Yleinen 22.2.2018
Mainos

Vauvantahtinen pulloruokinta imetyksen rinnalla.


Yhteistyö Lansinoh.

Imetys, tuo vauvavuoden ihanin asia. Se on kuitenkin samalla myös minulle se ahdistavin asia. Kahden epäonnistuneen imetystaipaleen jälkeen olen tehnyt itselleni aika suuret paineet ja odotukset onnistua nyt kolmannella kerralla imetyksessä. Haluaisin täysimettää ensimmäiset puoli vuotta ja toivoisin että imetys jatkuisi ainakin sinne vuoden ikään asti. Mutta imetyksessä on myös se huono asia, että se sitoo äidin vauvaan kiinni. Ja minä olen äiti joka tarvitsee myös sitä omaa aikaa, joten meillä tuttipullo on vauvan ruokinnassa myös tärkeässä roolissa. Vaikka kieltämättä pelotti siihen tarttua, kun kaksi edellistä imetystä on epäonnistunut juurikin tuttipullon takia.

Molemmilla edellisillä kerroilla tuttipullo ja lisämaito ovat tulleet jossain kohtaa kuvioihin ja vauvat ovat rakastuneet pulloon. He ovat tajunneet, että tuttipullosta saa vaivattomammin maidon kuin rinnasta, ja näin ollen ovat alkaneet hylkiä rintaa. Taistelusta huolimatta imetys on päättynyt sitten lopulta kokonaan. Olen ahminut tietoa imetyksestä ja vauvan eri kasvuvaiheista koko kolmannen raskauteni ajan. Ajattelin valmistautua tulevaan imetykseen hyvin, jotta se tällä kertaa onnistuisi niin pitkään kuin minä ja vauva sitä haluamme. Mutta koska tiesin myös tuttipullon kuuluvan kuvioihin, aloin etsimään tietoa myös pulloruokinnasta. Oikeanlaiseen pulloruokintaan nimittäin kannattaa kiinnittää huomiota, jos toiveena on onnistua myös imetyksessä ja estää ns. pullorakkautta ja nännihämmennystä. Kahdella edellisellä lapsellamme olen jotakuinkin tyrkännyt täyden tuttipullon suuhun ja se on ollut siinä. Kun niin juuri ei kannata tehdä jos miettii asiaa imetyksen kannalta.

Vauvantahtinen pulloruokinta, asia josta kuulin ensimmäistä kertaa vasta nyt kolmannen odotuksen aikana. Vauvantahtisen pulloruokinnan ideana on jäljitellä pulloruokinnalla imetystä mahdollisimman paljon. Mitä sitten voi tehdä, jotta se jäljittelisi imetystä ja tukisi sitä mahdollisimman paljon?

Tärkeää on valita tuttipulloon mahdollisimman hyvä pullotutti. Hyvä pullotutti muistuttaa mahdollisimman paljon rinnanpäätä: on pehmeä, suora ja virtaukseltaan mahdollisimman pieni. Meillä on käytössä Lansinohin Natural wave tuttipullot, joissa on pienivirtauksinen tutti. Vauva saa itse säädellä suuhun tulevan maidon määrää kun maitoa ei vain solkenaan valu suuhun. Aivan kuten imettäessäkin. Natural wave tuttiosa on pehmeää silikonia ja myös mutoiltu niin, että se edistää aaltomaista kielenliikettä joka tukee kielen, suun ja kasvojen lihaksiston kehitystä. Tuttiosan muotoilu rohkaisee vauvaa käyttämään samaa luonnollista imutekniikkaa kuin rinnalla, jotta siirtyminen rinnan ja pullon välillä olisi mahdollisimman luontevaa. Tämä tieto helpotti minun stressiäni, kun pelkään ”pullorakkautta” ehkä vähän liikaakin. Minä pidän näistä tuttipulloista myös niiden muotoilun ansiosta; ison suuaukon omaavat tuttipullot on helppo pestä ihan tavallisella tiskiharjalla.

Kaikkein tärkein asia on kuitenkin vauvantahtisuus. Vauvan täytyy antaa itse hamuilla tuttipullon pää suuhunsa, aivan kuten hän hamuilee rintaakin. Vauvan voi hetken aikaa antaa ”heruttaa” maitoa tuttipullosta samalla tavalla kuin hän joutuu heruttamaan maitoa rinnasta. Eli vauvan voi antaa imeä hetken tyhjää tuttiosaa ennen kuin kallistaa tuttipulloa niin, että tuttiosa täyttyy maidolla. Vauva pitää rinnalla taukoja imemisestä, ja näitä on hyvä olla myös pulloruokinnassa. Tämän vuoksi hidasvirtauksinen tuttiosa on tärkeä; ettei maito virtaa koko ajan vauvan suuhun, jotta nämä tauot ovat mahdollisia. Tuttipulloa voi myös hitusen vetää ulos vauvan suusta, kun huomaa hänen pitävän taukoa ja antaa hänen hamuilla se takaisin suuhunsa kun hän on valmis jatkamaan ruokailua. Maitoa ei myöskään kannata antaa paljon kerralla. Vauva voi syödä tuttipullon tyhjäksi vaikka ei olisi nälkä, jos ei käytä tahdistettua pulloruokintaa. Näin ollen hänen vatsalaukkunsa venyy ja maitoa tarvitsee aina vain enemmän ja enemmän. Esimerkiksi meidän kahdella isommalla tytölllä oli vauvavuotena korvikemäärät aikamoisia, kun en ollut kuullutkaan tästä mahalaukun venymisestä ja annoin maitoa aina niin paljon kuin he vain söivät. Vauvan kylläisyyden voi tarkistaa niin, että ottaa pullon pois suusta. Jos vauva hamuilee pulloa takaisin suuhunsa, on hän vielä nälkäinen.

Syöttäminen pullosta on myös hyvä tapahtua sylissä, aivan kuten imetyskin. Pakko kyllä myöntää, että meidän vauva sai ensimmäiset pullomaitonsa sitteristä. Kun aloitimme tutustumaan pulloon, niin sylissä ollessaan pullo ei kelvannut koska hän yhdisti siinä tapahtuvan ruokailun rintaan. Pikkuhiljaa sitteriruokinnan avulla tuttipullo hyväksyttiin ja nykyään se kelpaa sylistäkin. Mikä on ihanaa, koska näin ollen saamme pulloilu hetkiin myös sen läheisyyden ja ihokontaktin joka tulee automaattisesti imettäessä. Pienelle vauvalle kun se ruokailu on paljon muutakin kuin pelkkää ravintoa.

Yksi asia joka minua mietitytti oli myös se, että mitä sieltä tuttipullon sisältä löytyy. Rintamaitoa vai äidinmaidonkorviketta? Rintamaitoa jos minä saisin päättää, onhan se sitä parasta ravintoa vauvalle. Mutta sen ulos saaminen rinnasta ei aina olekkaan niin helppoa. Mitä voi siis tehdä, jos ei meinaa saada rintamaitoa pumpattua ulos rinnasta jotta sitä voisi tarjota vauvalle myös pullosta? Minulta heruu maitoa todella huonosti muualle kuin vauvan suuhun. Sen takia mietin pitkään, uskallanko lähteä tähän yhteistyöhön mukaan johon liittyy rintapumppu. Ja täytyy sanoa että onneksi lähdin! Nimittäin tämä Lansinohin pumppu sisältää herutustoiminnon joka heruttaa maitoa rinnasta pari minuuttia ennen kuin itse pumppaus käynnistyy. Välillä toki tuntuu ettei maitoa saa ulos sitten millään. Silloin käynnistän herumisen käsilypsyllä tai imetän muutaman kerran samasta rinnasta, jotta toinen rinta täyttyy enemmän ja näin ollen heruu pumpulle paremmin. Olen myös oppinut, että paras pumppaushetki on heti aamulla, kun yön jäljiltä rinnat ovat aika täynnä. Herumaan saa hyvin myös silloin, kun vauva syö toisesta rinnasta samanaikaisesti kun pumppaan toisesta. Ja heti imetyksen jälkeen pumpulle heruminen on myös helppoa.

Yleensä pakastan pumpatut rintamaidot tulevaisuutta varten, koska lähiaikoina ei ole tarkoitus olla vauvasta erossa kauppareissua kauempaa. Sähkökäyttöinen pumppu on myös siitä kätevä, että pumppu hoitaa hommat ja minä saan roikku esimerkiski facebookissa sen ajan, hah.

No miten meidän pulloilun ja imetyksen yhdistäminen on onnistunut? Hyvin! Imetys ei ole ottanut yhtään kolausta vaikka pulloilemme joka päivä! Uskon että oikeanlaisella tuttipullolla ja vauvantahtisella pulloruokinnalla on suuri osuus tähän asiaan. Annan päivittäin tilkan maitoa pullosta ennen imetystä, jotta taito ei pääse ruostumaan. Ja joka kerta rinta kelpaa ihan mahtavasti pullottelun jälkeen! Vielä hetkeen emme ole erossa toisistamme, mutta pakkasesta löytyy jo iso määrä rintamaitoa jota isi voi sitten sulattaa ja antaa pullosta, kun sen aika on. Ihanaa, kun perheen toinenkin aikuinen pääsee osallistumaan vauvan ruokkimiseen!

Minulla oli kauhea stressi pulloruokinnasta, koska en halunnut sen häiritsevän imetystä mutta nyt se sujuu jo niin hyvin etten stressaa enää. Rinnanhylkimistä ei ole tapahtunut yhtään pullon tultua kuvioihin. Ja kiitos hyvän rintapumpun sekä oikean pumppausajankohdan löytymisen, minä voin hyvillä mielin antaa sitä pulloa kun sen pullon sisältö on sitä tuttua ja turvallista, maailman parasta ravintoa vauvalleni. Imetys on ihanaa, mutta on myös ihanaa välillä saada sitä omaa aikaa ja unta.

Tekstiä muokattu selkeyttämään sanomaa.

Kommentit (14)

Kiva postaus ja tarpeellinen minulle. Odotan kolmatta (kääk miten ihanaa). Nuorin täyttää tänä vuonna 9v. Kahden ensimmäisen imetys ei onnistunut kuin 2kk. Sinällään ”huvittavaa” kun olen povi pommi jumalan armosta 😀 enkä ole kyennyt näitä hyödyntää tarpeeksi lapsen ruokkimisessa 😀 Nyt tässä olen oppinut ja kuullut, että ainakin toisen kohdalla kun homma sujui hyvin, jos olisin tiennyt että rintaraivareista voi päästä yli kun on kärsivällinen olisin yrittänyt, mutta kun itkee lopulta äiti ja lapsi niin homma pitää lopettaa….Nyt tietoa ja valmiuksia on erilailla, vaikkakin tieto ja valmiudet ei pois sulje sitä, että a) nännini on pienet (rintakumet on helvetistä niillä en imetä sillä ne tekee hommasta kauheaa) b) maidon maku voi muuttua mulla aikasin sillä kuukautiseni alkavat nopeasti synnytyksen jälkeen (kai olisi heti valmis uuteen raskauteen ).

Aloin myös miettii että onko meillä lapset oppinut sitten että ruoan saa helpommin pullosta(määrät on kyllä pieniä ollut aina).

Haluan kolmannenkin kanssa, että lapsi tyytyisi myös ”isin tissiin” joksi meillä tuttipulloa nimitetään, koska isi pullolla eniten syöttää ja hetki on isälle ja lapselle läheinen…Otan kyllä talteen tämän postauksen ja ostan tuommoisia pulloja meillekin, sekä juottamis vinkit jää talteen.
1
1 vastaus

Minkä ihmeen takia annat pullosta joka päivä? Pullosta imemisen taito pysyy kyllä yllä harvemmillakin pullotteluilla. Päivittäisellä pullottelulla on kuitenkin koko ajan riski siihen että yks kaks rinta ei enää kelpaakkaan. Täysimetyksen onnistuminen on hieno tavoite, joten edellisiin imetyspettymyksiin peilaten jättäisin kyllä pullon vähemmälle näin imetystaipaleen alussa.
0
1 vastaus

Miksi ihmeessä annat pullosta joka päivä? Pullosta imemisen taito pysyy kyllä yllä harvemmillakin pullotteluilla. Päivittäisellä pullottelulla on suurempi riski siihen, että yks kaks rinta ei enää kelpaakkaan. Täysimetys on hieno tavoite, joten edellisiin epäonnistumisiin peilaten jättäisin kyllä pullon vähemmälle näin imetystaipaleen alussa.
0
1 vastaus

Hyvä tietää, olenkin ajatellut ettei ihan päivittäistä pullottelua tarvita taidon säilymiseen, ja toki meillä pullottomiakin päiviä on sillon tällöin ollut 🙂 ! En kuitenkaan sen enempää ole osannut pelätä rinnan hylkimistä kun merkkejä siitä ei ole ollut yhtään. Mutta tosiaan voisi varmaan vähentäö kun pullottelu sujuu jo tosi hyvin 🙂 Osaatko sanoa miten usein tai oikeastaan harvoin pulloa voi antaa että taito kuitenkin säilyy? Riittääkö esim kerran viikossa?
0
1 vastaus

Useimmissa tapauksissa kerta viikkoon riittää säilyttämään taidon, kuinka syödään pullosta.
On tottakai myös vauvoja, jotka hallitsevat homman vaikka se tulisi kohdalle vain satunnaisesti mutta tyypillisintä lienee että taitoa ylläpidetään kerta viikkoon menetelmällä. Tahdistetusta pulloruokinnasta on puhuttu vasta vähän aikaa mutta onneksi tietoisuus sen hyödyistä leviää nyt vauhdilla!
Ihania imetyshetkiä teille jatkossakin 🙂
0
1 vastaus

kiitos, kokeillaan siis kerta viikkoon tästä eteenpäin! 🙂 ja kiitos, imetys on ihanaa<3
0
1 vastaus

Meillä kävi esikoisen kanssa just samoin kuin teillä isompien tyttöjen kanssa. Koko vauvavuosi jouduttiin lisämaitoa antamaan, siis ihan synnärillä jo, kun kasvu oli niin hidasta. Alkuun tavoite oli päästä eroon lisämaidosta ja päästä täysimetykselle, mutta ei vaan onnistunut. Tyttö kasvoi koko ajan käyrien alapuolella. Lopulta n. 8kk ikäisenä typy kieltäytyi rinnasta täysin. Olin aina ajatellut, että haluan täysimettää lapseni, joten pettymys oli ihan valtava! Päätin jo sillon, että jos meille vielä toinen lapsi suodaan, niin otan kaiken mahdollisen selvää imetyksestä (ja omaöla kohdallami etenkin maidon nousemisesta), että se saadaan onnistumaan. Olen myös äiti, joka tarvitsee välillä omaa aikaa, joten pullon ja pumpatun maidon haluaisin jollain tavalla saada mukaan ehkä sitten jatkossakin joten kiitos tästä postauksesta! Herätti paljon ajatuksia ja muistoja esikoisen vauva-ajasta ja toiveen, että ehkä joskus minäkin pystyn täysimettämään vauvani.
0
1 vastaus

8kk osittaisimetys on upea saavutus, älä turhaan ole siitä pahoillasi<3
0
1 vastaus

Kiva postaus ja tarpeellinen minulle. Odotan kolmatta (kääk miten ihanaa). Nuorin täyttää tänä vuonna 9v. Kahden ensimmäisen imetys ei onnistunut kuin 2kk. Sinällään ”huvittavaa” kun olen povi pommi jumalan armosta 😀 enkä ole kyennyt näitä hyödyntää tarpeeksi lapsen ruokkimisessa 😀 Nyt tässä olen oppinut ja kuullut, että ainakin toisen kohdalla kun homma sujui hyvin, jos olisin tiennyt että rintaraivareista voi päästä yli kun on kärsivällinen olisin yrittänyt, mutta kun itkee lopulta äiti ja lapsi niin homma pitää lopettaa….Nyt tietoa ja valmiuksia on erilailla, vaikkakin tieto ja valmiudet ei pois sulje sitä, että a) nännini on pienet (rintakumet on helvetistä niillä en imetä sillä ne tekee hommasta kauheaa) b) maidon maku voi muuttua mulla aikasin sillä kuukautiseni alkavat nopeasti synnytyksen jälkeen (kai olisi heti valmis uuteen raskauteen ).

Aloin myös miettii että onko meillä lapset oppinut sitten että ruoan saa helpommin pullosta(määrät on kyllä pieniä ollut aina).

Haluan kolmannenkin kanssa, että lapsi tyytyisi myös ”isin tissiin” joksi meillä tuttipulloa nimitetään, koska isi pullolla eniten syöttää ja hetki on isälle ja lapselle läheinen…Otan kyllä talteen tämän postauksen ja ostan tuommoisia pulloja meillekin, sekä juottamis vinkit jää talteen.
1
1 vastaus

ihanaa että tästä oli sinulle hyötyä! 🙂 ja tutulta kuulostaa, tissejä löytyy kyllä mutta nännit ovat pienet 😀 toivotaan että ensi kerralla sujuu paremmin! 🙂
0
1 vastaus

Ootko kuullut korvikekoodista? Tuttipullojen markkinointi on kiellettyä.
0
1 vastaus

Kiitos, en olisi ajatellutkaan :). Tiedän korvikekoodin mutten tiennyt sen koskevan tuttipulloja. Tosin taitaa suomessa olla säädetty laissa who:n korvikekoodi vain kovikkeiden kohdalla eikä tuttien ja tuttipullojen. Mutta selvittelen asian minua viisaammilta ja muokkaa postausta jos se niin vaatii. Tarkoitukseni ei todellakaan ole rikkoa lakia 🙂
0
1 vastaus

Tämä postaus on ok näin, hyvä kun olet valveutunut asiasta! 🙂 kiitos huomiosta, en olisi osannut tosiaankaan edes ajatella asiaa! 🙂
0
1 vastaus

Miksi se on ok? Jos luet tästä https://www.evira.fi/elintarvikkeet/valmistus-ja-myynti/elintarvikeryhmat/erityisruokavaliovalmisteet/aidinmaidonkorvikkeet-ja-vieroitusvalmisteet/merkinnat/aidinmaidonkorvikkeiden-kansainvalinen-markkinointikoodi/

Vastaavia tekstejä oli viime vuoden lopulla muutamassa muussakin blogissa ja sieltä ne poistuivat. Syy juurikin tuo ettei pulloja saa mainostaa korvikekoodista mukaan. Vaikkei laki sitä kieltäisikään, onko tuttipullojen mainonta jotenkin eettistä?
0
1 vastaus

olen kyllä lukenut nuo tekstit, vieläpä moneen otteeseen ensimmäisen kommenttisi jälkeen 🙂 Olen saanut hyväksyvän päätöksen sekä otavamedian henkilöstöltä että tämän yhteistyön toiselta osapuolelta joten uskallan luottaa ammattilaisten sanaan että tämä näin on ok. Kuten ehkä huomasit, linkki tuotesivulle esimerkiksi poistui ja tekstiä on hivenen muokattu kuten lopussa mainitaan.

Ja postauksessahan puhutaan rintaruokintaa tukevasta pulloruokinnasta omalla rintamaidolla, ei korvikkeilla. Ei mainosteta pulloruokintaa parempana vaihtoehtona rintaruokinnalle, vaan kerrotaan imetystä tukevasta pulloruokinnasta omalla rintamaidolla, jotta imetys ei kaatuisi siihen että vauva saa joskus rintamaitonsa myös tuttipullosta.

Mitä eettisyyteen tulee niin en koe postauksen olevan mitenkään epäeettinen. Postauksessan nimenomaan edesautetaan rintaruokinnan onnistumista, puhutaan äidinmaidon puolesta ja annetaan vinkkejä miten voi saada äidinmaitoa myös sinne tuttupulloon. Eettisyys on kuitenkin katsojan silmissä joten ymmärrän, ettei kaikki näe asiaa ehkä kuten minä 🙂 Esimerkiksi neuvola jakaa ”lahjana” tuttipulloja ja tuttej kun vauva syntyy perheeseen. Epäeettistä? Ehkä jonkun mielestä, jotkut taas pitävät sitä kivana ja käytännällisenö lahjana 🙂

Jos haluat kattavampaa selitystä asialle ja tälle päätökselle, voin pyytää otavamedian väkeä vastaamaan ja perustelemaan miksi asia on ok 🙂
0
1 vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tehtävä­nimikkeenä Laura
Inhimillisen, sormenjäljillä ja leivänmuruilla koristellun äitiyden puolesta. Rehellistä vertaistukea niille äideille joiden pullat tulevat pakkasesta ja nurkissa pyörii design-valaisimien sijaan villakoiria. Kaunista, rakkauden täyteistä, rehellistä ja joskus jopa vähän karua arkea. Kirjoitusten takana häärii 25-vuotias kolmen prinsessan äiti Turun seudulta. Yhteyttä voi ottaa: tehtavanimikkeena@gmail.com

Arkisto

Instagram

  • "Mutta kun ilona halusi olla prinsessa!" olisin itse veikannut joulukuusta. Tuo selästä roikkuva heijastin kruunaa kokonaisuuden...🤣 #vauva2017#kidsworld#pikkusisko

tehtavanimikkeenablogi

Artikkelit

Suomen suurin perheblogiyhteisö tarjoaa luettavaa ja vertaistukea niin odotusajasta, vauva-arjesta, taaperon uhmasta kuin muistakin perhe-elämän iloista ja haasteista. Tarjolla on huumoria, vinkkejä, arjen vertaistukea, kyyneliäkin. Tervetuloa joukkoon!

Seuraa
meitä: