En kaipaa enää vauvaa

Huomasin sen ihan yhtäkkiä. Huomasin hiljaisuuden.

Esikoinen luki omassa huoneessaan, keskimmäinen oli kaverinsa kanssa ulkona ja pienin oli naapurissa leikkimässä. Meillä oli ihan hiljaista. Minua ei tarvinnut kukaan. 

Yhtäkkiä lapset ovat kasvaneet. Pieni täyttää ihan kohta 5, seuraava kesällä 10, vanhin loppuvuodesta 13. Yhtäkkiä meillä ei ole enää vauvaa. Meillä ei ole enää taaperoa. Meillä ei ole vaippoja, syöttötuolia, soseutettua ruokaa eikä rattaita. Minun syliini ei kiipeä joka hetki joku. 

On yhtäkkiä hetkiä, jolloin talo on hiljainen ja minulla on omaa aikaa. Se tuntuu vieraalta. Se tuntuu hassulta. Se tuntuu oudolta. Se tuntuu aika ihanalta.

Tässä vaiheessa on yleensä tullut vauvakuume. Se pikkuisen kutittava, ihastuttava, kikattava tunne, joka kasvaessaan muuttuu suureksi kaipaukseksi ja täyttää kaikki ajatukset. Siitä voi tulla jopa pakkomielle, varsinkin, jos vauvaa ei saakaan joko puolison tai biologian vuoksi.

Melkein 5 vuotta, 31 vuotta, rv 40+0 (tasan 2 viikkoa syntymään!) ja 7,5 vuotta.

Mutta ei enää. Olen ollut kolme kertaa niin suuren vauvakuumeen tuupertama, että hengittäminenkin on tehnyt kipeää. Yhtä vahva kuin oli tunne vauvan kaipuusta, on nyt tunne siitä, että enää ei tarvita meille vauvaa. En enää kaipaa syliini ihmistä 24/7. Nämä rakkaani täyttävät sylini täydellisesti, juuri sopivasti, juuri sopivalla tavalla.

Nyt, kun kavereiden kanssa leikkiminen tuntuu pienimmästäkin useimmiten kivemmalta kuin äidin ympärivuorokautinen syli, olen voinut löytää jälleen itseni. Olen ollut äiti vuodesta 2003 asti, ja  uppoutunut vauva-aikojen ja äitiyden onneen täydellisesti koko aikuisikäni.

Vuosikausiin ei ole ollut olemassa minua itseäni kuin pieninä murusina, mutta en ole halunnutkaan mitään muuta. Olen toki lasten välissä opiskellut ja tehnyt töitä, mutta silti pääasiassa ympärivuorokautisesti poskeni ovat peittyneet hilloisiin suudelmiin, yöni täyttyneen korvatulehduspotilaan lohduttamisesta ja vessareissuni olleet sirkusta, jollaisesta en ennen lapsia tiennyt mitään.

Kolmelle lapselle riittää yksi aikuinen

Nyt rakastan sitä, että saan käydä salilla, kirjoittaa blogeja ja tavata ystäviäni. Mieheni saa käydä juoksemassa ja uppoutua hyvään kirjaan. Kolmen lapsen arjen pyöritykseen ei tarvita enää kahta aikuista jokaikistä hetkeä. Voin hyvillä mielin sulkea oven ja tulla 1,5 tunnin kuluttua salilta tietäen, että mies ei ole aivan rikki, kun palaan. Hän voi palata juoksulenkiltään tietäen, että vastassa ei ole itkevä vaimo ja tämän jaloissa roikkuvat, huutavat lapset. Muutamia vuosia ehtikin niin mennä, joten tämä muutos on tervetullut. 

Tietenkin kasvavat lapset tarvitsevat yhä enemmän vanhempiaan, mutta tarve on erilaista. Voin ottaa kauppareissulle mukaan yhden lapsen ja saada häneltä todellista apua ja loistavaa seuraa. Keskustelut näiden huumorintajuisten tyyppien kanssa ovat kerrassaan hulvattomia. Tytöt voi jättää keskenään puhelimen ja päivystävien naapureiden lähelle tunniksi. Koululaiset pärjäävät hetkiä hyvin yksinkin ja tykkäävät omasta rauhasta.

Minun oma vartaloni

Vartaloni ei tule enää muuttumaan kenenkään muun ihmisen takia. Minulla on aikaa kuntoilla, että vältyn selkäongelmilta, joita minulla oli hetki sitten. Minulla on aikaa laittaa aamuisin ripsiväriä. Voimme käydä ravintolassa ilman, että se reissu on kaaos, kuten tässä humoristisessa kirjoituksessani. Voimme matkustaa lentokoneella maailmalle ilman, että vanhempien hermot ovat jo alkumatkasta riekaleina ja koko kone toivoo, että meidän takia tehdään välilasku ja meidät jätetään jonnekin Frankfurtiin selviämään keskenämme.

Joskus, varsinkin kuumeillessani kolmatta vauvaa, luulin, että en parane vauvakuumeesta koskaan. Luulin, että olen niitä, jotka haluavat ja tarvitsevat syliinsä vauvan aina. Tuntuu yllättävältä, että nautin yöimetysten sijaan yöunista ja vaunulenkkien sijaan kuntosalin juoksumatolla liikkumisesta.

Luulin, että syliini kuuluu aina lapsi ja olalleni hoitolaukku, mutta yhtäkkiä nautin myös hetkistä yksin ja hoitolaukun sijaan käsilaukusta, jonka ei tarvitse olla pissan ja maidon kestävä. Se on ihan uutta.

Luulin, että elämän ainoita iloisia, isoja asioita ovat vain lasten syntymät. Ajattelin, että mitä sitten muka tapahtuu, jos ei saakaan enää uusia lapsia.

Sittenhän sitä vasta tapahtuukin!

Ps. On pakko lisätä, että uskon ymmärtäväni kuitenkin myös tahattomasti lapsettomia hyvin ja tiedän, että elämä voi olla hyvää ja tasapainoista ilman lastakin. Olen saanut sukeltaa niin syvälle lapsettomien elämään kuin sitä itse kokematon voi koskaan päästä. Lue toimittamani kirja Ei kenenkään äiti – kertomuksia lapsettomuudesta, jos aihe kiinnostaa.

Kommentit

8 kommenttia
Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Kiitos Jonna!

Avatar

Olipa ihana kirjoitus :). Itse elän vielä vahvasti vauvakuumeaikaa, mutta onnistuin silti ymmärtämään sinua! Ehkä vuosien päästä olen itsekin samassa pisteessä. Elämä se menee aina uutta kohti :).

Avatar

Kiitos! Minä rakastin odotus- ja vauva-aikoja. Nauti, kun saat elää niitä 🙂

Avatar

Hei,

löysin tänne googlella. Olen 30-vuotias ja minulla on 4- ja 7 -vuotiaat lapset, eli olen ilmeisesti aika samassa tilanteessa kuin Sinä olit ennen kolmatta lasta.

Minulla on aivan kamala, hillitön, pakkomielteinen vauvakuume, aina ajoittain. Tätä on jatkunut parin vuoden ajan.

Tämä tunne on kamala, koska se tuntuu vähän samalta kuin tietäisi, että saisi ihan lähipäivinä miljoona euroa, mutta ei ihan tiedä milloin ja voi vain odottaa. Sellainen kaivertava, kuluttava kaipaus. Tällaisesta vauvakuumeesta olen saanut kaksi lasta. Nyt erona on se, että mieheni ei halua.

onko sinulla mitään ajatuksia, joilla tästä tunteesta pääsisi yli, muita kuin se vauva? Tai onko mahdollista pyörittää kolmen lapsen perhettä "yksin"? Tarkoitan, että lupaisin miehelle, että hän saa mennä harrastamaan ja minä kyllä hoidan heräilyt. Onko se realistista?

Jään ehdottomasti seuraamaan blogiasi, huh että tämä kuumeilu on viheliäisen rankkaa. Kiitos kirjoituksistasi.

Kaislakerttu

Avatar

Hei Kaislakerttu! Kiva, että löysit blogiini.

Tosiaan samanlainen elämäntilanne on kuin meillä silloin… Meillä oli pakko laittaa hetkeksi koko puheenaihe jäähylle, kun ajatukset eivät menneet yhteen. Myöhemmin sitten sekä aika että sattumakin kenties toivat meille kaivatun kolmosen.

Oletko kysynyt, mikä miestäsi mietityttää? Toki kolmen kanssa on enemmän työtä ja rankempaa kuin kahden. Meillä minä olen luonnostaan hoitanut vauvaa aina enemmän ensimmäiset pari vuotta, mutta mies on hoitanut enemmän sitten isompaa/isompia lapsia. Sopisiko hänelle, jos odottaisitte vieläkin hetken, vaikka 4-vuotiaan eskarivuoteen asti? Silloin teillä olisi jo isompien kanssa helpompaa. Olisi van yksi vauva sekä isommat lapset, jotka touhuavat jo paljon ilman aikuista.

Syntynyttä lastahan ei koskaan kadu, mutta toki sen hyväksyminen, että lasta ei saa, on pitkä tie. Elämä on varmasti hyvää ilman toivottua lastakin.

Tiedän niin hyvin, miltä sinusta tuntuu. Se on kuin ei saisi happea, ja jokainen raskausmaha ja vauva lähellä saavat kurkun kuristumaan yhä tiukemmin kasaan.

Toivon teille hyviä keskusteluja hyvässä hengessä. Ehkä aika auttaisi. Jos asia on vaikea nyt, elä ota sitä hetkeen puheeksi ollenkaan. Kysy kolmen tai kuuden kuukauden kuluttua, mitä miehesi nyt ajattelee aiheesta.

Halauksia!

Avatar

Voi vau, tämä vastaus oli enemmän kuin osasin toivoa. Ehdottomasti otan tuon aikalisän, varsinkin 4-vuotias on tosiaan hyvinkin tarvitseva ajoittain.

Aikalisä varmaan vapauttaisi energiaa arkeen ja vähentäisi kaipuutakin.

Miestä askarruttaa nimenomaan kaaoksen tunne, liian monen tarvitsevuus, joten eskarivuoteen odottelu asian uudelleenpohdinnassa auttaisi varmasti.

KIITOS.

Kaislakerttu

Avatar

Vauvakuume on tosiaan tukahduttava tunne, joten ehkä aikalisä auttaa itseäkin. Päätä vaikka, että otat asian puheeksi ensi kesänä kesälomalla. Tai ensi jouluna. Anna teille kummallekin aikaa sulatella asiaa. Sinullakin on jotain mitä odottaa, kun päätät aikataulun, koska otat asian puheeksi. Siihen asti voit keskittyä ihan muuhun (ja nauttia seksistä ajattelematta, että näin se vauva tulisi, jos vaan…). Voimia!

Avatar

Ihana teksti! Piristi iltaani 🙂

1v ja 4 v tyyppien äiti, jolla ei ole tällä hetkellä vauvakuumetta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä