Yleinen 5.9.2017

Ne räkäiset lapset on pakko viedä sinne päiväkotiin tartuttamaan muita…

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Otsikko ei suinkaan ole sarkasmia vaan surullisen totta. Kiitos syksy kun tulit ja toit flunssat, vuotavat nenät sekä aivastukset meidän perheeseen sekä työpaikalleni. Joskus olin sitä mieltä että kyllä ne räkäiset lapset kuuluvat kotiin vanhempien kanssa sairastamaan. Että pitäisivät ne vanhemmat vaan lapset kotona niin kauan kuin flunssa jatkuu, ei tarvitsisi tuoda heitä meitä muita tartuttamaan. Vaan kappas, kupeideni uomasta pullahti ulos kaksi pientä hedelmää ja ajatusmaailmani muuttui (taas kerran..) aivan täysin.

Niiden räkäisten lasten kanssa ei vaan voi jäädä kotiin aina, sen opin heti kun ensimmäisen kerran äitiyslomani jälkeen palasin töihin. Hävettää viedä nuhaisia lapsia päiväkotiin muita tartuttamaan, mutta en muuta voi. Valitan. Vanhemmat eivät vain voi aina olla töistä pois, kun lapsen nenä vuotaa tai yskittää. Vaikka se miten hienoa olisikin ja varmasti auttaisi siihen ettei ne lenssut tähän tahtiin riehuisi heti syksyn alettua. Mutta tiedättekö, töitä on tehtävä ja jos nenän tippalukon heti vuotaessa jäisi kotiin, olisi työviikko tai itseasiassa työsyksy sangen lyhyt.

Se maaginen kuume ei ole mittari, lapsi voi olla päiväkotikyvytön ilman sitä kuumettakin. Mutta mittari ei ole myöskään se nenä, jos se vuotaa se vuotaa. Valitettavasti se voi vuotaa monta viikkoa..Kenen työnantaja katsoisi tyytyväisenä jos jokaisen räkätipan jälkeen jompikumpi vanhemmista olisi lapsen kanssa kotona sairastamassa? Tai kenen pankkitili antaisi mahdollisuuden koko syksyn kestävään palkattoman hoitovapaan kanssa..Ei minun ainakaan.

Olen katkera. Sinulle flunssa. Lakkaa kiusaamasta minun lapsiani, juuri vasta meillä vierailit. Tekee pahaa viedä nuhaiset ja ”kipeät” lapset päiväkotiin aamuisin, kun he eivät ole vielä tarpeeksi kipeitä jotta voin jäädä kotiin heitä hoitamaa.

Tarpeeksi kipeitä, onpa tyhmästi sanottu mutta asian ytimessä. Kyllä te tiedätte mitä tarkoitan.

Lapset ovat sitkeitä ja jaksavat kadehtittavan hienosti hoitopäivän, vaikka nenä olisikin ihan tukossa. Mutta harmittaa vietävästi viedä heidät sinne. Kukapa meistä ei mielummin kotona olisi vaikka sen pienenkin flunssan kanssa. Ja mikä turhauttavinta, tiedän heidän taruttavan sitä tautia hoitokavereille. Ellei heillä jo sitä ole..

Ja juuri nenän lopetettua vuotamisen alkaa koko kierros alusta, kun jonkun toisen PirkkoPetteri ei ole tarpeeksi kipeä jäädäkseen kotiin ja tartuttaa lapseni uudelleen. Oravanpyörä on valmis…

Loputon ja hyvin räkäinen suo, siltä tämä juuri alkanut syksy tällä hetkellä tuntuu. Ehkä helpotusta on näkyvissä ensi keväänä sitten…

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kommentit (31)

Harva aikuinenkaan on kotona niin kauaa, että nuha on täysin parantunut.
Aika kauheaa, että vain rikkailla olisi oikeus saada olla vanhempia. Entäpä sitten, jos lapsen saadessaan on ollut rikas/hyvätuloinen, mutta syystä tai toisesta myöhemmin köyhtynyt? Pitäisikö lapsi antaa pois?

1 vastaus

Jep. Ei ole kiva viedä räkäisiä ja yskäisiä lapsia hoitoon. Jos odottaisi, että ovat oireettomia, saisi odottaa koko syksyn. Sitä paitsi ainakin omat murupullat ovat sellaisia energiapaukkuja, että ei näiltä virta lopu ensimmäiseen räkäpalloon. Vaikka pitäisin kotona, ei se kotona oleminen riittäisi. Pitäisi lähteä ulkoilemaan yms. Mut kuten totesitkin niin lapsen vointi ja jakdaminenhan sen määrää onko tarvetta jäädä kotiin vai ei.

Tsemppiä syksyyn, toivottavasti ei mene kokonaan sairastaessa!

1 vastaus

! 🙂 kiitos, toivotaan!

1 vastaus

Lisäisin tähän kyllä vielä, että sitä päiväkodista tullutta viestiä kannattaa kyllä kuunnella. Siellä ollaan totuttu niistämään, eikä yskäkään vierasta ole, mutta jos lasta päiväkodista haettaessa saa henkilökunnalta terveisiä, että lapsi ei ole hoitokuntoinen, siihen viestiin, hienovaraiseenkin, tulisi vanhempien tarttua. Vaikka ei olisikaan sitä kuumetta. Jos lapsi ei jaksa hoitopäivää, vanhempien on oltava silloin lapsensa puolella ja järjestettävä hänen hoitoonsa toisin.

Ja tiedän, aamun kiireessä päätöksen tekeminen (kotona/koulussa/päiväkodissa?) ei ole helppo. Tosin helppoa sen pitäisi automaattisesti olla kaikille silloin, jos kotiin jää äidin tai isän kanssa perheen joku sisaruksista. Silloin on muidenkin lasten aika jäädä pois päiväkodista.

1 vastaus

Toi on aivan totta, kyllä henkilökunta siellä päivökodissa näkee jaksaako lapsi vai ei ja sitä pitäisi kuunnella. Olen myös samaa mieltä että jos perheestä joku sairastaa, on kaikkien paikka kotona jottei bakteerit kulkeudu niin paljon päiväkotiin

1 vastaus

Heh niin totta. Meillä minä itse taidan olla se perheen räkäisin räkäpää… Nyt kun niistäminen on alkanut niin seuraavan kerran hengitän sitten ensi kesänä ?

1 vastaus

Vähän sama fiilis..:D

1 vastaus

Onko ne oikeasti pakko viedä? Olisiko kuitenkin mahdollisuus miettiä isovanhempaa, mll hoitajaa tms kotiin. Voisiko omaa taloutta tarkistaa, pikkulapsi aikaan nipistää jostain menoista? On tosi epäreilua viedä kipeä lapsi päivähoitoon, koska se oikeasti tartuttaa muut. Ja niissä muissa on myös monta lasta, joille ne perusflunssat ei olekaan perusflunssaa vaan sitten lähdetään sairaalaan. Myös nämä lapset ovat päivähoidossa ja heitä on paljon ja heidän vanhemmat kyllä joustavat ja pystyvät järjestämään vapaat/hoitajat joka kerta vaikka lompakko ei enää mitenkään antaisi periksi… Jos joskus pystyisi siitä omasta kuplasta irtautua ja ymmärtää että siihen oikeasti on syys miksi ne räkäiset lapset pitäisi pitää pois hoidosta.

1 vastaus

Samaa mieltä. Yskivät ja nuhaiset kotona.

1 vastaus

Valitettavasti se ei ole tässä yhteiskunnassa mahdollista.

1 vastaus

Meillä aikanaan meni ensimmäinen hoitovuosi niin, että viikko tarhassa, kkaksi kotona sairastamassa ja sama uudelleen. Luojan kiitos avioero tuli vasta tuon ekan vuoden jälkeen, vaikka kyllähän niitä sairastamisia silloinkin vielä riitti. Meillä onneksi oli avuliaita sukulaisia auttamassa vielä silloinkin kun samaan aikaan aloitin uudessa työpaikassa ja jäin yksinhuoltajaksi.

Miettikääpäs vaikka olemattomalla tukiverkostolla varustettua yksinhuoltajaäitiä, jolla useampi tai vaikka vaan se yksikin lapsi. Taitaisi tulla muutama työpäivä vuoteen, jos räkäiset lapset jäisivät aina kotiin sairastamaan. Ja siinä yhden aikuisen kukkarossa tuntuisi myös ihan kiitettävästi! Elämäntilanteita on niin erilaisia. Itse olen sitä mieltä, että varsinkin talvikautena hyvin harvoin lapsi on sillä tavalla terve, ettei ainakin nenä vähän vuotas. Oksutaudit sun muut on sitten asia ihan erikseen.

1 vastaus

Voisiko pikkulapsiaikana joistain menoista nipistää, että voisi palkattomasti hoitaa lapsia kotona?! Olen yksinhuoltaja ja tulot riittää juuri ja juuri pakollisiin menoihin. Kaikesta ylimääräisestä on jo nipistetty. Kaksi lasta sairastaa vuorotellen. Ja vähän väliä. Syksyllä ja talvella on enemmän nuha/yskäpäiviä, kuin terveitä päiviä. Lasten isä ei hoida ja isovanhemmat ovat töissä. Rahat ei riitä myöskään hoitajan palkkaamiseen, maksaisin hoitajalle saman , minkä itse töissä olemalla tienaisin. Jos taas olisin aina itse pois töistä, minulla ei olisi enää työpaikkaa ollenkaan.

Hammashoitajana en voi myöskään tehdä etätöitä kotona ja jos ilmoitan aamulla olevani pois, voi olla, että hammaslääkäri joutuu perumaan potilaansa koko päivältä/viikolta, jos sijaista ei löydy. Hoitoonpääsyjonot ovat lähes puoli vuotta ja jos puoli vuotta aikaansa odottaneelle potilaalle soitetaan, että aikasi perutaan ja siirretään puolenvuoden päähän, ei potilas ole kovin iloinen. Minun poissaoloni töistä voi vaikuttaa niin moneen muuhunkin ihmiseen, että en todellakaan voi olla pois töistä joka yskän ja nuhan takia. Vaikka niin kovasti haluaisin olla kipeiden lasten kanssa kotona hoitamassa heitä. Ja jos ei rahasta olisi pulaa, hoitaisin heitä itse kotona kaiket päivät, enkä veisi päiväkotiin muiden kasvatettavaksi lainkaan.

1 vastaus

Hyviä ajatuksia!

1 vastaus

Se yskä voi kestää 5 viikkoa ilman, että lääkäri sanoo muuta kuin, että yskä nyt vaan voi kestää… Ei todellakaan voi olla viittä viikkoa kotona! Moiset vapaat olisivat myös irtisanomisen peruste jatkuessaan ja toistuessaan.

1 vastaus

Juurikin näin. Valitettavasti

1 vastaus

Hyviä ajatuksia, mutta jonkun (kuten tuntuu että meidänkin..) kohdalla voidaan puhua viikoista, jopa kuukausista kun nenät enemmän vähemmän vuotavat koko ajan. Kyse ei ole kuplasta vaan pakosta. Jos mun talous antaisi periksi palkata kuukausiksi lastenhoitajan kotiin, ei lapseni varmasti pk:ssa olisikaan. Toisekseen meidän nuoret isovanhemmat ovat vielä kaikki työelämässä:) ehkä tällöisten lasten paikka olisi oman ja heidän perheensä mukavuuden nimissä perhepäivähoitajilla jotta bakteerit saadaan minimiin?

1 vastaus

Väsynyttä/uupunutta lasta en vie, mutta pirteän ja leikkivän lapsen kyllä, vaikka nenä vuotaisi tai yskisi vähän. Näin näyttävät kyllä muutkin tekevän. Haluaisin kyllä tavata sen perheen, jossa lasta ei koskaan viedä hoitoon ellei nenä ole täysin kuiva eikä ole yskinyt vuorokauteen!

1 vastaus

Tervetuloa vaikka meille.

1 vastaus

! 🙂

1 vastaus

Ei niitä nuhaisia tietenkään saa viedä sairastuttamaan muita hoitoon. Niitä pitää jäädä palkatta hoitamaan kotiin tai palkata hoitaja kotiin flunssapäiviksi. Jos näihin vaihtoehtoihin ei ole varaa olisi kannattanut jättää lapset tekemättä tai antaa ne adoptoitaviksi varakkaille.

1 vastaus

Harvalla on varaa palkata hoitajaa mahdollisesti kaikiksi talvikuukausiksi. Tällä ajatustavalla vain rikkailla olisi lupa lisääntyä ja suomen syntyvyys romahtaisi. Ei ne asiat ihan näin mustavalkoisia ja helppoja ole

1 vastaus

Harva aikuinenkaan on kotona niin kauaa, että nuha on täysin parantunut.
Aika kauheaa, että vain rikkailla olisi oikeus saada olla vanhempia. Entäpä sitten, jos lapsen saadessaan on ollut rikas/hyvätuloinen, mutta syystä tai toisesta myöhemmin köyhtynyt? Pitäisikö lapsi antaa pois?

1 vastaus

Toisinkinpäin voi olla. Olet määräaikaisessa työsuhteessa, tarhasta soitetaan, että lapses(1,5v) on mahataudissa.. Pakko lähtee töistä,haet lapses hoidosta (koska pakko) autossa lapses pyytää ranskalaisia, koska nälkä.. Mutta kun sen kakka oli ollu vähän löysää.. Ja ne poissaolot maksaa työpaikan, enemmän se on perseestä..

1 vastaus

Tää on totta. Opiskeluaikana törmäsin kerran hoitajaan joka oli soittamassa jokaisesta nuhatipasta ja syömättömästä lapsesta taudin varjolla kotiin

1 vastaus

Lapseni ollessa tarhaikäinen oli kaverinsa räkätaudissa kaiken aikaa. Inhotti katsoa kun jojot roikkui nenästä ja lapsi lisäksi söi tätä ja välillä kaivoi nenää niin kovin, että vuosi sitten vertakin kunnolla. Sama meno jatkuu nyt koulussa. Veikkaisin, että sairastelukierre alkaa siitä kun ei ehdi missään vaiheessa kunnolla parantua ja lapsi on kokoajan puolikuntoinen. Vaikuttaa varmaan eskari-ikäisellä oppimiskykyyn myös. Ei aikuisetkaan jaksa puolikuntoisina töissä, ei siihen aina tarvita kuumetta ja muuta vakavampaa oireilua. Kerralla kuntoon lapsi ennen kuin muiden joukkoon sairastamaan. Hygieniaa kannattaa opetella kotona ja selvittää myös että toisia päin ei yskitä eikä aivastella, nenä pyyhitään paperiliinaan eikä käsiin jne. Ihan terveen järjen juttuja kun vähän miettii. Kodin ohella hoitajien tehtävänä on tarkkailla lapsen jaksamista päivähoidossa ja koulussa.

1 vastaus

! 🙂

1 vastaus

Olen tässä omien lasteni kanssa vuosien saatossa huomannut, että sillä ei ole eroa, onko lapsi saanut parantua kunnolla vaiko ei. Aina on uusi tauti tullut joka tapauksessa.
Jos lapsen nenä vuotaa ihan koko ajan, veikkaisin kyllä allergiaa. Allerginen lapsi ei jaksa opiskellakaan samalla tavalla kuin ei-allergiset.

1 vastaus

Minä olen tässä vuosien saatossa huomannut omien lasteni kanssa sen, ettei sillä ole ollut merkitystä, onko lapsi saanut rauhassa parantua vaiko ei. Samalla tavalla seuraava tauti on tullut.
Jos lapsi on aivan koko ajan nuhassa, siis tyyliin vuosia, hän on varmaankin allerginen. Allerginen lapsi ei jaksa opiskellakaan samalla tavalla kuin ei-allergiset.

1 vastaus

Me ollaan ratkaistu tämä asia niin, että minä teen tosi paljon töitä etänä ja kotoa ja olen toimistolla vain osan aikaa. Ja silti niitä toimistopäiviä on pitänyt perua, meillä on sairastettu viimeiset yhdeksän vuotta aivan valtavasti. Jokainen räkätauti osaa tulla ja siihen päälle esim. kuopuksen kuusi angiinaa vuodessa jne. Mutta kaikille tämä ei ole mahdollista, sillä kyllähän tällä tavoin toimimalla toisen vanhemmat tulot ovat hyvin epäsäännölliset. Eli ymmärrän hyvin miksi ”pelkkä nuha” ei ole syy olla pois hoidosta ja töistä.

1 vastaus

Voi miten ihana tilanne teillä on kun tuollainen onnistuu! 🙂 ja hui mikä määrä angiinoja, todella kurjaa!

1 vastaus

Oon sun kanssa kyllä samoilla linjoilla! Itse oon välillä jäänyt flunssaisen lapsen kanssa kotiin ja todennut että hyvin olisi tarhassa jaksanut olla. Itse en ole vielä työelämässä mutta opiskelen, eikä koulustakaan voi joka aivastuksen takia jäädä pois, vaikka ehkä haluaisi mielummin olla lapsen kanssa kotona. Jos flunssa pahenee tarhapäivän aikana niin kyllä sieltä soittoa tulee ja silloin tietysti heti lapsi kotiin lepäämään.

1 vastaus

Juuri näin 🙂

1 vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tehtävä­nimikkeenä Laura
Inhimillisen, sormenjäljillä ja leivänmuruilla koristellun äitiyden puolesta. Rehellistä vertaistukea niille äideille joiden pullat tulevat pakkasesta ja nurkissa pyörii design-valaisimien sijaan villakoiria. Kaunista, rakkauden täyteistä, rehellistä ja joskus jopa vähän karua arkea. Kirjoitusten takana häärii 25-vuotias kolmen prinsessan äiti Turun seudulta. Yhteyttä voi ottaa: tehtavanimikkeena@gmail.com

Arkisto

Instagram

  • Viimeinen kirjoitus Kaksplussalla tehty, haikeaa mutta niin ihanaa!  Perjantaina nähdään uudessa osoitteessa, joka löytyy profiilista! 😍👌 että mä kaipasin tuota vanhaa blogia❤ #happy#blogi#perheblogi#blogger#uusiatuulia

tehtavanimikkeenablogi

Artikkelit

Suomen suurin perheblogiyhteisö tarjoaa luettavaa ja vertaistukea niin odotusajasta, vauva-arjesta, taaperon uhmasta kuin muistakin perhe-elämän iloista ja haasteista. Tarjolla on huumoria, vinkkejä, arjen vertaistukea, kyyneliäkin. Tervetuloa joukkoon!

Seuraa
meitä: