Lasten söpöimmät taaperosanat

lapsi

Tiedättekö sen tunteen, kun omat vanhemmat kertovat omasta mielestään hauskoja tarinoita sinun lapsuudestasi? Toistelevatko vanhempasi mielipiteitäsi tai tapojasi, joita sinulla oli sanotaan nyt vaikka 10, 20 tai 30 vuotta sitten?

Mikä pahinta: käyttävätkö vanhempasi sanoja, joita sanoit taaperona, kun et osannut vielä puhua yhtä hyvin kuin puhumista jo vuosikymmenet opetelleet aikuiset?

Ovatko vanhempasi jääneet kiinni lapsuuteesi?

Ehkä, ehkä. Mutta kun katsotaan minua ja A:a kouluikäisten lasten vanhempina, niin mehän tietysti… olemme täysin jääneet kiinni lastemme taaperoaikaan ja taaperopuheeseen.

Voi kyllä, me käytämme yhä sanamuotoja, joita lapsemme ovat meille opettaneet. Siis minä ja A., lapset eivät todellakaan käytä, vaan lähinnä häpeävät meitä.

Jotta pärjäisitte perheemme ruokapöytäkeskustelussa, tässä teille tiivis sanakirja:

Suomi ‒ Yli pyykkivuorten -taapero -sanakirja

 • kuralätäkkö: lypäläpättö
 • kuralätäkkö: kuraläpättö (”Nyt en enää sano lypäläpättö, nyt osaan jo sanoa kuraläpättö!”)
 • syli: tysi, oppa
 • syliin: tysiin, oppa, uppista
 • sisko: tisto, tästi
 • esikoisen kutsumanimi: Tättä (ei lähelläkään oikeaa kutsumanimeä)
 • keskimmäisen kutsumanimi: Pii (ei lähelläkään oikeaa kutsumanimeä)
 • kuopuksen kutsumanimi: Aata (lähellä blogissakin käytössä olevaa lapsen toista nimeä Aava, jota käytetään kotona aina välillä)
 • amme, ammeeseen: abbetsee
 • mennään ABC-asemalle: mennään abbetsee (saa 1,5-vuotiaan riisuuntumaan kiihkeästi turvaistuimessa keskellä moottoritietä sekaannuksen vuoksi)
 • taputtaa peppua: peputtaa
 • kaivuri: peppuli
 • k-äänteet: lausutaan t-äänteenä (oma penkki = oma pentti, Jukka = Jutta)
 • pastilli: pape
 • ketsuppi: petti
 • ruoka: kuoka
 • kinkku: tinttu
 • leipä: peipä
 • maito: pitta
 • viinirypäle: lypäliini
 • perillä: perissä
 • lentokone: teno
 • mennä uimaan: aama
 • sopiva määrä ruokaa: vähän pikkusen
 • iltarukous ”Rakas Jeesus siunaa meitä, anna meille enkeleitä, siivilläsi meidät peitä, älä meitä koskaan heitä”: Rakas Jees, siivii mees, anna enkemees, siivii mees, anna enkemees, aamen
 • kun et muista jotain asiaa, joka on vain sinulle itsellesi tapahtunut, vastaa näin: ”Tättä” (oma nimesi) ei muista, ”isi” (jonkun muun nimi, joka ei ole ollut lähimaillakaan) varmaan muistaa!

Lista olisi loputon, mutta en väsytä teitä sillä enempää, koska tässäkin pätee sama kuin monessa muussakin asiassa: oman lapsen lista on se ihanin.

taapero

Siispä: mitkä ovat omien lastesi söpöimmät taaperosanat? Onko joku sana jäänyt isompanakin käyttöön? Mikä lapsesi taaperosana on jäänyt sinulle käyttöön?

Lue myös:

 1. Kuinka paljon kaksivuotias ehtii puhua neljässä tunnissa?
 2. Ihanaa lapset, te leikitte sittenkin yhdessä
 3. Näiden syiden vuoksi sisarukset tappelevat

Kommentit

27 kommenttia

Pumpuli, pumpu
Äiti, änti
Traktori, tratri

Meillä taapero sanoo mm. unille mennessä ”Kauia uia akas” ja antaa pusun ja halin. Tarkoittaen kauniita unia, rakas. ❤

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Niiiin suloista!

Meillä hellyyttävin on tainnut olla ”ratsataijaa ja pipsulia” = ranskalaisia ja ketsuppia, ja ”nyt maamista tunnu!” = nyt valmista tullut 😀 <3

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Ihania!

Ainoa joka on jäänyt käyttöön on hassua sadetta esikoinen totesi aikoinaan sumusta

Meidän kohta kaksveelle tomaatti on ”potaatti” ja jogurtti ”uuttia”. Itsekin kysyn usein lapselta tyyliin: ”Otatko uuttia vai peepää peepää (leipää)?” Että joo, kyllä ne tarttuu 😀 Nelivuotiaalla on jo ihan oma sanojenkehittelynsä meneillään ja tän syksyn hellyyttävin innovaatio oli ”linturuuhka” (lintuparvi) 🙂

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

No niin tarttuukin! Hauska!

Heh, meillä viinirypäleet oli pitkään ripäräpyitä. Muutama kerta piti kuunnella ja makustella että edes osasi tuon toistaa (ja kirjoittaa ylös!) 😀

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Heh, hauska!

Meillä tyttö haluaa päästä kaupassa kärryissä kävelee ja kiljui ”kalijaa kalijaa!” = kävelee kävelee! Ei äitiä yhtää hävettäny.. Nyt se on ”kalimaa kalimaa”, mikä nyt kuulostaa joltain indiana jonesin tuomion temppelin pahikselta joka on repimässä sydäntä irti.. 😀

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Heh!

Meillä leipä oli pitkää peikä, muita ei nyt just tuu mieleen ??

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Hauska peikä!

Eräässä päiväkodissa oli tyttö,joka halusi ylähyllyltä ”tatatitin”….tatatiti oli palapeli.

Eräässä päiväkodissa oli tyttö, joka halusi ylähyllyltä ”tatatitin”…tatatiti oli palapeli..

Aikoinaan päiväkodissa eräs poika pyysi minua koopaskäppinälle. Siinä aikani selvitettyäni,ymmärsin kutsun tarkoittaneen tulla kookospähkinälle ?. Poikani punainen on punaija, helikopteri on helikoppeli ja aika paljon meilläkin k-kirjain muuttuu t-kirjaimeksi.

Esikoiseni 2.5v totesi koca colasta:”pimiää poppauomaa!” Hänellä aivastus on yhä ”häivästys”.Nyt pikkusisko on 2.5v ja esim.Ryhmä Hau on ”Myhmä Mau” jouluna tyttö koppas äippää kaulasta ja huokaisi: ”yvää oulua,ratas äiti!”

Poika 1,9v sanoo:Eppaijaa=reippaasti, Uklalaatta!=suklaata! ?

Sanoin itse pienenä sukkahousuja kukkahousuiksi. Isä sitten yritti neuvoa, että sano siihen eteen ”s”. Niinpä olin tokaissut sen jälkeen ”s-kukkahousut” 😀 veljeni sanoi traktoria rakkottiksi. Siskoni totesi ehkä 2-v:nä kun ajettiin lehmien ohi, että ”kato äiti! Lutiluti!”. Hän myös sanoin sanan meinasin ”eimasin”. Hän ei tänäkään päivänä kuule noissa sanoissa mitään eroa, vaan sanoo edelleen eimasin eikä ymmärrä kun joku yrittää korjata, ja ikää jo kuitenkin 20..

Oma poikani on nyt taaperoiässä, ja hauskoja sanoja riittää. Meidän kissa wilma on maama. Kuten myös kaikki muutkin eläimet sitä myötä.. sisko on ytimekkäästi sis. Aina jos on nälkä tai jano, huudetaan nääkä..

Meillä esikoinen n.3- vuotiaana keksi, että sateella tulevat pienet ”purot” lätäköistä toiseen on ”vedenpolkuja”. Tää sana on meillä yhä käytössä, vielä kuuden vuodenkin jälkeen.?
Keskimmäinen lapsi n.2,5-vuotiaana lisäsi sanojen loppuun -ri tai -riini, esim. Mummu oli Mummuri tai Mummuriini. ? Osa näistä ”lempinimistä” on yhä meillä käytössä.?

Yksi mieleenjääneistä on heekustia=herkullista 🙂

Poikani kehui olevansa ”vahvakas” eli voimakas ?

Oma taapero sanani oli suuhari tarkoitin vispilää

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Ihana!

Siskoni poika käytiin pienenä tuoda sanasta versiota ”kuppa”, ennen kuin oppi f-kirjaimen. Samoin linja-auto/bussi oli ”linibussi”. Mieheni lapset puhuivat pienempänä menevänsä ”tiukkuun”. Hetken kestI, ennen kuin ymmärsin heidän olevan menossa suihkuun.

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Ihania taaperosanoja!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä