Punkin purema lapsella kaukana kotoa

borrelioosi

Istuimme koko perhe pienen risteilijän kannella Italian Amalfin rannikolla jossain Posetanon ja Maiorin välissä. Katselin vieressäni istuvaa Aavaa ja sitten A:ta, miestäni.

– Nyt tuo jalka näyttää kyllä pahalta.

– No niin näyttää, A. myönsi.

Lähtiessämme kotoa matkalle muutamia päiviä aiemmin, Aavan jalassa oli ollut vaalea ruhje. Hän sanoi sen tulleen päiväkodissa liukumäestä. Jalassa oli vaaleaa ihottumaa, mutta ei se näyttänyt mitenkään oudolta.

Nyt jalka oli tulipunainen ja siinä oli märkärupea. Ihottuman keskellä oli muutama kohoama ja reunoilla säännöllinen ympyrä.

Punkin purema vai joku muu?

Kun pääsimme hotellihuoneeseen, aloimme googlettaa. Selkeä ympyrä, kyllä. Yli 5 cm:n läpimitta, ei. Näkyvä punkki jossain vaiheessa, ei. Pitäisikö meidän viedä lapsi heti lääkäriin 3000 km:n päässä kotoa? Emme tienneet.

Kuinka nopeasti äiti-ihmisen (ja hiljaa mutta kiihkeästi googlettavan isäihmisen) paniikki yltyy, kun on epäilys punkin puremasta ja ollaan kaukana kotoa? Voin kertoa: nopeasti.

Kävimme kysymässä hotellin respasta lääkäriä. Se olisi kuulemma vaikeasti saatavilla eikä ehkä osaisi englantia, mutta apteekki olisi illalla auki. Ehkä he osaisivat auttaa. No hmm…

borrelioosi

Onko jo kiire lääkäriin?

Laitoin kuvan Aavan jalasta WhatsAppin kautta muutamille ystävilleni, jotka ovat sairaanhoitajia tai lääkäreitä. Sydämellinen kiitos avusta ja mielipiteestä ihan jokaiselle heistä! Kyselyn tulos sai meidät kuitenkin enemmän hämillemme. Kaksi heistä sanoi, että kyseessä ei ole punkki, joten ei hätää. Kaksi sanoi, että näyttää selvästi punkin puremalta.

Mietimme, että onko asialla kiire. Täytyykö meidän etsiä heti lääkäri, joka ei ehkä osaa englantia eikä ehkä ole tietoinen borrelioosista vai voimmeko odottaa? Vai unohdammeko koko jutun?

Lopulta soitin vielä Suomeen oman kotikylän terveyskeskuksen päivystykseen. Puhelimeen vastannut sairaanhoitaja sanoi, että ei ole hätää juuri tänään. Pystyisimme hyvin odottamaan, että palaisimme Suomeen. Silloin pitäisi mennä lääkäriin.

Kolme päivää voisi kyllä odottaa.

Jos kyseessä olisi oma lapseni…

Pääsimme päivystykseen nopeasti päästyämme perille Suomessa. Lääkäri tutki jalkaa ja sanoi jotenkin näin:

– Ei ole yli 5 cm:n kokoinen, mikä punkin puremassa aina on. Muuten on kuitenkin kuin oppikirjasta punkin purema. Jos olisi minun lapseni, ottaisin kuurin.

Me olimme samaa mieltä. Niinpä Aava syö nyt kahden viikon ajan antibioottia kolme kertaa päivässä. Mitään riskejä ei haluta ottaa.

Jäin vain pohtimaan, että onko punkin puremia monenlaisia vai oliko tämä kuitenkin vaikka paarman purema? Vaikuttiko renkaan muodostumiseen ja pieneen kokoon se, että lapsella oli eräs toinen antibioottikuuri koko ajan päällä muun asian takia?

Onko tämä punkkiasia vaikeasti diagnosoitava? Mikä se oli, jos ei punkki?

Miten helkatissa me ei osattu epäillä mitään jo Suomessa?

 

Onko sinua purrut punkki? Millainen jälki siitä tuli?

Kommentit

13 kommenttia
Avatar

Aina kannattaa ottaa ab-kuuri varulta. Vaikka se kestää pitkään ja voi pistää mahan sekaisin, on riesa kuitenkin pienempi kuin kroonistunut borrelioosi. Ihottuma ei välttämättä ole säännöllinen rengas vaan ihan vaan punainen läiskä.

Avatar

Meillä oli jokunen vuosi sitten tyttärellä saman näköinen. Kaikki kokeet otettiin ja lääkärikin meinasi ettei ole punkin purema.
Mistälie tulut. Kerran jostain kaupan vaatteesta tuli kauhea allerginen reaktio, kun sitä ei vielä oltu pesty.

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Kaikkea sitä voikin olla! 🙁

Avatar

Hyvin toimittu. Paarmanpurema on saman tapainen, mutta ei tee selkeää rengasta vaan koko purema-alue on maitoruven peitossa. Eli punkkia itsekin epäilisin.

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Jep, ei oteta riskiä.

Avatar

Onko tuo kuva otettu lähtötilanteesta vai silloin kun jalka oli pahimmillaan? Mun sääressä oli viime talvena ruusu ja lähtötilanteessa se näytti tuolta, ihan kuin punkin purema, paitsi että oli marraskuu ja punkkiaika jo ohi. Jalka meni kyllä siitä sitten aika paljon hurjemmaksi ennen kuin lähti paranemaan, juurikin sellaista märkärupimaista ihottumaa laajalla alueeella.

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Pahimmillaan, kun oltiin jo Italiassa.

Avatar

Hei, on purrut punkki minua antibiootti kuurin söin. Punanen ympyrä tuli, ei ollut mielestäni 5 cm halkaisia vaan pienenpi mutta ihan selvä ympyrä ja kutisi paljon. Ja on monesti ollut punkki kiinni ihossa kerran on tullut saman näköinen jälki.

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Okei, hyvä tietää! Kurjaa et usein ollut sulla.

Avatar

Digilääkärit pelastaa! Hinnat ei päätä huimaa, kännykällä chattia ja kuvia omalla kotikielellä ja lääkäri tarvittaessa saa tekee reseptin vaikka italiaan.

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Joo tätäkin pohdittiin mut ei ollu sit tarvetta. 🙂

Avatar

Saitteko koskaan varmuutta siitä, että olisi ollut punkin purema? Tehtiinkö testejä jälkeenpäin?
Tulimme meinaa tänään illalla Espanjasta ja siellä ollessa poikani käteen tuli juuri täsmälleen samanlainen ja varmaan kokoinenkin (alle 5cm) rinkula. Huomasin, että alkanut tummumaan..
Auttoiko antibiotti rinkulaan?

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Rinkula lähti laskemaan heti. Täytyy myöntää, että ei edes kukaan ehdottanut mitään testejä eikä tajuttu kysyä… Voi ei.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä