10 vinkkiä, joilla koti pysyy siistinä

Meiltä on aika usein kysytty kaikkina näinä vuosina, että miten lapsiperheen koti voi olla niin siisti. En tiedä, teemmekö mitään sen ihmeellisempää kuin muutkaan, mutta ajattelin kertoa, mitä asioita me teemme arkena kotona.

1. Siivoa aina keittiö heti

Kun viidelle ihmiselle tekee yhden ruuan, on keittiö täynnä ruuanlaitossa käytettyjä kattiloita, kulhoja ja lastoja, astioita ja leivänmurusia. Siivoamme aina heti keittiön syömisen jälkeen. Laitamme astiat koneeseen tai tiskaamme ne, pyyhimme pöydän ja muut tasot ja imuroimme lattian pitkävartisella rikkaimurilla. Jos keittiössämme olisi kahden peräkkäisen aterian astiat ja sotkut, olisi jo ihan täysi kaaos. Leivänmuruset olisivat heti olohuoneessa asti. Emme ikinä syö mitään olohuoneessa, joten emme joudu siivoamaan kaatuneita ruokia sieltä.

2. Vie mennessäsi, tuo tullessasi

Vanha klisee toimii. Kun menet lastenhuoneeseen, vie mukanasi muutama sinne kuuluva tavara, jotka ovat väärässä paikassa. Vie roskat, kun lähdet ulos. Kanna mennessäsi likapyykit ja puhtaat pyykit oikeaan paikkaan. Kun haet hiusharjan tai vaikka pyyhkeen toiseen huoneeseen etkä enää tarvitse sitä, vie se heti sinne, minne se kuuluu. Kerää illalla olohuoneesta ja keittiöstä sinne kuulumattomat tavarat yhteen kasaan, josta siivoat ne heti tai vähän myöhemmin.

3. Petaa sängyt ja avaa verhot

Kaikki ehtivät pedata sängyn aamulla ja avata verhot. Siihen menee minuutti.

4. Kaikille tavaroille oma paikka

Legot yhteen laatikkoon, kirjat yhteen hyllyyn, villasukat yhteen koppaan, kirjaston kirjat yhteen koriin, lautaset yhteen kaappiin ja pesuaineet yhdelle hyllylle. On helpompi siivota ja löytää tavarat, kun esimerkiksi aurinkolasit ja avaimet ovat aina samassa paikassa. Samalla näet heti, onko jotain tavaraa liian vähän tai liikaa. Lapset keskittyvät leikkiin paremmin, kun Pet shop -leikissä on vain Pet shopit. Toki lisää leluja voi hakea leikkiin, mutta leikki on helpompi aloittaa, kun kaikki leikkiin kuuluvat lelut ovat yhdessä laatikossa.

Kierrätettäville lasipurkeille, tölkeille, pahveille ja muille on hyvä olla oma astia, joihin ne laitetaan suoraan käytön jälkeen ja viedään siitä pois.

Eniten inhoan kaikkialla ajelehtivia vaatteita. Miten ulos lähtiessä löytää villasukat ja kaulurit, jos niitä on pitkin keittiötä ja kylpyhuonetta ja osa sängyn alla ja ne kaikista parhaat ja uusimmat lapaset Legojen seassa? Kun kerää pari sylillistä likapyykkiä ja vie ne pyykkikoriin, on koti heti siistimpi.

5. Siivoa, kun huomaat sotkua

Me emme yleensä odota erityistä ”siivouspäivää” vaan imuroimme, kun on sotkuista. Välillä imuroimme kaksi kertaa viikossa, välillä puolentoista viikon välein. Hampaita pestessäni saatan samalla pestä peilin ja lavuaarin. Aavan touhuja katsoessani saatan siivota viidessä minuutissa hänen vaatekaappinsa.

6. Varaa epämääräisille tavaroille yksi paikka

Kasaa postit tietyn pöydän päälle, varaa yksi tuoli käytetyille vaatteille, nosta avaimet, lompakot, päiväkodista kannettavat piirustukset ja ostosten kuitit lipaston päälle, nosta keskeneräiset sisustus- ja käsityöprojektit yhdelle pöydän kulmalle ja kerää kaikkialla ajelehtivat, ei minnekään kuuluvat pikkutavarat pieneen koriin. Kun kaikki muut tasot ovat tyhjiä ja siistejä, ei epämääräinen postikasa yhdessä kohdassa haittaa mitään.

7. Suhteuta tavaran määrä tilaan

Jos tilaa oikesti on vähän niin kuin meidän edellisessä kodissa, karsi tavaraa. Kuinka monta sisustusesinettä tarvitaan esillä? Käytätkö varmasti jokaista naulakossa olevaa takkiasi? Kuinka monella prosentilla leluistaan lapsi leikkii? Tarvitsemmeko varmasti tätä ja tuota? Mitä vähemmän on tavaraa, sitä isommalta tila näyttää. Jos vaatekaappiin ei tunnu mahtuvan tavarat, pohdi, voisitko vaihtaa vaikka henkarikaapin hyllykaapiksi.

8. Käy lasten vaatekaapit, ulkovaatteet ja kengät läpi muutaman kerran vuodessa

Vitsin mukaan kenkäkaupasta täytyy juosta kotiin, että kengät mahtuvat lapselle vielä kotonakin. Kokeile lasten kengät läpi ainakin pari kertaa kauden aikana. Laita heti pois kengät, jos pohjallinen on vain puoli senttiä tai alle isompi kuin jalka.

Kierrätä liian pienet vaatteet, mutta tee se pian. Kohta pienten vaatteiden pussien vieressä on jo uudet pienten vaatteiden pussit. Koti pysyy siistimpänä, kun kaikkialla pyörivissä vaatekasoissa ei ole liian pieniä vaatteita – tai vaatteita, joita lapset vihaavat eivätkä ikinä suostu pitämään.

9. Sulje teinien huoneiden ovet

En aio näyttää teille, miltä näyttää teiniemme huoneissa. Voitte vapaasti kuvitella. Lattia on lastenhuoneen tärkein sisustuselementti. Lastenhuoneisiin riittää hyvin sänky ja lattia, muuta he eivät tunnu kaipaavan.

Lue tästä huumoripostaus, josta alla oleva kuva on.

10. ”Jaksaa, jaksaa! Jaksaa, jaksaa! Ei vi**u välttämättä jaksa.”

Sami Hedberg totesi standup-show´ssaan, että ei vi**u välttämättä jaksa kuntoilla, vaikka reipas ohjaaja kuinka kannustaisi. Siivoaminen lasten ollessa pieniä on kuin lumen luominen lumimyrskyssä. Ei se vain välttämättä onnistu, ikinä, eikä siihen välttämättä ole aikaa, halua eikä kiinnostusta. Ei se mitään. Ei haittaa. Se on teidän koti eikä ystävien tai anopin.

Juuri nyt meillä on ollut monta päivää olohuoneen lattialla puhtaiden pyykkien pinot, joita kukaan ei ole jaksanut viedä kaappeihin. Emme pedanneet tänään sänkyjä. Autotalliin en päästäisi teitä ikinä. Eteisen kaapeissa on hiekkaisia, reikäisiä ja parittomia lapasia, hanskoja ja villasukkia. Istun nyt tässä tietokoneella, kun Aavallakin on kaveri kylässä enkä jaksa imuroida, vaikka pitäisi.

Olen katsellut jo monta päivää vessan peilissä olevaa komeaa hammastahnainstallaatiota, joka kehittyy lisää joka aamu ja ilta. Ehtiihän sitä pestä sen myöhemminkin. Siivotaan vaikka sitten huomenna. Tai viikonloppuna. Tai kesällä.

Otetaan lapsi syliin ja lue satu. Kun lapsi nukkuu, ei siivota silloinkaan vaan sihautetaan yksi siideritölkki auki. Kippis, mukavaa viikonloppua!

Kommentit

19 kommenttia
Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Tosiaan perheillä on erilaisia siisteyskäsityksiä ja perheen sisällä erilaisia käsityksiä. Kenen taso on riittävä? Pohdittavia asioita.

Avatar

Kiitos, kiitos, kiitos tästä postauksesta! Ehkä mäkään en stressaa kaikesta siivouksesta niin paljon, kun elämässä ei tunnu välillä mitään muuta sisältöä olevankaan.

T. Eräs siivoustaistelun väsyttämä äiti

Avatar

On se niinkin. Siivoamiseen menee ihan kauheasti aikaa. Välillä on parempi vain lukea kirjaa tai lähteä ulos.

Avatar

Tosi mahtava kirjoitus

Avatar

Kiitos <3

Avatar

Hahaa, ihan huippu postaus! Aluksi vähän huolestuin kaikesta hengästymiseen asti tarkasta siivoamisesta mutta loppua kohden alkoi jo naurattaa 😀 Näin se juuri lapsiperheessä menee, koskaan ei ole 1 minuuttia kauempaa siistiä eikä sen pitäisi haitata 1 minuuttia kauempaa:)

Avatar

No niinpä! Välillä nämä ovat kyllä ihan pyörremyrskyjä! 😀

Avatar

Moni siistiltä näyttävä koti ei edes ole supersiisti, jos tarkasti katsoo. Niitä yhdistävä tekijä on sekamelskan puuttuminen. Nuo pointtisi olivat hyviä, vie mennessäsi tavara ko. huoneeseen jne. siivoat huomaamatta! 🙂
http://westendmum.fi

Avatar

Joo älkää katsoko mun kaappeihin älkääkä kokeilko, onko taulujen päälä pölyä. On siellä 😉

Avatar

Hyvä kirjoitus. Mutta jos anoppi tai mummu haluaa auttaa, annetaan tehtäviä hänelle. Oma työsarka helpottuu ja mummu tai anoppi tuntee olevansa tarpeellinen käydessään teillä. Ei se tarkoita että arvostellaan teidän kotia. Onhan sitä samaa sotkua ja kiirettä ollut anopilla ja mummillakin aikoinaan.

Avatar

Voi ihana sellainen anoppi! Kiitollisena kaikki apu vastaan!

Avatar

Kun kotona on erityislapsi, joka purkaa aggressioitaan raivoamalla, sekoittamalla ja hajoittamalla, niin hänen huoneensa muistuttaa joka päivä himohamstraajan kotia. Aikamme menee tämän lapsen kanssa selviytyääksemme päivistä. Teen vielä 3vuorotyötä, joten meidän kotimme on sekaisin. Yritän ennen iltavuoroa siivota, mutta palatessa töistä kotiin on koti yhtä sekaisin, kuin ennen siivoustakin 🙁 Huomaan, että kärsin tästä kaaoksesta todella paljon ja olen päivittäin miettinyt muuttavani kauas pois tästä asunnosta. Miestä ei kiinnosta kotihommat, ei myöskään lasten kasvattaminen. Ihaillen katsoin kuviasi siististä kodistasi.

Avatar

Oman elämäntilanteen ja omien voimavarojen mukaan. <3 Eletään omaa elämää, ei kenenkään muun. Meillä mies on siistimpi kuin minä ja lapset ovat isoja ja rauhallisia, joten siisteys on helppoa. Voimia arkeesi! Ole itsellesi armollinen!

Avatar

No just mietin kans ett sinkulla nää ohjeet toimii, mä tein AINA boin kun elelin yksinäni. Jankoti oli aina siisti ja mun oli hyvä olla. Mut nyt kun elää täysin vastakohtaisen miehen ja kahden lapsen kanssa, niin voin kertoa että EI vaan onnistu. Toki voisin yrittää VIELÄ enemmän yrittää ja yrittää muuttaa näitten kanssa-asujien toimintatapja mutta ei mun omat rahkeet riitä. Nyt 10v kuitenkin samoista asioista eri keinoilla yrittänyt jankuttaa ja opettaa ja vaikuttaa, mutta ei. Todellakin usein tekis mieli muuttaa pois.

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Ja jos muilla, esim. lapsilla, on ihan eri käsitys siivoamisesta niin onhan se hankalaa. ”Vaatteet kuuluu lattialle. Tässä pinossa on likaiset ja tässä puhtaat.”

Avatar

Hyviä vinkkejä! Päätin neljättä lasta odottaessani, että olen rento äiti, joka ei stressaa turhista ja asettaa oman jaksamisen ikkunanpesun ja villakoirien metsästyksen edelle. Päätös joutui testiin, kun vauva osoittautui erittäin huonosti nukkuvaksi, moniallergiseksi atoopikoksi. Pahasti univelkaisena ja vaativaa vauvaa viihdyttäessä käytän kaikki vähät vapaahetket ihan siihen, mikä huvittaa. Meillä on harvemmin siistiä nykyään. 😉

Avatar

Just näin. Ei me vanhana muistella siistiä kotia eivätkä lapset pidä siisteyttä vanhemman ykköshyveenä. Omien voimien mukaan!

Avatar

Nyt oli pakko tulla kommentoimaan. Nuo vinkit sopii myös perheettömälle ihmiselle. Siivous ei ole mieluisinta puuhaat, mutta pienillä asioilla saa kovin pidettyä perus siistinä. Ja se on riittävä. Välillä ei jaksa siivota, mutta mitäs pienistä. ?

Avatar

Miten voidaan tästäkin ihan normaalista asiasta saada juttu? Tottakai jokainen hoitaa siisteyden ikään sopivalla tavalla-vanhempien opastuksella. Toki on varmaan jo vanhempia-jotka eivät ole omassa lapsuudessaan tavaroistaan tai vaatteistaan yms huolehtinut?
Tämä on vanhempien opetettava lapsilleen niinkuin monta muutakin asiaa.
Lapsilla saa olla eri käsitys-mutta vanhemmat ovat vastuussa-se ei ole mitään hankalaa-vaan kuuluu vanhemman tehtävään opettaa lapset..mutta onhan se hankalaa..on toki..mutta se on vanhemman tehtävä..

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä