Minä en tee koskaan ruokaa. Erotellaanko teillä ”naisten ja miesten työt”?

Havahduin tässä yhtenä päivänä siihen, että minä en tee meillä enää koskaan ruokaa. Tai teen, silloin kun mies on työmatkalla tai sairaana. Havahduin myös siihen, että en juuri koskaan käy ruokakaupassa. Meillä siis mies tekee ruuat ja käy kaupassa, koska hän haluaa.

Luin joku aika sitten keskustelua, jossa nainen kyseli vinkkejä, mitä ruokia tekisi miehelleen jääkaappiin viikoksi, kun nainen joutui olemaan pois kotoa. Tästä rakkaudenosoituksesta voi olla ehkä montaa mieltä. Minusta se tuntui hassulta.

Vaikka meillä mies rakastaa ruuanlaittoa ja varaa aina kiireellä keittiön, todellakin teen itse ruuat perheelle, kun hän on poissa.

Minun mielestäni se ei olisi rakkaudenteko vaan ihan pöljää tehdä ruokia valmiiksi. Toisaalta taas mies osoittaa rakkautta niin, että pitää huolta, koska autoni pitää huoltaa ja usemmiten myös vie autoni itse sinne huoltoon.

keittiö

Tasa-arvoa: mies tiskaamaan!

Nykyään puhutaan aika paljon tasa-arvosta ja siitä, että ei saa erotella naisten ja miesten töitä. Kummankin täytyy tehdä kotitöitä! Mies ei saa olla sohvalla makaava vätys vaan hänen on reippaasti pestävä pyykkiä ja tiskattava!

Jotenkin kuitenkin, minun mielestäni, tasa-arvo on luiskahtanut siihen, että ei ole enää miesten töitä ja naisten töitä vaan pikemminkin, hups vaan, yhteisiä töitä ja miesten töitä.

Oletetaan, että mies tekee kaikkia kotitöitä samalla tavalla kuin nainenkin, mutta samalla myös nekin työt, jotka niin sanotusti kuuluvat miehelle. Toki moni nainen remontoi itse talonsa ja korjaa autonsa, mutta epäilen, että ei ihan kaikki naiset. En minä ainakaan!

Täytyykö miehen kuitenkin osata tehdä kaikki ”naisten työt”? Meillä mies ei ainakaan osaa tehdä tytöille lettejä, jos nyt vaikka niitä voisi kutsua naisten työksi. Hän todellakin osaa pestä pyykkiä, mutta minä taas en osaa montaakaan asiaa, joita hän osaa.

Tulisiko minun osata, koska elämme tasa-arvon aikaa?

Kummankin vahvuudet käyttöön

Minusta on ihan ok, että parisuhteessa katsotaan, mitkä hommat sujuvat paremmin mieheltä ja mitkä paremmin naiselta ja mitkä työt jaetaan (ja mitkä työt on vaan opeteltava, halusi tai ei).

Meillä mies ei esimerkiksi katso säännöllisesti koulun Wilmaa, leivo pullaa tai pese vessoja, koska olemme sopineet niin. Minä voin todellakin tehdä ne asiat, koska minä en mittaa, sahaa ja rakenna terassikaiteita tai teknisen tilan tukirakenteita kodinhoitohuoneen kaapistoille.

Ja hei, paljastan: en ole koskaan leikannut nurmikkoa. En ikinä! En vain ole tullut leikanneeksi, kun mies on aina leikannut. Sillä aikaa, kun mies on tehnyt sitä, olen taatusti tehnyt jotain muuta kotityötä yhtä kauan.

koti

Kuka tekee kotona mitäkin?

Miten te erottelette kotityöt? Meillä homma on vain ajan myötä muokkautunut tällaiseksi, miten tämän alla kirjoitan. Meillä vaikuttaa myös se, että minulla on pitempi työmatka ja pitempi työaika sekä päätyön rinnalla sivutyö, joka vie aikaa myös kotitöiltä.  Senkin vuoksi mies tekee välillä paljon enemmän kotitöitä, kuten esimerkiksi aina ne ruuat.

Kummankin tekemät kotityöt ja muut arjen asiat

 • Ruuanlaitto, mutta mies aina haluaa mielummin tehdä itse ruuan
 • Imuroiminen
 • Lapsen hakeminen hoidosta
 • Lasten kuljetukset harrastuksiin
 • Kaupassa käyminen, mutta mies mielummin haluaa käydä
 • Pyykinpesu
 • Keittiön siivoaminen, tiskaaminen ja astianpesukoneen tyhjentäminen ja täyttäminen
 • Tavaroiden järjesteleminen
 • Lasten läksyjen tarkistaminen
 • Tavaroiden ostaminen ja maksaminen yhteisillä rahoilla
 • Sisustustavaroiden, huonekalujen, pintamateriaalien, tapettien ym valinta ja maksaminen
 • Haravoiminen

Naisen tekemät kotityöt ja muut arjen asiat

 • Leipominen
 • Juhlien suunnittelu, organisoiminen ja järjestäminen
 • Perheystävien tapaamisen suunnittelu ja aikataulutus
 • Lähes kaikki lahjat omalle perheelle ja ystäville ja kummilapsille
 • Koulun Wilman katsominen, mutta mieskin katsoo satunnaisesti
 • Yhteydenpito opettajiin ja harrastusten valmentajiin, mutta mieskin tekee, jos tarvetta
 • Vanhempainillat, mutta mieskin tulee, jos saadaan lapsenvahti ja tuntuu erityisen tärkeältä, että kumpikin on paikalla
 • Lapsen hoitoon vieminen
 • Pyykkien taittelu kaappeihin, koska nainen tykkää siitä ja ehtii ensin
 • Vessojen pesu
 • Ikkunoiden pesu
 • Lasten vaatteiden ja kenkien ajantasalla pitäminen; uusien ostaminen ja vanhojen kierrättäminen
 • Kukkien hoitaminen ulkona
 • Koulukirjojen päällystäminen (lue tästä ohjeet siihen!)

Miehen tekemät kotityöt ja muut arjen asiat

 • Remonttien suunnittelu ja toteutus, kuten terassien öljyäminen (lue tästä käynnissä oleva remonttimme!)
 • Autojen renkaiden vaihto
 • Autojen huollot ja katsastaminen
 • Pyörien huoltaminen
 • Budjettien suunnittelu
 • Firmojen kilpailuttaminen esim. sähkösopimuksissa
 • Ruohon leikkaaminen
 • Omakotitalon huoltoon liittyvät asiat
 • Kukkien kastelu ja multien vaihtaminen sisällä, koska nainen ei muista

lastenhuone, koti

Se siivoaa, kumpi hermostuu sotkuun ensin

Jotenkin meillä on vaan tämän 20 vuoden aikana mennyt asiat noin. Kun lapset olivat pieniä, jaoimme joskus heidän kanssaan oloa ja pakollisia kotitöitä esimerkiksi niin, että toinen lähti lasten kanssa leikkipuistoon ja toinen imuroi sillä aikaa.

Emme kumpikaan kestä kaaosta, joten siivoamme yhtä paljon. Välillä taas kumpaakaan ei haittaa tavarakasat. Se siivoaa, kumpi ehtii tai hermostuu kasoihin aiemmin.

Tai no itse asiassa mies on siistimpi kuin minä, joten hän hermostuu yleensä nopeammin, heh.

 

Miten te jaatte kotityöt? Ärsyttääkö se, että toinen ei siivoa samalla tavalla kuin toinen haluaisi? Oletko itse siistimpi vai sotkuisempi osapuoli?

Kannatatko perinteisiä miehen ja naisen kotitöitä? Peseekö mies pyykkiä? Vaihtaako nainen autoon renkaat?

 

Kotitöihin ja parisuhteeseen liittyviä blogipostauksia

10 vinkkiä lapsiperheen kodin siistinä pysymiseen

Lastenhuoneen tärkein sisustuselementti

Parisuhdeaikakateus

Kihloihin 19-vuotiaana – mitä oikein ajattelin?

 

Seuraa Yli pyykkivuorten -blogia Facebookissa / Instagramissa / Blogit.fi-sivustolla

Kommentit

8 kommenttia
Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Totta, elämäntilanne vaikuttaa! Pääasia, että kummastakin tuntuu hyvältä edes suurinpiirtein.

Avatar

Usein kun puhutaan miesten ja naisten töistä kotona, esille nousevat juurikin renkaanvaihto ja remontointi sekä ruuanlaitto, tiskaus ja siivous. Toiset näistä vaan tapahtuvat päivittäin, eikä niitä oikein voi kättää odottelemaan inpiraatiota, kun taas toiset tapahtuvat pari kertaa vuodessa. Siinä on mielestäni vissi ero.

Niinpä miettisinkin päivittäisaskareiden ja kausihommien jakoa tasapuolisesti. Mies vaihtaa meilläkin renkaat, osaan sen kyllä tehdä ja olen monesti tehnytkin, mutta kun mies haluaa tehdä sen tietyllä tavalla, Itse. Me sitten pestiin vanteet lasten kanssa sitä mukaa kun niitä auton alta tuli. Minä taas hoidan lasten kausivaatteiden päivityksen, koska lasten kasvaessa minä olen päätynyt olemaan paremmin kärryillä siitä mitä niillä jo on ja minkä kokoisia vaatteita tarvitaan. Välillä olen ostanut jo etukäteen jotain vaatteita, kun on hyvä tarjous ja ihana vaate kohdannut minut, eikä mies näitä muista tai tiedä.

Päivittäishommat menee aika lailla tasan. Erityisesti lasten arkeen liittyvät. Mies meilläkin usein varaa keittiön, osin koska tulee aiemmin töistä. Minä huolehdin aamut ja lasten tavarat, koska voin mennä myöhemmin töihin. Minä täytän pyykkikoneen, koska olen tarkka siitä, mitä pestään minkäkin kanssa ja missä lämpötilassa. Tiskikone ja imurointi hoituu sitten kun sotkuun menee hermot ja jompi kumpi ehtii. Siisteysintoilijoita emme ole, joten ihan päivittäisiä nämä hommat eivät kyllä ole ?

Pihatöitä tehdään kun siltä tuntuu ja sää sallii. Molemmilla on myös omia projekteja pihalla vuoden mittaan. Minä kuitenkin huolehdin esim. marjojen ja omenien keräämisestä säilöön. Mies taas ammattilaisena rakentaa kaiken mitä pihalle tai taloon suunnittelen ?

Vaan mitä hommia ja missä vaiheessa teillä on siirtynyt lasten tehtäväksi? Meillä lapset 3v. ja 6v. ovat innokkaita tekemään selkeitä töitä ansaitakseen rahaa, viikkorahaa kun meillä ei toistaiseksi ole. Lelujen keräys koko talosta ja leikkihuoneen siivous toi rahaa, samoin haravoinnista aikuisen apuna sai rahaa. Seuraavia hommia kärtetään jo innokkaasti, välillä on vaan vaikea keksiä sopivaa tehtävää, kun tuo 3v. tahtoo myös tehdä ja ansaita siinä missä isompikin.

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Hyviä kommentteja, olen samaa mieltä! En ottanutkaan lapsia puheeksi. Lasten vastuulla on omat huoneetsekä pyydettäessä roskien vienti, tiskikoneen tyhjennys ja postin haku. Isommat imuroi omat huoneet ja toinen Aavan huoneen ja toinen aulan ja vessan. Koko perhe siis yhdessä tekee.

Avatar

Mä teen aika paljon itse kun asiat ei muuten tapahdu ja vihaan sitä hyödytöntä jäkättämistä. Siis pyykkään, siivoan, laitan ruuat, huolehdin siitä että arki pyörii. Ja todellakin myös leikkaan aina ruohon ja pensasaidat sekä öljyän terassin 😀 mies keittää mulle aamukahvin, korjaa autot, remontoi ja käy kaupassa. tyhjentää se joskus astianpesukoneen tai imuroi ja käy vaikka keräämässä mustikoita. Ruokaa se on ihan kädetön tekemään mutta onneksi kaupasta saa kaikkea valmista ja puolivalmista niin ei ole nälkään kuollut vaikka en olis ollut kotina. On myös paljon asioita mitä mä itsekin osaisin ja pystyisin mutta mun ei tarvii tehdä kun ne käy mieheltä paljon kätevämmin. Ehkä huono malli lapsille kun jaeta kaikkia hommia tasan ja sukupuolettomasti, mutta pääasia että kaikki tarpeellinen tulee tavalla tai toisella tehtyä.

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Niin, ei ne asiat ole aina itsestäänselviä. Kaikki perheet on erilaisia. Tärkeintä kai et pystyis juttelemaan asiasta ja kumpikin ois tyytyväisiä.

Avatar

Olen kotiäiti, joten samalla päivän mittaan tulee tehtyä kotitöitä melko paljon. Ja minusta se on ok, kuuluu asiaan. Varsinkin jos aikaa on siihen..ja aikaa on esimerkiksi silloin kun poika nukkuu päiväunet 🙂 Mies käy töissä, hommaa ns. leivän pöytään joten haluan että, hän voi töistä tultua rentoutua loppuillan. Tai sitten tehdä niitä ”miesten töitä” kuten auton huoltamista renkaan vaihto ym. Koska tälläsiä en todellakaan osaa 😀 Mutta mikäs siinä näin meillä toimitaan.. jokainen omalla tavalla 🙂

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Kuulostaa kivalta! Ehkä eri asia jos sulla ois vaikka kolme pientä lasta etkä ehtis rehdä päivällä mitään muuta kuin hoitaa lapsia.

Avatar

Meillä kotityöt jakautuvat aika perinteisesti, eikä se ole meille ongelma. Meillä minä teen ne naisten töiksi mielletyt asiat paitsi lattioiden luuttuamisen, koska en pidä siitä. Mies hoitaa auton, laskut ja vakuutukset sun muut. Kaiken lisäksi itse olen vielä opiskelija ja mies töissä toisella paikkakunnalla, joten minun on helpompi tehdä suurin osa kotitöistä. Kyllähän se kieltämättä joskus ärsyttää, kun miehelläni ei ole samaa siivouskäsitystä kuin minulla, ja teen paljon kotitöitä. Toisaalta mieheni taas tekee monia muita asioita, joten koemme suhteemme olevan tasapainossa. Ajattelen, että elämässä on eri vaiheita ja kotityöt tai vaikkapa se, kumpi tienaa enemmän tai tuo leivän pöytään, vaihtelee ajanjaksosta riippuen. Ehkä joku päivä mieheni on se, joka pyykkää 😉

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä