Kerro lapsesi nimien tarina!

vastasyntynyt

Onko kukaan teistä niin ihanan asian edessä, että saa valita lähiaikoina lapselleen nimen? Minusta se on ihanin valinta ja päätös koko elämässä!

Minun mielestäni oli tosi ihanaa lukea nimikirjoja, sekä tavallisten että harvinaisten nimien, ja lukea nettikeskusteluja, kastetut-palstoja ja jopa hautakiviä lasten nimiä valitessa. Minä pohdin nimiä koko raskausajan, kun A. taas vasta ihan loppuodotuksen aikana. Minulle nimet olivat intohimo, hänelle vaikealtakin tuntuva päätös.

Meillä on kaikilla lapsilla kolme nimeä. Jos nyt saisimme ensimmäisen lapsen, antaisimme ehkä vain kaksi nimeä. Tai sitten ei, en tiedä.

Lasten nimet sukulaisilta

Matildan nimirimpsussa on nimi, jonka miehen vanhemmat olisivat antaneet ehdottomasti, jos joku heidän neljästä lapsestaan olisi ollut tyttö. Henrikin Henrik-nimi on isäni toinen nimi ja kolmas nimi on taas A:n isän toinen nimi. Aavan kutsumanimi on jo lapsuudessani kuolleen, tärkeän sukulaistätini toinen nimi ja kolmas nimi on A:n isoäidin toinen nimi. Aavan nimien yhtymä sukulaisten nimiin on tavallaan mukava, mutta tiedostettu sattuma. Aavan nimet on annettu niiden kauneuden takia, mutta samalla sukulaisia muistaen.

Lastemme kutsumanimet, joita en käytä blogissani, noudattavat tavallaan keskenään samaa kaavaa. Kummankin tytön nimi alkaa s-kirjaimella. Olisin halunnut pojan nimeksi Sampon, mutta koska A. ei lämmennyt sille, keksimme toisen yhtä hyvän. Nimessä on s-kirjain, mutta nimi ei ala sillä. En tiedä, mistä ihastukseni s-kirjaimeen on peräisin. Yhtä hyvin kaikkien nimi voisi alkaa vaikka m- tai l-kirjaimella.

Aloin pohtia lähipiirissämme olevia lapsisarjoja, joissa sisarusten nimet noudattavat jotain tyyliä. Osuuko sinun lastesi nimet mihinkään näistä sarjoista? Unohdinko jonkun sarjan?

raskaus, vastasyntynyt

Nimet samalla alkukirjaimella

Ystävä- ja sukulaispiirissämme on ainakin kahden tytön J-sarja, kahden tytön ja yhden pojan J-sarja, kahden tytön ja kahden pojan M-sarja, kaksi kahden tytön M-sarjaa, tytön ja pojan L-sarja, kahden tytön S-sarja ja kolmen tytön ja kolmen pojan E-sarjat.

Luonto- tai satunimet

Tiedän ainakin yhdet veljekset, joilla on luontonimet sekä kahden tytön ja yhden pojan kaksi sisarussarjaa, joissa nimet ovat saduista.

Saman mittaiset nimet

Yhdessä tutussa perheessä lapsilla on kaksitavuiset nimet, joissa on kaksi konsonanttia keskellä. Monessa perheessä lasten nimet ovat esimerkiksi neljäkirjaimisia.

Harvinaiset nimet

Tiedän sisarussarjoja, joissa jokaisen lapsen nimi on niin harvinainen, että sen nimisiä on Suomessa alle sata kappaletta.

Toisiinsa sointuvat nimet

Joidenkin nimet loppuvat samaan tavuun tai kirjaimeen tai ovat kaikki yhdistelmänimiä tai kaikilla nimillä on joku muukin merkitys, kuten vaikka nimet Kukka, Satu ja Ukko.

vastasyntynyt

Kerro lastesi nimien tarina minulle

Rakastan kuulla lasten nimien takana olevia tarinoita! Kerro ne minulle, niin julkaisen niistä heinäkuun viimeisellä viikolla postauksen! Kerro lastesi nimien tarina esimerkiksi vastaamalla alla oleviin kysymyksiin tai osaan niistä joko blogin tai blogin Facebook-sivun kommenttikentässä tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen ylipyykkivuorten@gmail.com. Tarinoiden viimeinen lähettämispäivä on pe 21.7.2017.

Julkaisen tarinat ilman kirjoittajan nimeä, lasten sukunimeä ja lasten asuinpaikkaa.

Kiitos!

  1. Minkä nimisiä lapsia sinulla on?
  2. Oletko antanut lapsillesi nimet jonkin säännön tai kaavan mukaan?
  3. Halusitko, että lasten nimet ovat muotinimiä tai harvinaisia nimiä?
  4. Oletko antanut suvussa kulkevia nimiä?
  5. Ajattelitko nimeä valitessasi mahdollista puhevikaa tai nimen sopivuutta lapsen sukunimeen?
  6. Oliko vaikea päästä puolison kanssa yhteisymmärrykseen nimistä?
  7. Oletko tyytyväinen lastesi nimiin? Onko nimivalinta ikinä mietityttänyt sinua?
  8. Suututko, jos joku lähipiiristä antaa saman nimen kuin lapsellasi on?
  9. Liittyykö lapsesi/lastesi nimiin jokin muu tarina?

Kommentit

22 kommenttia
Avatar

1. Lapsemme kutsumanimi on Harri
2. Meillä oli sääntönä, että nimi ei saa alkaa A:lla, koska minun ja mieheni molemmat nimet alkavat sillä, ja että nimen pitää olla suomalaiseen suuhun sopiva mutta myös kansainvälinen. Jos saamme joskus toisen lapsen niin hänen nimensä ei sitten saa alkaa H:lla, koska itse inhoan näitä sisarussarjojen nimikaavoja.
3. Halusin, että lapsella on tavallinen, muttei liian suosittu nimi. Luulin kylläkin, että Harri olisi suositumpi nimi kuin mitä se on.
4. Lapsemme toinen nimi on sekä minun isäni että mieheni isän toinen nimi.
5. Toivon kyllä, ettei lapselle tule ainakaan kovin pahaa R-vikaa, mutta otettiin kuitenkin harkittu riski nimen kanssa. Ja kyllä haluttiin, että nimi rimmaa sukunimen kanssa.
6. Kyllä siinä jonkin aikaa almanakkaa selailtiin, mutta loppujen lopuksi Harri oli ainut nimi josta molemmat tykkäsimme.
7. Olen tyytyväinen, poikaa sanottiin Harriksi siitä asti kun ultraäänessä näkyi että odotamme poikaa, ja kun hänet ensimmäistä kertaa syliini sain tervehdin häntä heti omalla nimellään. Ei hän voisi minkään muun niminen olla.
8. Vähän ehkä ihmettelisin, jos joku todella läheinen antaisi saman nimen, mutta en kai suuttuisi kuitenkaan.

Avatar

Tyttäremme nimi on Sadelma Usva Aurora. Aloimme miettiä mieheni kanssa nimiä jo kauan ennenkuin edes olin raskaana. Pidämme molemmat harvinaisista nimistä, joten alusta asti oli selvää, että jos joskus lapsen saamme, ei hänelle tule mitään ”tavallista” nimeä (itse asiassa, yhtenä kriteerinä meillä oli, ettei lapsemme etunimi saisi löytyä almanakasta, koska silloin se olisi meidän mittapuulla liian suosittu). Mieheni sanoi, että nimi saa olla erikoinen, mutta sen pitää olla ehdottomasti suomalainen, sillä asumme Suomessa ja olemme itsekin täysin suomalaisia.

Kerran selatessani erikoisten nimien kirjaa osui silmiini Sadelma-nimi. Alkuun se kuulosti itsestäni lähinnä hassulta; kuin yhdistelmä kesäsadetta ja vadelmaa… Tuo nimi jäi kuitenkin pyörimään mieleeni, ja mitä enemmän sitä makustelin, sen paremmalta se alkoi omaan korvaani kuulostaa. Juuri nuo positiiviset, luontoon liittyvät mielikuvat tekivät nimestä mielestäni niin ihanan ja ”raikkaan”. Lisäksi sadehan tuo tunnetusti mukanaan uutta elämää (esim. luonnossa kasvit alkavat kukkia sateen vaikutuksesta), joten mielestäni kyseinen nimi sopi paremmin kuin hyvin lapselle, tuolle uuden elämän edustajalle. Myös mieheni ihastui nimeen sekä sen luonnonläheisyyteen ja ”kotimaisuuteen”. Pidimme Sadelma-nimestä myös siksi, että se oli erikoinen, mutta ei kuitenkaan liian outo, vaan selkeästi nimeksi tunnistettava. Sadelma sopi suuhun ongelmitta, sillä suomen kielestä löytyy myös monia muita samanrakenteisia sanoja (suudelma, kudelma, vadelma, hedelmä…).

Muut nimet päätimme vasta raskauden loppupuolella ja pyörittelimme monia eri vaihtoehtoja ennen lopullista päätöstä. Olen aina pitänyt kovasti luontoon liittyvistä nimistä. Siksi tuntui luonnolliselta, että myös tyttäremme toinen ja kolmas nimi olisivat tällaisia.

Usva on aina ollut mielestäni tavattoman kaunis nimi, johon kiteytyy myös jotain taianomaista ja salaperäistäkin. Lisäksi Usva-nimellä on minulle henkilökohtaisesti tärkeä merkitys: ”Usva” symboloi raskausaikaani, joka oli hyvin vaikea ja meni siksi ikään kuin sumussa (usvassa). Usva kuitenkin kätki sisäänsä jotain aivan mielettömän kaunista ja kallisarvoista (=tyttäremme), jonka sain viimein syliini kun vain jaksoin odottaa ja kulkea usvan läpi.

Aurora-nimi puolestaan tarkoittaa ”aamuruskoa”, ”auringon nousua”. Tyttäremme syntyi aamulla, joten ajattelimme, että se passaisi hyvin kolmanneksi nimeksi. Tyttäremme on alusta saakka ollut oma pieni prinsessamme, joten halusimme, että hänellä olisi myös yksi ”prinsessanimi”. Aurora sopi senkin vuoksi hyvin, sillä onhan Disneyn Prinsessa Ruususen etunimi Aurora.

Tyttäremme nimi on aiheuttanut sekä ihailua että ihmetystä, ja olemme saaneet selittää nimen alkuperää ja siihen liittyvää tarinaa milloin missäkin (lääkärillä, apteekissa, pankissa, postissa, vauvakerhoissa jne.). Olemme mieheni kanssa kuitenkin enemmän kuin tyytyväisiä tyttäremme nimeen. Sadelma Usva Aurora on mielestämme maailman kaunein nimikokonaisuus; kuin runo, jota lausuessa alkaa nähdä mielessään erilaisia luonnon maisemia…

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Onpa kaunis nimi! Kiva tarina ja merkitykset nimien takana.

Avatar

Unohdit uskonnolliset nimet. Lapseni nimet ovat Raamatusta.

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Niin unohdinkin! Olisi kiva kuulla lastesi nimet!

Avatar

Laitan tänne nyt vain lasteni etunimet 🙂 Poika Edward (kutsumanimi lyhenne tästä) ja tyttö on Alice. Olemme antaneet lapsillemme englanninkieliset nimet, koska olemme suomalais-englantilainen perhe, jotta nimet sopivat myös sukunimen kanssa hyvin yhteen. Nimiä emme näin ole antaneet muodin mukaan, vaikka nykyään suomalaisille lapsille englantilaisia nimiä paljon annetaankin. Molempien lasten nimet löytyvät tätä nykyä myös suomalaisesta kalenterista. Tyttären kolmas nimi on melko perinteinen suomalainen nimi.

Pojan etunimi juontaa juurensa 60-luvun The Munsters (Me Hirviöt) sarjasta, jota diggasimme odotusaikana. Toinen nimi on miehen lempinäyttelijältä. Tyttäremme nimi tulee puolestaan musiikista. Mietimme rock-musiikista kauniita tytön nimiä ja näin Alice- nimi löytyi (Alice Cooper). Muistin silloin, että olinkin muutamia vuosia aikaisemmin ihastunut nimeen, kun tuttavani antoi nimen lapselleen.

Tyttäremme toinen ja kolmas nimi on mieheni ja minun mummojemme nimet. Pojan toinen nimi sattui löytymään myös suvusta, vaikka emme sitä sillä antaneetkaan.

Nimistä ei juurikaan tarvinnut vääntää kättä. Mieheni on ehdottanut molempien lasten nimiä, joihin päädyimme. Molempien lasten nimet on päätetty sukupuoliultran jälkeen ja niissä pitäydyttiin. Pojan toista nimeä mieheni mietti melkein laskettuun aikaan saakka. Pojan etunimestä jouduimme hieman neuvottelemaan, koska olisin itse halunnut antaa viralliseksi etunimeksi kutsumanimen – kutsumanimellä poikamme kyllä kulkee koulussakin.

Olen varsin tyytyväinen lasten nimiin. Nyt jos saisin vaihtaa, niin antaisin pojallekin kolmannen nimen, koska tyttärelläkin on.

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Kiitos tarinasta! Kivat nimet! 🙂

Avatar

Minkä nimisiä lapsia sinulla on?
– Mulla on Leevi Tapani Oskari niminen poitsu.

Oletko antanut lapsillesi nimet jonkin säännön tai kaavan mukaan?
– En ole antanut nimeä säännön tai kaavan mukaan?

Halusitko, että lasten nimet ovat muotinimiä tai harvinaisia nimiä?
– Ihan perus nimet riittää.

Oletko antanut suvussa kulkevia nimiä?
– Pojasta piti aluksi tulla Leevi Oskari, mutta isäni tahtoi ja toivoi että ensimmäiselle lapsen lapselleen tulisi hänen toinen nimi myös toiseksi nimeksi, eli pojasta tuli Leevi Tapani Oskari.

Ajattelitko nimeä valitessasi mahdollista puhevikaa tai nimen sopivuutta lapsen sukunimeen?
– Itseasiassa en ajatellut kumpaakaan, rehellisesti sanottuna.

Oliko vaikea päästä puolison kanssa yhteisymmärrykseen nimistä?
– Olen yksinhuoltaja, päätin itse.

Oletko tyytyväinen lastesi nimiin?
– Olen tyytyväinen kyllä <3

Onko nimivalinta ikinä mietityttänyt sinua?
– Ei ole koskaan mietityttänyt.

Suututko, jos joku lähipiiristä antaa saman nimen kuin lapsellasi on?
– Jos nyt vaikka hyvät ystäväni tai sisarukseni antaisivat saman nimen, niin loukkaantuisin.

Liittyykö lapsesi/lastesi nimiin jokin muu tarina?
– Ei varsinaisesti liity, mutta mulla on ollut Leevi Oskari jo ihan pikkulikasta asti, että tulee poikani nimeksi jos joskus saan pojan, ja sitten sain. Kukaan ei uskonut että tulee olemaan lopullinen nimi, mutta monet yllättyivät. 🙂

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Leevi on kyllä ihana nimi! Mäkin tykkään kovasti. Kiitos tarinasta Heidi!

Avatar

Kiitos kiitos sinä ihana <3 <3

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

<3

Avatar

Mun lapsilla on nelikirjaimiset, kaksitavuiset nimet. Kaikki alkavat eri kirjaimella ja kaikilla on kolme etunimeä, toiset ja kolmannet nimet ovat 5-6 kirjaimisia. Yhden etunimi tuli sattumalta syntymähetkellä soineen biisin esittäjästä ja toinen nimi päivän nimipäiväsankarista, kolmas vaarilta. Muiden lasten nimet sitten ovatkin ihan hatusta vedettyjä eikä millään logiikalla tai suvusta tulevia. En halunnut mitään tusinanimiä mutta en liian erikoisiakaan. Ihan sopivat ja oikeat nimet heille on valittu, ei ole tullut sellaista hetkeä että olisi miettinyt tekikö väärän nimivalinnan.

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Kuulostaa kauniilta 🙂

Avatar

Minulla on yksi poika, nimeltään Jalo Matias. Toinen lapsi on lähitulevaisuudessa haaveena, eikä nimillä olisi minkäänlaista kaavaa tai sääntöä yhteen sopiakseen, muuta kuin että molemmat nimet ovat kauniita mielestämme. En ollut pohtinut nimiasiaa juurikaan ennen kuin aloin odottaa esikoistani, mutta nimet, joita pidin kauneimpina, olivat useat sellaisia, jotka ns. tarkoittavat jotain muutakin kuin toimivat vain nimenä esim. juuri tuo poikamme nimi Jalo. Muotinimistä en niinkään perusta, vaan rakastan useita vanhoja suomalaisia nimiä. Nimen harvinaisuutta tai yleisyyttä mietin kyllä, sillä en halunnut sellaista nimeä, joka tulisi jatkuvasti joka paikassa vastaan, mutta en myöskään ikipäivänä itse etsimällä etsisi lapselleni sellaista nimeä, jota ei vain ole vielä lähes kellään. Sukunimeen sopimista en kovinkaan paljon ajatellut, sillä sukunimemme on suomalainen, sanoisin ihan perusnimi, joten siihen on helppo keksiä ”sopivia” nimiä. Mahdollista puhevikaa kyllä tuli mietittyä, mutta ei kovinkaan paljoa. Ennen raskautta ajattelin, että nimistä tulee varmasti paljon vääntöä, mutta teimme mieheni kanssa listat nimistä, jotka haluaisimme pojallemme antaa, ja sieltähän löytyi tasan yksi sama nimi molempien listoilta, Jalo. Siinä vaiheessa päätös oli tehty. Olen erittäin tyytyväinen lapseni nimeen enkä päättäisi toisin, jos nyt saisin valita uudelleen. Pojan nimeä on ihasteltu ja kyselty, että onko nimi suvusta, mutta ei se ole. Muuta kuin toinen nimi, joka on myös pojan isän toinen nimi. Alusta asti oli selvää, että tyttölapsi saisi minun toisen nimen ja poikalapsi isänsä, oli etunimi mikä tahansa. En ehkä suuttuisi, jos lähipiiristäni joku antaisi saman nimen lapselleen, mutta ihmettelisin kyllä suuresti, mikäli kyseessä olisi joku todella läheinen ihminen.

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Terveiset Jalolle! Kiitos tarinastasi!

Avatar

Minkä nimisiä lapsia sinulla on?
Poikani nimi on Herkko Emil Antero.
Oletko antanut lapsillesi nimet jonkin säännön tai kaavan mukaan?
Miehen nimi on Jarkko, ja minun nimi Heidi niin halusimme meidän rakkauden hedelmän nimen tulevan meistä puoliksi?
Halusitko, että lasten nimet ovat muotinimiä tai harvinaisia nimiä?
Halusimme harvinaisemman mutta sellaisen joka on kalenterissa.
Oletko antanut suvussa kulkevia nimiä?
Toinen nimi tulee isovaariltani ja toinen nimi on isäni toinen nimi.
Ajattelitko nimeä valitessasi mahdollista puhevikaa tai nimen sopivuutta lapsen sukunimeen?
Ei ajateltu.
Oliko vaikea päästä puolison kanssa yhteisymmärrykseen nimistä?
Ei ollut ollenkaan vaikeaa. Se kun nähtiin kalenterissa niin se oli päätetty?
Oletko tyytyväinen lastesi nimiin? Onko nimivalinta ikinä mietityttänyt sinua?
Ennen ristiäisiä pohdin että onko nimi varmasti hyvä ja että onko se liian erilainen, mutta olen erittäin tyytyväinen nimeen.
Suututko, jos joku lähipiiristä antaa saman nimen kuin lapsellasi on?
En suuttuisi. Sehän kertoisi siitä että hekin pitävät poikamme nimestä☺
Liittyykö lapsesi/lastesi nimiin jokin muu tarina?
Heidi+Jarkko=Herkko ❤

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Hauskasti yhdistyy teidän nimet!

Avatar

Minkä nimisiä lapsia sinulla on? -Esikoiseni on Janna Rauha Valdiine ja hänen pikkusiskonsa on Silva Irja Selina.
Oletko antanut lapsillesi nimet jonkin säännön tai kaavan mukaan? -En ole. Pyörittelimme pikkusiskon nimeä pitkään, halusin ensin siinäkin olevan keskellä nn,tai tt, niin kuin siskolla ja vanhemmilla. Nimi vaihtui synnärillä.
Halusitko, että lasten nimet ovat muotinimiä tai harvinaisia nimiä? -En ajatellut asiaa, mutten halunnut kuitenkaan liian ”tuttua” etunimeä.
Oletko antanut suvussa kulkevia nimiä? -Kyllä, Valdiine, sekä Irja kulkevat suvuissa.
Ajattelitko nimeä valitessasi mahdollista puhevikaa tai nimen sopivuutta lapsen sukunimeen? – En.
Oliko vaikea päästä puolison kanssa yhteisymmärrykseen nimistä? – Mieheni on päättänyt tyttöjen etunimet, suvuista tulevat päätettiin yhdessä ja minä ehdotin mukaan vielä yhdet.
Oletko tyytyväinen lastesi nimiin? – Olen, molemmat kuvastavat nimiään.
Onko nimivalinta ikinä mietityttänyt sinua? – Ei, ainoastaan omani.
Suututko, jos joku lähipiiristä antaa saman nimen kuin lapsellasi on? -Jos joku aivan lähipiirissä oleva antaisi, se harmittaisi.
Liittyykö lapsesi/lastesi nimiin jokin muu tarina? -Jannan nimi tuli pitkälti mieheni heitosta. Kutsuimme mahassa olevaa vauvaa Jaajoksi, pikkuJ oli muille puhuttava nimi. Kun ultrassa rv +30 paljastuiki vauvan olevan tyttö, alkoi mieheni kutsua häntä Jannaksi. Nimi jäi. Jannan toisetnimet pitivät olla Valma Valdiine(Suvussani kulkeva nimi, oma kolmasnimeni), mutta vaihdoimme Valman Rauhaksi, koska tyttö oli niin rauhallinen. JANNA RAUHA VALDIINE

Silva oli Enne synnärille asti. Hän syntyi rv 41+4, tummat pörröiset hiukset päässään. Nimi ei sopinut ollenkaan vauvalle, sanoimme sen melkein yhteen ääneen mieheni kanssa salissa. Päädyimme mieheni toivomaan nimeen Silva. (Tyrmäsin odotusaikana nimen, koska se ei ollut saman tyylinen, kuin meidän muiden nimet.) Silva tarkoittaa metsää, ja juuri syntynyt tyttäremme oli kuin metsän pieni peikkoprinsessa ulkonäöllään. Rakastuin nimeen. Päätimme jo odotusaikana, jos vauva on tyttö kantaa hän kotipaikkamme, mieheni isoisomamman nimeä Irja. Selina, taas oli kaunis nimi jota en ollut ennen kuullut. Nimi tuli vastaan yhdessä vauvaryhmässä olevalla äidillä. Mieheni ei pitänyt aluksi nimestä, mutta leppyi lopulta valintaani. SILVA IRJA SELINA

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Kiitos, ihanat nimet!

Avatar

vastasyntynyt
Onko kukaan teistä niin ihanan asian edessä, että saa valita lähiaikoina lapselleen nimen? Minusta se on ihanin valinta ja päätös koko elämässä!

Minun mielestäni oli tosi ihanaa lukea nimikirjoja, sekä tavallisten että harvinaisten nimien, ja lukea nettikeskusteluja, kastetut-palstoja ja jopa hautakiviä lasten nimiä valitessa. Minä pohdin nimiä koko raskausajan, kun A. taas vasta ihan loppuodotuksen aikana. Minulle nimet olivat intohimo, hänelle vaikealtakin tuntuva päätös.

Meillä on kaikilla lapsilla kolme nimeä. Jos nyt saisimme ensimmäisen lapsen, antaisimme ehkä vain kaksi nimeä. Tai sitten ei, en tiedä.

Lasten nimet sukulaisilta
Matildan nimirimpsussa on nimi, jonka miehen vanhemmat olisivat antaneet ehdottomasti, jos joku heidän neljästä lapsestaan olisi ollut tyttö. Henrikin Henrik-nimi on isäni toinen nimi ja kolmas nimi on taas A:n isän toinen nimi. Aavan kutsumanimi on jo lapsuudessani kuolleen, tärkeän sukulaistätini toinen nimi ja kolmas nimi on A:n isoäidin toinen nimi. Aavan nimien yhtymä sukulaisten nimiin on tavallaan mukava, mutta tiedostettu sattuma. Aavan nimet on annettu niiden kauneuden takia, mutta samalla sukulaisia muistaen.

Lastemme kutsumanimet, joita en käytä blogissani, noudattavat tavallaan keskenään samaa kaavaa. Kummankin tytön nimi alkaa s-kirjaimella. Olisin halunnut pojan nimeksi Sampon, mutta koska A. ei lämmennyt sille, keksimme toisen yhtä hyvän. Nimessä on s-kirjain, mutta nimi ei ala sillä. En tiedä, mistä ihastukseni s-kirjaimeen on peräisin. Yhtä hyvin kaikkien nimi voisi alkaa vaikka m- tai l-kirjaimella.

Aloin pohtia lähipiirissämme olevia lapsisarjoja, joissa sisarusten nimet noudattavat jotain tyyliä. Osuuko sinun lastesi nimet mihinkään näistä sarjoista? Unohdinko jonkun sarjan?

raskaus, vastasyntynyt

Nimet samalla alkukirjaimella
Ystävä- ja sukulaispiirissämme on ainakin kahden tytön J-sarja, kahden tytön ja yhden pojan J-sarja, kahden tytön ja kahden pojan M-sarja, kaksi kahden tytön M-sarjaa, tytön ja pojan L-sarja, kahden tytön S-sarja ja kolmen tytön ja kolmen pojan E-sarjat.

Luonto- tai satunimet
Tiedän ainakin yhdet veljekset, joilla on luontonimet sekä kahden tytön ja yhden pojan kaksi sisarussarjaa, joissa nimet ovat saduista.

Saman mittaiset nimet
Yhdessä tutussa perheessä lapsilla on kaksitavuiset nimet, joissa on kaksi konsonanttia keskellä. Monessa perheessä lasten nimet ovat esimerkiksi neljäkirjaimisia.

Harvinaiset nimet
Tiedän sisarussarjoja, joissa jokaisen lapsen nimi on niin harvinainen, että sen nimisiä on Suomessa alle sata kappaletta.

Toisiinsa sointuvat nimet
Joidenkin nimet loppuvat samaan tavuun tai kirjaimeen tai ovat kaikki yhdistelmänimiä tai kaikilla nimillä on joku muukin merkitys, kuten vaikka nimet Kukka, Satu ja Ukko.

vastasyntynyt

Kerro lastesi nimien tarina minulle
Rakastan kuulla lasten nimien takana olevia tarinoita! Kerro ne minulle, niin julkaisen niistä heinäkuun viimeisellä viikolla postauksen! Kerro lastesi nimien tarina esimerkiksi vastaamalla alla oleviin kysymyksiin tai osaan niistä joko blogin tai blogin Facebook-sivun kommenttikentässä tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen ylipyykkivuorten@gmail.com. Tarinoiden viimeinen lähettämispäivä on pe 21.7.2017.

Julkaisen tarinat ilman kirjoittajan nimeä, lasten sukunimeä ja lasten asuinpaikkaa.

Kiitos!

Minkä nimisiä lapsia sinulla on?
Jasu Nikko Eemeli ja pienempi (juuri saanut nimen ) Osku Elmeri
Oletko antanut lapsillesi nimet jonkin säännön tai kaavan mukaan?
En, tykkään lyhyistä nimistä joista ei tarttisi heti keksiä lempinimiä ☺️
Halusitko, että lasten nimet ovat muotinimiä tai harvinaisia nimiä?
En, mutta pertti ja martti eivät oikeen myöskään mkellyttänyt.. heh.
Oletko antanut suvussa kulkevia nimiä?
Yksikään nimi ei tule suvusta
Ajattelitko nimeä valitessasi mahdollista puhevikaa tai nimen sopivuutta lapsen sukunimeen?
En niin yhtään, Oskua on kiva lausua jos s ja koo-kirjaimet ei taivu 😉
Oliko vaikea päästä puolison kanssa yhteisymmärrykseen nimistä?
Ei, oltiin heti samoilla linjoilla
Oletko tyytyväinen lastesi nimiin? Onko nimivalinta ikinä mietityttänyt sinua?
Niiin tyytyväinen <3
Suututko, jos joku lähipiiristä antaa saman nimen kuin lapsellasi on?
En, sehän olisi tavallaan kunnia
Liittyykö lapsesi/lastesi nimiin jokin muu tarina?
Esikoisen nimi on saanut alun siitä, kun rippileirilläni oli isosena Jasu niminen poika joka oli maailman mukavin ja kiltein!!
Nuorempi vain pulpahti mieleen jostain 😀

Avatar

Nimien miettiminen on ihanaa ja multa löytyisi huippuluokan nimet vielä vaikka kuinka monelle pojalle ja parille tytöllekin. Kun asia oli ajankohtainen, meillä oli muutamat speksit, joiden myötä nimiä alettiin miettiä. Halusimme antaa kaksi nimeä, veljesten nimissä oli kiva olla jokin yhteneväisyys ja nimien tuli olla klassisia ja kansainvälisesti toimivia. Emme etsineet nimiä suvuista, vaan halusimme nimetä pojat ihan ikiomilla nimillään.

Molempien poikien nimet olivat valmiina ja raskauden puolivälissä, oikeastaan heti kun olimme saaneet tietää sukupuolen. Niinpä myös kutsuimme tyyppejä alusta saakka nimillään. Ei tullut mieleenkään etteivätkö näyttäisi nimiltään, sillä he olivat Max ja Marius.

Esikoisen koko nimi on Max Mikael. Mikael oli nimenä meillä mielessä alusta saakka. Max taas on minun keksimäni ja kun yhdistin nimet, olin varma. Tämä olisi esikoisen nimi. Mies makusteli nimeä aikansa ja totesi sitten, että erittäin hyvä. Esikoinen näyttää meistä aivan Maxilta, nimi on niin sopiva ja osuva hänelle.

Kuopuksen kohdalla jo teini-ikäisestä saakka mielessäni kummitellut Marius alkoi tuntua hyvältä valinnalta. Olin miettinyt sitä jo esikoiselle, mutta tuolloin aika ei tuntunut olevan kypsä noinkin ”erikoisen” nimen valintaan. Olin bongannut nimen aikanaan Victor Hugon romaanista Kurjat ja se oli mielestäni kaunein nimi mitä olla voi. Lopulta meillä oli kaksi nimivaihtoehtoa kuopukselle, Marius Alexander tai Tomas Daniel. Miehelle sopi kumpi vain ja minä jätin asian hautumaan. Eräänä iltana istuimme odotusaikana sohvalla ja sitten se tunne vain tuli. Tämä vauva vatsassani on Marius.

Kuopuksen koko nimi on siis Marius Alexander ja olemme myös tähän nimeen erittäin tyytyväisiä. En antaisi pojille mitään muita nimiä, jos nyt saisin valita uudelleen. Molemmat nimet alkavat osin sattumalta M-kirjaimella ja Alexander-nimen x sitoo kuopuksen nimen esikoisen nimeen. Molemmat myös päättyvät ääntäessä s-kirjaimeen. Samaan aikaan nimet ovat tarpeeksi erilaiset, toinen lyhyt ja ytimekäs ja toinen pidempi ja jollain tavoin runollisempi.

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Ne on kyllä kauniit nimet!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä