Näin päällystät koulukirjat kontaktimuovilla

Pian on käsillä jälleen se aika, jolloin lapsi kaivaa illalla nukkumaanmenoaikansa jälkeen repustaan kirjakasan ja ilmoittaa, että nämä kaikki on ihan pakko olla päällystettynä huomiseksi, koska ope käski. Parhaimmassa tapauksessa tällaisia kirjakasan tuovia koululaisia on monta rivissä.

Huokaise syvään, jätä kännykkä hetkeksi vaikka latautumaan, änkeä ylös sohvalta ja ryhdy työhön: Projekti koulukirjan päällystäminen kontaktimuovilla alkakoon!

Näillä ohjeilla onnistut varmasti aika varmasti.

1. Etsi välineet:

  • kirjat (pyydä katsomaan, onko repun pohjalla vielä lisää, kun nyt kerta hommaan ryhdyt)
  • kontaktimuovi
  • terävät sakset
  • pitkä viivotin
  • pöytä, jossa ei ole leivänmurusia, voiklönttejä tai kissan tai koiran karvoja
  • jos edellinen on mahdoton, mene naapuriin
  • stressitön fiilis ilman esimerkiksi taaperoikäisiä apulaisia tai esimerkiksi pöydällä kävelevää kissaa
  • palkinto itsellesi, esimerkiksi rivi tai levy suklaata tai lasillinen viiniä
  • palkinnot kauaksi pöydästä, että et kaada niitä kirjojen päälle ja saa lapsellesi huonoa mainetta heti elokuussa (se on noloa vanhemmuutta se)

2. Aseta kirja muovin päälle ja mittaa oikea koko. Huomaa kirjan taittumiseen vaadittava tila. Jätä kirjan ympärille yhden-kahden ruudun verran ekstraa. Leikkaa. Taita leikattu muovi keskeltä kahtia.

4. Avaa taitos, aseta kirja muovin päälle ja leikkaa kirjan selkämyksen kohdasta vähän pois. Leikkaa seuraavaksi kulmista ylimääräinen muovi pois.

5. Irrota muovi kokonaan toiselta puolelta keskikohtaan asti. Aseta kirja muovin taustapaperin päälle.

6. Aseta kirjan selkämys keskikohdan taitoksen päälle ja ryhdy varovasti viivottimen kanssa laittamaan muovia paikoilleen. Jos tulee ryppyjä tai kuplia, irrota muovi ja aloita alusta.

7. Jossain kohtaa menee ryppyyn. Esimerkiksi yläreunasta, kuten tässä. Vieressä seisova koululainen parkaisee.

8. Koululainen on varma, että hän joutuu nyt rehtorin puhutteluun eikä tule saamaan peruskoulun päästötodistusta, koska pilasit hänen kirjansa. Ota rauhallisesti, irrota, aloita alusta. Ajattele palkkiosuklaatasi, jonka syöt, kun kaikki muut jo nukkuvat varmasti.

9. Liimaa reunamuovit kiinni. Huom: Katso, onko kannessa kohta tehtäville. Mikäli mahdollista, älä liimaa muovia kohtaan, johon lapsen täytyy kirjoittaa tehtävän vastaus. Tee sama kirjan toiselle kannelle.

10. Jossain vaiheessa sitten et enää päällystä eskarikirjaa vaan huomaat, että kädessäsi on seiskaluokan ruotsin kirja. Silloin olet jo oppinut päällystämään hyvin kahdeksan vuoden kokemuksella!

Jos taas teet yhä päällystysmokia, yritä olla kuin et tietäisi niistä mitään. Ehkä lapsi ei huomaa! Toisaalta mokat ovat hyviä, koska jos lapsi valittaa, a) tiedät, että hän on lukenut kirjojaan, ja b) lapsi voi opetella itse päällystämään ja sinun ei tarvitse enää nousta sohvalta!

11. Syö suklaasi. Jos huonosti käy eikä kaapissa ole kuin lasten karkkipäivän karkkeja, niin syöt ne ja ostat sitten muina naisina tilalle uudet. Koska olet sen arvoinen: kirjojen päällystäjä! (Lisää ansioluetteloosi, jos päällystät enemmän kuin yhden kirjan.)

Kontaktimuovi, kirja, koulukirja

 

Ps. Postaus on uusittu vuoden takaisesta, siksi kuvissa kummittelee yhä blogin vanha, pitempi nimi.

Tykkäätkö kirjojen päällystämisestä? Kuka teillä päällystää kirjat? Vai päällystättekö ollenkaan?

Tsemppiä uuteen kouluvuoteen!

Kommentit

3 kommenttia
Avatar

Me ollaan oltu tänä vuonna 16v yhessä, kihloissa 15 ja naimissa 13. Naimisiin mentiin parikymppisinä. Äitini tuumas kun kihloihin mentiin että eikai häät ensi kesänä ole, no ei ollu vaan kahden vuoden päästä. Elämä on ollu meijän näköistä, kaksi lasta ollaan saatu nyt 9 -ja 6-vuotiaat.

Avatar

Hei Hanna!
Kolmen lasten äitinä joudun päälystämään kirjoja joka vuosi, vaikka inhoan tätä päälystämishommaa!
Viime vuonna tein just sinun blogin avustukseela, hermot meni, edes suklaa ei auttanut. Mutta miksi niitä pitää välttämättä päälystää kalvoon?
Minusta se ei ole ekologista. Miksi ei ole kirjojlle sellaista suojataskua, samatyypisiä kun vihkolle. Minun Neuvostoliiton lapsuudessa oli just sellaisia, käytön jälkeen sitä voi poistaa ja esim tehtäväkirja voi laitaa paperinkeräykseen.

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Joo ei olekaan ekologista! Vaan koulukirjat on pakko, kun muuten ne on ihan hajalla jo jouluun mennessä ja tarkoitus olisi, että muutkin käyttää vielä niitä. No höh kun ei onnistunut. Oliko muovi sitä paksumpaa ja kalliimpaa?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä