Yleinen 22.5.2017

Vesirokkobileet? Älä edes harkitse!

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

lasten taudit

Meidän kotikunnassamme kiertää jälleen vesirokko. Tauti kulkee melkeinpä ovelta ovelle ainakin päiväkoti-ikäisten perheissä. Meillä tauti on onneksi jo ollut. En haluaisi, että yksikään lapsi tai aikuinen joutuisi koskaan kokemaan sitä tautia! Ei omasta perheestä eikä vieraistakaan.

Suututin kerran yhden vanhemman naisen ystäväni Facebook-sivulla. Ystäväni kertoi, että ensimmäiselle hänen viidestä lapsestaan oli tullut vesirokko. Seinä täyttyi tsempeistä ja rohkaisuista, että ei hätää, äkkiä menee ohi. Muut vähättelivät, mutta minä kirjoitin, että kannattaa varata kotiin kaikkia mahdollisia kutinan lievitykseen apteekista saatavia lääkkeitä sekä tarkkailla lapsen vointia tarkasti. Kirjoitin, että vesirokon kanssa ei kannata leikkiä. Tämä ystäväni Facebook-ystävä suuttui minulle, että olen ilkeä, kun maalailen piruja seinille ja pelottelen ystävääni. Hän kirjoitti, että hyvin se menee, tuskin tuntuu edes missään!

Niin. Tuskin tuntuu edes missään. Aavan vesirokkotulehdus meni hänen silmiinsä, mikä toi eteen uhkan sokeutumisesta ja viruksen leviämisestä aivoihin. Eräs tuttu lapsi sai juuri vesirokon jälkitautina pikkuaivojen ataksian. Lapsi ei pystynyt kävelemään eikä istumaan eikä hänen puheestaan saanut mitään selvää. Viikon tiputus ja muu hoito sairaalassa toi toipumista hyvään suuntaan, mutta yhä perhe on varpaillaan. Toive täydellisestä toipumisesta on tällä hetkellä onneksi suuri.

Vesirokkobileet – huono idea

Yhä näkyy silloin tällöin Facebookissa mainintoja, että nyt olisi vesirokko täällä, tulkaa hakemaan tauti teillekin. Jos googletatte sanan ”vesirokkobileet”, saatte hakutuloksena lukuisia artikkeleja, joissa terveydenhuollon ammattilaiset kieltävät jyrkästi taudin tahallisen levittämisen lapsiin. Usein ajatellaan, että tauti olisi parempi sairastaa nuorena, mutta kun kukaan ei voi sanoa, minkä ikäiselle tauti tulee minkälaisena – ja millaisia jälkitauteja saattaa tulla.

Raskaana olevat, vauvat ja pitkäaikaissairaat lienevät ainakin riskiryhmässä. Heille tauti voi olla erittäin vakava.

Meillä sairastettiin vesirokkoa pari vuotta sitten kokonainen kuukausi. Pitkä, kotiin sidottu, tuskainen kuukausi keskellä luokkaretkiä ja kevätjuhlia. Ensin toinen tyttö, sitten toinen.

Oli ihan kauheaa katsoa lapsen tuskaa, kun lasta sattui joka paikkaan niin kuin iho olisi ollut bensalla valettu ja tuleen tuikattu. Kokeilimme kaikki rasvat sekä yöllisten, huolestuneiden päivystysoittojen jälkeen kaapissa olevat allergialääkkeetkin. Parin viikon jälkeen oireet helpottivat – tosin toisella tulehdus siirtyi silmiin, mikä toi uuden huolen ja reissut Taysiin. Poika taas selvisi niin kuin ystäväni Fb-seinälle kirjoittaneet kirjoittivat taudin menevän: pari hassua näppylää ja sillä selvä.

Tottakai tauti tarttuu päiväkodeissa ja kouluissa, jos lapsia ei ole rokotettu. Sille ei voi mitään. Miksi kukaan haluaisi saada sitä tarkoituksella menemällä oikein kylään vesirokkoperheeseen?

Harkitse vesirokkorokotusta!

Jos meillä ei olisi vielä ollut tautia, hakisin jokaiselle lapselle vesirokkorokotteen hinnasta välittämättä. Syksystä alkaen rokote tarjotaan ilmaiseksi kaikille 1,5-11-vuotiaille lapsille. Suosittelen harkitsemaan!

Lähinnä haluan sanoa tällä postauksellani, että tarkkaile vesirokon saaneen lapsesi tai puolisosi vointia. Jos silmät punoittavat tai vointi, tasapainosta ja puheesta puhumattakaan, muuttuvat rajusti, menkää heti lääkäriin. Vesirokon jälkitautina voi myös tulla esimerkiksi ihon bakteeritulehdus, aivotulehdus tai keuhkokuume. Ei siis ole pikkujuttu se tauti.

Pidetään meidän rakkaistamme huolta, niin isoista kuin pienistäkin!

Oletko sinä rokottanut lapsesi vesirokkoa vastaan? Ajatteletko aivan toisin kuin minä? Menikö teillä tauti helposti ohi?

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kommentit (20)

Meillä esikoinen oli ekalla luokalla ja sairastui vesirokkoon jouluaattona. Loppiaisena oli sitten 5v,2v ja vajaa 2kk ikäisen vuoro sairastua. Esikoisella oli vain vähän näppyjä ja pääsi tosi vähällä. 5v ja 2 v oli todella paljon näppyjä , hyvällä lääkityksellä selvittiin ja onneksi ei tullu jälkitauteja. Vajaa 2kk oli hurja määrä näppyjä ja kova kuume ,lääkärissäkin käytiin ,ilman jälkitauteja selvittiin. Ristiäisissä oli vielä näppyinen poika ja vieraatkin uskaltautuivat paikalle kun lääkärin mukaan ei ollut enää tartuttavassa vaiheessa.

1 vastaus

Aiemmin ajattelin, että vesirokkorokote on aivan turha, kun itselläkin on vesirokko aikanaan mennyt suht helposti ohi (tosin kahteen kertaan sairastettuna…). Odotin viimeisillään raskaana kuopusta, kun esikoinen sitten nappasi vesirokon terveyskeskuskäynnillä. Näpyt oli suht iisejä, eikä niitä ollut paljon, mutta muutaman päivän jälkeen nousi 41 asteen kuume, joka johti päivystysreissuun. Kasvojen näpyt aukesivat ja tulehtuivat, ja niitä sai hoitaa viikon vielä varsinaisen rokon jälkeen. Sairastettiin samana talvena, noin parin kuukauden päästä edellisestä rokosta vielä enterorokko, joka tarttui kolmiviikkoiseen vauvaankin. Onneks ei mitään komplikaatioita kuitenkaan tullut! Mutta ei tuon talven jälkeen oo kyllä yhtään mitään rokkoa halunnu meille enää kyläilemään 😛

1 vastaus

Voi ei, varmasti oli hurjaa! 🙁

1 vastaus

olihan se kokemus punainen kuin rapu.

1 vastaus

Meidänkin poika sai jälkitautina pikkuaivojen tulehduksen ? se oli kauhean aikaa kun ei heti tiennyt mikä on vialla!

1 vastaus

Hui! Uskon, että oli kauheaa! 🙁

1 vastaus

Todellakin rokotutin lapseni! En nähnyt edes muuta vaihtoehtoa, kun rokote tuli tarjolle juuri sopivasti lasteni ollessa pieniä. Kaikki kolme sairastivat vesirokon kuitenkin, rokotuksesta huolimatta (mikä tuli minulle yllätyksenä!) mutta todella lievänä, kahden, kolmen näpyn tautina.

1 vastaus

Hyvä, että tuli sitten vain lievänä. Kauhea tauti!

1 vastaus

Meidän tyttö rokotettiin eskari-ikäisenä,kun ei ollut siihen mennessä sairastanut vesirokkoa. Nyttemmin noita kauhujuttuja luettuani olen onnellinen, ettei tauti koskaan rantautunut meille. Ja todella hienoa, että rokote tulee mukaan rokotusohjelmaan!

1 vastaus

Niinpä!

1 vastaus

Armeijassa sain vesirokon. Ja sehän oli mukavaa.

1 vastaus

Ainakin tuli lomaa?

1 vastaus

Meidän kolmesta lapsesta 2 vanhinta ehti saada rokotteen. asmaatikkoja kun olivat, en halunnut ottaa riskiä. Silloin ei vielä kuulunut rokoteohjelmaan vesirokko. Nuorimmaiselle oltiin ottamassa myös rokotetta. Sen olisi saanut antaa tammikuussa kun neiti täytti 1v, keskimmäinen toi kuitenkin rokon päiväkodista (itse ei sairastanut) joulukuussa. Pienen tytön koko vartalo oli täynnä näppyjä, siis ihan joka paikka. KOska hän oli syntynyt keskosena, lääkäri kirjoitti reseptin nestemäiseen zoviraxiin josta saatiin iso apu. Lääke hillitsi kutinan siedettäväll etasolle. Sairastaessa taisi mennä reilu 2vk. Enää en muista oliko kuumetta. Edelleen tytön selässä näkyy vaaleita arpia vesikelloista, sairastamisesta on jo yli 2v.

Suosittelen siis lämmöllä vesirokkorokotetta ainakin infektioherkille.

1 vastaus

?

1 vastaus

Niin samaa mieltä olen kanssasi! Näen aina punaista, kun välillä nousee esille nämä vesirokkobileet. Eihän mitään muutakaan tautia mennä ehdoin tahdoin tartuttamaan. Monella on tosiaan se harhakäsitys, että vesirokko on muutamia kutisevia näppyjä iholla ja se siitä. Jälkitaudit ja elimistöön uinumaan jäävä virus eivät ole kuitenkaan mikään pikkujuttu.

Oman lapseni (nyt 10 v.) rokotutin 1 vuotiaana. Silloin sanottiin, että jo yksi rokoteannos riittää. Lapsi sairastui kuitenkin eskarikeväänä vesirokkoon. Näpylöitä tuli vähän toistakymmentä ja niistä noin puolet meni nopeasti vesikellovaiheeseen. Rokko ei kuitenkaan kuulemma aiheuttanut kotinaa eikä kuumekaan noussut. Vesikellorakkulat kuivahtivat puolessa päivässä ja parin päivän jälkeen ei ollut suunnilleen enää mitään nähtävissä iholla. Uskonkin, että rokotteesta oli se hyöty, että vaikka tartunta tulikin, elimistössä oli niin paljon vasta-aineita, että oireet olivat todella lievät ja nopeat. Omasta puolestani en voi kuin suositella rokotetta!

1 vastaus

Ei tosiaan ole kiva juttu. Hyvä, että tuli vain lievänä!

1 vastaus

Todellakin olemme rokottaneet kaikki lapsemmme. Ja vesirokkorokote tarvitsee tehosteen eli 2kertaa että suoja on täysi. Yhdellä rokotteella suoja on noin 60%.

1 vastaus

Okei kiitos tiedosta! Me ei tajuttu rokottaa niin en tiennyt tuosta systeemistä.

1 vastaus

Meillä on molemmat lapset rokotettu jo aiemmin omakustanteisesti, kahteen kertaan. Kauhulla luen aina näistä vesirokkobileistä ja ”voi kun äkkiä tulisi meillekin niin olisi sitten alta pois”.

Itse vesirokko voi jo olla vaarallinen puhumattakaan jälkitaudeista. Lisäksi virus jää elimistöön loppuelämäksi ja voi aktivoitua uudestaan. Tuli tutuksi meidän perheessä kun puolisolla diagnosoitiin äskettäin vyöruusu.

Onneksi rokote tuli nyt rokotusohjelmaan, toivottavasti mahdollisimman moni tarttuu tilaisuuteen!

1 vastaus

Niinpä!

1 vastaus

Meillä esikoinen oli ekalla luokalla ja sairastui vesirokkoon jouluaattona. Loppiaisena oli sitten 5v,2v ja vajaa 2kk ikäisen vuoro sairastua. Esikoisella oli vain vähän näppyjä ja pääsi tosi vähällä. 5v ja 2 v oli todella paljon näppyjä , hyvällä lääkityksellä selvittiin ja onneksi ei tullu jälkitauteja. Vajaa 2kk oli hurja määrä näppyjä ja kova kuume ,lääkärissäkin käytiin ,ilman jälkitauteja selvittiin. Ristiäisissä oli vielä näppyinen poika ja vieraatkin uskaltautuivat paikalle kun lääkärin mukaan ei ollut enää tartuttavassa vaiheessa.

1 vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yli pyykkivuorten
HANNA MAARIA on pirkanmaalainen toimittaja, tiedottaja ja kolmen kouluikäisen äiti. Blogin aiheina naiseus, äitiys, arki, lapset, koti, keliakia ja huumori. Vertaistukea uhmaikään, kouluikään, murrosikään ja ruuhkavuosiin. Blogissa mukana "Aava", s. 2011, "Henrik", s. 2006, "Matilda", s. 2003 ja aviomies. Liity mukaan Facebookin lähes 6000 seuraajan ryhmään! Yhteydenotot: ylipyykkivuorten@gmail.com

Arkisto

Instagram

  • Ihanan ystävän tekemä kampaus illan juhliin kesti hienosti. Onnea on ystävä, jonka luo voi tulla letitettäväksi tuosta noin vain. 💕

ylipyykkivuortenblog

Artikkelit

Suomen suurin perheblogiyhteisö tarjoaa luettavaa ja vertaistukea niin odotusajasta, vauva-arjesta, taaperon uhmasta kuin muistakin perhe-elämän iloista ja haasteista. Tarjolla on huumoria, vinkkejä, arjen vertaistukea, kyyneliäkin. Tervetuloa joukkoon!

Seuraa
meitä: