Yleinen 25.6.2017

Hei raskaana oleva, kaipaatko virallista lääkeneuvontaa?

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Raskaana ollessa tuntuu että välillä kaikki on kiellettyä. Siltä ainakin minusta tuntui, kun plussa pärähti tikkuun ja kaikki mitä en saakkaan laittaa suuhuni -ajatukset alkoivat virrata päässäni. Erityisesti lääkkeet tuottivat päänvaivaa lähestyvän siitepölykauden takia. Valtaosassa lääkepakkauksia lukee suora kielto tai keskustele käytöstä lääkärisi kanssa koskien raskautta ja imetystä. Siltikin keskustelupalstoja selatessa ja googletellessa saa huomata, että kyllä joitakin niistä lääkkeistä lääkäri raskaana olevalle antaa luvan käyttää. Koska näissä asioissa ei voi olla liian tarkka, älä ikinä usko keskustelupalstoihin tai koska naapurinikin sai perusteluihin, kun mietit jonkin lääkkeen  käyttöä raskausaikana. Mistä minä sitten olen selvittänyt lääkeasioita raskausaikana?

Ensimmäinen on tietenkin neuvola. Meillä täällä Turussa on tällä hetkellä käytössä yleinen numero josta saa neuvontaa joka arkipäivä 8-15 (perjantaisin 8-13.30). Ei mennyt montaa minuuttia kun nainen puhelimessa tarkisti esimerkiksi oman allergialääkkeeni käytön raskausaikana. Toisen lääkkeen kohdalla jätettiin selvitys- ja soittopyyntö lääkärille ja parin päivän päästä sain puhelun neuvonnasta.

Toinen on tetraloginen tietopalvelu (puh. 09 4717 6500)

”Teratologinen tietopalvelu, äidin lääkeneuvonta, antaa tietoa hedelmällisyyteen, raskauteen ja sikiön kehitykseen haitallisesti vaikuttavista lääkkeistä ja muista ulkoisista tekijöistä sekä neuvoo imetyksen aikaista lääkitystä koskevissa kysymyksissä.” – Teksti kopioitu Hus:n nettisivuilta.

Kolmas on netissä toimiva Yliopiston Apteekin chat. Itse tutustuin tähän vastikään, kun pähkäilin eräässä facebook ryhmässä yhden lääkkeen käyttöä ja sain vinkin kysyä täältä. Vastauksen saa nopeasti apteekkien käyttämän tietokannan mukaan ja sain jopa vinkkejä lääkkeettömiin ratkaisuihin flunssaongelmieni kanssa!

Kerran minulle suositeltiin myös viikonlopun aikana soittamaan päivystykseen, mutta koska kyse ei ollut akuutista tarpeesta, en viitsinyt ruuhkauttaa aina niin kiireistä päiviystyksen puhelinjonoa. Mahdollisesti tarpeellisten lääkkeidesi käytöstä raskausaikana kannattaa ottaa ajoissa selvää eikä tehdä kuten minä: odottaa siihen asti että allergiaoireet ovat jo täällä, ja vasta sitten lähteä setvimään saakohan niitä tuttuja allergialääkkeitä käyttääkään. Siihen päälle vielä reseptien uusimiset ja rajatut mahdollisuudet käydä apteekissa, voin kertoa että olivat tuskallisia ja aivastuksen täyteisiä päiviä!

Ja muista, vaikka parhaalle kaverillesi olisi määrätty jotakin lääkettä raskausikana, se ei anna sinulle lupaa käyttää sitä oman raskautesi aikana. Jokainen raskaus ja nainen on uniikki, ainutlaatuinen. Niin on myös lääkärin määräämät lääkkeet, niiden käyttötarkoitukset sekä hyöty-haittasuhteiden punnitseminen. Koskaan ei voi olla liian tarkka!

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kommentit (4)

joo nää vaihtelee ihan hirveästi maittain! Olisikin kiinnostavaa joskus nähdä kaikkien maiden neuvoloiden ”kieltolistat” ja suositukset!
0
1 vastaus

Mä seurailen tosi kiinnostuneena kaikkia raskauden ruokakieltoja, koska ne ovat eri maissa erilaiset. Saksassa esim. pehmeät juustot ja inkivääri sekä yrttiteet ovat sallittuja eli Suomessa tuntuu olevan enemmän kieltoja. Odotan itse kiinnostuneena, millä käynnillä minulle esitellään jonkinlainen kieltolista. Varhaisultrassa ainoa kommentti oli, että ei alkoholia ja huumeita 😀 Noi lääkkeet voivat kyllä olla kiperä juttu! Onneksi kaiken voi aina tarkistaa jostain.
0
1 vastaus

joo nää vaihtelee ihan hirveästi maittain! Olisikin kiinnostavaa joskus nähdä kaikkien maiden neuvoloiden ”kieltolistat” ja suositukset!
0
1 vastaus

Ainakin osassa amerikkaa ei suositella raskaana olevalle kuumaa kylpyä, ettei ruumiin lämpötila vatsan kohdalla nouse. Meillä taas saunotaan ihan surutta oman voinnin mukaan. Että onhan näitä suosituksia. Ja vaihtelevat vielä ajan saatossa.
Noiden ruokien osalta paljon tuntuu vaikuttavan myös se neuvola henkilökuntineen, jossa satut käymään: toiset haluavat olla listojen kanssa tarkemmin liikkeellä kuin toiset.
0
1 vastaus

haha, tuntuu hassulta 😀 ja niinpä, vähän se on kyllä terkastakin kiinni miten näitä tulkitaan! :p
0
1 vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tehtävä­nimikkeenä Laura
Inhimillisen, sormenjäljillä ja leivänmuruilla koristellun äitiyden puolesta. Rehellistä vertaistukea niille äideille joiden pullat tulevat pakkasesta ja nurkissa pyörii design-valaisimien sijaan villakoiria. Kaunista, rakkauden täyteistä, rehellistä ja joskus jopa vähän karua arkea. Kirjoitusten takana häärii 25-vuotias kolmen prinsessan äiti Turun seudulta. Yhteyttä voi ottaa: tehtavanimikkeena@gmail.com

Arkisto

Instagram

  • Hän ja hänen uusi huivi joka saatiin viime viikon blogi iltamista😍👌 täytyy varmaan ostella lisää näitä, kuolan määrästä voisi arvailla että hampaat alkaa pikku hiljaa vaivaamaan!  @ccnaantali #instababy#babygirl#babystuff#babyfashion#vauva2017#vauvatarvikkeet

tehtavanimikkeenablogi

Suomen suurin perheblogiyhteisö tarjoaa luettavaa ja vertaistukea niin odotusajasta, vauva-arjesta, taaperon uhmasta kuin muistakin perhe-elämän iloista ja haasteista. Tarjolla on huumoria, vinkkejä, arjen vertaistukea, kyyneliäkin. Tervetuloa joukkoon!

Seuraa
meitä: