Sovitaanko, että teidänkin pojalla on joulujuhlassa siistit vaatteet?

poikien pukeutuminen

Koko arkeni on tällä hetkellä lasten kanssa vääntämistä vaatteista. Varsinkin keskustelut ulkovaatetuksesta saavat minut, alati palelevan äiti-ihmisen, hikoilemaan. Asiahan on niin, että kuusivuotias ei halua haalaria eikä henkseleillä varustettuja ulkohousuja, kauluria tai kaulahuivia ja rukkasmallisia hanskoja. 11-vuotias ei halua ulkohousuja, talvikenkiä eikä kaulahuivia. 14-vuotias ei halua ulkohousuja, hattua, hanskoja ja kaulahuivia eikä autolla kulkiessamme edes takkia. Kengätkin ovat mieluiten lenkkarit.

Voi Herra varjele järkeni valo, kun väännän näistä asioista. Ei vaan mene minun päähäni nämä asiat, eivät sitten millään. Miksi lumipyryssä on ihanaa kävellä lenkkareissa ja ilman hattua, hanskoja ja kaulahuivia? Miksiiiii???

Lue tästä postaus Koululaiset jumaliste, nyt äiti opettaa miten puetaan päälle.

Uusi vaatetappelu: juhlavaatteiden pukeminen

Tärkeä osa vanhemmuutta on opettaa lapsille tapoja ja etikettiä. Tapoja noudattamalla kunnioittaa lähellä olevia sekä esimerkiksi erottaa arjen ja juhlan. Kukaan ei tiedä syntyessään mitään, joten asiat täytyy opetella ja opettaa.

Juhlapukeutuminen on mielestäni tärkeä osa juhlia. Oikeanlainen vaatetus tuo juhlaan arvokkuutta sekä ihan vain kuuluu asiaan. Oli upeaa seurata, miten kaikenikäiset suomalaiset kunnioittivat Suomen itsenäisyyttä pukeutumalla moniin eri juhliin tyylikkäästi. Lastemme koulussa oli myös upeat juhlat ensin perheille ja sitten koululaisille itselleen. Juhlia ennen tuli Wilmassa ohjeistus juhlapukeutumisesta.

Näiden joulukuun monien juhlien edessä olen taas uuden vaatetappelun edessä: poika ei halua laittaa juhlavaatteita.

Farkut käyvät pojalle juuri ja juuri niiden jokapäiväisten verkkareiden sijaan, mutta kenkinä pitäisi olla lenkkarit ja paitana kauluspaidan sijaan huppari. Syy: ”Ei äiti oikeesti kellään muullakaan ole mitään juhlavaatteita! No ainakaan puolella luokan pojista ei ollut viimeksikään!”

Niin, mutta tytöillä oli kaikilla!

poikien pukeutuminen

Pojan juhlapukeutuminen: verkkarit, lenkkarit ja huppari

Olen tehnyt tässä pojan äitiyden 11 vuoden aikana havainnon, että tytöillä on aina juhlissa juhlavaatteet, mutta pojilla ei aina edes puolilla päiväkotiryhmästä tai koululuokasta. Miksi? Miksi pojalle riittää joulu- tai kevätjuhlaan likaiset lenkkarit, farkut ja huppari, mutta tytöillä on kiharretut hiukset, balleriinat ja juhlamekot?

Siksi, että tytöt haluavat pukeutua, mutta pojat eivät? Ehkä, mutta miksi vanhemmat eivät vaadi? Miksi ei haluta opettaa tapoja?

Siksikö tytöillä on juhlavaatteet, että heille on helpompi ja halvempi ostaa? Ehkä. Tytön balleriinat, sukkahousut ja mekon saa halvimmillaan 20 eurolla, mutta pojan vaatetus maksaa paljon enemmän. Mielestäni kuitenkin esimerkiksi koulun joulujuhlaan riittävät siistit farkut, ihan vaikka siistit tennarit ja kauluspaita, jotka eivät nyt ihan liikaa maksa. Ostin Henrikille juuri kauluspaidan 16 eurolla. Ei koulun juhlaan tarvitse laittaa välttämättä pukua, mutta ei sinne nyt missään raitaverkkareissa mennä!

Äidit yhdessä pukemaan pojat joulujuhlaan!

Jos kyse on siitä, että ei ole varaa juhlavaatteisiin, niin ymmärrän sen oikein hyvin. Ei aina ole varaa, niin se vain on. Jos kuitenkin on kyse siitä, että pojan kohdalla ei välitetä ja poika saa itse päättää, niin en ymmärrä. Miksi emme halua opettaa myös pojalle tapoja ja etikettiä?

Sovitaanko, että jos vain suinkin on mahdollista, teidänkin poika laittaa joulujuhlaan siistit vaatteet? Mennäänkö äidit porukalla rintamassa kuin kadonneen etsijät metsässä käsikynkkää niin, että pojat eivät pääse sanomaan, että ei kukaan muukaan laita! Kyllä laittaa, nyt ainakin!

Voinko nyt siis sanoa pojalle, että olen sopinut muiden äitien kanssa, että joulujuhlassa kaikilla on siistit vaatteet? (Ja vaikka ei sovittaisikaan, niin pakotan pojan laittamaan kauluspaidan.)

Lue myös

Koululaiset jumaliste, nyt äiti opettaa teille, miten puetaan päälle!

Rakas lapsi, nyt hitsi vie se takki päälle!

Raitaverkkarit, majut, rähinät: koululaisen rakkaimmat housut

Näiden syiden vuoksi sisarukset tappelevat

50 kysymystä, joihin koululainen vastaa ei

Kommentit

16 kommenttia
Avatar

Meidän 4- ja 6-vuotiaat pojat juhlivat kauluspadoissa rusetti tai kravatti kaulassa. Kun vielä pannaan siistit housut ja juhlakengät jalkaan, niin minusta se riittää pienille pojille useimpiin tilaisuuksiin. Puvut olisivat hienoja, mutta siinä tullaan helposti siihen, kannattaako ostaa kun käy heti kohta pieneksi.

Minun salainen haaveeni olisi pukea pojat vanhan ajan tapaan merimiespukuihin. Ne olivat upeita! Taitavat vaan olla auttamatta pois muodista, eikä taida oikein olla saatavanakaan. Olisihan siinä poitsuillakin ihmettelemistä, kun pitäisi sellaiset päälle pukea:)

Avatar

Poikien juhlavaatteet ovat niin tylsiä ja persoonattomia! En minäkään pukeutuisi hienosti, jos valittavana olisi vain tietynlaisia housuja, paitoja ja kankeita pikkutakkeja! Tytöt voivat ilmaista persoonaansa pukeutumisella paljon vapaammin: valita joko housut tai hameen, tai vaikka molemmat, on väriä, on kuosia, on mallia, on pituutta, on hörhelöä tai ilman.
Kyllä se vastenmielisyys juhlapukeutumiseen alkaa niistä 2-4 v pikkupoikien pettymyksistä juhlien alla, kun sisko saa hienon prinsessamekon päälleen, mutta itse joutuu laittaan ahdistavan paidan ja tylsät housut. Milloin pojat saisivat alkaa pukeutumaan juhliin prinsessamekkoihin? Milloin mies saisi laittaa päälleen hameen?

Avatar

Noh, meidän yläkoululaisten itsenäisyyspäivän juhlaan yksi 14v poika oli laittanut vimpan päälle puvun, joka tosin oli ainaisen mustan sijaan hohtavan hopean värinen. Ihan huikee!! ?

Avatar

Todella hyvä ajatus, mutta käytännön tasolla hankala toteuttaa. Pojilla on omat sosiaaliset paineensa, ja mielellään teen äitinä kompromissin tällaisessa asiassa. Luotan siihen, että pahimpien murrosiän myrskyjen jälkeen oma ajattelu ohjaa pukeutumaan tilanteen mukaisesti. Jos ei, niin mielelläni ohjaan siinä vaiheessa.

Avatar

Yksi syy on varmastikin raha. Tytölle yleensä löytää esim. nätin mekon ja kengät helposti vaikka marketista, mutta lähdepä etsimään sieltä marketista pojalle edullista juhlapukua, saati kenkiä. Pienillä paikkakunnilla ei välttämättä edes ole liikettä, josta saisi pojalle juhlapuvun, vaan se täytyy tilata netistä. Eikä huvita sijoittaa suuria summia asuun, joka kasvalla lapsella ei todellakaan mene enää seuraavana jouluna. Tietysti, jos perheessä on veljessarja, vaatteita voi kierrättää. Ja tietysti on kirpputorit ja nettikirppikset. Mutta yleensä ottaen juhlapuvun hankkiminen pojalle on mielestäni työläämpi ja kalliimpi homma kuin juhla-asun ostaminen tytölle.

Avatar

Todella hyvä ajatus, mutta käytännön tasolla hankala toteuttaa. Pojilla on omat sosiaaliset paineensa koulussa, ja mielellään teen äitinä kompromissin tällaisessa asiassa. Luotan siihen, että pahimpien murrosiän myrskyjen jälkeen oma ajattelu ohjaa pukeutumaan tilanteen mukaisesti. Jos ei, niin mielelläni ohjaan siinä vaiheessa. Meillä tosin juhlapukeutuminen toteutuu hyvin muissa kuin koulun juhlissa.

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Hei, tästä kirjoitinkin. Raha on ihan eri juttu. Mulle kelpaa, että omalla pojalla on farkut ja halpa kauluspaita, mutta hän ei haluaisi laittaa, kun muutkaan eivät laita…

Avatar

On totta, että omaisuuksia ei poikienkaan siistiin pukeutumiseen tarvita. Kauluspaitaakaan en ole painostamassa yläasteen joulujuhliin päälle, vaan siisti huppari ja farkut käy mielestäni hyvin siinä tapauksessa että pojalle asiasta tulee ongelma.

Avatar

Raha on valitettavasti yksi syy. Ostin juuri 5v pojalle ketjuliikkeestä suorat siistit housut, kauluspaidan ja edulliset tekonahkaiset poikien juhlakengät. Rahaa meni 80€. Ja noita käytetään yksissä juhlissa, kasvaa niin nopeasti , että seuraavien juhlien aikana nuo ovat varmasti pienet. Minulla oli noihin varaa, mutta ymmärrän, että monella perheellä ei varmasti ole. Nykyään osalla perheistä on euron tarkka budjetti, eikä mihinkään ylimääräiseen ole varaa. Ei välttämättä edes käytettynä.

Avatar

Mä olen samaa mieltä! Käytöstavat ja malli pukeutumiselle lähtee kotoa, ja on hyvä opettaa jo pienestä pitäen pukeutumaan juhliin eri lailla kuin arkeen, siten siitä ei toivottavasti tule edes pakkopullaa vaan lapsi kasvaa siihen. Ainakin eskari ja päiväkoti-ikäisille löytää kirpputoreilta käytettyjä juhlavaatteita muutamalla eurolla. Eikä joulujuhlavaate tarkoita suoria housuja, kauluspaitaa ja tekonahkakenkiä. Kyllä ihan siistit housut /farkut ja kauluspaita usein riittävät. Tai neulebleiseri / yksivärinen siisti neule, kauluspaita ja siistit housut.

Ketjuliikkeistä, kuten H&M, saa siistejä kauluspaitoja 9,9e ja kyllä semmoinen riittää. Itse ostin ekaluokkalaiselle pojalle siihen mukaan vielä vitosen rusetin ja juhla-asu on valmis. Siistit farkut löytyivät entuudestaan ja siistejä canvas-housuja olisi saanut myös kympillä. Juhlakenkiä en aio ostaa, sillä sisällä ollaan sukkasiltaan. Ei tämä 15e juhlavaatteista mielestäni niin paljoa ole, varsinkin kun tuo rusetti menee vuosia, kauluspaitakin menee talvella ja keväällä kaikissa muissakin juhlissa (synttäreillä tms) ja lopulta sen kympinkin kauluspaidan saa varmasti myytyä parilla eurolla eteenpäin jos säilyy kunnossa.

Avatar

Meillä lievästi autistinen poika, jonka kanssa väännetään joka kerran kun ilmanala muuttuu, jokaisesta uudesta vaatekappaleesta, kutittavista pesulapuista, hankalista kengistä, kaulaliinan materiaalista ja jos vaikka mistä, mutta juhlapukeutumisesta ei ole tarvinnut vääntää. Kauluspaita livahtaa päälle heti kun mainitaan sana juhlat ja varmistaa vielä moneen kertaan juhlan laadun, että pitäskö laittaa ihan valkosta paitaa ja krakaa vai piisaako se musta, missä on punaiset hihansuut ja kohokuviota selässä. Ruutupaita ei pojan mielessä ole milloinkaan ihan riittävä, jos juhliin mennään. Kelpaa ehkä just koulukuvaan. Juhliin liian arkinen ?

Avatar

Ehkä vois pukeakin, mutta koulu ei enää pidä erikseen joulujuhlaa eli vanhemmat ei ole kutsuttu. Siis miksi siis pukea lastakaan? Sama koulu teki myös sen, että koulukuvaukset järjestettiin ulkona, siis ryhmäkuva, eikä tästä oltu kotiin infottu. Oli siis kaikennäköistä ulkovaatetta…

Avatar

Olen samaa mieltä poikien juhlapukeutumisesta. Siistit farkut, kauluspaita ja tennarit ovat hyvä juhla-asu.Canvashousujakin myydään edullisesti.
Mutta oletteko huomanneet, että tytöille on vaatetta ja mekkoa vaikka kuinka paljon. H&M, Lindex, automarketit ja jopa monet lastenvaatekaupat yms. sisältävät rekkikaupalla erilaisia tyttöjen vaatteita. Mekoissakin on monen hintaista ja monenlaista ja monenväristä. Poikien vaatteet (meillä käytetään tällä hetkellä 92-128 kokoluokan vaatteita) ovat pienessä nurkassa tai muutaman metrin pätkällä. Vaihtoehtona mustaa, harmaata, mustaa, tummansinistä ja ai niin vielä vähän mustaa. Missä värit? Missä kivat kuosit? Star Wars ei vaan sovi minkään ikärajojen ja hyvän maun rajoissa alle kouluikäisille. Spiderman ja Batman lukeutuvat myös niihin hahmoihin. Missä ovat kivat eläimet, kasvit, autot, työkoneet, mopot, urheiluun liittyvät kuvat, raidat, ruudut ja muut kuviot jne.
Ja ne juhlavaatteet. Voi olla, että esim. Lindexiltä löytää yhden ainoan vaihtoehdon kunnon kauluspaidaksi ja siinäkin mukana tulee rusetti ja slipoveri. Eikä siinä mitään, slipoveri on ihan ok ja lämmittääkin näin talvella. Onhan niitä kivoja trikoisia kauluksellisia paitojakin, mutta niitäkin on tasan yksi vaihtoehto.
Olen jo antanut moneen liikkeeseen palautetta poikien vaatevalikoiman suppeudesta, mutta ei ole auttanut. Mihinkähän kapinaan tässä pitää ryhtyä? Jos olisi tarjontaa, niin kyllä monet äidit ostaisivat pojilleenkin kivoja ja värikkäitä vaatteita. Mutta niitäkin pitäisi saada ketjuliikkeistä ja marketeista. Ei vaan muutamalta hieman kalliimmalta merkiltä. Ja kyllä, niitä pitää saada kivijalkamyymälöistä, joissa niitä saa hypistellä. Ei vain verkosta.
Ei mulla muuta.

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Niinpä, olet oikeassa! Tästäkin olen joskus kirjoittanut, kun pojalle löytyi joka kaupasta max yksi vaihtoehto juhlavaatteissa. Kannattaa käydä kotikutsuilla, niin saa hypistelläkin.

Avatar

Olen samaa mieltä poikien juhlapukeutumisesta. Siistit farkut, kauluspaita ja tennarit ovat hyvä juhla-asu.Canvashousujakin myydään edullisesti.
Mutta oletteko huomanneet, että tytöille on vaatetta ja mekkoa vaikka kuinka paljon. H&M, Lindex, automarketit ja jopa monet lastenvaatekaupat yms. sisältävät rekkikaupalla erilaisia tyttöjen vaatteita. Mekoissakin on monen hintaista ja monenlaista ja monenväristä. Poikien vaatteet (meillä käytetään tällä hetkellä 92-128 kokoluokan vaatteita) ovat pienessä nurkassa tai muutaman metrin pätkällä. Vaihtoehtona mustaa, harmaata, mustaa, tummansinistä ja ai niin vielä vähän mustaa. Missä värit? Missä kivat kuosit? Star Wars ei vaan sovi minkään ikärajojen ja hyvän maun rajoissa alle kouluikäisille. Spiderman ja Batman lukeutuvat myös niihin hahmoihin. Missä ovat kivat eläimet, kasvit, autot, työkoneet, mopot, urheiluun liittyvät kuvat, raidat, ruudut ja muut kuviot jne.
Ja ne juhlavaatteet. Voi olla, että esim. Pirkkalan Lindexiltä löytää yhden ainoan vaihtoehdon kunnon kauluspaidaksi ja siinäkin mukana tulee rusetti ja slipoveri. Eikä siinä mitään, slipoveri on ihan ok ja lämmittääkin näin talvella. Onhan niitä kivoja trikoisia kauluksellisia paitojakin, mutta niitäkin on tasan yksi vaihtoehto.
Olen jo antanut moneen liikkeeseen palautetta poikien vaatevalikoiman suppeudesta, mutta ei ole auttanut. Mihinkähän kapinaan tässä pitää ryhtyä? Jos olisi tarjontaa, niin kyllä monet äidit ostaisivat pojilleenkin kivoja ja värikkäitä vaatteita. Mutta niitäkin pitäisi saada ketjuliikkeistä ja marketeista. Ei vaan muutamalta hieman kalliimmalta merkiltä. Ja kyllä, niitä pitää saada kivijalkamyymälöistä, joissa niitä saa hypistellä. Ei vain verkosta.
Ei mulla muuta.

Avatar

Kengät on hankala paikka, varsinkin talvella kun niitä ei todellakaan viitti ostaa kertakäyttöä varten siksi että ei tiedä vaihtaako ne ulkokenkiä juhlakenkiin vaikka sellaiset olisi. Mutta kauluspaita ja siistit housut on pojilla aina päättäjäispäivinä ja juhlissa. Jonkun kaverin pukuakin varsinkin isompi on ihaillut mutta en ole raaskinut investoida.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä