Yleinen 3.7.2017

Huono, gluteenia sisältävä ruokavalio pilaa kasvojen ihon.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Joskus kokee sellaisen ahaa-elämyksen että oksat pois. Sen elämyksen jälkeen tekee mieli huutaa koko maailmalle että hei, minä honasin! Niin minä nyt aion tehdä, kertoa teilla mitä minä pari kuukautta sitten tajusin vaikka nämä kuvat vähän yyyh ovatkin. Mutta ehkä ne tekevät ahaa-elämyksen siellä ruudun toisella puolella jollekkin muulle, joka saa niistä apua. Tämä ahaa-elämys koskee kasvojeni ihon huonoa kuntoa.

Olen kärsinyt huonosta ihosta ja näppylöistä jo hyvän tovin, ehkä noin parin vuoden verran. Osa menee puhtaasti hormonivaihteluiden piikkiin, mutta osa pienistä punaisista näppylöistä on ollut suuri mysteeri minulle. Kasvojen hoitotuotteita, rasvoja ja meikkivoiteita kokeilemalla olen löytänyt itselleni ja herkälle iholleni sopivat tuotteet. Mutta aina välillä naama lehahtaa täyteen pieniä punaisia näppylöitä ja on aivan rutikuiva. Olen oikeasti tuskastellut tämän asian kanssa; juuri kun olen löytänyt ne sopivat naamarasvat ja -meikit, tuleekin takapakkia. Ja taas viikon päästä ne tuotteet ovatkin sopineet.

Sitten eräänä päivänä päivänä osasin yhdistää näppylät erääseen hyvin kivuliaaseen, mutta yksinkertaiseen vaivaan; gluteeniin ja viljoihin.

Olen noin kaksi vuotta ollut gluteenittomalla ruokavaliolla. Tutkimuksista huolimatta keliakia diagnoosia en ole ikinä saanut, mutta vuosia kestäneet vatsavaivat katosivat nopeasti heti, kun gluteeni jäi pois ruokavaliosta. Ja kolme päivää kestävät vaivat palaavat heti, kun suuhuni eksyy edes vähän jotain gluteenipitoista ruokaa.

Eräänä iltana söin Citymarketin valmissalaattia ja vasta puolessa välissä kulhoa tajusin tarkastaa sisälsikö se gluteenia. Ja sisälsihän se. Kun seuraavana aamuna heräsin vatsakipujen kera, oli naamani lehahtanut täyteen punaisia näppylöitä. Ihonhoitotuotteita en ollut vaihtanut viikkoihin, ja vielä illalla ongelmaihoni oli ollut parempi kuin pitkiin aikoihin. Koin ahaaelämyksen ja sen jälkeen seurasin kasvojeni parantumista vähän niinkuin tutkimusmielessä todistaakseni teoriani oikeaksi.

Yleensä tässä kohtaa olen tehnyt virheen; en ole osannut yhdistää näppylöitä ja punoitusta gluteeniin, joten olen vaihtanut jotakin kosmetiikkaa ajatellen vanhan olevan epäsopiva. Nyt en vaihtanut, vaan jatkoin samojen tuotteiden käyttöä testausmielessä. Iho parani samaa tahtiin mitä vatsakivut, jo seuraavana päivänä se oli paljon parempi. Postauksen kuvat ovat otettu silloin. Viikon päästä kasvot olivat taas siinä kunnossa, kuin ennen gluteenikämmiä.

Parin viikon päästä pääsin testaamaan teoriaa valitettavasti uudestaan ja taas kasvot lehahtivat vatsaoireiden rinnalla. Nyt olen viikkoja ollut ihan supertarkka ruokien kanssa, ja iho on paremmassa kunnossa kuin aikoihin. Toki hormoninäppyjä, couperosaa ja reagointia meikkivoidekokeiluun (tyhmä minä, pysy niissä luottotuotteissa…) näkyy taas kasvoilla mutta muuten; naama voi juuri niin hyvin kuin vatsakin.

Olen miettinyt raskauden jälkeen lähteväni selvittämään uudelleen keliakian ja muiden allergioiden mahdollisuutta sitten kun olen taas yksin oman kroppani kanssa, mutta toisaalta en minä tee sillä diagnoosilla mitään. Vatsavaivat gluteenista eivät poistu, oli minulla niille ”virallinen” nimi tai ei. Toisaalta, kun diagnoosi olisi takataskussa olisi elämä helpompaa. Liian usein joudun valintaani selittelemään; Ei, ei minulla ole keliakiaa. Ei, en silti voi ottaa vaikka olisi vain vähän gluteenia. En tahdo että minuun sattuu kolme päivää. 

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu
Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kommentit (9)

Kauan kesti gluteenittomaan ruokavalioon siirtymisen jälkeen, että ihosi ”parani”?
0
1 vastaus

Oletko kuullut ihokeliakiasta?
0
1 vastaus

olen ja tämä kävi mun mielessä mutta kun ihottumaa ei tule kuin kasvoihin… täytyy kysyä lääkärin mielipidettä asiaan vaikka itse vahvasti epäilen! 🙂 ja ymmärtääkseni ihokeliakin pitäisi näkyä verikokeessaj oka minulta on otettu..? 🙂
0
1 vastaus

Mulla syynä taitaa olla sokeri. Gluteeniton olen koko ajan, mutta iho voi huonosti.
0
1 vastaus

!!! tätä minäkin mietin huonon ihon syyksi, ja voi kyllä täälläkin olla ainakin osa syy! t. sokerihiiri… 😀
0
1 vastaus

Tai voisko olla ”vaan” vilja-allergiaa. Itsellä oli lapsena ja myös omalla tyttärelläni ja iho oli juuri tuon näköinen. Meiltä allergia poistui iän myötä mutta tuskin mahdotonta, että olisi myös aikuisella.
0
1 vastaus

TÄMÄ! olen pohtinut ja miettinyt tätä paljon, koska osa gluteenittomsita viljoistakaan ei tunnu sopivan. Allergiatesteihin ajattelin mennä heti kun vaan raskauden jälkeen voi mennä ! 🙂 olen lukenut että vilja-allergia on harvinainen aikuisilla, mtutei suinkaan mahdoton! 🙂
0
1 vastaus

Hei, ihoni on täsmälleen saman näköinen kuin sinulla! Suorastaan pelottavan samannäköinen: ”ihottuma” ja ”näpyt” ovat samoissa kohdissa ja samannäköisiä. Joko olet käynyt testauttamassa lisää? Selvisikö jotain? Yleislääkäri epäili, että minulla on rosacea, mutta mielestäni oireeni eivät viittaa siihen suuntaan ollenkaan. Hän ei kuitenkaan antanut lähetettä ihotautilääkärille vaan ainoastaan reseptin kalliiseen voiteeseen, joka vain entisestään pahensi ihoni kuntoa. Mietinkin, varaanko nyt yksityiseltä ajan ihotautilääkärille vai kattavat allergiatestit. Molempiin en raaskisi rahojani laittaa.
0
1 vastaus

En ole vielä mennyt jatkotutkimuksiin raskauden takia! 🙂 mutta oon ollut paljon tarkempi gluteenin välttelyssä, laktoositon sekä myös yrittänyt vältellä gluteenittomia viljoja eikä kertaakaan oo iho ollut tämän näköinen enää. Pientä näppyä silloin tällöin muttei todellakaan näin pahaa!:)
0
1 vastaus

Kauan kesti gluteenittomaan ruokavalioon siirtymisen jälkeen, että ihosi ”parani”?
0
1 vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tehtävänimikkeenä Laura
Inhimillisen, sormenjäljillä ja leivänmuruilla koristellun äitiyden puolesta. Rehellistä vertaistukea niille äideille joiden pullat tulevat pakkasesta ja nurkissa pyörii design-valaisimien sijaan villakoiria. Kaunista, rakkauden täyteistä, rehellistä ja joskus jopa vähän karua arkea. Kirjoitusten takana häärii 24-vuotias kolmen prinsessan äiti. Yhteyttä voi ottaa: tehtavanimikkeena@gmail.com

Arkisto

Instagram

  • Huomenta❤ Mittari näyttää -19...Me pysytään sisällä😂👌 #goodmorning#babyitscoldoutside#babygirl#babystyle

tehtavanimikkeenablogi

Suomen suurin perheblogiyhteisö tarjoaa luettavaa ja vertaistukea niin odotusajasta, vauva-arjesta, taaperon uhmasta kuin muistakin perhe-elämän iloista ja haasteista. Tarjolla on huumoria, vinkkejä, arjen vertaistukea, kyyneliäkin. Tervetuloa joukkoon!

Seuraa
meitä: