Saako 13-vuotias olla lapsenvahtina?

Kaupallinen yhteistyö Sitly.fi

Niin kuin olen usein kirjoittanut, meillä on matkaa kumpaankin mummolaan 400 kilometriä. Olemme aina tottuneet pyörittämään kahdestaan arkeamme emmekä siis muusta tiedäkään. Yhä muistan sitä hämmennystä, mikä kasvoiltani paistoi Itä-Suomeen asti, kun kuulin, että yksi tuttu perhe vei lapset mummolaan päästäkseen rauhassa Prismaan. Se tuntui ihan hullulta ajatukselta. Meillä mummolan hoitomahdollisuutta harkitaan ja suunnitellaan kuukausikaupalla, ja joku käyttää mummolaa apuna kauppareissun aikana. Siis vau, upeaa luksusta!

Silloin tällöin näiden vuosien aikana olemme ottaneet lapsenvahdin meille. Joskus vahti on ollut ystävämme, joskus joku nuori tyttö, jolle olemme maksaneet palkkaa.

Pirkanmaalla asuessamme emme ole ottaneet lapsenvahtia kovinkaan montaa kertaa. Varsinkin nyt viimeisen vuoden aikana olemme suhtautuneet nihkeästi ajatukseen lukioikäisestä lapsenvahdista. Tajusin juuri syyn nihkeyteemme: kouluikäisiksi kasvaneet vanhemmat lapsemme.

lstenhoitaja

Onko 13-vuotias liian nuori?

Aava on 6-vuotias, joten hän tarvitsee vielä tietenkin peräänkatsojaa. Henrik täyttää pian 11 vuotta ja Matilda loppuvuodesta 14 vuotta. Nihkeys johtuu siitä, että koululaiset eivät halua vierasta 16-vuotiasta meille, vaikka tämän tehtävänä olisikin vain hoitaa Aavaa eikä seurustella heidän kanssaan.

Lapset ovat olleet joskus esimerkiksi kauppareissun ajan keskenään kolmestaan kotona. Olemmekin nyt uuden kysymyksen edessä: saako 13-vuotias olla pikkusiskon lapsenvahtina? Matilda hoitaa ihan mielellään Aavaa, mutta pohdimme, että saako hän olla vastuussa 6-vuotiaasta? Aavahan on jo iso, ei mikään vahdittava taapero, mutta silti mietimme. Tietenkin me olemme vastuussa, mutta kuitenkin: pärjäävätkö he varmasti?

Minkä ikäinen voi olla yksin?

Kun me olimme lapsia, oli ihan tavallista, että 10-vuotias hoiti 1-vuotiasta tuntikausia tai vaikka koko kesän. Tai ehkä 70-luvulla, ei niinkään enää 80-luvulla. Nykyään pohditaan somessa, voiko kolmikymppiset serkut hoitaa meidän kultamurua tunnin, kun serkuilla ei ole lastenhoitokokemusta.

Suomen laki ei käsittääkseni ota kantaa lapsenvahdin ikään. Laki määrittelee vain nuoren työntekijän ikää, mutta ei tätä lapsenhoidon vastuullisuutta. Löysin MLL:n sivuilta vain jutun, jossa pohdittiin, minkä ikäinen lapsi saa jäädä yksin kotiin.

Ehkä joku jättää yksin kotiin jo 6-vuotiaankin pitemmäksikin aikaa? MLL:n kirjoituksen mukaan nuortakaan ei ole hyvä jättää pitkäksi aikaa ilman aikuista, mutta se on tietysti eri juttu kuin tämä. Meillä koululaiset viihtyvät hyvin yksin tai kahdestaan kotona, mutta esimerkiksi yötä en haluaisi, että 13-vuotias olisi vielä yksin kotona.

siskokset, sisaruus

Mitä, jos jotain sattuu?

Meistä on ihan ok, jos Matilda hoitaa Aavaa vaikka kolmen tunnin ajan. Koko päivää he eivät ole koskaan olleet kahdestaan, tai kolmestaan, kun velikin on kotona. Uskon, että he kyllä pärjäisivät hienosti. Mielestäni 13-vuotiaan tehtävä ei ole katsoa pikkusisaruksiaan kuin satunnaisesti.

Mitä sitten tehdään, jos jotakin sattuu? Onko 13-vuotias valmis reagoimaan oikealla tavalla yllättävään tilanteeseen? Jos jompi kumpi sairastuu tai loukkaantuu?

Jos jätämme heidät keskenään, he eivät saa mielellään laittaa ruokaa, käydä missään tapauksessa uimarannalla tai olla muualla kuin kotona tai vaikka läheisessä leikkipuistossa. Vaikka kännyköitä parjataan, isosiskon kännykkä tuo ihan uudenlaista turvaa sekä kotiin jääville että vanhemmille. Lisäksi aina, kun lähdemme jonnekin, soitan naapuriin ja pyydän, että he päivystävät varuilta. Jos lapsille tulee ongelma, he saavat hakea naapurista aikuisen avuksi.

Rahalla saa luottavaisen mielen

Ajattelen, että vanhemmat osaavat itse arvioida, onko tällainen kouluikäinen sisarus sopiva hoitaja ja onko pikkusisarus sen luonteinen ja tyylinen, että hänen hoitonsa onnistuu. Mielestäni hyvä lapsenvahti on hyvä sijoitus. Jos mietityttää, pärjääkö sisarus tai haluaako vaivata sukulaisia tai ystäviä, on ihan mukavaa tilata luotettava lapsenvahti.

Olen sitä mieltä, että 20 vuodeksi ei tarvitse jäädä kotiin siksi, että on lapsia. Kannattaa käydä edes joskus vaikka vain pizzalla ilman lapsia. Kun kotona on kaikki hyvin, ilta on onnistunut ja kaikilla on ollut kivaa.

lapsenvahti, lastenhoito

Postaus on toteutettu yhteistyössä Sitly.fi:n kanssa.

Minkä ikäisen lapsenvahdin uskaltaisit palkata? Minkä ikäisen sisaruksen annat hoitaa pikkusisaruksia? Voiko 13-vuotiaaseen jo luottaa, että osaa hoitaa sisarusta?

Lue myös

Isovanhemmat asuvat liian kaukana

Parisuhdeaikakateus

Lasten sopiva ikäero

Kommentit

7 kommenttia
Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Mä en oo vielä jättänyt 6veetä yksin 10-15min kauemmaksi ajaksi. Mäkin uskallan kyllä lapset jättää keskenään, mutta ihan samoja asioita pohditaan mekin.

Avatar

Mielestäni aika hankala kysymys eikä mitenkään mustavalkoinen asia. Riippuu tosi paljon siitä 13-vuotiaasta itsestään ja myös siitä vahdittavasta 6-vuotiaasta.

Äidilläni ja hänen veljellään on ikäeroa 7 vuotta ja 50- ja 60-luvuilla taisi olla tavanomaista, että isommat sisaruket joutuivat vahtimaan paljonkin pienempiä sisaruksiaan. Äitini kertoman mukaan häntä otti todella paljon päähän, kun joutui vahtimaan veljeään liian paljon, ja joitain läheltä piti tilanteitakin oli sattunut. Vahtimisen määrän kanssa raja taitaa olla hiuksen hieno. Riippuen vahtijan ja vahdittavan luonteiden yhtensopivuuden ja mitä tekemistä kumpikin osapuoli pitää mieleisenä. Sekä siitä onko vahtijalla mahdollisuus myös sanoa, että en halua vahtia (tai kokeeko voivansa niin sanoa ääneen). Luulen, että äitinikin olisi vapaaehtoisesti veljeänsä vahtinut, mikäli olisi välillä saanut itse vaikuttaa vahtiiko vaiko ei veljeänsä.

Mielestäni siis voi vahtia, mutta on oltava tarkkana siinä, että isommalla sisarukselle ei tule kasattua liian isoa vastuuta ja hänellä jää myös vapaata vahtimisesta ja mahdollisuus sanoa myös ei.

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Näin minäkin ajattelen. Olen seurannut 7-vuotiaita, joiden tehtävä on vahtia pitkin pihoja 2-vuotiasta tuntikausia. Se tuntuu tosi väärältä kummankin lapsen kannalta.

Avatar

Minusta on ihan selvää, että 13-vuotias voi ”hoitaa” 6-vuotiasta jonkin aikaa, lapsista riippuen ”hätätilanteessa” vaikka koko päivän, kunhan puhelinyhteys vanhempiin on. Kolme tuntia on varmasti täysin ok. Tietysti pitää pitää huoli siitä, että isompi saa enimmäkseen olla vapaana vastuusta.
Tästä tuli nyt sellainen olo, että mä olen tosi vastuuton, kun olen joskus jättänyt 7-vuotiaan 2-vuotiaan kanssa (nyt ovat 8 ja 3) kauppareissun ajaksi – mutta mun kauppareissu kestää vartin eli en tietenkään tunniksi jättäisi. Ja kauppa on 400m päässä joten juosten ehtisin sieltä kotiin muutamassa minuutissa, jos jotain tapahtuisi ja esikoinen soittaisi. Mulla on vaan meidän lapsista se intuitio, että riskit ovat hyvin pieniä. Kaikki vaarallinen on poissa ulottuvilta ja esikoiselle on neuvottu muutama asia, mitkä kuopukselta pitää estää. Yleensä jätän katsomaan tv:stä ohjelmaa, joka kestää yli sen vartin. Mutta ehkä intuitioni on väärä…
Palkattu lapsenvahti on loisto idea periaatteessa, mutta minun olisi tosi vaikea jättää lapsia vieraalle. Mun pitäisi varmaan tutustua useisiin hoitajiin ja yrittää löytää sellainen oikean tuntuinen, ja se tuntuu aika rasittavalta. Mulla on yksi (nuorempi) ystävä, joka on ammatiltaan lastenhoitaja, ja hänet palkkaisin heti jos olisi tarvetta. Mutta tuntemattomien rekrytoiminen tuntuu hankalalta.

Avatar

Todella paljon riippuu lapsista itsestään, kyllä mä jätän 5-vuotiaan ihan rauhallisin mielin useammaksikin tunniksi 13-vuotiaan kanssa. Koko päivä on liian pitkä aika koska nuorempi on välillä aikuisenkin mielestä tosi rasittavaa seuraa, 11-vuotiaan kanssa puolestaan tulee sekunneissa tappelu joten kauppaankin on parempi usein ottaa 1-2 lasta mukaan. Mutta jos isommat ei ole kotona, 5-vuotias monesti jää mieluummin yksin kotiin tabletin tai lastenohjelmien pariin kuin lähtee mukaan kauppaan tms.

Avatar

Miten olen käsittänyt että vain täysi-ikäinen voi olla vastuussa pienemmistä lapsista… En kyllä tiedä tosiaan onko siihen oikeasti mitää säädäntöä. Ja sisarusten suhteen en kyllä ajattelisi että vain yli 18v voi olla vastuussa nuoremmistaan.

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Niinpä, tämä on kyllä vaikea juttu. Facessa saatujen kommenttien mukaan moni jättää todella pieniä keskenään.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä