Lasten Whatsapp-viestit: pellet voivat tappaa, poliisi kieltää pimeällä liikkumisen!

”Hei.. Kaikki on varmaankin kuullut huhuja suomessa liikkuvista pelleistä/klovneista… Poliisi kertoo että jos satut havaitsemaan pellen niin soita HETI 112 hätänumeroon. Niitä pellejä on liikkunut joka paikkakunnalla ja ehkä eniten kaikissa alikulku silloista ja poliisit myös varoittaa että ei kovinkaan kannata liikkua siltojen alla tai ylipäänsä alikulkusiltojen alta. Voi olla mahdollista sekin että pellet vain pelottelevat mutta on liian todennäköistä että he oikeasti jopa TAPPAA ihmisiä. Lapset ovat nähnyt koululla että sielä oli ollut kaksi pelleä toisella pellellä oli ollut kädessään vasara ja naulapyssy ja toisella oli ollut moottorisaha ja veitsi. Poliisit ehdottaa että älä liiku pimeällä kylillä enää. Poliisit ehdottaa myös että lukitse huolellisesti kaikki ikkunat sekä ovet. Muista jos näet havaintoja näistä klovneista niin ilmoita numeroon 112. Lähetä tämä viesti mahdollisemman monelle.”

Tällainen viesti kiertää nyt lasten Whatsapp-ryhmissä. Me asumme Pirkanmaalla, ja tämä viesti tuli tänään perjantaina 21.10.2016 sekä 10-vuotiaalle pojalleni että 13-vuotiaalle tytölleni.

Kiitos pellet, emme olisi kaivanneet tätä. En usko, että lapseni törmäävät yhteenkään pelleen, mutta tiedän, että tätä asiaa käsitellään nyt meillä ja monissa perheissä kauan.

En ollutkaan vielä ehtinyt kertoa tästä pelleasiasta lapsille, mutta kiitos 10-vuotiaiden Whatsappissa päivystävien asiantuntijoiden, puhumme siitä nyt. Olikin vain ajan kysymys, koska lapset vetävät asiasta omat johtopäätöksensä ja koska ovat vasta pieniä ihmisiä, muuttuu asia todellisuuttakin kauheammaksi.

Odotan ensi yötä ja muutamia seuraavia öitä, jolloin aika varmasti poikani näkee asiasta painajaisia. Nukun ehkä siis jo valmiiksi yön hänen vieressään, että voin lohduttaa hysteerisenä itkevää tappajapelleä pelkäävää lastani. Hyvää yötä vaan teillekin v:n pellet.

MUOKS: Meillä on menossa syysloma, joten lapset eivät ole nähneet kavereitaan koulussa vaan olleet lähinnä meidän kanssamme. Siksikään aiheesta ei ole vielä puhuttu (katso alta vastaukseni Ellun kommenttiin). En alkuviikosta vielä puhunut heille, koska en tiennyt, onko ilmiö tulossa kotikyläämmekin.

Lapseni eivät ole peloissaan. Olemme keskustelleet, miten toimia, jos pellen näkee. Kirjoitin vain, että luultavasti tappajapelle tulee lapseni uniin ja että toisetkin vanhemmat tietäisivät, millaisia viestejä lapset lähettelevät toisilleen.

Kommentit

36 kommenttia
Avatar

Tällä hetkellä kiertää ilmeisesti muutamia erilaisia pelleviestejä… Enpä tiedä, kuka tämän kuningasidean on saanut.

Avatar

Tämä pelleasia on puhuttanut tänään koko päivän ja etenkin nyt pimeän tullen. Toinen koululaosistamme on kovin herkkä ja tämä asia vaivaa tosi paljon. On tämäkin tapa aloittaa syysloma!

Avatar

Varmaan koulssa onkin puhuttu. Meillä menossa syysloma ihan kotona omalla porukalla, joten ei ole niin ollut esillä. Tsemppiä teillekin!

Avatar

Käsittämättömän typerää olla puhumatta asiasta lasten kanssa, jotka jo liikkuvat itsenäisesti ja seuraavat mediaa. Mitä oikein ajattelit? Hirveä mekkala sokerista, mutta et pysty keskustelemaan pelkoja herättävästä aiheesta? Jos olisit itse ehtinyt puhumaan ensin, lasten suhtautuminen olisi ollut ihan toisenlaista, kun tunnetiloista saa kopin jo kotona ja voi niitä sanottaa. Ihmettelen suuresti, että mekkaloit jostain sokerista ja kaakaosta, mutta tosielämän möröt jää näin pahasti piiloon.

Avatar

Hmmm… Meillä on menossa syysloma, lapset ovat olleet kanssamme koko viikon eikä täällä pikkukylässä ole puhuttu pellehavainnoista ennen kuin tänään. En yleensä jokaisesta kauhujutusta puhu heti lapsille – haluan ensin tutkia, onko niissä perää ja voivatko ne koskettaa meitä. Meillä eivät lapset katso esimerkiksi uutisia. Me kerromme asiat, jotka lasten tulee tietää. Turhaan en lietso kauhua. Toinen lapsi on herkkä ja saattaa nähdä tappavasta pellestä painajaista, kuten kirjoitin. Ei hän päivällä pellejä pelkää, mutta kerromme kyllä nyt faktat. Kyllä meillä ihan hyvin keskustellaan asioista ja tunnetaan hyvin lapsemme. Outoa, että kirjoitit noin. En ymmärrä, miten tämä asia liittyy siihen, että meillä janojuoma on vesi eikä kaakao ja joka päivä ei vedetä karkkia. Hienoa kuitenkin, että seuraat blogiani. Sokeriasiastahan olen kirjoittanut jo kauan sitten.

Avatar

Meidän luokan tytöt olivat aiheesta aivan hysteerisen peloissaan. Aamulla pimeässä oli haastavaa saada heitä ottamaan uimakamppeitaan ja lähtemään uimaan. Juttelin asiasta tytöille jo eilen uimahallissa, kuinka maailmassa on paljon pelottavia asioita ja jokaisen kannattaa itse miettiä, antaako pelolle vallan vai yrittääkö voittaa pelon. Tiedämme myös, että pelottelijat vain yltyvät, kun huomaavat herättävänsä pelkoa. Heidän ainoa ilonaiheensa on herättää pelkoa.
Sen sijaan kannattaa pohtia, miten selviydyin pelottavasta tilanteesta.
-en näytä pelkoani, vaan kävelen selkä suorassa niinkuin en välittäisi mitään.
-menen lähinnä olevan turvallisen aikuisen luo ja kerron tilanteesta.
-soitan hätäkeskukseen, mikäli tilanne oikeasti on uhkaava.
Suomi on haastavasta maailmantilanteessa huolimatta yksi turvallisimpia maita, ei kannata antautua pelolle, eihän?
"Kerran Rutto tuli pois eräästä kaupungista, kun viikatemies liittyi hänen seuraansa.
-Tahdon vain kiittää, virkkoi viikatemies, hoidit minulle koko kaupungin asukkaat. Kaikki kuolivat sinun ansiostasi.
-Mitä vielä, en minä tappanut kuin vajaat 50 prosenttia, Pelko tappoi loput."

Avatar

Hyviä ajatuksia!

Avatar

Bloggaaja kirjoitti ettei ollut vielä ehtinyt kertoa asiasta lapsille ja kommentoija väitti "et pysty keskustelemaan pelkoja herättävästä aiheesta".

Jospa ei turhaan syytellä hyvää vanhempaa, kun ei ole syytä.

Avatar

Kiitos Anne! <3

Avatar

Meillä valvottiin viime yönä. Täällä on aikuisetkin mukana vouhkaamissa kun iltapäivälehdet huutavat paikkakunnan havaintoja ��

Avatar

Voi ei. Onhan tuo kamala asia varsinkin, jos pelleillä on oikeasti aseita käsissään. Vaan toivottavasti aikuiset ei ylireagoi.

Avatar

Toivottavasti 10- vuotias pikkusiskoni ei saa kyseistä viestiä missä lukee että he voivat tappaa, sillä hän on jo nyt niin peloissaan kun tietää että ovat liikkuneet 1km päästä kotoa! En ikinä olisi voinut edes kuvitella että voi olla näin "turvaton olo" täällä Suomessa. Mietin koko ajan miksi tämän erittäin typerän leikin piti edes alkaa! Toivottavasti jäävät pian kiinni ja eivätkä aloita toista kertaa! Tietääköhän klovnien vanhemmat mitä lapsensa puuhaavat?! Tuomonen leikki on erittäin törkeää toisia kohtaan! Toivottavasti teille ei tapahdu mitään, jonka olisi aiheuttanut nämä pellet! 🙂

Avatar

Toivotaan tosiaan, että tuo pelotteluleikki loppuu äkkiä! Tsemppiä ja halauksia pikkusiskolle!

Avatar

Eikö 10 ja 13vuotiaan pitäisi jo hahmottaa todellisuus jos kerrot että ei ole aihetta pelätä tapetuksi joutumista?

Avatar

Luitko tekstin? Ajatuksena oli kertoa, että koululaisten kännyköissä kiertää tämä viesti ja että toinen lapseni voi nähdä painajaisia. Halusin, että vanhemmat tietävät, mitä lapset pohtivat keskenään aiheesta. Halusin vain kertoa, että viesti kiertää eri ikäryhmissä, siksi mainitsin iät.

Avatar

Kyllä jotkut aikuisetkin pelkää tapetuksi joutumista. Olen 21 vuotta ja minä ainakin pelkään murhaajia. PELKURI(KO)

Avatar

Ei siellä whatsapissa syyttä ole ikäraja 16.

Avatar

Tiedän, että suositus on tuo, mutta pääasiassa meillä on vain hyviä kokemuksia. Lapset pitävät yhteyttä ystäviinsä ja esimerkiksi sekä luokalla (opettaja ryhmässä mukana!) ja harrastusporukoilla on omat WA-ryhmät tiedotusta varten. Miten sinä olet ratkaissut asian? Päästätkö lapsesi vasta lukio/amisiässä WhatsAppiin?

Avatar

Watsapissa ei ole 16 vuoden ikäraja vaan 13.

Avatar

Omassakin kotikaupungissa näitä pellejä havaittu. Sen sanon että jos joku maskispede vastaan itselle tulee, se on jokamiehenoikeudella kiinniotto, maski pois ja iästä riippuen soitto vanhemmille tai poliisille. Muiden ihmisten, varsinkaan viattomien lasten, pelottelu ei sovi meikäläisen pirtaan mitenkään päin. Ruotsissako(tai sitten Norjassa tai Tanskassa, pohjoismaissa kuitenkin) se nyt oli kun tällainen pelleksi pukeutunut jo puukotti jotain tavan tallaajaa olkapäähän.

Tämä ilmiö saadaan loppumaan jos se lopetetaan. Ei väkivallalla vaan esivallalla. "Vitsinä" pelottelemaan pyrkivät pölvästit menettävät tuulen purjeistaan aika pian siinä kohtaa kun lehdessä on uutista ja poliisi takavarikoi pelletamineet ja antaa kuittina sakon + mahdollisen rikosrekisterimerkinnän.

Avatar

On tää kyllä ihmeellinen ilmiö. Suututtavaa ja käsittämätöntä on tuo lasten pelottelu.

Avatar

Minäkin ajattelin että odotan hetken ennenkuin puhun 9v tyttärelleni, kun niitä ei meidän lähellä ollut näkynyt..puolipäivää olin ehtinyt näin hölmösti ajatella kun tyttäreni kysyy kauhuissaan olenko kuullut peleistä?
Niin..minunhan äitinä olisi pitänyt ehtiä hänelle ensin siitä puhua.. no sitten keskusteltiin ja pelot pysyivät kohtuullisina kunnes alkoi tuo viesti kiertää ja sen hän peloissaan laittoi monelle eteenpäin, koska halusi varoittaa muita..oman pelkonsa keskellä ei muistanut mitä oltiin juteltu kieroviestien lähettämisestä. Ja tästä viestin lähettämisestä sain paheksuvan viestin yleiseen whatsap-ryhmään, lapseni harrastuspiirissä..se tuntui epäoikeudenmukaiselta..

Avatar

Huoh. Eipä ole ainoa lapsi, joka on halunnut varoittaa muita. Parhaamme me vanhemmat yritämme koko ajan.

Avatar

Moi, ite oon 14 vuotias ja pienempänä pelänny iha hirveästi pellejä. Oon kanssa saanu ton samaisen viestin ja yhden toisenlaisenkin. Mun kotikaupungissa on pari pellee nähty, muttei se mun menoa haittaa. Puol kasilta ku monesti oon vielä kavereiden kanssa ulkona ni välillä oikee ootetaan et pelle tulis. Onneks on 112 paikannussovellus puhelimessa että jos jotain tapahtuis. Suosittelen että sun lapset lataa puhelimiinsa 112 sovelluksen, mahdollisten tapausten varalta.

Ps. Tätä sun blogia on tosi kiva lukea 🙂

Avatar

Kiitos vinkistä! Jos pellen näkee, kannattaa kertoa heti aikuiselle. En kuitenkaan itse usko, että syytä paniikkiin olisi. Eri asia, jos pelleillä oikeasti on erilaisia aseita mukana… Kiitos kehuista!

Avatar

Mitä 10-vuotias tekee Whatsapissa? Niissä on ikärajat, ja tässä taas nähtiin että syystä. Lisäksi poikasi varmasti arvostaa kovasti, että kerrot julkisesti miten hän pelästyi jotain viestiä niin että tarvittiin äiti viereen nukkumaan..
Vanhemmilla peiliinkatsomisen paikka.

Avatar

En näe Whatsappissa itsessään ongelmaa. Olen tässä käyttänyt omaa harkintaani. Kyllä noita viestejä tulee ihan tekstiviesteinäkin. Minkä ikäisenä sinun lapsesi saa mennä Whatsappiin?

En kirjoita lapsestani hänen oikealla nimellään ja hän on lukenut tämänkin postaukseni. Kerroin lähinnä sen, miten monessa perheessä saatetaan reagoida – ja tiedän, että moni lapsi pelkää todella kovasti tuon viestin takia! Jos olet lukenut blogia, tiedät, miten suojelen lasteni yksityisyyttä.

Avatar

No ei se nyt niin kauheeta ole jos 10-vuotias on whatsapissa! Mun siskon tyttö on 8v ja sillä on whatsapp ja siinä perheenjäsenten ja lähimpien sukulaisten nimet, joille vaan emojeita typykkä laittaa. 🙂 Vähän eri asia olis tyyliin facebook, jotkut antaa lapsensa tehdä faceen profiilit jo 6-vuotiaana!

Avatar

Kyllä mun mielestä joissain asioissa voi käyttää omaa harkintaa. Tarkistan säännöllisesti lasteni ryhmäviestejä (en yhden ystävän kanssa käytäviä keskusteluja. Jos oma lapsi perseilee, lähtee jäähylle koko laite.

Avatar

Mitä helvettiä te sekoilette aikuiset ihmiset, te vähän ylireagoitte. Ihan niinku pitäis laittaa ikkunat oikeen kiinni?! 😀 Luuletteko oikeasti että, jotkut 14-20 vuotiaat "pellet" kiipeilee toisten ikkunoista sisään?? Herätkää pls 😀

Avatar

Minunkin mielestä moni ylireagoi, mutta lapsia ei saa pelotella eikä ketään saa jahdata minkäänlainen ase kädessä! Ainakaan meillä päin ei ole mielestäni syytä pelkoon. Jos pellen näkee, täytyy kertoa aikuiselle heti. Ei kannata mennä lähelle.

Avatar

Josefiinan (11 v.) syysloma oli vain kaksi päivää, 20-21.10. Lähdin Josefiinan kanssa autolla mökille, ja koko matkan lapsi räpläsi älypuhelimensa WhatsApp-sovellusta. Mökillä kaikki meni hyvin mökin sisällä, mutta mökin ulkopuolella lapsi oli aivan kauhuissaan. Ulkohuussissa ei pissa tullut, vaikka pissahätä oli kova (saunasta hain ämpärin mökkiin tähän akuuttiin hätään ). Uni ei tullut kun pelotti. Aiemmin mökillä ei näitä ongelmia ollut. Kysyin että mikä pelottaa ja lapsi ei kertonut.

Kun lähdettiin mökiltä pois niin Josefiina kertoi pelkäävänsä pellejä. WhatsApp-sovelluksessa oli kerottu pelleistä, jotka voivat oikeasti tappaa ihmisiä.

Avatar

Voi pientä! Hyvä, että sai lopulta kerrottua!

Avatar

Meilläkin tytär sai tuon viestin. :/
En kyllä tykkää yhtään tästä pelle jutusta, toivottavasti se loppuu pian.

Avatar

Voi ei, teilläkin! 🙁 On kyllä uskomaton juttu!

Avatar

Kuka nuo pelleviestit on lähettänyt?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä