Yleinen 18.8.2016

Rakkautta on syödä suklaata lapselta salaa

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu
Muutto ja remontti ovat jo väsyttäneet meidät niin, että tiuskimme toisillemme. Koska aikataulut ovat tiukat, on työpäivän jälkeen käytettävä jokainen hetki pakkaamiseen, purkamiseen ja siivoamiseen. Kiire ja väsymys näkyvät lapsissa ja myös aikuisissa jo. 
Mietin Anni Sinnemäen ajatuksia murrosikäisen äitiydestä hänen Me Naisille tai Annalle joku vuosi sitten antamassaan haastattelussa, kun kävin tyttäreni kanssa kovaäänistä keskustelua rajoista ja säännöistä. ”Äiti on peili, josta peilata ja seinä, jota potkia”, muistin Sinnemäen sanoneen, kun olin vaihteeksi taas seinä. 
Tyttäreltäni puuttuu monta asiaa, jotka ystävällä ovat. Hänen rajansa ja sääntönsä ovat kuulemma tiukemmat kuin kenelläkään muulla koko ikäryhmästä eikä hänen omassa huoneessaan ole samanlaisia mukavuuksia ja viihdekeskusta kuin kaikilla muilla. 
Kuuntelin hänen kiivasta monologiaan, joka päättyi siihen, että hän ei saa edes juoda kaakaota kuin viikonloppuisin, vaikka kaikki muut saavat aina, kun haluavat. Kaakaosäännön vuoksi hänelle nauretaan.
hampaat, hammaslääkäri, suun terveys, reikiintyminen

 

Hammaslääkäritrauma

Ajattelin kaakaonatsiuttani eilen, kun makasin hammaslääkärin vastaanotolla lasit silmilläni ja suu täynnä instrumentteja. Minulla on lapsuudestani vain yksi iso trauma, ja se on hammaslääkäripelko. Lukuisten antibioottikuurien ja myöhemmin oman laiskuuteni vuoksi minulla oli lapsuudessani paljon reikiä, joten osasin ulkoa hammaslääkärin vastaanottohuoneen kattoon kiinnitettyjen julisteiden tekstit. 
Tälläkin kertaa minulta löytyi reikä. Tiedän, miltä poraaminen tuntuu, ja kun itselläni siihen liittyy syvä lapsuuden pelon kautta aikuisuuden inhoksi muuttunut tunne, ei tilanne naurata. Miten tässä taas kävi näin? 
hampaat, hammaslääkäri, suun terveys, reikiintyminen

Karkkipäivä kunniaan

Niin, meillä ei juoda kaakaota, mehuja tai limsaa arkena. Jugurtit, murot ja myslit ovat mahdollisimman vähäsokerisia. Karkkipäivä ei ole tietenkään päivä vaan karkkihetki kerran viikossa. Kenelläkään ei todellakaan ole karkkeja omassa huoneessa, vaan karkkeja ostetaan vain se määrä, mikä syödään lauantaina aamupalan jälkeen. 
Kyllä meillä välillä lipsahtaa. Ystäviä käy kylässä keskellä viikkoa, ja nostetaan jäätelöä ja pullaa pöytään. Kauppareissulla saa joskus pienen suklaapatukan. Tavallisena torstaina tehdään iltapalaksi vaikka pannukakkua. Pääasiassa kuitenkin yritämme täysillä, että sokerisia herkkuja syötäisi vain viikonloppuna. Syömme koko porukalla tiettyihin aikoihin, eikä ruokien välissä syödä mitään.
hampaat, hammaslääkäri, suun terveys, reikiintyminen 

Vanhempien karkkipäivä: after eight

Vanhemmuutta ei kuitenkaan jaksa suorittaa ilman suklaata. Mikään ei kruunaa rankkaa päivää paremmin kuin lasten nukahdettua syöty suklaapatukka tai muutama suklaalevyn pala tai muutama rivi. Siinä ei ole mitään pahaa silloin tällöin, jos vertaa siihen, että päivästä palautumiseen käyttäisi vaikka päihteitä. 
Ajattelin hammaslääkärin penkissä suuni kunnosta tuomiota kuunnellessani jälleen kerran jo kauan sitten ajattelemaani asiaa: hyvää vanhemmuutta on syödä suklaata salassa, jos ei pysty kohtuukäyttöön. Jos aikuisen karkkipäivän on oltava joka päivä, on sen parasta olla after eight eikä lasten hereilläoloaikana. 
Lapseni, huutakaa ja raivotkaa vaikka kuinka siitä, että muut saavat karkkia joka päivä, mutta te ette saa. Ette saa ja piste. 
Toistaiseksi, ajoittaisista lipsumisista huolimatta, kenelläkään lapsistamme ei ole koskaan ollut yhtään reikää. Siitä olen kiitollinen. Jos muissa vanhemmuuden asioissa tuntuu usein, varsinkin uhma- ja murrosiän hyökätessä yhtä aikaa kimppuun, että metsään mennään ja puuta päin kuin pulkalla laskien, niin lasten hampaidenhoitonatsiudessa olen onnistunut.

Aikuisen tyhmät valinnat

Jos minä syön liikaa suklaata, minä lihon ja minä saan reikiä. Siispä minä sitten laihdutan ja minä kärsin kipua. 
Jos minä annan lapselleni liikaa suklaata, lapseni lihoo ja saa reikiä. Sitten lapseni saa kärsiä lihavuuden tuomista asioista sekä saa tuntea kipua hammaslääkärin poran alla. 
Jos aikuisena ei opi omista virheistään, niin sittenpä kärsii, mutta miksi ikimaailmassa haluaisi lapselleen kärsimystä? 
Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kommentit (8)

Riippuu täysin lapsesta. Joku eläisi pelkällä vaalealla leivällä, voilla ja sokerimuroilla ja toinen taas on hyvin tarkka siitä, että on kasviksia ja hedelmiä ruokavaliossa joka päivä. Mielestäni (meidän) 12-vuotias tarvitsee vielä hyvin tarkat säännöt ja ohjeet syömiseensä. Joka päivä ei voi käydä Hesessä ja juoda mehuja tai limsoja ja vetää sipsiövereitä. Ehkä 14-15-vuotias jo ymmärtää tämän, mutta ei vielä meillä kukaan lapsista. Kasvatukseen kuuluu oleellisena osana myös terveellisen ruokavalion opettaminen. Meillä saa kyllä lapset olla valitsemassa viikon ruokia ja ottaa itse sopiva annos ruokaa. Minä kuitenkin päätän, mitä lautasella useimmiten on. Herkkuhetket on erikseen, niitä me kaikki tarvitaan.

1 vastaus

Täytyykö tuosta kaakaosta jauhaa koko ajan? Niitä on erilaisia, sokerin määrä vaihtelee tosi paljon sen mukaan, mitä kaakaojuomaa käyttää. Takerrutko samalla tavoin esim banaanin syöntiin, sehän vasta sokeripommi onkin, entä tuoremehu? Ja olet varmaan tustunut vähäsokeristen tuotteiden terveysharhaan, ne voivat jopa olla enemmän haitallisia kuin hyödyllisiä. En ihmettele, että kaakaosäännölle nauretaan. Minä vain ihmettelen.

1 vastaus

Kaakaogate! Kaakao menee joskus tunteisiin, eikä vain 12-vuotiaalla. 😉

1 vastaus

Aamen! Tämän tekstin näytän miehellenikin, tämä on nimittäin asia, josta meillä käydään nyt vanhempien välillä keskustelua. Ei ole mitään järkevää perustelua sille, miksi lapsen pitäisi saada makeaa joka päivä. Silloin ei se varsinainen nannapäiväkään tunnu enää miltään. Kyläreissut/omien vieraiden käynnit ovat oiva poikkeus sääntöön ja nekin ovat ns. speciaalitilanteita, jolloin herkut esim. keskellä viikkoa ovat ok. Mutta minunkaan mielestä ei lapsi tarvitse, eikä heitä edes ole järkevää totuttaa päivittäisiin herkkuihin. He eivät vielä ymmärrä omaa parastaan eivätkä tiedä, mitä kaikkia haittavaikutuksia (hammasvaivat, lihoaminen ym.) päivittäisestä herkuttelusta voi koitua, ja siksi meillä vanhemmilla on vastuu pitää heidät "kohtuukäyttäjinä".

1 vastaus

Niinpä! Oon just samaa mieltä!

1 vastaus

Täällä ilmottautuu toinen lapsiaan sokerittomuudella kiusaava äiti. Tosin taidan mennä vielä muutaman askeleen pidemmälle. Meillä syödään vaan luonnon jogurttia ja aitoja hedelmiä. Meillä ei syödä valmisruokia eikä pullia lainkaan. Jos on pullaa tai kakkua se tehdään itse. Kaakaota meillä ei ole lapset saaneet koskaan kotona, mutta kahvilassa tai kylässä ovat saaneet, jolloin se maistuu paremmalle. Toki meillä on karkkipäivä ja silloin saa syödä valitsemiaan karkkeja. Useimmiten ne puoliksi syömättä ja niitä on lupa ottaa viikolla jos katsotaan leffaa tmv. Eli ei nyt nipoteta, kun ei niitä karkkeja ole kiloa ostettu karkkipäivään.

1 vastaus

Kuulostaa hyvältä!

1 vastaus

Hei!
Olen kyllä siinä samaa mieltä, että ei herkkuja joka päivä. Kuitenkin kyllä mielestäni yläasteikäisen nuoren pitää jo saada itse valita syömisensä. Se, että kotona on opetettu terveelliset ruokatavat auttaa nuorta eteenpäin, mutta kyllä hänelle mielestäni pitäisi jo suoda enemmän vapauksia valita syömisensä kuin esimerkiksi alle kouluikäiselle.

1 vastaus

Riippuu täysin lapsesta. Joku eläisi pelkällä vaalealla leivällä, voilla ja sokerimuroilla ja toinen taas on hyvin tarkka siitä, että on kasviksia ja hedelmiä ruokavaliossa joka päivä. Mielestäni (meidän) 12-vuotias tarvitsee vielä hyvin tarkat säännöt ja ohjeet syömiseensä. Joka päivä ei voi käydä Hesessä ja juoda mehuja tai limsoja ja vetää sipsiövereitä. Ehkä 14-15-vuotias jo ymmärtää tämän, mutta ei vielä meillä kukaan lapsista. Kasvatukseen kuuluu oleellisena osana myös terveellisen ruokavalion opettaminen. Meillä saa kyllä lapset olla valitsemassa viikon ruokia ja ottaa itse sopiva annos ruokaa. Minä kuitenkin päätän, mitä lautasella useimmiten on. Herkkuhetket on erikseen, niitä me kaikki tarvitaan.

1 vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yli pyykkivuorten
HANNA MAARIA on pirkanmaalainen toimittaja, tiedottaja ja kolmen kouluikäisen äiti. Blogin aiheina naiseus, äitiys, arki, lapset, koti, keliakia ja huumori. Vertaistukea uhmaikään, kouluikään, murrosikään ja ruuhkavuosiin. Blogissa mukana "Aava", s. 2011, "Henrik", s. 2006, "Matilda", s. 2003 ja aviomies. Liity mukaan Facebookin lähes 6000 seuraajan ryhmään! Yhteydenotot: ylipyykkivuorten@gmail.com

Arkisto

Instagram

  • Ihanan ystävän tekemä kampaus illan juhliin kesti hienosti. Onnea on ystävä, jonka luo voi tulla letitettäväksi tuosta noin vain. 💕

ylipyykkivuortenblog

Artikkelit

Suomen suurin perheblogiyhteisö tarjoaa luettavaa ja vertaistukea niin odotusajasta, vauva-arjesta, taaperon uhmasta kuin muistakin perhe-elämän iloista ja haasteista. Tarjolla on huumoria, vinkkejä, arjen vertaistukea, kyyneliäkin. Tervetuloa joukkoon!

Seuraa
meitä: