Näin pysyt järjissäsi koululaisen kesälomalla

Kiitos opettajat, kiitos valmentajat, kiitos partion sammot, kiitos luokkakaverit. Kiitos, että olette pitäneet lapsistani huolta koko pitkän talven. Kiitos, että olette antaneet lapsilleni tekemistä ja pitäneet heidät kurissa. 
Saako sanoa ääneen, että koululaisten lomalle jääminen on perheelle pienoinen shokki? Yhtäkkiä koululaisilla on kaksi kuukautta aikaa olla vain. Monet lapset tuntuvat ajattelevan, että kun ei ole koulua, ei ole mitään velvollisuuksia, sääntöjä eikä rajoitteita.

Voisi kuvitella, että koululaiset kirmaavat kesälaitumille kuin varsat pukkihypellen, että ehei, ihan muulta näyttää. Näyttää enemmänkin etanamaiselta kuin varsamaiselta liikkumiselta.

Asettelen kukkahatun päähäni, esiliinan eteeni ja kaulimen käteeni ja
kuin kunnon Justiina alan kouluttaa koululaisistani reippaita oriita ja tammoja.
Kesälaitumilla ei olla kuin karhut talviunilla! Kukat kutreillani listasin muutamia asioita, jotka nousevat esiin hyvin vahvasti koululaisten ensimmäisinä kesälomapäivinä.

Uimaranta ja eväät, muuta he eivät kaipaa lomaltaan.
 

1. Uni

Koululaiset haluavat valvoa myöhään ja nukkua myöhään. Kun perheessä työssäkäyvät joutuvat heräämään kello 6 tai 6.30 ja joutuvat siksi menemään nukkumaan kello 22 tai 23, ei ole reilua, että koululaisjengi kukkuu illat ja nukkuu myöhään, lähes puolille päivin. Ei käy. Kello 22 sänkyyn ja 9 on oltava aamupalalla! Aamupala kello 9 on ihan eri asia kuin aamupala kouluarkena kello 7.

2. Ruokailu

Työssäkäyvä isä syö aamupalan kello 7, lounaan töissä kello 12 ja päivällisen kotiin tultua kello 17. Äiti ja pikkusisar ovat aamupalalla kello 8 ja viimeistään kello 12 heillä on kiljuva nälkä. Koululaiset tulevat aamupalalle kello 11, joten heidän ruokailurytminsä on aamusta asti sekaisin. Ei käy! Samaan rytmiin muiden kanssa! Jos kotona pitää elää hiljaista ikkunaverhoilla suljettua elämää kello 11 tai jopa kello 12 asti, menee puolet päivästä hukkaan! Illalla nukutaan, aamulla lähdetään ulos aurinkoon!
Kasvisten, marjojen ja hedelmien menekki on sataprosenttinen, kun pakkaa ruuat mukaan ja vie jengin metsään tai rantaan.

3. Kännykkä

Kun koululainen ei saa enää pelata Xboxilla, palaa kännykkä käteen. Youtube-videoiden ja kännykkäpelien parissa menee helposti koko päivä. Tai menisi, jos ei sattuisi olemaan tiukkisperheen lapsi. Kännykät ovat yön toisessa huoneessa ja kännykän saa, kun on sen aika. Puheluun ja viestiin saa vastata, mutta maratonvestittelyt sallitaan vain erityisellä kännykkäajalla. Kun koululainen menettää kännykän, kuluu vain hetki, ja koululaiset, jotka ovat ihan oikeasti vasta lapsia, löytyvät pelaamasta lautapeliä tai leikkimästä Legoilla tai jopa barbieilla. Huvittavinta on alkumarinan jälkeen lastenhuoneesta kuuluva innostunut ”Hei, nythän me voidaan leikkiä näillä”. Niinpä, nythän te voitte leikkiä!

4. Siivoaminen

Aamupala-astiat, voit, maidot ja leivät pöydällä tuntikausia? Omassa huoneessa täysi kaaos, toissapäivän uimarantaretken uikkarit ja pyyhkeet märkinä kassissa eteisessä. Koululaiset ehkä ansaitsivat loman, jolloin vanhemmat ovat töissä ja he saavat elää kuin pellossa. Koska minä olen työtön, joutuvat koululaiset kestämään komenteluani joka päivä. Missä he sitten oppivat siisteyttä ja tavaroista huolehtimista, jos eivät kotona? Miksi kodin viihtyisyydestä ja puhtaudesta huolehtiminen ei kuuluisi myös heille? Muista tyhjentää se astianpesukone! Petaa sänkysi! Kaikki kaapinovet kiinni! Jos otat jotain, laitat takaisin, kun et enää tarvitse!

5. Tylsyys

Nykylapsi tarvitsee tylsyyttä. Elämä ei lopu tablettien ja kännyköiden takavarikoimiseen. Mars metsään siitä! Hae kaveri mukaan ja rakentakaa maja! Askarrelkaa itse lautapeli! Tehkää pikkusiskon leikkikeittiöön ruokia taikataikinalla! Käy kävelyllä tai pyöräilemässä! Leipokaa vaikka suklaakeksejä! Jos et keksi mitään, niin istut ja tuijotat vaikka varpaitasi.

6. Ulkoilu

Onhan se todella outoa, että 80-luvun lapsena tunsin kodin ja kesämökin läheisten metsien ja rantojen jokaisen kiven, puron ja kaatuneen puun, mutta nykylapset täytyy pakottaa ulos ja metsään. Me rakensimme patoja, hypimme kivillä ja teimme metsään salaisia kaupunkeja, mistä taatusti nykylapsetkin tykkäisivät, mutta eivät tunnu ilman aikuista enää osaavan! Osa toki rakastaa ulkoilua, mutta aika moni koululainen mielummin pelaa porukalla videopelejä kuin lipunryöstöä. Kun peliaika loppuu yhdestä kodista, siirrytään pelaamaan toiseen kotiin. Ei käy! Nyt koululaiset sinne luontoon leikkimään Poliisia ja roistoa! 

7. Huvipuistot ja humputukset

Yhä tuntuu, että moni vanhempi ajattelee, että lapsi tarvitsee lomaansa Särkänniemia ja Linnanmäkiä. Toki lapset niistä nauttivat, mutta eivät ne ole loman edellytys. Millään mittapuulla mitattuna onnistuneen loman ei tarvitse sisältää kallista hurvittelupäivää. Miltei enemmän lapsi iloitsee ihan pienistä asioista yhdessä vanhemman kanssa koettuna. Ei, vaikka sataa, me emme mene tänään Funparkkiin. Pelataanko yhdessä lautapeliä? Mennäänkö pelaamaan jalkapalloa? Laitetaanko kumpparit jalkaan ja mennäänkö metsään ottamaan valokuvia, keräämään kukkia tai rakentamaan nyt vihdoinkin se maja? Mennäänkö iltapalalle rantakalliolle? Uidaan samalla. Haluaisiko joku onkia?

8. Aikataulut

Aikuinen määrää aikataulun. Kun on kotiintuloaika, on kotiintuloaika. Jos aikuinen sanoo, että tänään ei käy yökyläily, ei käy yökyläily. Toki joskus voi vähän joustaa, mutta noin niin kuin periaatteessa. Siksi, että minä olen aikuinen ja minä sanoin. Siksi, että meidän perheessä tehdään näin. Ihan sama saako Juulia ja Jonne vielä jäädä, sinä et saa jäädä.
Jäätelö, kesäpäivän ehdoton kruunu.

9. Yhdessä ja yksin

Aikuisen tehtävänä ei ole järjestää hovinarrina jatkuvasti lapsilleen tekemistä. Eniten lapsi kaipaa vanhemmiltaan huomiota ja hyväksyntää ja läsnäoloa, vaikka aikuinen tekisi samalla omia askareitaam. Aikuinen laittaa ruuan, määrää suunnan, tahdin ja aikataulut, vaatettaa ja käskee kotiin, suihkuun ja sänkyyn. Lapsen pitää keksiä itsekin tekemistä. Jos et keksi mitään tekemistä, on aika lähteä pihalle. Siellä kyllä keksit.

10. Hengitä syvään ja rentoudu

Pakene riippukeinuun naistenlehden ja kylmän siiderin, kahvin  tai suklaalevyn kanssa. Anna välillä periksi, lupaa lapsi kaverinsa luo yökylään tai anna hänen leipoa välittämättä sitä seuraavasta jäätävästä kaaoksesta keittiössä (mutta ei saa leipoa, jos aikuisille ei tarjota!). Sammuta kännykkä ja kuuntele linnunlaulua. Kohta he ovat jo 20-vuotiaita, ennemmin tai myöhemmin…

PS. Ihan oikeasti kesä kotona lasten kanssa on unelmien täyttymys hyvin monellakin tapaa. Ensimmäisen viikon jälkeen löytyy aina se balanssi ja shokki muuttuu onnellisuudeksi. Ruutuajasta ja puolille päivin nukkumisesta olen silti tosissani. Joku roti pitää olla kahden kuukauden loman aikana! Kiva, että (huumorilla tehty) teksti on herättänyt keskustelua blogissa ja blogin Facebook-sivulla

Lupaa lapsille kivaa tekemistä ja valtaa itse riippumatto.

 

Kommentit

14 kommenttia
Avatar

Kyllä niistä laitteista tulee lapsellekin tosi levoton olo niin kuin itsellekin. Aivan ihana havainto lapsella!

Avatar

Olipa hyvä postaus! 🙂

Avatar

Kiitos Selina 🙂

Avatar

On hyvä, että lapsella on sääntöjä, mutta ei nyt noin natsi tarvitse olla. Susta saa semmoisen vaikutelman, että rakastat määrätä, koska voit tehdä aikuisena sen.

Avatar

Huumori on vaikea laji. En mä sanonut, että meillä näin olisi 😀 Puhuin kukkahattutädin ajatuksista. Paremminkin olen huolestunut siitä ajatusmaailmasta, että lapsi saa määrätä kaikesta.

Avatar

Hahaa, lomalle asettautumisen sietämätön keveys! Tutulta kuulostaa, niin lomalaisten meininki kuin välillä kukkahattutädin ajatuksetkin. 😀 Mutta siitä se taas lähtee ja tasapaino löytyy, luotetaan siihen. 🙂

Oikein mukavaa kesää!

T: -H- Keski-Suomesta

Avatar

Niinpä, kyllä se tästä tasaantuu! Terkkuja yhteen lempimaakunnistani!

Avatar

Ihana postaus ?
Täälläkin niiiiin ajankohtaista kaikki tuo!
Tsempit meille äipille 😉

Avatar

Hyvin me vedetään, kukin omalla tavallamme oikein. 🙂

Avatar

Oon näin täysi-ikäisenäkin vielä katkera siitä, kuinka paljon äitini rakasti mua määräillä. Vieläkin voi pakottaa ottamaan lisää ruokaa… Keskustelu on se avainsana. Lapselle viestittely voi olla hyvin tärkeää ja ei lomalla kaiken tarvitse olla niin aikataulutettua kuin muuten. Tässä mielipiteeni. 🙂

Avatar

No huh, ymmärrän pointin! Ei tosiaan tartte olla niin aikataulutettua, mutta alakoululaisilla rytmi voi olla kauan sekaisin ja lomamatkatkin mennä väärän rytmin takia pipariksi.

Avatar

Niin, oishan se ihan natsia jos lapsilla olis kahden kuukauden loman aikana ruokarytmi, unirytmi ja vaatetus jokseenkin yleisten normien mukainen. Tai ne ulkoilis ja leikkisi vähän enemmän kuin roikkuisi ruudun ääressä. Niin… Ihan natsia tosiaan…

Avatar

Kiitos Anne <3

Avatar

Ihan huippua kuulla, että joillain muillakin on samoja ajatuksia lasten kesästä! Viime kesänä pidettiin pelitaukoa koko kesä ja meidän poika 8-vee oikein huokasi jossain vaiheessa, että miten kivaa tehdä kaikkea kun ei tarvii pelata!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä