Lapsi vloggaa. Lue haastattelumme Ylen ja YleX:n jutuista!

Lapsi kasvaa teini-iän kynnykselle ja haluaa alkaa
vlogata. Lapsen mukaan ”kaikki kaveritkin” vloggaavat eli tubettavat eli
julkaisevat omalla Youtube-kanavalla julkisia videoita. Videoilla yli
13-vuotiaat (tai nuoremmat aikuisen luvalla) kertovat päivästään,
elämästään, itsestään ja arjestaan. Suosituimmilla vloggaajalapsilla on
kymmeniä tuhansia seuraajia.
Mitä vastaamme, kun lapsi kysyy, että saako hän aloittaa vloggaamisen?
”Et tietenkään”, huudamme kitarisat vilkkuen. Vai huudammeko?
Tästä me puhumme joka päivä. Kirjoitin aiheesta postauksessa Annatko lapsesi vlogata eli tubettaa.  Annoin 13-vuotiaan ”Matildan” tehdä aiheesta videon, jonka julkaisin postauksessani. Käy kurkistamassa linkistä. 
Ylen toimittaja Satu Krautsuk tarttui aiheeseen ja etsi minulle vastauksia. Lue tästä Ylen uutinen Äiti ei antanut 13-vuotiaan kuvata itseään nettiin – tytär teki nerokkaan videon. Jutussa on haastateltu myös vloggaaja Herbalistia sekä mediakasvattaja Pauliina Mäkelää.
vlogi, vloggaaminen, vloggaus, videoblogi, Youtube, tubettaminen, Matilda, Matildan vlogi, blogi
Ylen uutisesta napattu kuva.
Myöhemmin tänään (perjantai 2.9.2016) myös YleX kirjoitti aiheesta oman versionsa: Vanhemmat ovat niin pihalla tubettamisesta, että kieltävät sen – 13-vuotias perusteli vlogihaaveensa äidin blogissa.
Youtube, tubettaminen, vlogi, vloggaaminen, videovlogi, lapsi vloggaa, teini, Matilda, Matilda vloggaako, saako lapsi vlogata
Kuva YleX:n jutusta.
Kiitos Yle ja YleX ajankohtaisen aiheen nostamisesta esiin! Kiitos kommenteista, joita olen saanut edelliseen postaukseeni! Kiitos kehuista: hän todella on ihana, taitava, huumorintajuinen, fiksu, innostunut – ja lapsi. Kiitos avusta ja ideoista.
Me vanhemmat pohdimme nyt, miten etenemme. Se, että tämä ei ole pieni juttu, kertonee kai välittämisestä, rakkaudesta, huolesta ja kenties nipottamisestakin. Siis vanhemmuudesta.

Kommentit

4 kommenttia
Avatar

Kuulostaa järkevältä! Kiitos kommentista!

Avatar

Mä tässä mietin, että "aikuiset ovat niin pihalla tubettamisesta, että kieltävät sen" onko aikuiset nyt oikeesti niin pihalla? Kyllä mä tiedän mitä tubettaminen on (ainakin omasta mielestäni) ja silti kieltäisin sen, jos meidän tyttö haluaisi tubettaa. Kotivideoiden teon taas sallisin, mutta vain omaan ja perheen käyttöön. Omasta mielestäni 13v tai edes vielä 16v ei vielä tiedä/ymmärrä mitä tuollainen oikeasti voi olla. Vai pitäisikö meidän aikuisten taantua nuoren tasolla ja olla niin naiiveja, että tuosta ei ole mitään haittaa? Emme kuitenkaan voi koskaan sanoa, mistä tulee negatiivista kohua ja mistä ei. Vai voimmeko? Entä onko oikeasti teini vielä mahdollisesti oikeasti valmis riepoteltavaksi. Ihmiset ovat kuitenkin häijyjä ja kommentointi saattaa olla todella ala-arvoista toisinaan.

Avatar

Niinpä! Sitä minäkin mietin… Lastaan pitää suojella.

Avatar

Hei,
perheessäni on kolme 14-17- vuotiasta nuorta. Antaisin pitää vlogia (nuorimman) seuraavilla säännöillä: katsoisin videot etukäteen veto-oikeudella. Pukeutumisen ja kielenkäytön samoin kuin perheen yksityisyyttä koskevien asioiden säännöt ovat selvillä. Ikävät viestit näytetään (ja keskustellaan läpi) heti. Nuori lupaa kertoa, jos vlogaamisella on ikäviä seurauksia koulussa tai muuten. Keskustelua käydään jatkuvasti myös siitä, miten suhtautua esim asiattomiin tapaamis-tai yhteydenpitoehdotuksiin ja myös siitä, millaisia taka-ajatuksia ihmisillä voi olla.
Ja minun tulisi olla TÄYSIN varma siitä, että lapsen itsetunto on vahvalla pohjalla ja kestää.
Vlogaaminen täytyisi pitää myös harrastuksena siten, että se ei mene perhe-elämän yli. Jos on yhteistä tekemistä ja haluaa vlogata, asiasta ei kiukutella.
Vaatisin saada lapsen tunnukset käyttööni ja tsekkasin sitä säännöllisesti. Kertoisin lapselle, että hän on niin rakas, että teemme näin siksi. Ja viimeisenä: lupa olisi ehdollinen ja pidettäisiin oikeuden perua luvan, jos ongelmia ilmenee.
Tyttösi on herttainen, ilmaisuvoimainen ja fiksun oloinen tosi nuori tyttö. Me aikuiset emme oikein tajua heidän kulttuuriaan, niin kuin omat vanhempamme eivät ymmärtäneet meidän.
Säännöt voisivat löyhentyä ajan kuluessa. 17-vuotiaani netinkäyttöä minun ei enää tarvitse valvoa, vaikka hän valokuvabloggaa julkisesti omalla nimellään.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä