Nämä täytyy osata ennen eskarin alkua

Esikoulu

Meillä oli eilen jännittävä päivä, kun Aava kävi tutustumassa eskariin! Kivan opettajan sai. Samalle luokalle pääsi kaksi samassa päiväkotiryhmässä ollutta kaveria, joten olimme hyvin iloisia.

Sillä aikaa, kun lapset tutustuivat opettajansa johdolla kouluun, vanhemmille oli salissa pieni info koulun käytännöistä sekä saatavilla olevista erityistuen muodoista.

Kun tulimme lasten luokkaan, lapset pelasivat muistipeliä vielä hetken yhdessä. Opettaja huikkasi ennen kotiin lähtöämme, että opetelkaa käyttämään veistä ja haarukkaa ja kuorimaan perunat. Siinä ohjeet, joita tulevat eskarilaiset saivat kesälle.

Googlettelin tänään aikani kuluksi eri keskustelupalstoilta, millaisia ohjeita tuleville eskareille on annettu kesän ajaksi eri kunnissa.

Mitä näistä pidätte erityisesti arvossa? Täytyykö lasten osata nämä asiat ennen eskarin alkua?

Esikoulu

Opettele käymään itsenäisesti vessassa

Kolmen lapsen kokemuksella sanon, että opetella voi, mutta tämän oppimista ei kukaan voi käskemällä tai ahkerasti opettamallakaan nopeuttaa. Haluan uskoa, että eskarissa asiaan suhtaudutaan lempeästi, jos syystä tai toisesta asiassa on vielä vähän opeteltavaa.

Opettele pesemään kädet

Tärkeä ohje aikuisillekin. Kannattaa aloittaa treenit heti. Kannattaa tarkkailla, kuinka moni aikuinen pesee kädet ennen ruokailua. Harva! Tutkimusten mukaan moni jättää pesemättä kädet vessassa käymisen jälkeen. Y-ö-k!

Opettele pukemaan ja riisumaan ulkovaatteet

Tärkeä neuvo. Äitinä toivoisin kuitenkin, että joku katsoisi, että fleecet, kaulahuivit ja sormikkaatkin päätyvät päälle eivätkä jää naulakkoon.

Opettele laittamaan ulkovaatteesi naulakkoon

Tärkeä ohje! Hakusessa vielä välillä isoillakin koululaisilla! Ei ehkä onnistu kesän aikana, vaatii elämänmittaisen koulutuksen.

Opettele solmimaan kengännauhat

Tällaisenkin ohjeen oli joku saanut. Aika vaikeaa vielä 5-6-vuotiaalle. Onneksi on tarralenkkarit ja Kuomat.

Opettele tunnistamaan omat tavarasi ja pitämään niistä huolta

Hyvä taito, mutta jostain syystä ei onnistu välttämättä vielä ihan täydellisesti edes alakoulun lopussakaan…

Opettele syömään itse

Uusien ruokien maistelu, haarukan ja veitsen käyttö, leivän voitelu, lautasen päällä syöminen, pöytään päin kääntyminen syödessä, perunoiden kuorimisen opettelu, pepun pysyminen nätisti penkissä… Vanhemmuuden jokapäiväisiä opetustilanteita, joiden tulokset näkyvät piiiiikku hiiiiljaaa… Ei meillä kukaan ole ollut eskarin alkaessa mikään taitava veitsen käyttäjä, joten en stressaisi tällä asialla.

Opettele kirjoittamaan oma nimesi

Tämä riittää eskarin alussa, muuta ei tarvitse osata. Jos tunnistaa muita kirjaimia, niin kiva, mutta ei tarvitse.

Opettele tunnistamaan numeroita

Jossain keskustelussa oli kerrottu, että oli pyydetty opettelemaan luvut yhdestä viiteen. Ei siis tarvitse osata vielä enempää.

Opettele uskaltamaan olla päivä erossa vanhemmista

Ihana ohje, joka on monelle eskarilaiselle varmasti vaikea asia. Kertoo siitä, miten pieniä he vielä ovat!

Opettele värit ja muodot sekä saksien käyttö

Näitäkin oli opastettu jossain opettelemaan. Voi kai niitä treenata, mutta en usko, että eskarissa ei pärjäisi, vaikka ei olisikaan mestarileikkaaja.

Esikoulu

Opettele ymmärtämään, että aikuinen määrää

Luin joskus artikkelin, jonka mukaan koulutyön alussa menee kauan aikaa sen opetteluun, että aikuinen on pomo. Itse lisäisin tämän listaan.

Opettele sanomaan kiitos, anteeksi, sinun vuorosi ja ollaanko kavereita

Sanoisin, että tärkeintä on opetella olemaan kaveri, tulemaan kaikkien kanssa toimeen ja odottamaan omaa vuoroaan. Tärkeää on ymmärtää, että itse ei ole maailman eikä edes oman luokan napa. Opettele kuuntelemaan, älä puhu päälle. Nämä kaikki ovat elämänmittaisia asioita. Ei niitä yhdessä kesässä opetella, mutta en usko kenenkään yrittävänkään.

Opettele hillitsemään tunteitasi edes hiukan

Omalle lapselleni sanon, että vaikka ehkä raivostutkin isoveljellesi joka himskatin asiasta, niin kaverille ei saa raivostua koko ajan. Kuuntele kaveria, ja yrittäkää löytää sopu ennen riitaa.

Opettele kertomaan sairaudestasi ja ruokavaliostasi

Keliakiasta kertomista aion painottaa Aavalle, vaikka se papereissa lukeekin. Kun hän uskaltaa kertoa nimensä ja ruokavalionsa ja muistaa, että luokassa on monta muutakin lasta, ollaan jo pitkällä.

Eskariopen ohje: opettele viittamaan

Kysyin esikouluryhmää opettavalta ystävältäni, mitä hänen mielestään pitää opetella ennen eskaria. Ystävällä oli vain yksi ohje: Harjoittele vaikka uimarannalla käden nostamista oikein ylös. Siis opettele pyytämään puheenvuoro viittaamalla. Älä puhu päälle, kuuntele kaveria ja odota vuoroasi. Sillä pärjäät mainiosti!

Mitä ohjeita teidän eskarilaiselle on annettu? Mikä on mielestäsi tärkein oppi ennen eskarin alkamista?

Kommentit

8 kommenttia
Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Okei 🙂 Minä en jättäisi eskari-ikäistä yksin pitkäksi aikaa. Erilaiset luonteenpiirteet, sairaudet ja muut asiat voivat vaikuttaa moneen asiaan. Ei voi vetää johtopäätöstä, että kaikki lapset osaavat esimerkiksi vessa-asiat täydellisesti eskarin alkaessa. Haluan luottaa siihen, että eskarissakin saa aikuisilta apua vielä moneen asiaan.

Avatar

Näin meillä Jyväskylässä…

https://peda.net/opetussuunnitelma/ksops/jkleops

Oppimistorilla on vilinää. Pienet oppijat kulkevat koreineen. Jokaisen korin pohjalla on aiemmat kokemukset ja opitut taidot. Markkinapöydät notkuvat houkuttelevia herkkuja, joita opetusväki tarjoilee koreihin. Yhden oppijan koriin tipahtaa rohkeutta, toisen koriin luovuutta. Kolmas oppija tarvitsee välittämistä, neljäs luottamusta edetä seuraavaan kojuun ja valita tarvitsemiaan herkkuja. Joillakin kori voi jo alun perin sisältää paljon herkkuja, mutta oppimistorilla on aina jotain uutta annettavaa.

Kerta kerralta oppijoissa herää halu kerätä lisää herkkuja koreihinsa. Kaikkiin herkkuihin ei ole mahdollista päästä käsiksi ilman ponnistelua tai kaverin apua. Toisten auttaessa vaikeastikin tavoiteltavissa olevat herkut on mahdollista saavuttaa. Oppimistorin iloinen ilmapiiri innostaa oppijat jakamaan koristaan toisilleen. Yhdessä on turvallista kokeilla ja erehtyä sekä etsiä uusia ratkaisuja. Ei haittaa, vaikka kori kaatuisi kesken oppimismatkan, sillä opetusväki auttaa aina löytämään uutta poimittavaa.

Kun vuosi oppimistorilla on päättymässä, oppijoilla on koreissaan oppimismatkalta kerättyjä herkkuja: toisilla enemmän, toisilla vähemmän. Iloisin ja luottavaisin mielin, korit mukanaan, matka jatkuu kohti seuraavaa oppimistoria.

Hauksaa Matkaa Eskariin! 🙂

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Hauska! 🙂

Avatar

Soisin kyllä tuon kiitos, anteeksi jne. litanian olevan opeteltuna jo kauan ennen eskaria. Onneksi viimeistään silloin 🙂
http://westendmum.fi

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

No todellakin, mutta aika monella lienee tekemistä tämän kanssa vielä vanhempanakin.

Avatar

Et oo vissiin tosissas. Ne lapset, jotka ovat menneet päiväkotiin ennen eskari-ikää osaavat kyllä jo olla päivän yksin, käydä vessassa ja käyttää saksia. Ei siellä kukaan tule enää pyyhkimään ja saksikoulukin alkoi jo 3-vuotiaana.

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Ai että 😀 Montakos lasta sulla on?

Avatar

Kolme, ovat olleet hoidossa 1-2-vuotiaasta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä