Miehen lapsettomuus on yhä tabu

”Samalla kauppareissulla näin itseäni nuoremman miehen työntävän lastenvaunuja, joissa oli pieni lapsi. Viha, kiukku, kateus, katkeruus ja elämän epäreiluus nousivat silmiini. Kirosin mielessäni, miksi tuokin paskamainen löysäperse on isä eikä minun isyydestäni ole mitään tietoa. Miksi hän, nuori mies, on isä, kun hän ei varmaankaan ole edes hyvä isä? Ajatuksissani menin tämän miehen luo ja potkaisin häntä monta kertaa ja samalla työnsin vaunut pois hänen luotaan. Miksi hän sai olla isä ja minä en?”

Esa Kynäslahti toimittamassani teoksessa Ei kenenkään äiti, kertomuksia lapsettomuudesta (toim. Hanna Parviainen, Atena Kustannus 2012).

Tahaton lapsettomuus henkilöityy usein helposti naiseen. Naiselle tulee vauvakuume, nainen ei tule raskaaksi, nainen suree lapsettomuutta. Tahattomasta lapsettomuudesta puhuttaessa unohtuu usein mies ja hänen surunsa.

Tilannetta vaikeuttaa, jos miehen surua vähätellään, tai jos mies itse tai ympäristö olettavat, että miehen on jatkuvasti jaksettava ja ensisijaisesti vain tuettava puolisoa tämän surussa. Jos mies romahtaa, voi romahtaa paljon enemmänkin, vaikka suru on yhtä suuri miehelle kuin naisellekin.

Esa Kynäslahden mukaan pahalta tuntuu erityisesti se, että lapsettomuushoitoja tehdessä miehelle ei ole aina varattu edes tuolia toimenpidehuoneeseen. Mies on jonkin ajatusmaailman mukaan vain naisen kuski, vaikka kysesssä on yhteinen haave, yhteinen suru ja yhteinen taistelu. Yhteinen toivon ja epätoivon kamppailu.

isyys, vanhemmuus, lapsettomuus, miestenviikko, Simpukka ry, vauvakuume, lapsitoive

Voimia selvitä isänpäiväviikonlopusta!

Isänpäivä on monille tahattomasti lapsettomille miehille ja heidän puolisoilleen yksi vuoden vaikeimmista päivistä.

Älä koskaan kysy lapsettomalta, koska hän aikoo hankkia lapsia tai haluaako tämä luoda vain uraa. Lapseton, tahattomasti tai lapsettomuuden valinnut, kertoo elämästään, valinnoistaan ja tilanteistaan itse, jos niin haluaa.

Toimittaessani Ei kenenkään äitiä vuonna 2011 tapasin uskomattoman rohkeita naisia ja miehiä, jotka sydän ruttuun rypistyen repivät vanhat haavat auki ja kertoivat, miltä lapsettomuus tuntuu. Jos olet yksi viidestä lapsettomuuden kohdanneista, tunnistat ehkä kirjoittajien tunteet. Jos et ole, lue ainakin siinä tapauksessa teos. Varoitan: tulet itkemään, mutta myös huokaamaan onnesta. Jokaisessa tarinassa on onnellinen loppu, mutta se ei aina tarkoita lapsen saamista.

Tällä viikolla vietetään Miesten Viikkoa, jolloin Lapsettomien yhdistys Simpukka haluaa muistuttaa, että isyys ei ole itsestäänselvyys. Lapsettomuus ei ole vain naisen suru vaan se koskettaa yhtä lailla miestäkin.

Voimia selvitä somen isänpäiväpäivityksistä ja kauppojen isänpäivämarkkinoinnista. Et ole yksin!

#Miestenviikko #Simpukka

Kommentit

4 kommenttia
Avatar

On se, tärkeä aihe. Meillä taas yksi lapsista sanoo, että ei missään tapauksessa halua lapsia. Sanon aina, että ei tarvitsekaan, jos ei halua. Pääasia kai, että ei tyrmää lasta omilla ajatuksillaan. Ihanaa, että teillä haaveillaan isyydestä. 🙂

Avatar

Ihanaa,kun kirjoitat silloin tällöin lapsettomuudesta, vaikka itse olet perheellinen. Tämä on tärkeä aihe, ja kyllä,isänpäivät yms. ovat masentavia päiviä lapsettomalle pariskunnalle. 🙁

Avatar

Se on tärkeä aihe, josta ei puhuta tarpeeksi tai jota eivät ulkopuoliset ymmärrä. Voimia!

Avatar

Ihanaa, että kirjoitit tästä tärkeästä aiheesta. Omat poikani puhuvat nyt jo pieninä paljon siitä, että sitten kun he ovat isiä tai he haluavat isona viisi lasta… yritän aina muistuttaa, että lapsia ei välttämättä saa. Tahaton lapsettomuus on iso juttu myös miehille.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä