En ole raskaana! Ärtyvä suoli IBS ja FODMAP

Hei, olen Hanna, olen 36-vuotias ja minulla on ulkonäkööni liittyvä paha itsetunto-ongelma. Paljastan sen teille. Siihen liittyy vahvasti sana FODMAP, onko tuttu teille?

Tämä on henkilökohtaisin blogipostaukseni ikinä. Olen 166 cm pitkä ja painan 55‒57 kiloa. Minulla on kädet täynnä töitä kolmen lapseni kanssa enkä halua enää yhtään lisää lapsia. En ole lihava enkä ole raskaana, mutta koen näyttäväni vahvasti kummaltakin. Hei Anonyymit Mahakkaat: minullakin on IBS eli ärtyvä suoli. Minullakin on ruokavalio nimeltä FODMAP.

FODMAP

Kiitos kysymästä, oletko itse raskaana?

Maailmalla kohistiin juuri Jennifer Anistonin vauvamahasta, joka paljastuikin pelkäksi ruokamahaksi. Myös endometrioosin tuomista kivuista, vatsan koosta, vauvauteluista ja kipeästä vauva-aiheesta on puhuttu lähiaikoina mediassa (vinkkaa minulle, jos löydät linkin, kuka tästä kirjoitti juuri!).

Me Naiset tarttui ihanasti aiheeseen ja alkoi julkaista kuvia mahoista, jotka on onnellisen odotuksen sijaan saatu aikaan herkullisella ruualla. Lue Me Naisten juttu Ei, en ole raskaana, minulla on vain maha – kiitos kysymästä törppö!.

Me Naisten julkaisemat mahakuvat eivät helpottaneet oloani millään tavalla. Ovatko nuo tosiaan isoja mahoja? Että mitähän v…?

Minulla on läheinen, jolla on sama ongelma. Harrastuksenamme on nauraa toisillemme ja itsellemme lähettämällä upeiden vatsojemme kuvia toisillemme kännykällä. Lähetän niitä myös toisinaan parhaille ystävilleni kerjätessäni sääliä, heh. Kävin läpi kännykkäkuviani ja löysin tällaisen kuvakavalkadin. Kuvien huono laatu johtuu kännykästä sekä mahan kokoon liittyvästä hetkellisestä vitutustilasta.

Hei maailman naiset, hei Me Naiset, tässä vähän komeampia mahoja:

FODMAP

 

 

FODMAP

Siinä hän on, koko komeudessaan: The Maha.
Imuroidessa huomasin peilin ja ystäväni mahan.
FODMAP

Matkalle lähdössä. Otanko tämän mekon? Tullaanko odottavalle äidille huutamaan, jos nautin kylmiä drinkkejä uima-altaalla?

FODMAP

Terve oma vauvani gluteeninen vehnäleipä. Miten pärjäilet masuasukki?FODMAP

Noshin mekko sopii kivasti myös odottajille ja ärtyvän suolen kanssa naimisissa oleville. Ei purista! Antaa turvota vaan rauhassa!

Elintärkeä vertaistuki

Facebookin Fodmap Suomi -ryhmästä olen saanut elintärkeää vertaistukea sekä tärkeää tietoa aiheesta. Ärtyvä suoli on toiminnallinen suolistovaiva, jonka pääoireita ovat vatsakipu, turvotustaipumus, ilmavaivat sekä ummetus tai ripuli. Ryhmästä olen lukenut, miten joillakin pienikin määrä tiettyä ruoka-ainetta aiheuttaa useiden päivien ripulin. Minulla vaiva on päin vastoin. Pahimpina kausina voin helposti olla naimisissa ummetuksen kanssa vaikka kaksi viikkoa. Ymmärrän kyllä, etä sellainen tilanne vaatii jo lääkitystä. Päin vastoin kuten monet epäilevät, turvotuksella ei ole mitään tekemistä ilmavaivojen kanssa.

Pahimpina kausina vesilasillinen aiheuttaa minulle tällaisen turvotuksen. Ärtyvän suolen oireisiin auttaa ensisijaisesti ruokavalio, josta voit lukea tästä. Pystyn kuitenkin vetämään mahan sisään, mutta se ei tunnu kivalta. Ero on kuitenkin huikea:

FODMAP

FODMAP

FODMAP

Tilanne muutaman viikon FODMAP-ruokavaliolla.FODMAP

Paha gluteeni

Niin kuin olen kirjoittanutesimerkiksi tekstissä Taistelen lapseni terveydestä kynsin ja hampain, meidän Aavalla on siis keliakia. Koska oireeni voisivat johtua myös keliakiasta, olen taistellut tietäni kohti tähystystä, jolla asia selvitetään.

Keliakian diagnosointipolku kulkee verestä otettujen vasta-aineiden koholla olemisen toteamisen kautta tähystykseen. Minulta on otettu pari-kolme kertaa vasta-aineet, jotka ovat aina olleet negatiivisia. Olen tyytynyt siihen ja siirtynyt FODMAP-ruokavalioon, jolla oireeni ovat helpottaneet.

On kuitenkin eri asia olla gluteeniton ärtyvän suolen kuin keliakian takia. Ärtyvä suoli -diagnoosi saa aikaan esimerkiksi turvotuksen, ummetuksen tai ripulin ja oksettavan olon, jos sortuu vaikka vehnäpohjaiseen pitsaan. Keliaakikko taas ei voi ikinä ottaa muruakaan gluteenia, ei koskaan. Gluteeni aiheuttaa ohutsuolen limakalvolla tulehduksen ja suolinukan vaurion, jolloin ravintoaineet eivät imeydy. Pahimmillaan hoitamaton keliakia voi aiheuttaa esimerkiksi erilaisia syöpiä.

Halusin tarkistaa keliakia-asiassa vielä yhden asian. Kävin verikokeessa, jossa minulta testattiin keliakiageeni. Tuloksen mukaan minulla on erittäin suuri riski sairastua joskus keliakiaan. Tulos toi lähetteen tähystykseen sekä ennen tähystystä vähintään kolmen kuukauden gluteeninsyöntikäskyn, jotta tähystyksen tulos olisi luotettava. Tähystys on siis syy siihen, miksi näytän tällä hetkellä tältä (paitsi että vedän mahaa sisään, mikä tietysti hankaloittaa puhumista ja hengittämistä, heh).

Huom: Jos epäilet gluteenin tuottavan ongelmia ja olet menossa tähystyksen, älä missään tapauksessa jätä gluteenia pois ennen tähystystä!

FODMAP

FODMAP: Elämänmuutos

Tiedän, että ongelmani ei ole iso. On paljon isompiakin ongelmiakin elämässä. Olen todella onnellinen terveydestäni ja monesta asiasta ympärilläni. Saan kuitenkin harmitella asiaa. Miksi en saisi? En pidä siitä, että minulle vihjaillaan minun odottavan vauvaa! En ole raskaana! Oletko muuten itse?

Varsinkin matkustellessa täydellinen FODMAP-ruokavalion noudattaminen on minulle tärkeysjärjestyksessä aika alhaalla. Lapseni gluteenittomuus ja oma vakava pähkinäallergiani ovat ykkösprioriteetti, muu tulee siinä sivussa, jos tilaa jää.

Aion kuitenkin palata gluteenittomuuteen heti tähystyksen jälkeen, oli tulos mikä hyvänsä. Miksi en palaisi? Kyllä oman hyvän olon vuoksi kannattaa tehdä ja saa tehdä työtä.

Ainoa asia, mitä toivon muilta lähellä olevilta: voisimmeko kahvipöydässä jutella jostain muusta aiheesta kuin siitä, mitä minä ja tyttäreni syömme ja mitä oireita meille gluteenista tulee? Jos haluatte, voimme siinä kakkuja syödessä jutella teidän kakka-asioista, mutta ei kiitos meidän!

Löytyykö yhtään kohtalotoveria?
Ps. Vatsalihasten erkauma voi olla myös yksi syy tähän. Sitä minulla ei ole, mutta vatsa- ja selkälihaksia olisi hyvä vahvistaa.

Kommentit

37 kommenttia
Avatar

Samat aiheuttaa mullekin ongelmia, mutta gluteeni on pahin. Kiitos kommentistasi!

Avatar

Löytyy, noi masukuvat on niin meiltä :D. Oon elokuussa menossa tähystykseen, vaikka en usko et keliakiaa löytyy ku sitä jo aiemminkin tutkittu ( lapsuuden perheestä kahdella on keliakia). Fodmap rajoitteet paras apu ja oma ruokavalio hyvin muotoutunut omanlaisekseen vuosien aikana. Pahimmat vaiheet onneksi takana joten kylässä ja matkoilla aikahyvin pärjää ilman suurempaa huolehtimista syömisestä. Itsellä uni ja kuukautiskierto selkeimmät vatsaan vaikuttajat ruokavalion ohella ja kahvin vaihto itsejauhettuun tummapaahtoiseen vei myös oireita vähemmälle.

Ei gluteenittomassa mitään pahaa ole vaikkei keliakiaa todettaiskaan Kuhan huolehdit monipuolisesti ja riittävästi syömisestä muuten 🙂

http://lounaallaravitsemusterapeutinkanssa.blogspot.com/?m=1ä

Avatar

Yes, kohtalotoveri! 🙂 Gluteenittomuus on onneksi nykyään helppoa ja tuotteet hyviä. Ohjeita löytyy valtavasti!

Avatar

Voi harmi kun joutuu noin kärsimään ruokayliherkkyydestä, ei todellakaan ole mikään pikku juttu, olisihan se mukavaa jos pystyisi syödä mitä vaan ilman suurempia ongelmia (tietty herkut kohtuudella :D)

Oletko ollenkaan ajatellut kokeilla mitään yrttiterapiaa tai vastaavaa ruuansulatuksen parantamiseksi? Esimerkiksi olisi varmaan hyvä idea juoda ruuansulatusta edistävää ja suolistoa parantavaa yrttiteetä ennen ja jälkeen ruokailua (joka päivä).
Ei tietty ole mikään kertaheiton mahtiparannus, ei varsinkaan jos on keliakia ja synnynnäisiä allergioita, mutta todellakin worth a try. Jos haluat niin voin laittaa sulle mailia ja kertoa enemmän (ei myyntitarkoituksessa), opiskelen yrttiterapiaa ja ihmisten auttaminen auttaa myös minua oppimaan lisää.

Avatar

Monenlaista olen lukenut kyllä, ja vähän tuntuu, että yksi sopii yhdelle ja toinen toiselle. Yrttiterapiaa en ole kokeillut. Mielelläni kuulisin lisää. Laita vaikka tähänkin alle jotain, niin muutkin hyötyvät. 🙂

Avatar

Mulla on vaan ruma riippismaha, ihan rehellistä läskiä jolle pitäisi kehittää kiinteytystä.
Ps. Ollaan muuten näköjään sentilleen samanpituiset, kiloissa voitan 😉 ?

Avatar

Entäs raskausarvet ja suonikohjut? Kaikkea löytyy täältä 😀

Avatar

Arpia löytyy, suonikohjuja en ole löytänyt (ei oo tae ettei niitä olisi)

Avatar

Heh 😀

Avatar

Hurjat turvotukset! :/ Anteeksi, ei varmaan helpottanut tilannettasi, mutta voin tuntea tuskasi! Minulla on ollut omasta ruokavaliosta johtuen aivan hillitön turvotus vatsassa ja se kipu on kamala! 🙁 Tsemppiä ruokavalion kanssa ja toivottavasti oireet eivät pahene! <3

Avatar

Tiedän 😀 Höh, harmi, että sulle tulee kipuja ruuasta(kin).

Avatar

Näyttää ja kuulostaa niin tutulta! Oon ollut pömppömaha vuosikausia! Nyt vanhempana alkanut IBS oireet, ummetuspainotteisesti..Ite oon niin tuskissani tän mahani kanssa! Prkl! Ja ne raskaus kyselyt �� ei tunnu kivalta keskenmenojen jälkeen!

Avatar

Surullista vielä näyttää siltä, mitä eniten haluaisi, mutta ihan väärästä syystä! 🙁

Avatar

Tuttua, mulla jäänyt kuopuksen sektion jälkeen vatsalihasten erkaantuma. Aika iso sellainen. Sektion jälkeen kestää, että vatsa palautuu. Mulla vatsa ei ottanut palautuakseen kunnolla ja erkaantuman takia pömpöllään. Itsekin olen normipainoinen ja liikun paljon..tähän ei vain vatsalihasten teko auta. Harmittavia tuollaiset kyselyt!!

Avatar

Eipä auta normaali paino ja liikunta tähän 🙁

Avatar

Erkaantumaan ei tavallinen vatsalihastreeni auta. Voi jopa pahentaa. Omanlaisensa liikkeet auttaa siihen, hyvä fyssari voi auttaa.

Avatar

Juu, tuttua on. Mulla vain on massaa huomattavasti sua enemmän, joten kun turvotus iskee, vyötärön kohdalla on iiiiso tynnyri. 🙁 Olo on kivuton, mutta epämukava ja vaatteet kiristää.

Avatar

Tiedän tunteen! 🙁

Avatar

Täällä kanssa turvottaa ja pahasti. Olen kyllä muutenkin isompi kokoinen kuin sinä. 161cm ja 77kg. Mutta maha turpoaa silmissä. Pahinta siinä on tällä hetkellä kun olemme yrittäneet 1,5vuotta saada lasta tuloksetta. Ei ole kiva kuulla "oletko raskaana". Olen menossa parin viikon päästä verikokeisiin ja on pitänyt altistaa itseni gluteenille. Nytten vasta turvottaakin kun olen sitä ennen yrittänyt noudattaa fodmappia. Ehkä tämä tästä

Avatar

Voi ei, tuo on kyllä kurjaa!! 🙁

Avatar

Mulla on myös valtava vatsa alkaen heti ekasta suu palasta tai lasillisesta vettä. Mulla on kolme lasta ja melkein kolmen sormen levyinen erkauma. Ja rasvaa vatsan seudulla.. Siksi ainakin pullottaa. Sitten olen alkanut miettimään peruskoulu aikoja jolloin aina kouluruokailun jälkeen vatsani oli aivan pallona! Ylä asteella jotkut jopa kysyivät että olenko pieniinpäin! �� isän äidilläni on todettu keliakia ja hänellä vatsa alkaa pullottamaan kun syö viljoja. Vanhemmillani tai sisaruksillani ei ole tälläistä vaivaa. Aion kyllä ottaa tämän FODMAP ruokavalion katsastukseen. Vatsakipuja ei sinänsä ole ollut. Nyt vuoden aikana on välillä ollut oikealla alavatsan ja kyljen välissä kuumottavia kipuja mutta ei särkylääkettä vaativia kuitenkaan. Ummetusta ollut enemmän kuin koskaan ja yhtäkkiä jostain tavis ruoasta ripuli.

Avatar

On tää kyllä semmoista salapoliisityötä… FODMAPissa täytyy välttää myös mm. kivellisiä hedelmiä, purkkaa ja makeutusaineita, mutta kannattaa yrittää! Tiesithän, että keliakia voi olla periytyvä? Käy ihmeessä verikokeessa! Eihän isoäitisi kuitenkaan syö koskaan gluteenia? Tsemppiä kohtalotoverille!

Avatar

Aaa..sitäkö minunkin järkyttävä turvotus on. Hmm.. pitääpä tutkituttaa omakin mahantoiminta. Minulla 5lasta ja normaalissa painoissa vaikkakin ylä rajalla (vauva 7kk(4kk) ja imetys) refluksi diagnoosi minulla onkin kun eväs tulee helposti ulos ja ylös ? suvussa tämäkin maha ongelma..pojallani on refluksi myös mutta verikokeissa ei ollut muutama vuosi sitten viitteitä keliakiaan vaikka kasvu on niukkaa eskarilaisella menee pikku systeri ohi jo. Ei mukava vaiva tuo turvotus kun koko suku aina kyselee että taasko?? No ei ei..

Avatar

Testaa FODMAP-ruokavaliota tiukasti kuusi viikkoa. Ala sen jälkeen palauttamaan pikku hiljaa ruokia takaisin, niin näet, mistä syntyvät isoimmat oireet. Tsemppiä!

Avatar

Kirjoitin äsken pitkät litaniat mutta tottakai minun ollessa kyseessä kaikki hävisi. Joka tapauksessa vilpitön suuri kiitos tästä postauksesta ja vinkkauksesta koskien Faceryhmää ja mahdollista ruokavaliota. Nämä sinun kuvasi on kuin minun vatsasta! Olen taltioinut jo vuosia omaani puhelimeen koska en vaan voi ymmärtää. Itse saan varmaan pian oletko raskaana-kommentin koska esikoinen on vuoden. Epäilen että suuren vauvamahan vuoksi nykyään paremmin erottuvien vatsalihasten on pakko ollut erkaantua.. Joskus olen syömättä päivällä koska en halua enää näyttää tältä, mutta sitten huomaan että vesilasi aiheuttaa turvotuksen! Olen oppinut jo että kun ovi avautuu tai vieraita tulee niin vatsa vedetään sisään, pälyilen sitä myös välillä kuinka pömpöllä se on. Olet lyhyt ja pieni nainen joten vaiva on kamala ja näkyvä.

Avatar

Kiitos Jasfit! Opin juuri, että kylmä vesi turpottaa, mutta haalea tai mehuun sekoitettu ei niinkään.

Avatar

Tosi hyvä postaus!

Avatar

Kiitos Noora!

Avatar

En jaksa lukea kommentteja joten pahoittelut jos joku tästä jo vinkkasin ja toistan 😀 Mutta keliaakikkoja on myös sellaisia, joiden keho ei pysty muodostamaan vasta-aineitakaan. Omassa lähipiirissäni on tällainen henkilö, joka osasi joskus kertoa asiasta. Toivotaan parasta ja hyviä vointeja sulle 🙂

Avatar

Kiitos, katsotaan, miten mulle käy.

Avatar

Prosessoitu suomalainen maito, viljat, sokerit, stressi, keinomakeutusaineet, prosessoidut kasviöljyt (margariinit, levitteet, kasvirasvakermat jne…) ja lisäaineet. Ne kun jättää pois, rauhoittuu elimistö aika monella.

Viljojen ja/tai maidon (varmista, että pelkästään maidon laktoosi ei aiheuta sinulle ongelmia) karsiminen ei tietenkään ratkaise kaikkien ihmisten kaikkia mahdollisia terveysongelmia, mutta todella monella erittäin nopea ja yksinkertainen tapa parempaan hyvinvointiin, joka ei maksa mitään. Viljaton ja/tai maidoton ruokavalio tuo suurimmalle osalle sitä kokeilevista hyvin nopeasti positiivisia muutoksia mm. seuraavissa asioissa: ihon kunto paranee, vatsa voi paremmin, flunssat ja allergiat vähenevät ja erilaiset, selittämättömät kivut helpottuvat.

Margariinit ovat varmaan pahin suoliston sairastuttaja. Moni pääsee suolisto-oireista, kun jättää tuon katalyyttisellä vaihtoesteröintimenetelmällä keinotekoisesti kovetetun lamppuöljyn syömättä.

Margariinit lisäävät suolistosyövän ja suolistosairauksien riskiä. Eli ÄLÄ SYÖ margariinia (40 %, 60 % tai 80 % rasvaa + loput vettä) tai kevytlevitettä (rasvaa jokin muu määrä kuin 40 %, 60 % tai 80 % + vettä), eikä muitakaan prosessoituja kasviöljyjä ja -rasvoja. Eli vältä elintarvikkeita, joissa on ainesosina: kovetettu kasvirasva, kovetettu kasviöljy, kasvirasva, kasviöljy, auringonkukkaöljy, rypsiöljy, rapsiöljy, camelinaöljy, kovetettu rypsiöljy, kovetettu rapsiöljy, maissiöljy, pellavaöljy, kasvisteroliesterit, palmuöljy, palmurasva, kookosrasva sekä rasvahappojen mono- ja diglyseridit (E471, E472c, E476).

Kylmäpuristetut luomu kasviöljyt pullossa ovat sen sijaan terveellisiä.

Syöthän D-vitamiinia?

D-vitamiinin merkitystä suoliston terveydelle puoltaa se, että suolistossa on D-vitamiinireseptoreita. Lisäksi D-vitamiini säätelee suoliston limakalvon läpäisevyyttä ja suoliston inflammaatiota.

Veren D-vitamiinipitoisuuden 50 nmol/l tiedetään riittävän riisitaudin estoon, ei kokonaisterveyden ylläpitoon, joka on 100-150 nmol/l. Tämän tason saavuttamiseen aikuinen tarvitsee D-vitamiinia 50-100µg päivässä.

Avatar

Kiitos vinkeistä, täytyypä pohtia tätä. Laktoosi-intoleranssi minulla kyllä on.

Avatar

Täällä myös kohtalotoveri. Vatsakuvat näytti siltä kuin olisin itsestäni ottanut. Kysytty on monta kertaa olenko raskaana. Siinä kohtaa meinaa tulla tippalinssiin. Olisin kovasti halunnut vielä yhden lapsen, mutta en niitä muista syistä enää saa. Ja nyt vielä kysellään, olenko raskaana kun vatsani siltä näyttää. Mullakin on yleensä juuri tuo ummetusvaihe yleisempää. "Helposti" menee parikin viikkoa ilman, että mitään tulee pihalle. Mutta nyt, olen n 2 viikkoa maannut sängyn pohjalla kera järkyttävien mahakipujen. Mikään ei pysy sisällä, oksettaa koko ajan ja voimat ovat loppu. Jotain pientä saan suustani alas, mutta puolen tunnin päästä juokset vessaan ja kaikki tulee pihalle. Mitkään lääkkeet ei auta kipuun. Lääkärikin jo levittelee käsiä,ei enää tiedä mitä mun kanssa tekisi. Olen kuulemma hankala tapaus. Tiedetään, pelkästään mahani ei ole hankala. Kyllä sitä löytyy luonteestakin ����. Tsemppiä kaikille raskausvatsasta kärsiville ❤!

Avatar

Voi ei Suvi! Tosi kurjaa tuo vauva-asia. Voi kauhea mikä olo sulla on! Tsemppiä!

Avatar

Niin tuttua! Itse olen kärsinyt IBS:stä 4 vuotta, nyt vuoden pyrkinyt noudattamaan fodmappia mutta voi kun se onkin vaikeaa! Välillä kun tuntuu että mikä tahansa ruoka laittaa mahan porisemaan, kouristelemaan ja löysälle. Lisäksi IBS on usein pienenä pidetty vaiva ja monesti saa ihmettelyjä että "ei kai se haittaa jos vähän maistat pullaa?". Tsemppiä kohtalotoveri <3

Avatar

Kohtalontoveri <3

Avatar

Tämä on just kuin mun elämästä. Mulla pahimmat turvotukset aiheuttaa sokeri ja illalla syödyt (liika)hiilihydraatit. Kiva pukeutua juhliin, kun on maha samanlainen kuin kaverin, joka on 5kk raskaana. Kiitos, että kirjoitit aiheesta avoimesta.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä