Onnea 16-vuotias cavalier kingcharlesinspanielini!

Kaksikymmentävuotiaana kaikki oli uutta ja jännittävää. Lukion ja yhden työntäyteisen välivuoden jälkeen lähdin opiskelemaan toiselle puolelle Suomea lähelle A:n opiskelupaikkaa. Opiskelujen alkamisen ja A:n kanssa yhteen muuttamisen kruunasi koko elämäni mittainen haave: otin oman koiranpennun.

Olin tutustunut opiskelupaikassani kahteen ihanaan nuoreen naiseen, joiden kanssa lähdimme Ilmajoelta kohti Merikarviaa hakemaan minulle omaa koiraa. Tricolour-värinen cavalier kingcharlesinspaniel Magnumin Armi´s Shadow (synt. 15.7.2000) oli pienempi kuin A4-paperiarkki ja suloinen kuin ihanin pehmolelu. Se käpertyi syliini auton takapenkillä ja pelkäsi vähän pientä keltaista kumikoiraa, jonka olin sille ostanut jo valmiiksi.

Opettelimme elämää kolmestaan. Nelliksi nimetty pikkuinen seurasi minua kaikkialle ja nukkui jalkapöytäni päällä, kun seisoin tekemässä ruokaa. Se käpertyi syliini aina, kun istuin ja toi usein innokkaana lelujaan heitettäväksi. Nelli kasvoi ja lenkit pitenivät. Teimme metsäretkiä ja harrastimme tokoa ja agilityä. Nelli oli nopea liikkeissään ja innokas oppimaan. Se alkoi haukkua jo hyvissä ajoin ennen kenttää, kun näki, minne olimme menossa.

vanha koira, koira, lemmikki, 16-vuotias koira, tricolour, kennel, kennel Magnumin, cavalier kingcharlesinspaniel

Muutimme Seinäjoelle vaihtaessani koulua ammattikorkeakouluun. Vuoden päästä muutimme jälleen. Olimme menneet naimisiin. Minä vaihdoin opiskelupaikkani jälleen kerran päästessäni Jyväskylän yliopistoon.

Vuoden päästä elämämme muuttui jälleen, kun ensimmäinen lapsemme syntyi. Muistan, miten metsälenkeillämme Nelli juoksi edelläni ja pysähtyi sitten odottamaan minua, kun lyllersin ison mahani kanssa perässä. Muistan ajatelleeni silloin, että minä kyllä odotan sitä sitten, kun se on vanha.

Mitä ikinä teimme, seurasi Nelli mukana. Harrastimme innokkaasti agilitya, mitä Nelli rakasti. Odottaessani toista lastamme Nelli alkoi kieltäytyä lenkkeilystä. Perjantaina asian huomasin ja varasin eläinlääkäriajan maanantaille. Nellin selkää ja jalkoja kuvattiin, jolloin huomattiin paha kohtutulehdus. Välitön leikkaus pelasti viisivuotiaan koiramme hengen.
Jossain vaiheessa Nellillä huomattiin myös selän nikamissa ongelmia, minkä vuoksi agility jäi. Kohtutulehduksen jälkimainingit toivat Nellille uuden rakkauden: ruuan. Ensimmäisten vuosien aikana se ei ruuasta välittänyt, mutta nyt alkoi ruoka maistua, ja vahingossa annoimmekin sitä vähän liikaa.

vanha koira, koira, lemmikki, 16-vuotias koira, tricolour, kennel, kennel Magnumin, cavalier kingcharlesinspaniel

Nelli rakasti veneilyä ja autoilua yli kaiken. Opiskeluaikoinamme se tottui matkustamaan junassa kanssamme ja myöhemmin farmariauton takaosassa. Se oli aina valmis lähtemään kaikkialle ja kaikkien mukaan. Vanhempieni kodista tuli sille toinen koti, josta se ei olisi halunnut koskaan lähteä pois.

Nellin selkävika oireili enemmän ja se alkoi yhä enemmän lepäillä täytettyään 10 vuotta. Lastemme ja heidän kavereidensa leikit ja äänet alkoivat stressata sitä. Kun aloin odottaa kolmatta lastamme, teimme kaikkia tukevan, mutta raskaan päätöksen: yhdellä lomalla Nelli jäi vanhempieni luo samanikäisen villakoiran kaveriksi. Mummolassa Nelli sai tarpeeksi lepoa, koirakaverin ja pitempiä lenkkejä kuin kolmen pienen lapsen perheessä, jossa toinen vanhempi on paljon työmatkoilla.

Mummolassa Nelli sai myös veneillä, palvoa aurinkoa, olla vapaana isolla pihalla ja kesämökillä ja tulla halutessaan rapsutettavaksi. Se laihtui sopivampaan painoon ja sai rakkautta osakseen valtavasti.

vanha koira, koira, lemmikki, 16-vuotias koira, tricolour, kennel, kennel Magnumin, cavalier kingcharlesinspaniel         

Cavalier kingcharlesinspanielien keski-ikä on 12 vuotta. Aloitin tarinani imperfekstissä, mutta vaihdan sen nyt preesensiin. Yllätykseksemme Nelli on yhä täällä: 15. heinäkuuta se täytti upeat 16 vuotta. Se on yhä pirteä, mutta näkö on toisesta silmästä huono, ja kävely on jo horjuvaa välillä. Sen sydämessä on sivuääni. Sen hampaita ei enää puhdisteta eikä turkkia leikata kuin vain sen verran, kuin on pakko. Se pääsee yhä veneilemään ja muistaa pyytää herkun heti, kun sitä on vähän harjattu.Nelli lopetti leikkimisen jo parivuotiaana eikä ole koskaan halunnut hakea keppiä tai uida. Sen sijaan se rakastaa varastaa rakkaittensa vaatteita ja nukkua niiden päällä.

Kun jossain on vähänkin aurinkoa, on Nelli siinä kohdassa katse kohti aurinkoa. Metsässä se piti nuorempana piilosleikistä, jossa etsi omia ihmisiään. Sisällä herkkujen etsiminen ja tokotemput olivat aiemmin sen ehdottomia suosikkeja.Se tulee yhä tervehtimään innokkaasti ja rakastaa kaikkia yhtä paljon. Se jaksaa yhä pieniä kävelyretkiä ja innostuu välillä juoksemaankin.

Vuodessa on kuitenkin tapahtunut paljon: meidän Nellimme on jo vanhus.Olen kasvanut 20-vuotiaasta opiskelijasta 36-vuotiaaksi kolmen lapsen äidiksi ja oman alani ammattilaiseksi. Tunnen itseni ihan eri ihmiseksi kuin silloin nuorena.

Paikkakunnat ovat vaihtuneet, ulkonäköni on kenties muuttunut ja moni asia on kaukainen muisto enää. On uskomatonta ajatella, että se pieni A4-kokoinen koiranpentu on yhä täällä kanssamme, kaikkien näiden elämäni merkittävimpien vuosien jälkeen.

Eläimiin liittyvään rakkauteen kuuluu myös tarkastella, koska ystävä on liian väsynyt ja sen aika on lähteä. Nellin kanssa mennään nyt päivä kerrallaan. Kesälomallaan vanhempani voivat auttaa Nelliä kaikessa, ja se pääsee tarpeeksi usein ulos. Aika näyttää, pärjääkö Nelli syksyn pitkiä päiviä enää.

Sitten, kun Nellistä aika jättää, on luultavasti tehtävä pian kaksinkertainen surutyö: miten reagoi syksyllä 16 vuotta täyttävä kääpiövillakoira Roosa,  kun sen paras ystävä ei enää palaakaan kotiin?Miten me ihmiset selviämme?

Kiitos Nelli kaikesta jo nyt! Ehkä ensi kerralla palatessamme mummolaan et enää ole siellä.

 

”Hyvää matkaa, hyvää matkaa. Sinua paljon rakastin.” Nelli 15.7.2000‒24.9.2016.

Kommentit

14 kommenttia
Avatar

Kiitos! Nelli oli ihana koira.

Avatar

hei sun kukkaset on vaihtunut tähtiin ja sydämiin!

ihana teksti! mulla ei ole koskaan ollut omaa lemmikkiä eikä varmaan tulekaan, mutta tän lukiessa kyllä tuntee sen miksi lemmikit omistajilleen niin tärkeitä! 🙂

Avatar

Heh, niin onkin uusi taustakuva. Kesän lopussa saan uuden kivan bannerin, odotan sitä innolla 🙂

Kiitos Petra <3

Avatar

Kirjoitus kosketti syvästi. Voin tietyllä tavalla samaistua niin hyvin teidän tilanteeseen vaikka meillä asiat meni tietysti omalla tavallaan. Kirjoitin meidän nyt jo edesmenneestä koirasta täällä http://mitatulitaastehtya.blogspot.com/2015/09/hyvasti.html.

Siihen miten me ihmiset selviämme… En oikein tiedä. Ei siihen ole mitään ohjetta, kunpa olisikin. Edelleen minulla on ikävä (viitaten omaan kirjoitukseeni). Helpottaahan se tietysti ajan mittaan, mutta tietyt tilanteet saa tunteet pintaan vieläkin.

Avatar

Voimia Mia! Minäpä käyn lukemassa sinun tekstisi.

Avatar

Mulla tuli kyyneleet silmiin. �� Niin rakas on meidänkin Kalle, vaikka sitoo todella paljon ja meillä ei esim. tahdo löytyä Kallelle hoitopaikkaa, silloin ku sitä tarvitsisimme. Kelle voimme viedä on 250 ja 350 km päässä…Joten kompromisseja on tehty. Nytkin muu perhe on lomalla pois kotoa, minun oli töistä heti tultava kotiin ja eipä tuota pientä murusta voi enää yksin illaksi jättää, kun on jo päivän yksin ollut. Eli nautimme Kallen kanssa yksinolosta kotona. Taidammekin lähtä lenkille…

Avatar

Totta, kyllä se koira on ihan kuin yksi lapsista. Rakas huollettava 🙂 Harmi, että ette ole löytäneet eläinrakasta perhettä, joka saisi Kallen avulla nauttia silloin tällöin koiran seurasta. Kysypä kaikki mahdolliset vielä läpi, ehkä yllätyt! Meillä on tällainen hoitokoira Helmi, joka vilahteleekin joissain postauksissa.

Avatar

Niin mäkin jotenkin ajattelin, että innokkaita ottajia olisi jotenkin enemmän? Varsinkin, kun on aika pienestä koirasta kyse. Omissa ystäväperheissä on allergiaa tai ei niin kovin koira-ihmisiä tai oma koira ja Kalle ei tuu kaikkien koirien (erityisesti vauhdikkaat urokset) kanssa toimeen. Mutta nyt luin juuri Koiramme lehdestä eri nettisivuistoista, jota kautta saattaa omalta alueelta löytyäkin innokkaita koiranhoitajia. Ne täytyy kurkata. 🙂 Nuo yleiset koirahoitolat, joissa monessa ollaan paljon häkeissä, ei ole Kallen juttu. Te ootte varmasti ihan valtavan suuri apu Helmin omistajille, ihan huippu juttu! 🙂

Avatar

Toivottavasti löytyy joku kiva!

Avatar

Ihana kirjoitus! Olen ajatellut, että oma cavalierini on jo melko vanha, mutten tämän kirjoituksen jälkeen. 🙂 Sehän on vasta puolet tuosta iästä. Toivottavasti meilläkin olisi yhtä monta vuotta jäljellä. Ainakin vielä hyväkuntoisena, sydämen valtaajana tuo nappisilmä meitä viihdyttää.

Avatar

On nämä cavat vaan ihania! Meille ei taida koiraa tulla enää. Huokaus.

Avatar

Ihana cavalier! <3 ja mahtava ikä!!! 😀
Meidän cava nukkui pois kuukautta vajaa 10 vuotiaana kun sydän vika paheni yhtäkkiä :'(

Avatar

Voi, osanottoni! On se vaan aina yhtä surullista. Kiitos, katsotaan päivä kerrallaan.

Avatar

Osanotto koiranne poismenon vuoksi ❤ Ja voimia. Ihanan pitkään saitte rakkaastanne nauttia.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä