Yleinen 1.11.2017

Koululaiset jumaliste, nyt äiti opettaa miten puetaan päälle!

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Rähinät, majut, raitaverkkarit

Rakkaat koululaiseni, käydään tämä asia läpi nyt vielä kerran.

Tänään. Huomenna käydään läpi uudestaan. Ja ylihuomenna. Sitä seuraavana päivänä. Maaliskuun loppuun asti. Huhtikuun loppuun asti! Sen jälkeen saatte juoksennella vaikka alasti taas syyskuun alkuun asti. 

Housut

On olemassa erilaisia housuja. Yksillä ei voi mennä kehdosta hautaan. Ei vain voi.

Verkkarit. Verkkareita käytetään liikuntatunnilla. Jos niitä käytetään muuten kuin liikuntatunnilla, niin niitä samoja hikisiä verkkareita ei voi käyttää liikuntatunnilla ja matematiikan tunnilla. Verkkarit ovat siis ne raidalliset, kapeat housut, jotka ovat olleet jalassasi nyt putkeen 2,5 viikkoa. Just ne. Veisitkö ne nyt pesuun, kiitos!

Lue myös Raitaverkkarit, majut, rähinät: koululaisen rakkaimmat housut

Farkut. Farkut sopivat useimpaan tilanteeseen, mutta eivät liikuntatunnille eivätkä ristiäisiin, rippijuhliin, häihin tai hautajaisiin, paitsi jos äidin mielestä käyvät, niin se on sitten eri juttu.

Ulkohousut. Tiesitkö, että on olemassa erikseen housuja, joilla ulkoillaan? Kun on talvi ja lunta polveen asti tai syksy ja sataa vettä, niin ulkohousut estävät näppärästi niiden alla olevien housujen kastumisen. Ei myöskään ole kylmä, jos laitat ulkohousut. Kokeile!

Välihousut, pitkät kalsarit, pitkikset, sukkahousut. Näiden vaatteiden käytössä ei ole mitään ikäsuositusta 0-8 vuotta ja 25-100 vuotta. Niihin löytyy kokoja kouluikäisillekin. Estävät jalkojen muuttumisen tulipunaisiksi tai sellaisiksi jään valkoisiksi. Kokeile!

Asusteet

Pipo. Pipo lämmittää päätä ja korvia.

Hanskat. Hanskat lämmittävät käsiä paremmin kuin taskut.

Kaulahuivi. Kaulahuivi lämmittää kaulaa ja estää tuulen, sateen ja lumen pääsyn kaula-aukosta sisään ja napaan asti.

Kengät

Kengät. On olemassa eri vuodenaikoihin ja säihin sopivia kenkiä. Ohjesääntö: talvella talvikengät, muulloin muut. Jos sataa vettä, seisoo kauan polveen asti olevassa lumihangessa tai lähtee esim. kolmen tunnin ulkoilulle, niin kannattaa valita sään mukaan esimerkiksi kumpparit tai talvikengät, joissa on varsi ja kosteussuojaus. Estää muun muassa nilkkojen paleltumat. Vaikuttaa myös mielialaan.

Sukat

Sukat. Yhdessä sään mukaisten kenkien kanssa estävät nilkkojen paleltumisen. Talvisin sukkiin kuuluu varsi, joka nousee nilkan korkeudelle. Edistyneimmille talvipukeutujille puhun sellaisista kuin villasukat, mutta te ette ole vielä sillä asteella.

teini nilkat paljaana

Takit

Kesä- ja välikausitakit. Näitä käytetään kesällä ja alkusyksystä.

Talvitakit. Talvitakkeja käytetään Suomessa lokakuusta juhannukseen. Takki kuuluu laittaa kiinni. Jos on pakkasta, verkkatakki, jonka alla on t-paita, ei ole äidin ohjesäännön mukainen näkemys talvitakkipukeutumisesta.

Lue myös: Rakas lapsi, nyt hitsi vie se takki päälle! 

Heijastimet

Vaikka sinulla on erinomainen näkö, meillä ikivanhoilla fossiileilla autoilijoilla ei. Sinä näet autot, mutta autoilijat eivät sinua, kun sinulla on mustat housut ja musta takki. Heijastimet eivät ole vain jonneja varten vaan ihan sinuakin varten. En millään jaksaisi tässä järjestää mitään hautajaisia, kun on joulukin tulossa. Mieluummin katselen sinua siinä joulupöydässä kuin teholla tai arkussa.

Vaatteiden kunto

Olisi ihan kiva, jos jaksaisit valita puhtaat ja ehjät vaatteet päällesi. Ymmärrän, että olet kiintynyt tiettyihin kenkiin, joiden pohja vähän repsottaa. Sinua se ei haittaa, mutta minua haittaa. Laitan ne yöllä roskiin, kun nukut. Hah!

rikkinäiset kengät, koululaisten pukeutuminen

Onhan varmasti nyt lämpimästi päällä? Äidillä on ainakin tosi kylmä!

Noin! Nyt kerroin lyhyesti pukeutumisesta. Huomenna käydään nämä läpi sitten uudestaan. Ja ylihuomenna. Ja sitä seuraavana päivänä. Maaliskuun loppuun asti. Huhtikuun loppuun asti! Juhannukseen asti!

Ps. Piilotin kesäkenkänne, ette löydä niitä ikinä! (Ne ovat siivouskaapissa imurin alla.)

Et oikeasti lähde takki auki! Onko pitkät kalsarit? Ei lenkkareita lumihankeen! Kaulahuivi! Et lähde, laitat kyllä vielä enemmän päälle!

Ei jumaliste, tästä talvesta tulee vielä pitkä.

Lue myös nämä huumoripostaukset

  1. Näiden syiden vuoksi sisarukset tappelevat
  2. Lastenhuoneen sisustus: lastenhuoneen tärkein hankinta
  3. Gynekologisen tutkimuksen suurimmat haasteet
Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Juttu jatkuu

Kommentit (31)

Hui, en pärjäis siellä…

1 vastaus

No kyllä!

”En millään jaksaisi tässä järjestää mitään hautajaisia, kun on joulukin tulossa. Mieluummin katselen sinua siinä joulupöydässä kuin teholla tai arkussa.”

Tää vois olla ihan suoraan meikäläisen laini tänä aamuna. Tai eilen illalla. Tai toissa-aamuna. Tai lauantaina tai viime viikolla. Tai…

Huoh. Pukeutumisesta väännetään sekä alakoululaisen että teinin kanssa. Ennen kaikkea he ovat käsittämättömän hajamielisiä ja huolettomia talvipukeutujia, mikä on melkein haastavampaa kuin se, että nilkat olisivat paljaina tai pipo repussa trendikkyyden vuoksi. Nämä eivät vain muista eivätkä tule ajatelleeksi…

Minä sitten yritän takoa päähän. Ja pelottelen hautajaisilla.

1 vastaus

Heh, mä en oo oikeesti tainnu pelotella mut täytyy pian alkaa pelottelemaan.

1 vastaus

Mä täällä jo melkein juhlin kun teini ja esiteini on huolinu päälleen pipot, hanskat, varrelliset kengät ja talvitakit. Taisin kaks viikkoo sitten jo nostaa ne tyrkylle mutta vähän aikaa meni ennenku huomasivat että sukat kastuu lenkkareissa ja jäätyy jos ei pue muutenkin lämpimästi…Ulkohousut tai edes pitkät kalsarit varmaan odottelee käyttöä kaapissa ainakin sinne -30 pakkasille asti. Ja onneksi noissa nykyajan ulkovaatteissa on niitä heijastimia itsessään. Eskarilainen sitten onkin sellainen ulkona paikallaan kököttäjä, ettei mikään määrä vaatetta ole tarpeeksi :/

1 vastaus

Sitä pakkaslukemaa odotellessa…

1 vastaus

VOI JESTAS!!! Nauroin ihan kippurassa!! Ihan niiiiin meidän aamut ja illat ja iltapäivät ja viikonloput päälle! Kiitos hauskasta jutusta!!!

1 vastaus

Hurei, en ole yksin! Heh!

1 vastaus

Hyvä bloggaaja. Olet selvästi ollut äiti vasta vähän aikaa. Sitten, kun olet äitiytynyt yhtä kyyniseksi kuin minä, opit oleellisen asian: Teinien kanssa asiat jaetaan kahteen ryhmään A. Ne, jotka estävät häntä kasvamasta aikuiseksi ja B. Ne, jotka eivät estä. Puutumme vain asioihin A. Pukeutuminen, lattialle syleskely, yleinen vetämättömyys ym. ovat B – ei puututa. Keskity tekemään itsesi onnelliseksi, sillä se mitä teini tarvitsee on onnellinen äiti 🙂 Rakkaudella Outi.

1 vastaus

Olen ollut tänään äiti 14 vuotta. Huumori on vaikea laji 😉

1 vastaus

Bloggaja Hanna on kyllä ylen onnellinen äiti. Jos voisin, niin mieluusti olisin hänen lapsensa. Ei vaan voi tätä ajan ratasta kääntää taaksepäin.

Kiitos Hanna ihanista kirjoituksistasi. Kirjoita edelleenkin ”pilke silmäkulmassa”. Elämä ilman huumoria on aika totista puurtamista.

1 vastaus

Oi oi, aivan helmi. Täällä tosin nautitaan vielä +5 – +10 asteen lämpötiloista ja tuo teiniaika on vielä tulossa.. Mutta Hollantilaiset yleisesti eivät osaa pukeutua. Kuvaamasi teinipukeutuminen oli kuin paikallisten pukeutumiskäsikirjasta (lukuunottamatta osaa: rikkinäiset vaatteet) Pipo on hiihtämiseen tai ”kovalle” pakkaselle ja hanskoja ei käytetä, sitä varten on takissa taskut. Iso tsemppi ja kiitos hyvistä nauruista. Ritu

1 vastaus

Taskut on ihan riittävät siis kansainvälisestikin, heh.

1 vastaus

Joo, ja hollantilaiset uskoo, että ”kunnollinen” pukeutuminen tekee ihmisestä heikon ja lihavan. Ainakin oma mieheni on sitä mieltä (…) – täytyy karaistua ja karaistaa, jo pienestä.

1 vastaus

Hui, en pärjäis siellä…

1 vastaus

Hyvä Hanna. Taas hyvin kirjoitettu ja täyttä asiaa.
t. V

1 vastaus

Kiitos!

1 vastaus

Teiän lapset pyörii vielä kato hangissa ja leikkii kura leikkejä

1 vastaus

Hmmm…? Ehkä pienin, mutta hänestä en puhukaan tässä.

1 vastaus

Muuten hyvä kirjoitus, mutta ikävästi pisti silmääni jonnen käyttäminen haukkumissanana.

1 vastaus

Voi, sitähän ne nuoret käyttää ihan yleisesti (en minä sentään oikeasti). Jonne on kyllä kaunis nimi. Onhan noita muitakin, kuten Yrjö, Urpo ja Jorma…

1 vastaus

Hyvä teksti, niin asiaa! ? Melkein kaikkien kohdal toi menee just noin. Onneks mun ei tarvii kattel ja kestää tollast käyttäytymist kuin esim. koulus ja muuten keskustas liikkues, säästyn paljolta ?

On meillä äiti päässyt oikeanlaisesta pukeutumisesta marmattamisen kohdalla helpolla siis kun on vaan hommannut meille oikeanlaiset vermeet. Minä olen -97 ja pikkuveljeni -00, on meille tainnut jo äidinmaidon mukana tulla hieman vanhoillisempi ajatusmaailma, ainaki oikeanlaisen pukeutumisen suhteen. ? Ja kylhä me se tiietään et olemme kaksi poikkeusta jotka vahvistavat säännön, jonka mukaan nuorisolla on useimmiten vaikeuksia pukeutumisen kanssa. ? Erilaisuus tuppaa nuorten mielestä olemaan paha juttu (jopa kiusaamiseen yms. johtavaa), onneksi varttuneempi väki osaa yleensä arvostaa (jos kyseessä positiivine asia).

Stemppii teil kaikil! ?

1 vastaus

Ihana kommentti, kiitos, että kirjoitit!

1 vastaus

Täyttä paskaa

1 vastaus

Heh!

1 vastaus

Ihanaa vertaistukea ??? oonko ihan hirveä, kun olen jo luovuttanut? Jos huutoraivareiden jälkeen poika on lähtenytkin kotoa järkevästi pukeutuneena, ni repussa on ”coolit” vaatteet, jotka vaihdetaan koulussa päälle, että voi palelluttaa itsensä trendikkäästi amputaation partaalle. Ikää siis 15v, ei aivoja (ne vissiin paleltui jo viime talvena) ?

1 vastaus

Ai että, ihanaa! Heh, ehkä ne sit aikuisina palelee.

1 vastaus

Tää teksti oli ihan kuin miun suusta. Samaa saarnaa täällä uikutan joka aamu. ?

1 vastaus

Tää teksti oli ihan kuin miun suusta. Samaa saarnaa täällä uikutan joka aamu. ?

1 vastaus

En siis ole yksin tämän asian kanssa. Hurei!

1 vastaus

? ah niiiiiin tuttua!Joka ikinen päivä ja monta kertaa päivässä..eli aina kun ovesta olis ulos menossa…sama laulu. Ja tasan tarkkaan on juuri keleille sopivat kamppeet saatavilla..mutta ei. Ja pahin on toi ekaluokkalainen. Ei mitään kampetta ei ikinä ja adidaksen verkkareita ei saa pestä ja uusia ei voi laittaa vaikka vanhoissa polven kohalla koko polven kokonen reikä ?.. miten voiki olla näin hankalaa pukeutua ?

1 vastaus

En voi kuin ihailla tapaasi kirjoittaa. Sain makeat naurut monessa kohdassa. Tuttua on meilläkin tämä talvipukeutumisen haastavuus.

1 vastaus

Voi kiitos, ihana kommentti!

1 vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yli pyykkivuorten
HANNA MAARIA on pirkanmaalainen toimittaja, tiedottaja ja kolmen kouluikäisen äiti. Blogin aiheina naiseus, äitiys, arki, lapset, koti, keliakia ja huumori. Vertaistukea uhmaikään, kouluikään, murrosikään ja ruuhkavuosiin. Blogissa mukana "Aava", s. 2011, "Henrik", s. 2006, "Matilda", s. 2003 ja aviomies. Liity mukaan Facebookin lähes 6000 seuraajan ryhmään! Yhteydenotot: ylipyykkivuorten@gmail.com

Arkisto

Instagram

  • Weekend, wellcome! #tgif #weekend #ylipyykkivuorten

ylipyykkivuortenblog

Artikkelit

Suomen suurin perheblogiyhteisö tarjoaa luettavaa ja vertaistukea niin odotusajasta, vauva-arjesta, taaperon uhmasta kuin muistakin perhe-elämän iloista ja haasteista. Tarjolla on huumoria, vinkkejä, arjen vertaistukea, kyyneliäkin. Tervetuloa joukkoon!

Seuraa
meitä: