Minä en hiihdä!

Vaikka äidistä tuntuisi kuinka pahalta, niin äidin on vain rohkaistuttava ja tehtävä tietyt asiat. Vauva on pakko rokottaa, vaikka äiti itkisi kuinka kovaa (ok, joku ei rokota, mutta se on ihan toinen aihe kuin tämä). Joskus on pakko viedä lapsi verikokeeseen. On pakko antaa lapsi hammaslääkärin, korvalääkärin tai joskus vaikka kirurgin käsiin. Ei auta äidin eikä lapsen itkut, jotkut asiat ovat vain pakollisia. Niin kuin että äidin on pakko ostaa lapselleen monot ja sukset.

Ei tarvitse kuin ajatella hiihtoa sanana, kun minulla menee kylmät väreet. Alkaa oksettaa. Kurkkua kuristaa ja puhkean itkuun hetkenä minä hyvänsä. Lapsuuden kamalimmat hetket: hiihto.

Opettaja ja 25 luokkakaveria hiihtävät jossain kaukana edessä. Välillä vilahtaa jonkun kaverin selkä, mutta sitten näkyy enää vain mäkiä, lunta ja tyhjää järvenselkää. Tuulee kylmästi, silmälasit jäätyvät nenälle. Kylmä hiki värisyttää koko kehoa. Itkettää, pelottaa, pissattaa. Varpaita palelee, sormissa ja niskassa on hiki.

Sukset luistavat vain taaksepäin. Lumi tarttuu suksien pohjaan isoiksi palloiksi. Ketään ei näy missään. Sauvat täysillä syvälle lumihankeen, kaksin käsin tukea sauvoista ja ponnistus tasajaloin eteenpäin. Parikymmentä senttiä eteenpäin. Pysähdys, huohotus, pieni itku.

Haluan kotiin, haluan pois, haluan vaikka matematiikan tunnille! Täältä jos selviän ikinä perille niin en enää ikinä kiusaa pikkusiskoa enkä huuda vanhemmille! 

Kiitos opet ja lto!

Hiihtokamat nauravat kaupan hyllyillä päin naamaa. Osta pois vaan, me ollaan kalliita, mutta osataan myös tehdä ihmisille muistoja. Muahhah hahaaa, keskellä metsää pissat housussa yksin, muah haa, osta vaan! Luokkakaverit huutavat, kun pääset perille, että sinua on odotettu, miksi olet noin älyttömän hidas.

Kyllähän minä ostan. Jos hyvin käy, ei tarvitse ostaa kuin osalle lapsista, koska osalle löytyy varastosta vanhoja kamoja. Samalla kun ostan ja laitan kaiken valmiiksi (kiitos, kiitos, kiitos miehestä, joka voitelee sukset!) tekisi mieli halata ja pussata koulu- ja päiväkotijärjestelmää vielä aiempaakin enemmän: ihanat opet ja päikkytädit vievät minun lapseni hiihtämään! Ihanaa! Hiihtäkää lapset, hiihtäkää! Minun ei tarvitse, kiitos te mielettömän ihanat opet!

En siirrä asennettani lapsiini, en sano yhtään ainoaa kielteistä sanaa, mutta en myöskään ehdota, että viettäisimme viikon ainoita yhteisiä hetkiä hiihtoladulla. Juu ei!

Näen tilanteen edessäni. ”Nyt lähdetään lapset yhdessä ulkoilemaan, viettämään laatuaikaa laduille, se on lapset suomalaisuutta!” Karkkipalkinnolla saan isotkin lapset mukaani. Kädet jäässä yritän saada sukset autoon. Sukset leviävät joka ikiseen ilmansuuntaan sylissäni kaiken maailman pidikkeistä huolimatta.

Perillä hiihtämisen unelmamaassa yritän sitten laittaa sukset kaikille jalkaan. Kun onnistuu lopulta, on tietysti vessahätä vähintään minulla ja uhmiksella. Sitten joskus lähdemme hiihtämään…

Puolen kilometrin päässä yksi on kysynyt jo viisi kertaa, että joko mennään kaakaolle ja saadaanhan myös pullat, yksi makaa kirkuen hangessa selällään, suksien verhoamat jalat ristissä vinksallaan kohti taivasta ja puhkoo sisarusten silmiä sauvoilla, ja yksi huutaa silmät viirussa, että vihaa sitä, että tuo yksi aina kirkuu.

Minä sitten kannan latuja rikkoen käärmeen lailla kiermurtelevaa uhmista toisessa kainalossa ja toisessa omia ja uhmiksen suksia ja sauvoja. Itkettää ja pissattaa ja pelottaa, että joku muu aikuinen näkee, miten kypsän aikuisen lailla käyttäydyn. Yritä olla kypsä aikuinen, kun olet ihan kypsä koko touhuun!

Anopin haaste: Hanna hiihtämään!

Jotkut aikuiset käyvät itse hiihtämässä. Yksin! Vapaaehtoisesti! Eivät siis vain siksi, että se kuuluu vanhemmuuden velvoitteisiin. Yksin! Tässä elämänvaiheessa minun oma aikani alkaa välillä arkena kello 21.30, ja senkin jälkeen saan vielä etsiä nenäliinaa, nenäsumutetta ja peiton mutkaan kadonnutta unikaveria sekä auttaa vessa-asioissa ja lukea Wilmaa. Menisinkö siis viikonloppuna hiihtämään virkistyäkseni?

En. Voin itkeä kotonakin, jos haluan. Ilman suksia.

Talvisin on tosi pelottavaa käydä anoppilassa, koska anopin elämäntehtävänä on viedä minut hiihtämään kanssaan. Joku siis hoitaisi lapsiamme ja minä saisin omaa aikaa – ja menisin hiihtämään!? Anopin kanssa teen kyllä mielelläni mitä tahansa muuta, mutta että oma aika olisi yhtä kuin hiihtäminen?

Enkö voisi valita mieluummin hammaslääkärireissun, gynegologilla käymisen tai vaikka työhaastattelun, jossa kymmenen haastattelijaa roustaa minua parin tunnin ajan? Kaikki nämä olen kokenut, mutta en ole itkenyt.

Hiihtäessä olen itkenyt. 

Edit

Lähdimme illalla ulos koko perhe. Lapset halusivat hiihtää. Mikäs siinä! Sukset jalkaan ja jengi lehmälaitumelle. Siellä he laskivat mäkiä hymy huulilla. Meillä oli kivaa. Autoin kaatuneita ylös ja autoin ylämäissä. Mahtava sää, ihanaa ulkoilla! Vihdoinkin vain pikkupakkanen.

Kiitos 2000-luvun koululiikunta ja liikuntaopet, kun ette aiheuta samanlaisia traumoja kuin liikuntatunnit 1980-luvulla…

Kukaan ei itkenyt, mutta tietenkin tuli yksi riita. Se tuli siitä, että yksi nousi tahallaan toisen tekemään latua ylös haarakäynnissä. Tähän juttuun olisin saanut kyllä hyviä aihekuvia 4-vuotiaan asennoista, joissa hän oli mahallaan maassa sukset ja sauvat tuhannella mutkalla.

Mutta olin hyvä äiti, meillä harrastettiin tänään hiihtoa! Minä en tietenkään voinut itse hiihtää, että pystyin paremmin auttamaan lapsia…

Kommentit

8 kommenttia
Avatar

Todellakin kannattaa! Puhumattakaan hei After Ski -pirskeistä!

Avatar

Hiihto ja luistelu = nou tänks.
Tosin mie ehkä joudun päikkytätinä (toivottavasti joskus oon) joustamaan siitä ja opettamaan niitä lapsia.

Avatar

Luistelu on ihan hyvä: kun alkaa väsyttää, paleltaa tai pissattaa, voi lopettaa heti eikä ole keskellä metsää! Mutta hei kiitos jo etukäteen, kun kasvatat lapsiamme talvilajeihin päikkytätinä 😀

Avatar

Voihan aikuisiällä hiihdonkin lopettaa heti kun alkaa väsyttää, paleltaa tahi pissattaa, eikä suinkaan ole pakko mennä metsään tahi mäkisille reiteille hiihtämään. 😉 Ei kenenkään toki tarvihe lajista tykätä (vaikka se hyvä ja monipuolisen tehokas urheilumuoto onkin), mutta en itse kyllä kehtaisi enää noin vanhoja traumoja syyttää – olet vain itse aikuisena päättänyt haluavasi olla lajista samaa mieltä kuin lapsena, se on oma valintasi josta on turha opettajia syyttää sen enempää kuin vanhaa traumaakaan. Etenkin kun kouluhiihto ja hiihtäminen nykyisin on kaksi aivan eri asiaa; varusteet on kehittynyt hurjasti noista ajoista ja todennäköisesti myös lihaskuntosi. Jos antautuisit kokeilemaan hiihtoa aikuisiällä, saattaisit yllättyä positiivisesti kuten monelle muulle on käynyt. Terveisin lapsena samalla tavalla traumatisoitunut, aikuisiällä täysin hiihtoon hurahtanut päälle kolkytvee äiti-ihminen, joka juurikin käyttää talvisin suurimman osan omasta ajastaan hiihtoladulla – ja hiihtokauden ulkopuolella rullasuksilla.

Ps. Siitä nostan kuitennii hattua, ettet siirrä nyttemmin perusteetonta asennettasi lapsiisi, kuten moni vanhempi valitettavasti tekee.

Avatar

Saanhan mä olla tykkäämättä aikuisenakin 🙂

Jokaisella meillä on ne omat kiinnostuksenkohteemme, joiden mukaan käytämme vapaa-aikamme ja joihin haluamme lapsemme ohjata. Jotkut vanhemmat eivät vie koskaan lapsiaan uimahalliin, museoon, teatteriin, luistelemaan, laskettelemaan, kirkkoon, kirjastoon tai konserttiin, joku ei koskaan askartele lasten kanssa tai lue heille…

Hiihto vain herättää näin talvisin suuria tunteita puolesta ja vastaan. 🙂

Huippua, että sinä olet löytänyt lajin. Minä saatan käydä lasten kanssa pikkulenkillä ehkä, mutta yksin en kyllä usko meneväni.

Ja huumori värittää juttujani, koska elämä on niin hullua ja hauskaa!

Avatar

Jos minun pitäisi antaa toiselle uusi mahdollisuus, luistelulle tai hiihtämiselle, niin antaisin sen hiihtämiselle. Ja nimenomaan järven jäällä kevättalven aurinkoisella säällä hiihtämiselle. Ei mäkiä, ei ylös, eikä alas. Ei kilpaa, eikä liian kylmällä säällä. Luistelussa satutan aina itseni, kaadun ja lyön pääni tai nyrjäytän jotain muuta. Hiihtely voisi olla kivaa, jos saisi sen verenmaun suusta, jota koulumuistot herättävät. Ei se ollut opettajan syy, eikä edes ajan, ei vaan ollut minun juttuni 😀 Silloin. Enkä sittemmin ole kokeillut kuin muutaman kerran, kun pojat olivat peruskouluiässä.

Avatar

Ehkä meidän pitäisi Campasimpukka lähteä yhdessä! Kunnon eväät (suklaata, kenties pikkuisen terästettyä kaakaota, herkkuvoileivät..), hyvät jutut ja kunnon tsemppi. Voitaisi yhdessä syljeskellä koululiikunnan verenmakua hangille siinä sivakoidessamme. Ketkä kaikki lähtevät mukaan? 😀

Avatar

Ostan uudet sukset heti tämmöistä reissua varten 😀

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä