Yleinen 13.5.2018

Muutama sana äitiydestä. ( Äitikirjan tuotoksia )

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Äitienpäivän kunniaksi halusin kirjoittaa muutaman ajatuksen äitiydestä. Viime viikolla haastoin myös äitejä vastaamaan äitikirja haasteeseen ja osa postauksen ajatuksista on koottu niiden pohjalta. Linkkien takaata löytyy ihania äitibloggaajia, jotka jakavat vertaistukea, rasitteita mutta ennen kaikkea rakkautta meidän lukijoiden kanssa omissa blogeissaan.

Kysyin äitikirjassa millaisia tunteita herätti, kun sai tietää olevansa raskaana. Suurin tunteista oli onni, mutta myös pakokauhu oli läsnä raskaustestin näyttäessä plussaa, esimerkiksi nuorena mammaksi blogissa jossa äiti tiesi jäävänsä lapsen kanssa yksin. Äitiys tuntuu alkavan heti, kun saat tietää pienestä ihmeestä joka sisälläsi kasvaa. Jollain ehkä jo siitä, kun sitä pientä ihmettä alkaa toivomaan.

Äitiyden suurin ja mullistavin hetki on todella usein synnytys. Kysyin haasteessa millä sanoilla synnytystä kuvailisi. Monella oli yhtenä sana kipu, mutta myös upea tai ainutlaatuinen. Synnytys mullistaa elämän. Joskus raskausaikana on vaikea sisäistää äitiyttä ja synnytys tekee siitä todellista. On upeaa nähdä vihdoin ja viimein se pieni ihme, joka sisällä on kasvanut. Erityistä sanottavaa blogissa kolme synnytystä kuvaavaa sanaa olivat yllättävä, säikäyttävä, ainutlaatuinen

Parasta äitiydessä kysymys oli ehkä jotenkin haastava. Ainakin itselläni on välillä vaikea miettiä miksi äitiys on niin ihanaa. Blogikollegani Johanna täältä Kaksplussan portaalista oli vastannut kysymykseen aivan ihanasti; Lasten aitous, innostus ja ilo. Se kun ne ehdoitta rakastaa ja näyttää tunteensa joka tilanteessa. Molemmat lapset kysyvät multa usein, että lepattaako mun sydän. Mähän aina puhun lapsille, kuinka mun sydän lepattaa, kun ne on niin ihania jossain tilanteissa.

Vaikka äitiys onkin aivan upeaa suurimmaksi osaksi, siihen liittyy myös kaikkea ei niin kivaa. Itseasiassa minut yllätti aikoinaan se, miten paljon äitiys aiheuttaa myös niitä negatiivisia tunteita. Olen ennen äitiyttä jotenkin ajatellut, että äidit näkee kaiken aina joidenkin rakkauslasien läpi, ja ikinä oma lapsi ei esimerkiksi ärsytä. Pahinta äitiydessä on pelko ja huoli, jotka alkavat jo positiivisesta raskaustestistä ja seuraavat melko varmasti läpi koko elämän, muuttaen vain muotoaan. Näin pelkojaan kuvaili Mind Gap mummy blogin Henna.

Äitiys on hektistä, vaikkakin ihanaa. Se on rankkaa ja niin rakasta. Se on kaikki tunteiden kirjo yhdessä. Äitiydestä puhutaan – kuten minä huomaan usein tekeväni – paljon negatiivisessa mielessä. Valitetaan miten rankkaa se on ja kerrotaan esikoistaan odottaville miten elämä muuttuu, unet loppuu ja oma aika on kortilla. Ehkä se johtuu siitä, että vain toinen äiti voi tietää miltä sinusta oikeasti tuntuu?Ja ehkä toisaalta itse koen asian niin, että äitiydestä on turvallista valittaa. Varsinkin toiselle äidille. Koska jo sanomattakin se toinen äiti tietää miten paljon lapsiasi rakastat, eikä koskaan kyseenalaista tätä rakkautta. Ei vaikka miten valittaisit arjesta ja pyykkivuorista. Lasten kanssa voi jakaa kaikki äitiyden ilot, mutta osa suruista ja stressistä on sellaisia joita pienten ihmisten ei tarvitse kuulla, ymmärtää eikä kestää. Siksi pidän itse muiden äitien vertaistukea ja ystävyyttä yhtenä äitiyden tärkeimmistä työvälineistä. Tyttö keltaisessa blogissa kerrotaan äitiyden must have tavaran olevan kännykkä juurikin tästä syystä; vertaistuki on lähellä koko ajan.

Lapsiperheen arki ei myöskään aina ole niin helppoa ja mukavaa kun voisi kuvitella. Kun taloudessa asuu monta persoonaa, törmäyksiltä ei vältytä. Äitinä usein niskaansa saa ne kaikki pahimmat kiukuttelut ja riidat. Kädet loppuvat kesken ja arki on hektistä aina herätyksestä nukkumaanmenoon. Valkoisen vuoren rinteillä blogissa kerrotaan tämän olevan juuri pahinta arjessa: minuuttiaikataulut ja lapsen kiukuttelu.

Meriannen mielessä blogistin yllätti äitiydessä positiivisesti se, miten ihanaa se on kaikesta hektisyydestään huolimatta. Hänelle äitiys on parasta mitä hänelle on tapahtunut. En usko että meistä äideistä kukaan on eri mieltä? Parhaita asioita voi olla tapahtunut monta, mutta uskon että suurin osa äideistä sanoo äitiyden olevan yksi niistä parhaista.

Äitiydessä hankalaa on myös se, että me kaikki äidit olemme erilaisia. Se on myös ehdottomasti parasta niin, mutta kieltämättä lisää sitä omaa epävarmuutta äitinä. On vaikea tietää tekeekö oikein, kun tuntuu että suositukset ja muut äidit antavat välillä niin ristiriitaista ja erilaista tietoa äitiydestä. Jokainen kuitenkin tahtoo parasta sille lapselle, mutta mistä tietää mikä on meidän perheelle ja minun lapselleni oikea tapa toimia? Unelmien elämistä blogin Ulla antoi oivan vinkin meille kaikille äideille: Sä tiedät itse mikä on parasta juuri teidän perheelle. Joka toimii meillä, ei välttämättä toimi teillä ja se on ihan fine. Ottakaa rennosti!

Etelä-Saksassa asustelevan Katin motto meidän jokaisen äidin pitäisi muistaa, kun seuraavan kerran koemme huono äiti fiiliksiä jostakin taphtuneesta; Aina sattuu kun tapahtuu. Ja aina tapahtuu joko äidille tai lapselle. Askeleita blogin Terhi taas sanoi, että iloitse pienistä asioista. Muista, että lapset ovat pieniä vain hetken aikaa. 

Äitiys on minulle kunniatitteli. Se ei ole itsestäänselvyys ja minä olen saanut tämän tittelin jo kolme kertaa, vaikka nuori vielä olenkin. Äitiys on myös haastavin työ, jota tulen ikinä tekemään. Haastavin ja samalla palkitsevin. Rankkaa mutta niin rakasta. Olen äiti. Ja ylpeä siitä. Kuten Iloa ja eloa blogissa todettiin, parasta äitiydessä on lapsi. Niin ihmeellinen lahja. 

Ihanaa äitienpäivää kaikille erilaisille äideille. Te olette parhaita ja riitätte juuri tuollaisina kuin olette.

 

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kommentit (2)

kiitos itsellesi että osallistuit<3
0
1 vastaus

Kiitos maininnasta♡♡
0
1 vastaus

kiitos itsellesi että osallistuit<3
0
1 vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tehtävä­nimikkeenä Laura
Inhimillisen, sormenjäljillä ja leivänmuruilla koristellun äitiyden puolesta. Rehellistä vertaistukea niille äideille joiden pullat tulevat pakkasesta ja nurkissa pyörii design-valaisimien sijaan villakoiria. Kaunista, rakkauden täyteistä, rehellistä ja joskus jopa vähän karua arkea. Kirjoitusten takana häärii 25-vuotias kolmen prinsessan äiti Turun seudulta. Yhteyttä voi ottaa: tehtavanimikkeena@gmail.com

Arkisto

Instagram

  • Kesä älä lopu koskaan😭❤ #happy#äiti#vauva#kesä#summer

tehtavanimikkeenablogi

Artikkelit

Suomen suurin perheblogiyhteisö tarjoaa luettavaa ja vertaistukea niin odotusajasta, vauva-arjesta, taaperon uhmasta kuin muistakin perhe-elämän iloista ja haasteista. Tarjolla on huumoria, vinkkejä, arjen vertaistukea, kyyneliäkin. Tervetuloa joukkoon!

Seuraa
meitä: