Katso mihin aikaan lapsi kannattaa laittaa nukkumaan!

Mikä on hyvä nukkumaanmenoaika lapsille? Tätä moni pohtii varmasti.

”Laita mut sit heti nukkumaan, kun haet mut koulusta”, eskarilaisemme Aava sanoi tänä aamuna vakavana. Kello oli 6.45 ja hän oli ihan väsynyt.

Sovimme yhdessä, että ehdottomasti laitamme hänet nukkumaan tästä lähtien aiemmin. Sovimme myös, että se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että iltasatua ei ehdi enää lukea. Luemme iltasadun sitten vain tavallista aiemmin.

Moneltako hän sitten meni eilen nukkumaan, kun oli tänä aamuna niin väsynyt? No, kello 20. Hän on siis 6-vuotias ja nukkuu 10,5-tuntisia yöunia, eikä se riitä.

Huomaan nyt tänä syksynä selkeän eron lapsen jaksamisessa ja unentarpeessa, kun vertaan päivää kello 7.30‒16.30 päiväkodissa viskarina ja koulussa eskarina. Päivä on yhtä pitkä, mutta isossa koulussa isojen lapsiryhmien keskellä väsyy huomattavasti nopeammin ja enemmän.

nukkumaanmenoaika

Sopiva nukkumaanmenoaika lapselle

Olen jutellut paljon lasten uniajoista ja nukkumisesta ystäväni kanssa. Hän työskentelee eri-ikäisten lasten kanssa ja on kahden paljon unta tarvitsevan koululaisen äiti. Hänen 10-vuotias lapsensa tarvitsee joka yö unta 10‒11 tuntia. Jos uni jää kaverin luona yökyläillessä alle yhdeksään tuntiin tai alle kymmenen tunnin öitä on kaksi peräkkäin, ”toipumiseen” voi mennä neljästä viiteen päivää. Arki on silloin haastavaa, kun lapsi on väsynyt ja ihan sekaisin. Tätä on muiden lähipiirin aikuisten välillä vaikea hyväksyä, kun tyttö tuntuu heistä tarpeeksi isolta valvomaan vaikka pikkutunneille.

Ystäväni näytti minulle Lapsemme-lehdessä 4/2014 olleen kaavion, johon on lueteltu eri-ikäisten lasten unen tarve. Kaaviossa on kerrottu, mihin kellonaikaan olisi hyvä mennä nukkumaan, jos täytyy herätä kello 7. Taulukko on alunperin Timo Partosen teoksesta Lisää unta. Kiireen lyhyt historia. Duodecim.

Lapsen nukkumaanmenoaika, kun herätys on kello 7

 • 1-vuotias: 19.00
 • 2-vuotias: 19.15
 • 3-vuotias: 19.20
 • 4-vuotias: 19.30
 • 5-vuotias: 19.40
 • 6-vuotias: 19.50
 • 7-vuotias: 20.00
 • 8-vuotias: 20.15
 • 9-vuotias: 20.30
 • 10-vuotias: 20.50
 • 11-vuotias: 21.10
 • 12-vuotias: 21.15
 • 13-vuotias: 21.45
 • 14-vuotias: 22.05
 • 15-vuotias: 22.25
 • 16-vuotias: 22.45

Unentarve on tietenkin hyvin yksilöllistä, mutta jos tuntuu, että on vaikea tietää, kuinka paljon oman lapsen olisi hyvä nukkua, voi kokeilla tämän ohjeen mukaan.

nukkumaanmenoaika

Kännykkä yöksi keittiöön

Seiskaluokkalaisten vanhempainillassa sain juuri ja juuri pidettyä suuni kiinni ja katseeni edessäpäin, kun kolme naista juttelivat takanani olevassa penkkirivissä.

”Onko teillä seiskaluokkalainen ollut väsynyt aamuisin? Meillä ei millään meinaa jaksaa herätä!”

”Monelta hän käy nukkumaan?”

”Niin no en tiedä, kun hän jää aina pelaamaan tai tekemään jotain muuta, kun me muut käydään nukkumaan. Mutta se on nyt tämä ikä, että aina väsyttää!”

Purin kieltäni kohtuu kovaa. Oikeastiko ajatellaan, että 13-vuotias voi itse päättää ja ymmärtää, kuinka paljon hän tarvitsee unta? Ihanko oikeasti, ja sitten syytetään murrosiän tuomaa väsymystä?

Mielestäni lapsi ei päätä itse omaa nukkumaanmenoaikaansa vaan se päätetään yhdessä. Tietenkin myöhään olleet treenit tai vaikka läksyt ja kokeet voivat vaikuttaa välillä nukkumaanmenoaikaan, mutta pääsääntöisesti mennään silloin, kun on sovittu. Toki on eri asia puhua näistä asioista 9-vuotiaan ja 15-vuotiaan kanssa, mutta silti sanoisin, että aikuinen päättää suuntaviivat kummassakin iässä.

Kun on nukkumaanmenoaika, käydään nukkumaan eikä silloin aloiteta pikku hiljaa suihkuun menoa tai seuraavaan päivään valmistautumista. Liikuntavarusteet on etsitty liikuntatunnille valmiiksi, kirjat ovat repussa, hampaat on pesty, yökkäri on päällä ja ehkä jopa kännykät on viety toiseen huoneeseen. Minun mielestäni tärkeä osa vanhemmuutta on pitää huolta siitä, että yöt eivät mene YouTubessa tai Snäpissä vaan nukkuessa.

Mitä kertoo ajastamme yhden yläkoulun koulukuraattorin tarina siitä, että koululaiset pelaavat yön ja kun aamulla koskee päähän ja väsyttää, vanhemmat antavat jäädä kotiin päänsäryn takia?

10 tuntia unta

Meillä lapset heräävät arkiaamuisin kello 6.30‒7. Meidän 6-vuotias menee nukkumaan kello 20, joten hän nukkuu 10,5‒11 tuntia. Isommat nukkuvat vähemmän: 11-vuotias menee nukkumaan klo 21 ja nukkuu 9,5‒10 tuntia ja 14-vuotias menee nukkumaan kello 21.30‒22 ja nukkuu noin 9 tuntia. Välillä toki istun sängynreunalla kauankin juttelemassa heidän kanssaan, mutta yleensä tuohon aikaan on kaikki iltatoimet jo tehty ja talossa on jo aika hiljaista.

Viikonloppuna lapset käyvät myöhemmin nukkumaan. Ilman herätyskelloa 6-vuotias nukkuu 11 tuntia, 11-vuotias 10 tuntia ja 14-vuotias helposti jopa 11‒13 tuntia. Teinin kohdalla tämä on selkeä viesti siitä, että ei olisi minkäänlaista järkeä antaa hänen valvoa arkena vaikka klo 23‒24 asti.

Unentarve on tietenkin yksilöllistä eikä voi yleistää. Meillä arki sujuu hyvin eikä uniajoista tai mistään muustakaan arjen asiasta juurikaan väännetä. Harrastukset loppuvat iltaisin ajoissa, joten iltaisin on hyvin aikaa ystävien ja perheen kanssa olemiselle ja iltatoimille. Kaikki nukahtavat illalla nopeasti. Moni perustelee myöhäistä nukkumaanmenoa harrastuksilla, mutta meillä ei jaksaisi kukaan, jos treeneistä tultaisiin kotiin vasta kello 22. Meille se ei sopisi.

Me aikuisetkin käymme illalla nukkumaan viimeistään kello 22.30, koska heräämme kello 6. Mielestäni myös meillä on oikeus saada nukkua riittävästi, kun talossa ei ole enää vauvaa ja me kumpikin käymme töissä. Meillä ei kukaan ole siis esimerkiksi suihkussa tai iltapalalla puolilta öin vaan kaikki nukkuvat silloin.

nukkumaanmenoaika

”Joko saa vaihtaa yökkärin?”

Yllättävän monesti kuulee puhetta siitä, että lapset eivät jaksa olla pirteitä arjessa. Usein syytetään moniakin erilaisia asioita, mutta ei nähdä unen merkitystä. Suosittelen pienen lapsen kanssa kokeilemaan nukkumaanmenon aikaistusta vaikka puolella tunnilla. Isomman lapsen kanssa kannattaa myös yrittää jutella siitä, millainen olo on, kun on liian väsynyt. Unen määrää ei voi lisätä aamusta, mutta illasta ehkä voi.

Menikö Aava sitten nukkumaan heti, kun tulimme kotiin noin kello 17? Ei toki, mutta 18.30 hän kysyi, joko saa vaihtaa yöpuvun. Sai tietenkin. Ehkä yritämme kokeilla, mitä tapahtuu, jos hän käy nukkumaan jo kello 19.30. Luulen, että saamme kokeilun jälkeen iloisemman tytön taloon.

Annatko yläkoululaisen päättää itse nukkumaanmenoaikansa tai pitää yöllä omassa huoneessaan kännykän, läppärin, tietokoneen tai telkkarin? Väännetäänkö teillä nukkumaanmenoajoista?

Kommentit

15 kommenttia
Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Joo, se on niin yksilöllistä! Tsemppiä!

Avatar

Meillä näin pimeänä vuodenaikana 8 v menee nukkumaan 19.30. Ei jaksa muuten.

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Kuulostaa järkevältä! Tämä taitaa olla hyvä meillekin!

Avatar

Hyvä postaus! Meillä tytöt nukkumassa yleensä 19-20 välillä, riippuen onko seuraavana päivänä päiväkotipäivä. Ilman herätystä nukkuvat n. 11,5-13h päivän puuhista riippuen. Ja liian vähäiset unet todellakin näkyvät arjessa, varsinkin herkällä neljävuotiaalla.

Avatar

Olipa mielenkiintoinen postaus! Täytyy ottaa aikatauluista ihan kuvakaappaus puhelimeen 🙂

Avatar

6v nukkumaan klo 20 ja aamulla herätys klo8. Nukkuu päiväunet joka päivä. Sairastaa harvinaista epilepsiaa, mikä väsyttää myös paljon.

Avatar

Tosi yksilöllistä! 🙂 Meillä 11-vuotias monesti unten mailla jo klo 21 ja nukkuu kasiin, jos mahdollista. 9-vuotias taas pärjää hieman vähemmillä unilla. 3-vuotias näyttäisi olevan jättämässä päiväunia pois ja nukkuu kellon ympäri 20-8 tai 20-9. Päiväkotipäivinä nukkuu päiväunet ja yöunet tällöin lyhyemmät. Meilläkään ei lapset itse päätä, vaan iltatoimet tehdään ajoissa.
Sängyssä voi vähän aikaa rauhassa lukea. Riittävä uni on tosi tärkeää niin lapsille kuin aikuisille ja kyllä sen huomaa jossei unta saa riittävästi. Tärkeä juttu!

Avatar

Meillä 4v menee nukkumaan klo 20, 7v klo 21. Herätys on noin 7.30-8.00. Teini 13v taas.. No, kukkuu varmasti. 7v ja 13v ovat mieheni edellisestä liitosta joten valitettavasti minulla ei oikein sanavaltaa ole asiaan. Olen kyllä sanonut että myöskään minusta 13v ei päätä omaa nukkumaanmenoaikaa ja minustakin puhelin pitäisi yöksi laittaa pois, eikä kukkua sen kanssa myöhälle. Sitten juurikin valitetaan mm. pääkipua ja niskan seudun särkyä. Mutta teinihän siihen toteaa että ei kuulemma johdu puhelimella olosta.. 😉 tosiaan jos oma lapseni olisi kyseessä niin tuon ikäinen olisi minusta täydessä unessa viimeistään klo 22-22.30 jos herätys on silloin 7.30.

Avatar

Meidän 2-vuotias nukkuu vain 9-10 tuntia yöunia, koska päivähoidassa nukutaan 2 tunnin päikkärit. 7-vuotias nukkuu n. 10 tuntia. Sama meno myös viikonloppuisin ja virtaa riittää aamusta iltaan. Seitsemän jälkeen nukkumaanmeno ei siis ole koskaan ollut meidän perheessä realistinen vaihtoehto. Vähän haastavaa tämä on vanhempien kannalta, kun omaa aikaa ei iltaisin paljoa jää, jos itsekin haluaa nukkua kunnon unet.

Avatar

Meidän kundeilla on vauvasta asti ollut kummallisen pieni unentarve. Ekaluokkalaisen ja kolmasluokkalaisen unentarve on 9-10 h yössä ja jos laitetaan turhan aikaisin nukkumaan heräävät kuudelta. Tämä hämmentää mua.

Avatar

Meillä menee 4v 20-20.30 sänkyyn ja 7v 21 viimeistään joskus aikaisemminkin jos on tosi väsynyt koulun jälkeen. Aina ollut lapsilla niin että jos pistät ennen klo 20 nukkumaan niin pomppaavat ylös ennen klo 6 aamulla

Avatar

Meillä 2v ja 4v menee nukkumaan 20.00. 7 ja 8v menevät samaan aikaan sänkyihinsä ja nukahtavat yleensä 20.30. 12v menee nukkumaan 21-22 välissä. 🙂

Avatar

meillä tuntuu joka ilta menevän vähän sirkukseksi kun nukkuun pitäs mennä, kaikille saa siitä sanoa noin sata kertaa ja senkin jälkeen löytyy kymmeniä asioita mitä pitää vielä tehdä tai vähintään puhua. On siis venähtänyt 21-22 välille myös eskarilaisen nukkumaanmeno usein, onneksi tosin herättelen kaikki vasta lähempänä klo 8 niin ei ne kovin väsyneitä sit ole. Puhelimet isommilla jää alakertaan yöksi ja 11-vuotiaalle olen luvannut lukea kun on ajoissa sängyssä (eli viimeistään silloin 22). Teini monesti on se luuri kädessä sohvalla viimeisenä mutta kyllä sekin sitten luovuttaa kun aikuisetkin on menossa nukkumaan. Yritän pitää jonkunlaiset säännöt kun isällään saavat ilmeisesti valvoa ihan niin kuin huvittaa ja keskimmäinen oli sit nukkunut puol yhteentoista asti pommiin eräskin koulupäivä, täällä ne yleensä herää ennen mua viikonloppunakin.

Avatar

Meillä on kaksi täysin erityyppistä lasta. 8-v on iltavirkku, jolle aamut ovat kamalia ja iltaisin ei uni tule, kun taas 7-v on aamuvirkku, ja nukahtaminen onnistuu iltaisin hyvin, samoin herääminen aamuisin. Meillä on tehty iltaohjelma, johon on merkitty medioiden käytön päättyminen, iltapalan aika, iltatoimien (yöppärit, hampaiden pesu jne) aika sekä iltasatuaika. Nukkuminen pitäisi alkaa viim. klo 21. Meidän 8-v kanssa tästä saa kuitenkin vääntää jokainen ilta (kun ei nukuta ja yritetään keksimällä keksiä ajan vietettä ja syitä pitkittää iltaa) ja jokainen aamu (kun ei tahdota päästä ylös ja kolme varttia ei riitä vaatteiden pukemiseen). Täytyy kyllä sanoa, että keinot ja neuvottelut alkaa olla vähissä. En tiedä, onko menossa joku 8-v ”vaihe” vai mikä, mutta huumoria ei tilanteesta kyllä keksimälläkään löydä. Itse mennään klo 22 nukkumaan, kun herätys on tosiaan meillä aikuisilla klo 6.

Avatar

Olisipa eskarilaisen kanssa nukkumaan meno helppoa. Illanvirkku, mikä illanvirkku, kaikenlisäksi on aina ollut todella huono nukkumaan, vauvanakin ja päiväunet jäi pois tosi aikaisin.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä