Näin selätät (yrität) lastenhuoneen kaaoksen!

Lastenhuoneissa säilyy harmoninen ulkoasu ja mukava ja rauhallinen tunnelma, kun noudatat näitä yksinkertaisia ohjeita.

Lastenhuoneiden kaaos kuriin!

 1. Jokaisella lelulajilla ja -kokonaisuudella on oma leluastia, -kori tai -laatikko. Lelujen säilytyspaikat on merkitty selkeästi lelujen nimillä ja kuvilla. Duplot yhteen laatikkoon, Barbiet toiseen laatikkoon, junaradan osat kolmanteen, palapelit neljänteen ja niin edelleen.
 2. Tavarat ovat lapsen ulottuvilla ja hän näkee yhdellä vilkaisulla esimerkiksi minkä lautapelin hän haluaa ottaa. Mikään lelu ei unohdu kaapin perälle, kun kaikki lelut ovat siististi paikoillaan.
 3. Uutta lelua tai lelukokonaisuutta ei oteta esiin ennen kuin edellinen on siivottu pois. Lapsi leikkii siistissä (valkeassa) kodissa villalankapörrömaton päällä tuntikausia viidellä palikalla tai kahdella My little ponylla. Äiti lukee sohvalla uusinta Me Naiset -lehteä samalla hymy huulillaan.
 4. Ostetaan vain laadukkaita leluja, jotka eivät hajoa. Lelut ovat osa jotain suurempaa kokonaisuutta. Harkittuja, kehittäviä, turvallisia ja kotimaisia, kiitos! Mieluiten kodin värimaailmaan sointuvia leluja.
 5. Leluja ei ole liikaa.
 6. Lyijykynät ja puuvärit ovat teroitettuja ja yksi värityskirja väritetään loppuun ennen uuden aloittamista.
 7. Lelut lajitellaan ikäkausittain. Poistetaan vauvalelut 3-vuotiaan huoneesta.
 8. Aarteet, kuten piirustukset ja synttärikortit, arkistoidaan muistojen kansioon.
 9. Syntymäpäivä- ja joululahjoiksi pyydetään ja saadaan mieluiten vain elokuvalippuja ja uimahallireissuja. Yhden lelun voi pyytää, mutta sen hankkimista harkitaan tarkoin.
 10. Lapset ovat vain hetken pieniä. Nauti nyt!

 

 

 

Lastenhuoneiden todellisuus

 1. Jokaisella lelulla on kyllä periaatteessa oma paikkansa, mutta… Kynälaatikosta löytyy pelikortteja, Legoja, kuivuneita muovailuvahoja monta purkkia ja Geomag-kuulia. Pehmolelujen säilytyspaikasta löytyy muun muassa sukka, aurinkolasit, ballerinat, ääretön määrä rypistyneitä piirustuspapereita, Aamulehti, Espanjasta kerättyjä kiviä, pieniä paperilappuja, jotka ovat kuulemma Barbien sanomalehtiä, Kinder-yllätyksiä ja hampurilaisaterioiden leluja. Lego-laatikossa on rikkoutuneita rihkamakoruja ja laivalta tuotu M&M-karkkirasia, jonka päässä on pieni tuuletin, äidin sukka, värityskirja, katkenneita kyniä, Aku Ankkoja ja pienen hevosen satula. Petshop-kopassa on kaksi vuotta sitten saatuja synttärikortteja, kauan sitten kadonnut verkkopankin tunnuslukukortti, haarukka, muistipelin, korttipakan ja lautapelin kortteja ja nuken potta… You name it, kaikkea löytyy. Suurin osa Petshopeista on oman säilytyspaikkansa sijaan pienessä kangaskassissa tai käsilaukussa, jollaisia löytyy täyteen aarteita ahdettuna noin seitsemän-kahdeksan. Yhdessä kassissa on se kadonnut vara-avain.
 2. Tavarat olisivat lapsen ulottuvilla, jos lapsen huoneessa olisi 50 neliötä tai jos hänellä olisi kuusi lelua 6000 leluyksikön sijaan (lukuun laskettu myös palapelinpalat, lautapelin nappulat, muovisten pikkueläinten kokoelma ja karkkipaperikokoelma sekä paperisilput, jotka ovat unikoiran ruokaa).
 3. Uutta lelua ei siis oteta esille ennen kuin edellinen on siivottu. Toimii kivasti silloin, kun perheessä on yksi lapsi ja vanhemman tehtävänä on toimia vain lapsen leikittäjänä. Aikuisen vessareissua ei suositella, koska silloin homma (ja lelut) leviää pahasti. Me Naiset ja äiti sohvalla yhtä aikaa? Joo, yöllä kolmelta, vauvaa imettäessä! Ei ole ehkä hyvä, jos koti on silloin siisti, mutta taapero leikkii yhä matolla poneilla. Se ei ole ihannetilanne ollenkaan.
 4. Ostetaan pari laadukasta lelua ensimmäisen vauvan vauvavuotena. Kun lapsia on kaksi, kolme tai neljä, niin se siitä sitten! Jokaisella heistä on joka vuosi synttärit, nimpparit ja joulu ja sitten tulee hampurilaisaterioiden leluja, synttärikutsujen ylläripusseja (Vahingoniloisimmat äidit laittavat lasten ongintapusseihin omien lastensa lelulaatikoista kaivamiaan ”roskaleluja”! Idean saa käyttää!), tuliaispusseja, kirppisostoksia, kauppareissujen heltymisiä ja muita tuhansia tilaisuuksia saada taas uusi vesipyssy, viiden euron poni ja ratsastaja, tarrakirja, jossa ainoana tehtävänä on lyhyen sadun kuulemisen lisäksi liimata kymmenen tarraa oikeille sivuille ja ison läppärin kokoinen muovinen Cars-salkku, jossa on puukyniä, tusseja, terotin, viivotin ja vesiverit. Kotimaisia, puisia leluja vaan, mutta silti lastenhuoneissa on muovikassillinen päättömiä nukkeja, renkaattomia pikkuautoja ja Kinder-yllätyksiä. Jos tällaisia pikkuleluja olisi kourallinen mukana autossa, veneessä, lentokoneessa, mökillä, mummolassa tai lapsettomien ystävien luona kyläillessä, tulisi niillä maailman ihanin leikki. Kotona ne tukehtuvat lelumassojen keskellä.
 5. Leluja ei ole liikaa? Lue kohta 4. Yritäpä vähentää lelumäärää tai edes piirustuksia. ”Se on muisto mun lapsuudesta”, itkee ja huutaa neljävuotias. ”Oikeesti mä sain nää eskarissa mun kaverilta”, sanoo 10-vuotias ja näyttää lähes riisinpaksuista piirustusnippua. ”Kyllä leikin, varmasti leikin sillä!” Joo nyt kyllä tämän kolme minuuttia, mutta et sitten sen jälkeen enää ikinä. Pehmolelut ovat suoraan sanonko mistä. Tilaa vievät, pölyä tuovat, mulkosilmillään tuijottavat. Aina niitä halutaan lisää, mutta kukaan ei niillä leiki. Ne valtaavat pikku hiljaa koko talon. Älä anna niille edes pientä kulmaa olohuoneen sohvan nurkasta tai huomaat niitä kohta jääkaapissa ja saunassakin. Tuijottavat ja virnuilevat pirullisesti viiksiensä alta.
 6. Todellakaan ei täytetä vain yhtä värityskirjaa kerrallaan. Värityskirjoja on laatikossa kahdeksan. Kaikista on väritetty puolet kuvista, jos sitäkään. Muutamat kuvista on väritetty vetämällä paksu musta viiva kuvan yli niin, että kukaan muukaan ei varmasti väritä niitä. Lyijykynät ja puuvärit ovat teräviä silloin, kun ne ostetaan. Jos huomaat teroittavasi koululaistesi värikyniä, niin osta äkkiä itsellesi oma värityskirja tai esim. elämä. Katso vaikka Orange is the new blackin uusinta tuotantokautta mielummin. Äkkiä, saattaa olla jo myöhäistä paeta terottimen vallan alta!
 7. Ikäkausien lelulajittelu on hankalaa. Viisivuotias haluaa pitää huoneessaan kaikki vauva-aikojen lelunsa. Teini taas haluaa myydä kaikki lelunsa, mutta koska sukupuoli on sama kuin pikkusisaruksella, siirtävät leluröykkiöt vain paikkaa kodissanne (eikä teini saa toivomiaan taskurahoja ja on siksi vihainen koko maailmankaikkeudelle).
 8. Muistojen arkistossa on toisen elinvuoden ja ensimmäisen kouluvuoden piirustuksia. Jos on muitakin, voit heittää itsesi kanssa henkiset yläfemmat. Hyvä sinä! Valokuvat taitavat olla kehitettynä albumeissa? Muutkin kuin ristiäiskuvat? Yli-ihminen ja ylivanhempi! Piirustusten elinkaari: Ihastele ja kehu, laita ajaksi X jääkaapin oveen magneetilla, hävitä hiljaisuudessa. Arkistoi töistä muutama paras. Älä liioittele.
 9. Päätä ostaa joululahjaksi vain elokuva- ja teatterilippuja. Löydä itsesi ostamasta useita pieniä lelujuttuja sekä vielä lapsen hartaasti toivoma 40 euron Elsa-nukke, jolla lapsi leikkii välipäivinä ennen uutta vuotta muutaman kerran. Kun seuraavan kerran näet Elsan, ei sillä ole enää toista kättä eikä vaatteitakaan. Vaikka sillä ei ole leikitty, on se itsekseen tuhonnut itseään. Ehkä Kinder-yllätyksestä tullut sotilas, Cars-autojen Salama, pölypallojen armeija, nuken astiasto, prinsessan kruunu ja keijun siivet ovat syyllisiä tähän nukkelaatikossa tapahtuneeseen pahoinpitelyyn.
 10. Muista nauttia myös silloin, kun lapset leikkivät käsisuihkulla vessassa (jossa ei ole lattiakaivoa) uimahallia ja kun he siirtyvät tekemään taidetta myös lastenhuoneen seinille. Muista nauttia! Äkkiä se menee, tulet huomaamaan!

 

Ummista silmäsi tai käy työhön. Hengitä syvään. Jos käyt työhön, muista jätesäkit. Lupaan, että pari päivää näyttää ihan kivalta!
Postauksen kuvat ovat lastenhuoneistamme, joita olen kaksi päivää käynyt läpi lähestyvää muuttoamme varten. Lelulaatikoista lelut lattialle ja kaksin käsin säkkeihin tavaraa. Mistä tämä kaikki on tullut meille, kun kaksi vuotta sitten teimme saman rankan karsinnan muuttaessamme…? Ehkä naapurin lapset käyvät kippaamassa vastaavat roskalelupussinsa äitiensä käskeminä meidän lastenhuoneisiimme? Niin sen täytyy olla!

 

Kommentit

24 kommenttia
Avatar

Kuulostaa tutulta! Meillä on ihan minieteinen, jossa on välillä viideltä ihmiseltä kultakin vaikka neljät kengät, pyöräilykypäriä, parit rullaluistimet, kasseja, takkeja ja lippiksiä lattialla… Uudessa kodissa on vähän enemmän tilaa, mutta joitain kenkäkaappiratkaisuja se vaatii vielä.

Avatar

Niin tuttua! Imetän vauvaa yöllä nyt ja sai tekstisi minut hymyilemään ja miettimään joka päivästä kaaos taistelutannerta 7-hengisessä perheessä.. ei auta kun pitää kaaos suht hallussa ainakin välillä ?

Avatar

Tai sulkea silmät! Ja hei pisteet siitä, jos olit imettäessäsi saanut jo muun pikkujengin nukkumaan 😀 Hyvin sä vedät! 😀

Avatar

Kiitos tästä postauksesta!
Ilkeänä äitinä siivosin juuri 11-vuotiaan huoneen, kun lapsi itse oli mummolareissulla. Sain saaliiksi neljä jätesäkillistä roskaa ja kolme koneellista pyykkiä. Boheemi taiteilijaluonne kohtaa liian pienen pöydän ja nukkekodin, joten mitäpä tuolta yhdistelmältä voi muuta odottaakaan…

Avatar

Oi, näen sieluni silmin sinut siellä raivaamassa, huokailemassa ja raivoamassa 😀 😉

Avatar

Tilanne ei valitettavasti helpota siinäkään vaiheessa kun lapset vanhenevat. Sitten ne pitää säästää lapsuusmuistoina tai tulevia lapsenlapsia odottamaan… Meillä ongelma siirtyy lisäksi paikkaan B, mökille. Siellä kun on lasten leikkihuone. ��

Avatar

Niin joo, ihan totta! 😀

Avatar

Oma lukunsa on kun taaperolla ei ole vielä omaa huonetta eikä leluille ole kunnollista säilytyspaikkaa (lue: hyllykkö, arkku, jne). Nimimerkki leluja löytyy joka paikasta ja tänään mm. tuti (jota ei syödä vaan käytetään ienten hankaamiseen ihanan narskeen kera) oli päässyt keittiön laatikkoon pakasterasioiden sekaan.

Avatar

Silloin ne lelut todellakin on ihan kaikkialla!

Avatar

Loistava kirjoitus ja niin totta!
Itselläni on nuorin 12-vuotias ja vieläkään ei saisi laittaa kierrätykseen/ heittää pois kaikkia lapsuusajan leluja, piirustuksia ym. rompetta. Mut positiivisesti ajateltuna on ihana, että lapsi kokee lapsuutensa niin hyvänä ja turvallisena, että haluaa pitää siitä kiinni.
Vanhempien lapsien kehitystä seuranneena tiedän, ettei tätä enää kauan kestä, ja sitten voi käydä niin ettei äiti raaski heittää kaikkia muistoja lapsuudesta ja hyvistä hetkistä. 🙂

Avatar

Totta joka sana!

Avatar

Mahtava kirjoitus, muistutti jälleen etten ole yksin tämän ongelman kanssa, vaikka siltä tuntuukin kolmen alle kouluikäisen kanssa. Juuri vartti sitten huutelin lapsille jälkien siivoamisesta… Turhautuneena köllähdin tähän sohvalle ja ajattelin, että huokaan syvään kun seuraavan kerran menen yläkertaan kolmikon leikkejä "siivoamaan". Selatessa facea, törmäsin kirjoitukseesi. Kiitos, otan paremman asennon, hetkeksi…

Ps. Permanenttitussi 2.5 v käsissä tekee aitoa tuhoa kun unohdat sen nanosekunniksi pöydälle…

Avatar

Hyvä asento kannattaa aina ottaa, kun se on mahdollista! Auts, uskon! 😉

Avatar

Totta! Voisin myös lisätä tähän, että elä koskaan unelmoi lastenhuoneen piirustuspöydästä/koulupöydästä, jossa on kynät siististi purkissa ja jossa lapsi voi iloisesti hyräillen värittää sitä värityskirjaa (ei, meidänkin ne yht. 20 väristyskijaa ovat koskemattomina ja netistä pitäisi aina tulostaa värityskuvia, koska "ei oo mitään väritettävääääää!") Meillä pöydistä tuli heti siivouksen jälkeen tavaransäilytyspöytiä, johon voi kätevästi kasata 15 erilaista tavarapurkkia, piirustuksia aimon läjän, kirjoja… loppujen lopuksi siinä ei voi koskaan piirtää/tehdä läksyjä, koska niiden tyhjänä pitäminen oli mahdottomuus. Siksipä hävitin kaikki pöydät ja nyt piirustellaan ja tehdään läksyjä lattialla ja keittiön pöydän ääressä 🙂 -Adelheid79-

Avatar

Totta kaikki tämä! Meillä läksyt tehdään aina lattialla, vaikka pöydätkin on.

Avatar

Onneksi en oo ainut. 😀 Mun äiti eli lasten mummo aina paasaa leikkihuoneen kaaoksesta, mutta minkäs teet , kun on kaksi pientä tyttöä ja liikaa leluja. 😀 Tänään tosin kävin salaa kaikki läpi ja poistin sieltä ne vauvalelut, joita 3 vuotias ei missään nimessä ois antanu pistää pois, koska on kuulemma vielä vauva.

Avatar

Röyhkeä äiti hiipii lastenhuoneeseen kuin varas ja vie vauvalelut 😀 Hih!

Avatar

Kiitos postauksesta, kylläpä helpotti että muillakin on samanlaista ��

Jokaviikkoinen lastenhuoneen siivous on yhtä tuskaa, ja silti sitä kerää ja lajittelee ne samat lelut sinne että lapset saa taas levittää ja sotkea. Joka viikko lähtee rikkinäistä tavaraa roskiin lähes pussillinen, ja silti sitä kertyy ��

Avatar

Ai että, ihanaa 😀 😀

Avatar

Mä oon vissiin ihan natsi-mutsi kun meillä pysyy autot, Legot, junaradat jne omissa laatikoissaan 😀 Lastenhuoneessa asuvat 3v poika ja kohta 6v tyttö (1v tuhotaapero majaillee vanhempien makkarassa) ja molemmille opetettu alusta asti että lelut siivotaan iltaisin omille paikoilleen. Toki kaikenlaista sälää kertyy koko ajan, mutta niille on molemmilla omat isot laatikot jotka käydään läpi säännöllisesti. Piirustukset kerään kansioon jonka käyn yksin läpi kun alkaa olla täysi, parhaat jää säilöön ja loput roskiin. Väritys- ja puuhakirjat on lehtikoteloissa, kynät + säiliöteroitin penaaleissa. Meidän "siisteysintoon" vaikuttaa varmasti eniten pienet neliöt ja vähäinen säilytystila, viisihenkinen perhe ja 75 neliöinen kolmio.
P.S. Meillä lapset sai viime jouluna sovitusti kolme lelua per pää, ja hyvin toimi kaikkien mielestä. Lapsille ei tullut tavaraähkyä ja lelut on edelleen leikeissä, samoin lahjaksi saadut vaatteet käytössä.

-SJS

Avatar

Mäkin luulin olevani, kun koti on muuten ok, mutta laatikot paljastavat todellisuuden 😀 Hyvältä kuulostaa, yritän opetella samaa! 🙂

Avatar

Meidän kodin suurin ongelmakohta on eteinen, jos on vinkkejä sen kaaoksen taltuttamiseen niin mielelläni kuulisin 🙂 Etenkin kenkien säilytys pikkuruisessa eteisessä, kaksien rattaiden keskellä, oh my…. 😀

-SJS

Avatar

Ihan mahtava teksti! 😀 mulla on piirrustus laatikossa oma Värityskirja johon tytöllä ei ole mitään asiaa! tosin en oo ehtinyt kunnolla sitä värittää pariin vuoteen :'D

Avatar

Samalta kuulostaa… En mäkään oikein enää ehdi (muka).

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä