Yleinen 8.11.2016

Miehen lapsettomuus on yhä tabu

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu
isyys, vanhemmuus, lapsettomuus, miestenviikko, Simpukka ry, vauvakuume, lapsitoive

 

”Samalla kauppareissulla näin itseäni nuoremman miehen työntävän lastenvaunuja, joissa oli pieni lapsi. Viha, kiukku, kateus, katkeruus ja elämän epäreiluus nousivat silmiini. Kirosin mielessäni, miksi tuokin paskamainen löysäperse on isä eikä minun isyydestäni ole mitään tietoa. Miksi hän, nuori mies, on isä, kun hän ei varmaankaan ole edes hyvä isä? Ajatuksissani menin tämän miehen luo ja potkaisin häntä monta kertaa ja samalla työnsin vaunut pois hänen luotaan. Miksi hän sai olla isä ja minä en?”

Esa Kynäslahti teoksessa Ei kenenkään äiti, kertomuksia lapsettomuudesta (toim. Hanna Parviainen, Atena Kustannus 2012).

Tahaton lapsettomuus henkilöityy usein helposti naiseen. Naiselle tulee vauvakuume, nainen ei tule raskaaksi, nainen suree lapsettomuutta. Tahattomasta lapsettomuudesta puhuttaessa unohtuu usein mies ja hänen surunsa.

Tilannetta vaikeuttaa, jos miehen surua vähätellään, tai jos mies itse tai ympäristö olettavat, että miehen on jatkuvasti jaksettava ja ensisijaisesti vain tuettava puolisoa tämän surussa. Jos mies romahtaa, voi romahtaa paljon enemmänkin, vaikka suru on yhtä suuri miehelle kuin naisellekin.

Esa Kynäslahden mukaan pahalta tuntuu erityisesti se, että lapsettomuushoitoja tehdessä miehelle ei ole aina varattu edes tuolia toimenpidehuoneeseen. Mies on jonkin ajatusmaailman mukaan vain naisen kuski, vaikka kysesssä on yhteinen haave, yhteinen suru ja yhteinen taistelu. Yhteinen toivon ja epätoivon kamppailu.

Onnea kaikki isät!


Isänpäivä on monille tahattomasti lapsettomille miehille ja heidän puolisoilleen yksi vuoden vaikeimmista päivistä. Älä koskaan kysy lapsettomalta, koska hän aikoo hankkia lapsia tai haluaako tämä luoda vain uraa. Lapseton, tahattomasti tai lapsettomuuden valinnut, kertoo elämästään, valinnoistaan ja tilanteistaan itse, jos niin haluaa.

Toimittaessani Ei kenenkään äitiä vuonna 2011 tapasin uskomattoman rohkeita naisia ja miehiä, jotka sydän ruttuun rypistyen repivät vanhat haavat auki ja kertoivat, miltä lapsettomuus tuntuu. Jos olet yksi viidestä lapsettomuuden kohdanneista, tunnistat ehkä kirjoittajien tunteet. Jos et ole, lue ainakin siinä tapauksessa teos. Varoitan: tulet itkemään, mutta myös huokaamaan onnesta. Jokaisessa tarinassa on onnellinen loppu, mutta se ei aina tarkoita lapsen saamista.

Tällä viikolla vietetään Miesten Viikkoa, jolloin Lapsettomien yhdistys Simpukka haluaa muistuttaa, että isyys ei ole itsestäänselvyys. Lapsettomuus ei ole vain naisen suru vaan se koskettaa yhtä lailla miestäkin.

Voimia selvitä somen isänpäiväpäivityksistä ja kauppojen isänpäivämarkkinoinnista. Et ole yksin!

#Miestenviikko #Simpukka

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kommentit (4)

On se, tärkeä aihe. Meillä taas yksi lapsista sanoo, että ei missään tapauksessa halua lapsia. Sanon aina, että ei tarvitsekaan, jos ei halua. Pääasia kai, että ei tyrmää lasta omilla ajatuksillaan. Ihanaa, että teillä haaveillaan isyydestä. 🙂

1 vastaus

Ihanaa,kun kirjoitat silloin tällöin lapsettomuudesta, vaikka itse olet perheellinen. Tämä on tärkeä aihe, ja kyllä,isänpäivät yms. ovat masentavia päiviä lapsettomalle pariskunnalle. 🙁

1 vastaus

Se on tärkeä aihe, josta ei puhuta tarpeeksi tai jota eivät ulkopuoliset ymmärrä. Voimia!

1 vastaus

Ihanaa, että kirjoitit tästä tärkeästä aiheesta. Omat poikani puhuvat nyt jo pieninä paljon siitä, että sitten kun he ovat isiä tai he haluavat isona viisi lasta… yritän aina muistuttaa, että lapsia ei välttämättä saa. Tahaton lapsettomuus on iso juttu myös miehille.

1 vastaus

On se, tärkeä aihe. Meillä taas yksi lapsista sanoo, että ei missään tapauksessa halua lapsia. Sanon aina, että ei tarvitsekaan, jos ei halua. Pääasia kai, että ei tyrmää lasta omilla ajatuksillaan. Ihanaa, että teillä haaveillaan isyydestä. 🙂

1 vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yli pyykkivuorten
HANNA MAARIA Havaintoja perhe-elämästä, äitiydestä, naiseudesta, sisustamisesta ja lapsen keliakiasta. Vertaistukea myös uhmaikään, kouluikään, murrosikään ja ruuhkavuosiin. Blogissa mukana "Aava", s. 2011, "Henrik", s. 2006, "Matilda", s. 2003 ja aviomies. Yhteydenotot: ylipyykkivuorten@gmail.com

Arkisto

Instagram

  • Tajusin eilen töissä klo 15.50, että on torstai eikä keskiviikko. Muuten ei väliä, mutta yksi työ olisi ollut hyvä tehdä jo eilen eikä vasta tänään... No... Eka viikko loman jälkeen, ja alkoi vasta tiistaina, niin ehkä saan anteeksi. Vaan kaiken logiikan mukaan tänään on kai sit perjantai! 😁🌞✌#tgif #ootd #blackandwhite #badhairday #tiedottaja #bloggaaja #toimittaja #arki #kaksplusblogit #ylipyykkivuorten

ylipyykkivuortenblog

Artikkelit

Suomen suurin perheblogiyhteisö tarjoaa luettavaa ja vertaistukea niin odotusajasta, vauva-arjesta, taaperon uhmasta kuin muistakin perhe-elämän iloista ja haasteista. Tarjolla on huumoria, vinkkejä, arjen vertaistukea, kyyneliäkin. Tervetuloa joukkoon!

Seuraa
meitä: