Missä ovat gluteenittomat lasten keksit? Haaste tuotekehittelijöille ja maahantuojille!

‒ Silloin, kun minä olin vielä vehnä, niin silloin minä sain syödä näitä. Äiti, tykkäsinkö minä ihan kauheasti näistä silloin?

‒ Näitä me ei varmaan voida ikinä ostaa, hän sanoo ja vastausta odottamatta jatkaa matkaa jättäen kaupan hyllyyn muropaketin, jossa on Frozen-elokuvan prinsessat kyljessä.

Niin rakas. Luulen, että et syönyt niitä silloin kaksivuotiaana, kun olit vielä omien sanojesi mukaan vehnä eli elimme aikaa, jolloin et ollut saanut vielä keliakia-diagnoosiasi. Ei, en ostaisi sokerisia muroja vaikka olisitkin vehnä, vaikka niissä onkin ihania prinsessan kuvia, joten jatketaan vaan matkaa.

Gluteenittomat keksit vain aikuisten makuun

Tiedätte varmaan, miltä keksihyllyt kaupoissa näyttävät? Iloisia, värikkäitä ja houkuttelevia keksipaketteja aina prinsessakekseistä autokekseihin ja suklaakekseihin. Sitten on se gluteenittomien tuotteiden kohta, joka on ehkä 1/15 osa koko hyllyn tarjonnasta. Ne keksit ovat yksivärisiä ja tylsiä.

Ainoa harmittava asia koko keliakia-sairaudessa on se, että Suomessa myynnissä olevat gluteenittomat keksit, murot ja myslit ovat aina tarkoitettu aikuisten makuun. Pakkaukset ovat yksivärisiä eikä niissä ole yhtään kuvia, vain tekstiä. Keksit ovat ihan hyviä, mutta ulkonäöltään yksinkertaisia ja pelkistettyjä.

Keliakia on meille ihan tuttu juttu, joka ei harmita, itketä, kiukuta tai mietitytä. Aavan ruoka on ihan samannäköistä ja makuista kuin muillakin. No problem. Mutta silti: hän on lapsi ja koko yhteiskuntamme on täynnä lapsille suunnattuja tuotemerkkejä.  Kaikki paitsi gluteenittomat tuotteet, jotka ovat suunniteltu vain aikuiseen makuun.

Vaaleanpunaisia pupukeksejä!

En tarkoita, että ostaisin kenellekään lapsistamme sokerisia keksejä tai muroja tuosta noin vain, mutta kyllä ne juhlahetkiin kuuluvat. Mikäs sen ihanampaa kuin valita värikkäitä keksejä ystävän tullessa kylään tai kun järjestetään omia syntymäpäiviä. Se vasta on juhlaa!En ole törmännyt Suomessa missään gluteenittomiin viljatuotteisiin, jotka olisi suunniteltu lapsille. Miksi en? On mahtavaa, että gluteenittomia tuotteita löytyy, kiitos siitä, mutta miksi markkinoilla ei ole edes yhtä keksipakettia, jossa olisi Aavan toiveen mukaan vaikka paketin kyljessä kissan, pupun tai prinsessan kuva ja jossa olisi vaikka kuorrutteena jotain ihanaa vaaleanpunaista?

Ulkomailla ollessamme ostamme omat tuliaiset kotiin aina ruokakaupasta. On ihan mahtavaa löytää kaupoista iloisia paketteja iloisenmuotoisilla kekseillä täytettynä. Viime joulukuussa ostin Aavalle Unkarista hainmuotoisia keksejä. Hän oli tosi onnellinen!

Keksit Budapestista. Vai ovatko nämä muroja? En tiedä, mutta kelpasivat hyvin!

Kehittele tai maahantuo lasten keksejä!

Keliakia on astman ja diabeteksen lisäksi yleisimpiä lasten pitkäaikaissairauksia. Keliakialiiton
mukaan Suomessa on tällä hetkellä yli 1600 keliakiaa sairastavaa alle 16-vuotiasta lasta. Kun tähän määrään lisää vielä vilja-allergiset lapset, on gluteenittomia tuotteita päivittäin käyttäviä lapsia iso joukko.
Gluteenittomien tuotteiden maahantuoja tai tuotekehittelijä. Ole kiltti ja tuo kauppoihin keliaakikko- ja vilja-allergisille lapsille suunnattuja gluteenittomia tuotteita! Anna lasten nauttia lapsuudessaan siitä, että he saavat onnellisena valita ihanimman keksipaketin ja kantaa sen silmät hehkuen kassalle. Kaikki muutkin lapset saavat valita ihania värejä, muotoja ja makuja lasten maailman aiheista. Miksi eivät hekin?Tämä voi kuulostaa pieneltä jutulta, mutta meille se on iso juttu.Kuka ottaa haasteen vastaan? Voisitteko te kehitellä gluteenittomia keksejä, jotka miellyttävät vaativia lapsiasiakkaita? Jos kaipaatte taitavaa piirtäjää tai lisäideoita, niin Aava on kuulemma täysin valmis auttamaan. Hänen taidettaan löytyy Instagramin tililtämme @hanna.ylipyykkivuorten.
Onko teidän keliaakikko tai vilja-allergikko huokaillut keksihyllyllä? Oletko löytänyt jostain kivoja gluteenittomia tuotteita?

Kommentit

8 kommenttia
Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Kiitos tiedosta, täytyypä tutkia!

Avatar

Oi! Liikuttava aihe! Toivottavasti tuollaisia hauskoja gluteenittomia tuotteita ja pakkauksia tulisi pian markkinoille! Meidän kaupungissa muuten ainakin voi kauppoihin tehdä ehdotuksia tuotteista, joita haluaisi ostaa, eli rohkeasti vain kauppiaisiinkin yhteyttä! 🙂

Meidänkin tyttö haluaisi frozen-muroja, ja vaikka hän onkin ihan "perusvehnä", niin en oo suostunut ostamaan. Lupasin sitten, että koristellaan oma tylsä muropaketti frozenmuropaketiksi. Lapsi osti idean heti innoissaan, joskaan vielä ei olla sitä toteutettu. Mutta vinkvink teillekin, muropaketit ja miksei vaikka keksitkin voi koristella itse! 🙂

Avatar

Hyvä idea, kiitos! 🙂

Avatar

Lasten keksejä ei kyllä tosiaan kovin paljon gluteenittomana ole. Meidän Citymarketissa on muistaakseni nallen tms muotoisia, mutta en muista merkkiä, kun ne eivät sovi meille sisältämänsä maidon vuoksi. Voin yrittää muistaa katsoa seuraavalla kerralla, kun käyn kaupassa ja voin ottaa vaikka kuvan :).

Meillä suurin hitti ovat toistaiseksi olleet ihan tavallisten Ballerina-keksien näköiset gluteenittomat versiot. Siis ne pyöreät keksit, joissa on vadelmahilloa keskellä. Eiväthän nekään lasten jutuilta näytä, mutta ovat ainakin edes vähän värikkäitä :).

Avatar

Samoja syötiin meillä silloin, kun poika oli maidoton, munaton ja viljaton. Eipä ollut kovin paljon vaihtoehtoja, mutta nuo sopivat ja niitä on myös suklaatäytteellä. Ne ovat Semperin Piruett-keksejä, ihan kivan näköisiä ja makuisia. Meillä oli vielä ongelmana se, että piti olla myös viljattomia. Eli kaikki gluteenittomatkaan eivät sopineet, kun toisissa on kauraa.

Avatar

Tuossa muuten taitaa tosiaan olla markkinarako, ainakin pienehkön erän maahantuonnille.
http://westendmum.fi

Avatar

Sama juttu laktoosittoman suklaan kanssa! Laktoosi-intoleranssia sairastavia suomalaisia on hirveän paljon, mutta täysin unohdettu esim joulu- ja pääsiäissuklaissa! Ikinä tyttö ei saa suklaayllätysmunaa, suklaajoulukalenteria tai konvehtirasiaa, koska niitä ei yksinkertaisesti ole olemassa laktoosittomana! Joka joulu ja pääsiäinen meinaa meillä molemmilla tulla itku kun joutuu tyytyä brunbergin tylsään suklaalevyyn tai wienernougattiin. Sekä lapsille että aikuisille suunnattuja laktoosittomia suklaatuotteita varmasti menisi hurjan hyvin kaupan, en ymmärrä miksi kukaan ei niitä tee! Suomessa kun muuten ollaan laktoosittomien tuotteiden edelläkävijöitä, tämä tuoteryhmä on kuitenkin lähes täysin unohdettu. Sama koskee suklaa ym vanukkaita, makupalat ja sellaiset. Yhtäkään laktoositonta versiota ei kaupan hyllystä löydy. 🙁 t. Pettynyt äiti

Avatar

No nyt: freefromgluten.fi

Terveisin 5-v. keliaakikkotytön äiti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä