Koululaisten kesäloma: Mitä pelisääntöjä teillä on loma-ajalle?

Maalailen vähän kesälomapiruja kotimme seinille. Kuvitellaan tällainen kuvitteellinen tilanne:

Mies on työmatkalla. Minä herään kello kuusi, menen suihkuun ja teen muut aamutoimet. Kello 6.45 herätän tytön, 6 vuotta. Kello 7.15 lähdemme kotoa kohti päiväkotia ja työpaikkaa. Palaan tytön kanssa kotiin kello 17.

Poika, 11 vuotta, ja tyttö, 13,5 vuotta, makaavat sohvalla tai ulkona aurinkotuolissa kännykkä kädessä. Heidän sänkynsä ovat petaamatta. Huoneiden lattialla on eilen sinne kannetut pyykkipinot myllätyssä kasassa. Keittiössä on tiskikone täynnä puhtaita astioita, ja kaikki tasot on täynnä likaisia aamupala- ja lounasastioita. Pöydässä on murusia, voita ja jauhelihakastiketahroja sekä yhä osa lounasruuista.

Alan siivota keittiötä ja tehdä sen jälkeen ruokaa. Kutsun lapset syömään. Heillä ei ole nälkä, koska he ovat syöneet lounaan varttia ennen kuin tulin. Selviää, että he ovat heränneet kello 11 ja syöneet aamupalan kello 11.30. Kun minä ja tyttö, 6, olemme syöneet, siivoan keittiön. Olen valmis kello 18.30. Lapsilla olisi kuulemma silloin jo nälkä…

Pääsen vihdoin ulos, mutta aurinko on mennyt juuri pilveen. Naapuri keräilee pihastaan päivänvarjoja, valmistelee pihaa yötä varten. Minä olen ulkona ensimmäistä kertaa koko päivänä.

Olen hetken ulkona kastelemassa pihaa, ja aloitan sitten pienimmän iltatoimet, kuten iltapalan, pesut, sadut ja pusut. Siinä jossain välissä laitan pyykit koneeseen, kannan pienimmän leluja sekä isojen Aku Ankkoja, vaatteita, meikkejä, lautapelejä ja Xbox-pelejä oikeaan paikkaan. Muistan koululaisten huomisen lounaan, jota alan tehdä kello 21.

Olen valmis yöunille kello 22.30, mutta koululaiset eivät todellakaan ole. He haluavat ehdottomasti vielä näppäillä puhelimia. He syövät hitaasti iltapalaa rymistelemällä keittiössä, käyvät maratonsuihkussa, pesevät hampaita ja tulevat kysymään minulta vaikka mitä asioita. Yöuneni lyhenee koko ajan, mikä näkyy seuraavan päivän työtehossa.

metsämansikka

Äiti ja isä eivät ole palvelijoita

Tämä oli siis kuvitteellinen tarina siitä, millainen kesäpäivä voisi olla. Koululaiseni ovat opiskelleet todella ahkerasti, joten he ovat ansainneet lomansa ehdottomasti. On myös suuri helpotus, että lapset ovat niin isoja, että voimme olla rauhallisin mielin töissä. Se on hyvin suuri onnen aihe. He pärjäävät kyllä!

Saanko kuitenkin sanoa ääneen ne äitien perussaarnat:

Minä en ole töissä täällä.

Minä en ole teidän palvelija.

Tämä ei ole hotelli.

Korjaa omat jälkesi.

Ei ole reilua, että aikuisilla ei ole päivässä hetkeäkään omaa aikaa vaan työpäivä jatkuu pelkillä kotitöillä, joita tekin voisitte tehdä.

Saanko sanoa, että jos niinä kesäkuun viikkoina, kun koululaiset ovat keskenään päivät, saatan ärsyyntyä, jos he vain makaavat kännykät kädessä sohvalla kaiket päivät? Mitä olette mieltä?

Auttakaa minua! Miten te olette päättäneet nämä asiat? Meillä siis 11- ja 13,5-vuotiaat koululaiset.

mansikka, kesä

Nukkuminen

Mihin aikaan koululaisen täytyy mennä nukkumaan lomalla? Saako teillä valvoa niin kauan kuin haluaa? Onko väärin käskeä koululaiset omiin huoneisiin viimeistään 21.30 ja sammuttaa valot ja ottaa pois kännykät 22, viimeistään 22.30? Antaako joku yläkoululaisen valvoa ihan pikkutunneille jopa? Käskeekö joku lapset nukkumaan jo esim. kello 21?

Saako kesälomalla nukkua niin myöhään kuin haluaa? Entä, jos toinen herää luonnostaan kello 7-8 ja toinen 11, ja siten mikään ruokarytmi ja yhdessä tekeminen ei osu kohdalleen? Haittaako se, jos ajatus on, että koululaiset ovat päivät pääasiassa kahdestaan?

Kännykkä ja pelikonsolit

Miten rajoitatte kesällä kännykän käyttöä, vai rajoittatteko? Haittaako teitä, jos koululaiset näppäilevät puhelimia vaikka kahdeksan tuntia päivässä? Yksi tuttuni pitää kotona vain puhelinta, jolla voi vain soittaa, ja piilottaa päiväksi koululaisten älypuhelimet. Miten te tämän ratkaisette?

Ruokailu

Saavatko lapset valita, mitä itse haluavat syödä aamupalalla ja lounaalla vai laitatteko valmiiksi ruuat? Haittaako, jos ruuat ovat tyyliin pelkkää vaaleaa leipää ja nuudeleita? Onko väliä, mihin kellonaikaan he syövät? Saako joka päivä käydä ostamassa jäätelöä?

Kotityöt

Kuinka paljon kotitöitä vaaditte? Oma huone, sängyn petaaminen, omien astioiden korjaaminen, omien tavaroiden paikoilleen laittaminen ja omien jälkien korjaaminen?

Onko teillä koululaisella esim. ruuanlaittovuoroja, puutöitä, ruohon leikkaamista, koiran ulkoiluttamista, imurointia tai muuta, mitä hänen täytyy tehdä aina?

Kaverit ja kotiintuloaika

Meillä lapsilla on aika harvoin kavereita kylässä, ei siis päivittäin, eivätkä he vielä tykkää juurikaan käydä missään isolla porukalla. Minua ei kumpikaan haittaisi, mutta heillä ei ole tällä asuinalueella sellaista kyläilykulttuuria vaan asia pitää aina erikseen järjestää ja sopia. Miten teillä? Haittaako, jos kotona on koko ajan iso lauma kavereita? Ruokitteko kaikki kaverit? Haittaako, jos koti on kaaos, mutta talo on täynnä vieraitakin lapsia?

Monelta pitää tulla kesäiltoina kotiin?

Käyttöraha

Kuinka paljon koululainen saa rahaa käyttöönsä vai saako tarpeen mukaan? Saako hän rahan noin vain vai kotitöillä?

Uiminen

Minkä ikäisen laskette uimaan ilman aikuista? Voin paljastaa: minä vähän nikottelen vielä sen suhteen, joko päästäisin 11-vuotiaan ilman aikuista… Ehkä päästän.

Meidän ajatuksemme

Tiettyjä asioita koululaisemme tekevät aina arkenakin, mutta emme harrastusten ja läksyjen keskellä vaadi heiltä yhtä paljon kuin ehkä kesän päivinä, jolloin ei ole koulua eikä mitään muutakaan sovittua.

Minä ja mieheni pohdimme, että ehkä muuttaisimme kuukausirahan viikkorahaksi. Sunnuntaina saisi viikkorahan, jos viikon aikana olisi tehty tietyt sovitut kotityöt, kuten oman huoneen kunnossapitämisen, keittiön siistinä pitämisen ennen meidän tuloa ja omien tavaroiden, kuten Aku Ankkojen huolehtimisen pois pihalta ja olohuoneesta. Lisäksi he tekisivät satunnaisesti joitain muitakin pieniä töitä, kuten auttaisivat pihan kastelemisessa. Jos homma ei toimi, ei tule viikkorahaa. Ehkä jotenkin näin.

Kännykkäasiaa emme ole vielä ratkaisseet…

piknik

Miten te päätätte nämä asiat lasten kesälomalla? Ajatteletko, että koululaiset saavat lomalla elää ihan omassa rytmissään ja nauttia vain tekemättömyydestä vai vaaditko tiettyjen sääntöjen noudattamista?

Keskustele blogin kommenttikentässä tai blogin Facebook-sivulla.

Lue myös

10 vinkkiä, joilla koti pysyy siistinä

Työssäkäyvän äidin arki-illat ovat ihan liian lyhyitä

Ilta, jolloin kaikki karjuivat

Sisarusten kuuluukin tapella

Lapsen unelmien kesäpäivä

Kommentit

9 kommenttia
Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Tutun kuuloisia ajatuksia! Näin minäkin ajattelen näistä asioista.

Avatar

Kyllä rajoittaisin alakouluikäisen puhelimen käyttöä jos on syytä epäillä monen tunnin näpytystä päivässä.
En ressaisi kunnon ruuan syömisestä päivisin. Huolehtisin että jotain päivisin syövät ja tulevat yhteiselle ruualle alkuillasta.
Pääsääntöisesti ruokin ystävätkin aina.
Omat jäljet ja kavereiden jäljet pitää lasten siivota itse. Koskee myös pyykkejä, eteisen ulkovaatteita, astioita, jne.
Nukkumaan puoleenyöhön mennessä. Ylös kun viitsii.
Rahaa vähän pari kertaa kuussa ja lisää tarpeeseen. Extraa erityishommista, esim. mattojen pesusta. Joka tapauksessa tulee osallistua säännöllisesti yhteisiin hommiin, kuten kokkailuun, siivoukseen, roskien vientiin jne. Niin että hommat lisääntyy iän mukaan ja lopulta kaikki sujuu kun on aika muuttaa omilleen.
Ja nää on mun juttuja. Kukin tekee miten haluaa.

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Kiitos hyvistä kommenteista! 🙂

Avatar

Ei kukuta myöhään. Myös muille tarjotaan näin rauhoittuminen iltaisin. Puhelinta en rajoita päivisin, mutta ei tuntikausien pelaamisia. Illalla puhelin pois kokonaan 19.00. Lapsi menee kavereiden kanssa päivisin paljon ulkona. Kavereita on harvakseltaan pyörinyt meilläkin, mutta on sitten hölmöilyäkin ollut sen edestä.
Rahaa en varsinaisesti anna. Lapsi löytää kyllä keittiön kolikkopurkista tarvittaessa rahaa. En oikein osaa sanoa mihin sitä tarvitsisi edes. Ruokaa on kaapissa ja jäljet siivottava.
Kotityöt pyörii kesällä samoin kuin talvella. Imurointia, lemmikin hoitaminen, roskien vienti, omat tavarat paikoilleen.
Uimiseen en ole kantaa joutunut ottamaan. Periaatteessa rannalla on uimavalvonta, mutta kaveriporukassa tunnetusti tyhmyys…

Avatar

Jos haluaa valvoa etäältä lasten ruutuaikaa, löytyy erilaisia screen time sovelluksia. Itselläni ei ole näistä kokemusta, mutta kaveriperheessä todettu toimivaksi.

Meillä ei vielä ajankohtaisia pohtimasi asiat, mutta aloin jo tulevaisuutta ajatellen pohtimaan näitä. Itse en varmaan antaisi lasten sotkea rytmiä täysin kesälläkään. Jos lomalla on tarkoitus jossain kohtaa tehdä jotain yhdessä perheenä, on kurjaa, jos muutama on täysin eri rytmissä tai sitten totaalisen väsyneitä kun on jouduttu yhteisten menojen takia herättämään totuttua aikaisemmin. Antaisin tuon ikäisten valvoa kesällä ehkä hieman tavallista pidempään, mutta en paljoa, jotta aamu ei sitten veny kauhean myöhään. Pidän myös tärkeänä aikuisten omaa aikaa ja rauhaa illalla.

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Kiitos muistutuksesta, oonkin kuullut niistä! Pitääpä tutkia!

Oon samaa mieltä kuin sinäkin! Facebookin ryhmissä tuli paljon kommentteja siitä, että kasiluokkaisen nukkumaanmenoa ei rajoiteta yhtään. Mun mielestä puolilta öin ei syödä iltapalaa.

Avatar

Luin mielenkiinnolla. Meillä 9-vuotias esikoinen menee vielä oman lomani alkuun saakka päiväleirille, jossa on kavereita. Mutta vuosi eteenpäin ja meillä on potentiaalisesti täällä pitkään nukkuva, jälkiään korjaamaton ja koko päivän pelannut poika. Huokaus.

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

On aika huoletonta, kun voi (ja lapsi suostuu) vielä mennä päiväleirille. Me yritetään nyt pohtia meidän sääntöjä – ja opetella ehkä relamaankin vähän.

Avatar

Tutun oloista pohdintaa. Meillä pojat 11 ja 13, onhan ne jo useamman vuoden joutuneet keskenään pärjäämään kesällä kun aikuisten loma on rajallinen – mutta kyllä mä silti väkisin mietin että mitä on hajalla ja kenen pää on halki kun tulen töistä. Illalla käsken ne nukkumaan yleensä kymmeneen mennessä, koska mua ärsytttää mennä nukkumaan jos täällä joku muu kukkuu. Muuten saavat ollakin miten vaan, syövät mitä syövät(saattaa olla ettei oo ruokaa syöty siis vielä illallakaan) ja kavereita saa olla tai niiden kanssa olla jossakin kylillä, ruutujakin voi tuijottaa kun vähemmän tulee tappelua keskenään silloin. Tänä kesänä olen onnellinen että työpaikka on lähellä siltä varalta JOS sattuu jotain. Nuorempaa en mielellään päästä uimaan muuta kuin isoveljen valvonnassa, koska osaahan nuo kaveriporukalla keksiä kaikkea pöljää. Rahaa niille en juurikaan jaa mutta pakastimesta löytyy jäätelöä.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä