Ja tapahtui niinä päivinä, että lapsi heräsi sunnuntaiaamuna kello 9.20

Lelut

Meillä on ollut koko syksyn ajan ongelma.

Aava käy nukkumaan arkena kello 19.30-20 välisenä aikana ja herätetään 6.45-7. Hän on aamuisin väsynyt. Perjantaisin ja lauantaisin hän käy nukkumaan kello 20-21 välisenä aikana. Hän herää lauantaisin ja sunnuntaisin aina itse kello 6-7.

Emme ymmärrä, miksi unta ei riitä viikonloppuaamuisin, vaikka arkena väsyttää!

Arkiaamut ovat tiukasti ohjelmoituja. Astumme ovesta ulos 7.20. Viikonloppuaamut ovat rentoja. Muut nukkuvat ja Aava katselee ohjelmia. Koululaiset nukkuvat pitkään, ja mekin nautimme, kun ei tarvitse herätä kuudelta niin kuin joka arkiaamu. Sopii meille!

Tuntuu, että Aava tulee aina vain aiemmin ja aiemmin viikonloppuaamuisin kysymään, joko hän saa katsoa ohjelmia. Netin ja Netflixin aikana on niin kätevää aloittaa ohjelmat heti, kun haluaa. Kaukana ovat ajat, jolloin odotettiin tekstitelkkarin edessä lastenohjelmien alkamista.

Yleensä käskemme Aavan takaisin sänkyyn tai leikkimään omaan huoneeseen. Yleensä hän palaa puolen tunnin päästä kysymään, että joko nyt. Kun arkiaamuisin ei saa avata telkkaria, niin hän oikein odottaa viikonloppuaamun telkkarihetkeä.

Me kuitenkin pohdimme, että saako hän tarpeeksi unta, kun arkiaamuisin väsyttää, mutta viikonloppuisin hän herää itse vielä ennen tuota arjen heräämisaikaa. Tuntuu hassulta, että hän on yhtäkkiä kello 6 hereillä, vaikka arkena unta riittäisi. Kaikki lapsemme nukahtavat illalla oikeaan aikaan riippumatta siitä, monelta he ovat heränneet.

Eilen illalla sanoin Aavalle, että sunnuntaiaamuna hän ei saa katsoa telkkaria. Ohjelmahetki tulisi vasta iltapäivällä.

Ja tadaa: tapahtui niinä päivänä, että lapsemme heräsi sunnuntaiaamuna kello 9.20.

Oliko se näin helppoa? Vain tieto siitä, että on turha herätä aikaisin auttoi häntä nukkumaan?

Miten teillä nukutaan?

Lue myös

Mihin aikaan lapsi kannattaa laittaa nukkumaan?

Kommentit

1 kommenttia
Avatar

Varmasti on vaikuttanut asiaan! Monet lapset rakastavat katsoa lastenohjelmia, ja jos (ja kun) niiden katseluaikaa on rajattu, niin lapsi varmasti odottaa innolla milloin saa katsella seuraavan kerran. Eli kun hän on oppinut saavan katsella ohjelmia vklp- aamuisin, hän on todennäköisesti oppinut heräämään aikaisin, ja uni kaikkoaa samantien kun ensimmäisen kerran silmät aukeaa (muistaessaan, että ”jee nyt saan katsella ohjelmia”). Mielestäni teitte todella oikean ratkaisun sanoessanne, että vasta iltapäivällä saa katsoa ohjelmia – näin lapsikin pystyy jatkamaan rauhallisena uniaan viikonloppuaamuisin tietäessään, että ei olisi mitään ”ekstrakivaa” tekemistä odottamassa. 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä