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tehtävänimikkeenä Laura
Inhimillisen, sormenjäljillä ja leivänmuruilla koristellun äitiyden puolesta. Rehellistä vertaistukea niille äideille joiden pullat tulevat pakkasesta ja nurkissa pyörii design-valaisimien sijaan villakoiria. Kaunista, rakkauden täyteistä, rehellistä ja joskus jopa vähän karua arkea. Kirjoitusten takana häärii 24-vuotias kolmen prinsessan äiti. Yhteyttä voi ottaa: tehtavanimikkeena@gmail.com

Arkisto

Instagram

  • Hello you! 😍 #instababy#cute#babygirl#vauva2017#decemberbaby

tehtavanimikkeenablogi

Suomen suurin perheblogiyhteisö tarjoaa luettavaa ja vertaistukea niin odotusajasta, vauva-arjesta, taaperon uhmasta kuin muistakin perhe-elämän iloista ja haasteista. Tarjolla on huumoria, vinkkejä, arjen vertaistukea, kyyneliäkin. Tervetuloa joukkoon!

Seuraa
meitä: