Yleinen 26.7.2017

Lapsivapaat ravintolat ovat hyvä asia, imetysvapaat ravintolat ei.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Keneltäkään ei varmasti ole mennyt ohi eilinen somekohu, kun Turkulainen ravintola Aune ”kielsi” imetyksen heidän tiloissaan, kun osa asiakkaista on siitä häiriintynyt. Imetykselle varattiin oma tuoli, joka ilmeisesti sijaitsi vessassa. Tästähän äidit ja moni ei äiti-ihminenkin veti herneet nenään, minä mukaan lukien. Luin ravintolan facebookpäivitystä suu auki ja mietin että todellako, todellako vielä 2000 luvulla tälläistä tapahtuu? Tai ehkä juuri siksi, että me ihmiset olemme niin vieraantuneet luonnosta että se yksi asia, johon naisen rinnat on luotu saa toiset yökkimään ja menettämään ruokahalunsa ravintolassa.

On upeaa, että imettävät äidit on huomioitu rauhallisella tilalla. Vielä upeampaa olisi, että sinne tilaan ei ketään yritettäisi ”pakottaa”. Kun siinä vauvan ruokailussa voi oikeasti mennä tunteja. Ymmärrän, että tissi saattaa vilahtaa kesken imettämisen. Hui kauhistus, niitähän kun ei kaduilla ja television mainoksissa pyöri. Sitä paitsi, harsolla peitetyssä imetyksessä tissin vilahtaminen on katsojan vika, ei imettäjän. Imetyksen voi hoitaa mahdollisuuksien mukaan niin huomaamattomasti, että se tissin vilahdus johtuu vain sinun liian intensiivisestä tuijotuksesta. Ravintoloille vinkiksi; netistä saa aika edullisesti imetyssuojia, joita voitte tarjota imettävälle asiakkaalle jos hänen oma harsonsa on unohtunut kotiin. Se vasta olisi asiakaspalvelua se.

Minä ymmärrän että on lapsivapaita ravintoloita, joissa aikuiset saavat ruokarauhan. Tämä on upeaa, saattaisin hyvin itsekkin valita tälläisen ravintolan jos pari kertaa vuodessa pääsen ilman omia lapsiani ulos syömään. Ei kaikkien ravintoloiden tarvitse olla lapsia varten, ei todellakaan. Lapsivapaat ravintolat ovat jees, imetysvapaat ei. On ihan okei kieltää lapset ravintolasta, ei ole ihan okei kieltää imetystä ravintolassa. Jos ravintola sallii ala-ikäiset asiakkaat, niin kenenkään ei pitäisi joutua ruokailemaan erillisessä huoneessa ihan vain siksi, kun jotain voi ällöttää maailman luonnollisin asia. Jos ällöttää, käännä pää. Tai valitse ne lapsivapaat ravintolat, niitäkin kun on. Ja kyllä, imettäjätkin voivat valita ne ravintolat joissa tätä kyseisetä toimenpidettä ei ole kielletty. Ja itse kyllä ainakin kierrän. Lapsilla ja ilman.

Tässä tekstissä myös asiaa imetyksestä!

 

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kommentit (16)

hyvä pointti, mutta edelleen peräänkuulutan kaikille samat oikeudet periaatettani tässä asiassa 🙂 olsi isitten suoraan lapsivapaa ravintola, ei tarvitse kenenkään nähdä tahtomattaan imetystä eikä tule epäselväksi imettäjälle missä voi ja koska imettää ! 🙂

1 vastaus

Tarjota imetyssuojia? Oletko tosissasi? Meidän vauva ainakin saa hirveät raivarit jos näkymää yrittää harsolla imettäessä peittää. Ehkäpä tiesitkin että vauvoja on erilaisia. Mutta ihan hauska ajatus – ”otatko tästä imetyssuojan vai menetkö vessaan?” Siitä on nöyryytys kaukana. Eikun…

1 vastaus

Kyllä mä itse olisin oikein tyytyväinen jos mulle tarjottaisiin imetyssuojaa jos omani on unohtunut kotiin :)en mä pahottaisi todellakaan mieltäni siitä, päinvastoin ajattelisin että onpa kiva kun kaikki asiakkaat huomoidaan. Muutkin kuin minut siinä samalla. Ei nyt varmasti katsos välttämättä se toinen vaivtoehto olisi se wc, kun niitä vauvoja on erilaisia. Mutta kuten vauvat, me kaikki olemme erilaisia.

1 vastaus

Tuo Aune ei ilmeisesti ole kunnon ravintola vaan enemmänkin baari. Tai näin ymmärsin, kun luin asiaa käsitteleviä juttuja. Mielestäni lapsen (edes imetysikäisen) paikka ei ole baarissa, mutta jos se on baari niin miksei siellä ole ikärajoja? Ravintolassa taas mielestäni pitäisi saada imettää, jos haluaa. Itse en ole halunnut lapsiani imettää julkisesti, mutta se on ollut enemmän oma valinta. Jos joku haluaa niin ei se muita häiritse. Ei kai kukaan nyt suoraan muutenkaan tuijota jotain yhtä ihmistä niin paljon ravintolassa.. Ihan yhtä lailla itseäni ärsyttää, jos joku seurue mölisee kovaan ääneen tai räkättää taustalla tai kailottaa kovaan ääneen puhelimessa vieressä. Eihän näitäkään vessaan ohjata keskustelemaan 😉

1 vastaus

tätä samaa minäkin mietin kun asiaa puolusteltiin ”baarissa”. Jos kyseessä tosiaan on slapsille sopimaton paikka, miksi ei ole ikärajoja? Jos taas lapset ovat tervetulleita, miksei kaikilla ole samoja oikeuksia= 🙂

1 vastaus

Ja käsittääkseni tässä tarkoitetaan peittämään nimenomaan rinta, eikä lapsen näkymää. Meillä ainakin toimitaan niin että harsolla rinta piiloon ei lapsen kasvoja ja hyvin onnistuu näin. Loistava postaus kaikenkaikkiaan! Ilo lukea blogiasi Laura!

1 vastaus

kiitos, ilo että jaksat lukea! 🙂 niinpä, eihän sitä lasta tosiaan tarvitse peittää 😀 eikä rintaakaan, jos on oiekanlaiset vaatteet niin eihän sieltä nöyt mitään 😀

1 vastaus

Nyt meni tämä ravintola kyllä metsään päätöksensä kanssa. Miten lonela tavalla voikaan asiat esittää! Imetysnurkan olisi voinut kääntää voimavaraksi. Imetysuojia voisi hankkia muutaman tai keksiä jotakin vastaavaa. Sillä päivityksellä olisi saanut ovelle mammajonon, nyt taitavat päästä imetysflashmobin ”uhreiksi”! 😀

1 vastaus

samaa mäkin meitin, sen olisi voinut hoitaa niiiin paljon paremmin 😀 olisivat palkanneet imettävän äidin miettimään heidän kanssaan yhdessä tätä asiaa 😉

1 vastaus

Mä olen kuvitellut imetyksen olevan lapsen ja äidin keskenäinen asia, ei mikään näytös saatika poliittinen kannanotto, miltä se nykyään hyvin useasti saadaan näyttämään.
Kun kyseessä on gastropubi, enemmän juottolaa muistuttava kuppila mitä ruokaravintola, tulisi myös miettiä että onko se sitten ihan ok, ja sen lapsen ehdoilla menemistä kun vie sellaiseen paikkaan pienen lapsen.

Mitä jos yrittäjät eivät ole halunneet oveen k18 kylttiä, jotta aikuiset voisivat alkuiltoina tulla syömään lasten kanssa? Vaikea siihen on laittaa että ennen kello kasia saa tulla, mutta sit ei kyllä enää saa, kun muut asiakkaat on tuhannen turvat täynnä. Silloin pitäisi myös sen äidin ymmärtää, ettei sellainen ravintola ole lastenpaikka.
Ja jos sinne pubiin on mentävä pikkulasten kanssa, eikö se olisi mukavampaa ihan jopa sille lapselle hoitaa se imetys muualla kuin alkoholisoituneiden silmien alla. Ne kun ei aina ole niitä fiksuimpia.

Jos sun vauva viihtyy rinnalla pitkään, ja sä tiedät sen, otat sä yleensä (toivottavasti) selvää minne sä olet niiden sun ystävien kanssa menossa viettämään iltaa. Jo Aunen nettisivut soittaisivat ainakin mulle siinä kohtaa herätyskelloja, ja ehdottaisin ehdottomasti porukalle jotain muuta ruokailupaikkaa, ihan lastani ajatellen.

Mä en vain ymmärrä että minkä ihmeen takia kaikki pitäisi aina olla kaikille. Voisiko lapsettomat nelikymppiset miehet vetästä Hoplopin sivuille yhden tähden rynnäkön, koska ”siinä pskassa lafkassa ei stna myydä kaljaa!”
-se on mulle sama asia kuin imeväisikäisten vieminen pubiin, ja siitä valittaminen.

1 vastaus

jos kyseessä on juottola, miksi siellä ei ole ikärajoja? Jos he haluavat tarjota perheille myös mahdollisuuden ruokailuun, miksi siellä ei ole kaikille samoja oikeuksia? 🙂 epäreilua. Jos oikeasti paikka on täynnä humalaisia, ei se imetys ole se juttu miksi sinne lapsia ei tulis viedä. Mitä tuohon poliittiseen kannanottoon tulee niin olen vähän samaa mieltä, ainakin tässä kohtaa suunniteltu imetysmiitti aunen edessä meni jo ehkä hitusen överiksi. Kaikkien ei todellakaan pitäisi olla kaikille, päinvastoin kiva kun on vlainnan varaa. Itse peräänkuulutan enemmänkin sitä, että kaikissa paikoissa pitäisi olla kaikilla samat oikeudet vaikka asiakaskuntaa haluaisikin rajata. Sitten se rajaus tulisi tehdä selkeästi, kuten tässäkin kohtaa k18 kyltti oveen.

1 vastaus

Kaikki nyt vain ei pidä siitä että lyödään ”tissit tiskiin” vaikka se luonnollista onkin. Ihan kohteliasta peittää ne herkimmät paikat jollain. Eikä se oikein kuulu mihinkään hienon ravintolan etikettiin että pöydällä kesken syömisen aletaan imettää. Mutta tässä oli kuitenkin kyseessä pubi. Pubiin ei pitäisi vauvalla/lapsella olla mitään asiaa.

1 vastaus

ei pitäisikään, miksi ei sitten tämä ole k 18 jos kerran pubi on ? 🙂 sitäpä mietin…ja kyllä mun mielestä ravintolan pöytään kuuluu myös se vauvan ruokailu, sen kun pystyy hoitmaaan ihan huomaamattomasti ja siististi ja on täysin luonnollista 🙂 jos siitä ei pidä, voi katsoa muualle.

1 vastaus

Itse en edelleenkään ymmärrä, miksi niin moni suuttuu ravintolan linjauksesta, jossa ei mahdollisesti ole edes käynyt. Asia on omasta mielestäni ilmoitettu kauniisti ja selkeästi. Sitä noudatetaan. Yrittäjällä on vaikeaa olla kaikkien mieliksi ja juuri ko. ravintolan asiakaskunta ei pääosin koostu imetysikäisten vanhemmista ja heidän vauvoista. Imettäminen on luonnollista, kaunista, tärkeää ja moni tarvitsee tukea sen kanssa. Se ei mielestäni kuitenkaan tarkoita sitä, että asiasta on nostettava hirveä meteli ja kaikkien on hyväksyttävä ko. tapahtuma missä tilanteessa vaan. Tilannetajua! Vauva tarvitsee ruokaa, se on selvä. Sitten vähän sivummalle, siihen tarkoitettuun tilaan ja jos esim. paikka lapsiperheille suunnattu, niin toki vaikka siinä ravintolan pöydässä. Sosoita ja sormiruokaa syövälle vauvalle voi tarjota jo muutakin, jos kysymys on pienestä ajasta. On otettu kantaa myös oman ruoan jäähtymisen. Kyllä se oma ruoka jäähtyy välillä kotonakin. Sitten on otettu kantaa siihen, ettemme mekään wc-tiloissa syö. Vauva ei tätä tajua, missä maitonsa saa. Tärkeintä on ravinto ja äidin läheisyys. Ja kyllä. Omaa kokemusta on. Kolmea lasta imettänyt toinen toistaan pidempään. Paljon liikkunut ja matkustellut. Kaikenlaisissa kolkissa on tullut imetettyä, sillä lapseni eivät ole huolineet pulloa.

1 vastaus

jokainen tavallaan ja tyylillään. pakko sano kyllä että minä itsekkäästi en halua istua toista tuntia wc tiloissa viakka tosiaan se ei vauvaa häiritsekkään 😀 imetyksen pitäisi olla mahdollisimman helppoa ja mukavaa, ja sitä se ei ole jos ei saa imettää missä tykkää.

1 vastaus

Mun mielestä tää taas on ihan samaa sarjaa lapsivapaiden ravintoloiden kanssa. Imetysvapaa tai lapsivapaa – ravintolan oma päätös. Julki-imetys on musta hienoa ja suositeltavaa ja olen omaanikin imettänyt siellä missä lapselle on nälkä iskenyt, mutta eihän siitä voi vetää hernettä nenään, jos joku paikka imettämisen kieltää. Eihän tupakoitsijakaan vedä hernettä nenään siitä, että hänen pitää siirtyä omaan tilaan tupakalle. Okei, tupakointi aiheuttaa terveysriskejä myös vieressä oleville, mutta ajatus on silti sama. Jos on tissillä oleva vauva, eikä ole valmis poistumaan toiseen tilaan hoitamaan imetystä, niin sitten voi valita toisen ravintolan 🙂 onneksi valinnan varaa löytyy, nyt myös niille jotka eivät halua ruokailla imettäjän vieressä syystä tai toisesta.

1 vastaus

hyvä pointti, mutta edelleen peräänkuulutan kaikille samat oikeudet periaatettani tässä asiassa 🙂 olsi isitten suoraan lapsivapaa ravintola, ei tarvitse kenenkään nähdä tahtomattaan imetystä eikä tule epäselväksi imettäjälle missä voi ja koska imettää ! 🙂

1 vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tehtävä­nimikkeenä Laura
Inhimillisen, sormenjäljillä ja leivänmuruilla koristellun äitiyden puolesta. Rehellistä vertaistukea niille äideille joiden pullat tulevat pakkasesta ja nurkissa pyörii design-valaisimien sijaan villakoiria. Kaunista, rakkauden täyteistä, rehellistä ja joskus jopa vähän karua arkea. Kirjoitusten takana häärii 25-vuotias kolmen prinsessan äiti Turun seudulta. Yhteyttä voi ottaa: tehtavanimikkeena@gmail.com

Arkisto

Instagram

  • Katsottiin tyttöjen kanssa yksi päivä vanhoja valokuvia. " Äiti katso mamman sylissä on Ilona"😍😂 #tb#1993#mymom#samastamuotista#meitsi

tehtavanimikkeenablogi

Artikkelit

Suomen suurin perheblogiyhteisö tarjoaa luettavaa ja vertaistukea niin odotusajasta, vauva-arjesta, taaperon uhmasta kuin muistakin perhe-elämän iloista ja haasteista. Tarjolla on huumoria, vinkkejä, arjen vertaistukea, kyyneliäkin. Tervetuloa joukkoon!

Seuraa
meitä: