Kuusivuotiaalle tabletti tai kännykkä joululahjaksi?

Seurasin Facebookissa keskustelua, jossa kerrottiin, mitä 6-7-vuotias on pyytänyt ja mitä on saamassa joululahjaksi. Suurin osa lapsista oli toivonut leluja, ja oli niitä saamassakin. Keskustelusta nousi kuitenkin myös esille lasten toive saada joululahjaksi kännykkä tai tabletti. Olen seurannut, että aika moni 6-7-vuotias saa joululahjaksi juuri kännykän tai tabletin.

Tiedättekö mitä? Olisimme saaneet 6-vuotiaalle Aavalle sukulaiselta tabletin lahjaksi, mutta kieltäydyimme.

Emme halua halua antaa 6-vuotiaallemme omaa tablettia tai omaa kännykkää. Miksikö? Koska mielestämme hän ei niitä vielä tarvitse. Siksi.

Eskarilaiselle oma kännykkä?

Kun sanon, että 6-vuotias ei tarvitse kännykkää, puhun aika isoksikin luokitellun perheen kuopuksesta. Viisihenkisessä perheessämme on telkkarin lisäksi tietokone, kaksi tablettia ja neljä kännykkää. Aava osaa käyttää niistä jokaista ja saakin käyttää useinkin, mutta ihan omia laitteita hän ei mielestäni vielä eskari-iässä tarvitse. Tilanne olisi ihan eri jos vaikka asuisin hänen kanssaan kahdestaan eikä meillä olisi yhtään laitteita.

Aava ei liiku vielä juuri missään ilman meitä. Asuinalueemme on sellainen, että hän on ilman meitä vain naapuripihassa tai naapurissa sisällä tai sovitusti jossain kauempana kylässä, jonne kuljetamme autolla. Yhteydenpito sujuu aikuisten kautta. Aava on luonteeltaan varmasti pikkuisempi kuin joku muu 6-vuotias, jonka oma kännykkä voi olla jo perusteltukin, varsinkin jos lapsi on välillä yksin kotona. Meillä Aavalla on aina seurana vanhempi tai isompi sisarus.

lapselle kännykkä

Tabletti lapsen omassa huoneessa

En missään nimessä tarkoita, että lapselta pitäisi kieltää laitteet. Tähän päivään kuuluu ehdottomasti osata käyttää laitteita oikein ja turvallisesti. Kännykkä ja erilaiset verkkosivut tuovat paljon iloa elämään ja todellakin pelastavat esimerkiksi viiden tunnin automatkan mummolaan pimeydessä ajellessa.

Aavan kanssa on käyty läpi kännykän ja tabletin käyttöön liittyviä asioita. Hän löytää näppärästi telkkarista Netflixin ja minun kännykästäni esimerkiksi Pikku Kakkosen pelit. Laitteet ovat ihan tuttuja hänelle.

En tykkää ajatuksesta, että noin pienellä lapsella olisi rajaton käyttöoikeus vaikka lastenohjelmien katseluun. Uskon, että kun on tylsä hetki eikä ole sitä omaa laitetta, lapsi tekee kärrynpyöriä tai kaivaa lelukorista esiin pehmoleluja sen sijaan, että katselisi koko ajan ruutua.

Uskon ja tiedän, että kännykkä on tärkeä osa lapsen identiteettiä. Tuntuu vain, että yhä useampi vanhempi ostaa kännykän ihan vain siksi, että se kuuluu asiaan, vaikka ehkä tarvetta ei olisikaan vielä. Kyllä Aava saa kännykän jossain vaiheessa, mutta juuri nyt sille ei ole tarvetta – ainakaan kun ei ole tarvetta soittamiseen tai viestittämiseen. Omaa viihdekeskusta hän ei omaan huoneeseensa tarvitse.

Jos oma laite olisi, olisi ehdottoman tärkeää käydä läpi yhdessä säännöt laitteen käyttämiseen. Ehkä monilla pienillä on oma kännykkä tai tabletti ja samalla myös tarkat säännöt sen käyttämiseen. Laitteiden käytön sääntöjen luominen kuuluu toki kaiken ikäisten lasten vanhemmuuteen.

Lahjatoive: pehmolelu

Kyselin Aavalta tässä postauksessa, mitä kuusivuotiaalle tytölle voisi ostaa joululahjaksi. Hän ei ole edes maininnut kännykkää ikinä, joten en koe tärkeäksi, että me aikuiset korostaisimme sen merkitystä. Isovanhemmille voi viestitellä vanhemman kännykällä.

Mitä Aava on sitten saamassa joululahjaksi meiltä ja muilta? Liikkuvan koiralelun, pehmolelun, Nerf-pyssyn ja lautapelin ainakin. Leikki-ikä ei kestä ikuisesti, joten jos lapsi vielä toivoo leluja, kannustan niitä hankkimaan.

Missä iässä sinun mielestäsi lapselle tulee hankkia oma kännykkä? Entä oma tabletti? Minkä ikäisenä lapsesi sai kännykän? Millaisia sääntöjä teillä on laitteiden käyttöön?

Lue myös

Eskarilaisen ja yläkoululaisen tytön arjen eroavaisuudet

Kuusivuotias – niin pieni, niin iso

Tiedätkö, mitä lapsi haluaa äidiltä eniten?

Kommentit

3 kommenttia
Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

No jokainen tietää itse, mikä on parasta omalle perheelle. Ostaisin mäkin jos meillä ei olis yhtään. Kyllä laitteet on hyviäkin!

Avatar

Mä luulen, että asuinpaikka vaikuttaa tähän kännykkä kysymykseen. Helsingissä monilla eskarilaisilla on kännykkä (ei toki kaikilla!). Jos lapsi liikkuu itsekseen kavereiden kanssa niin ymmärrän, että tuntuu turvallisemmalta kun on se kännykkä.

Rauhallisemmilla alueilla tai jos, niin kuin teillä, lapsi liikkuu vanhempien tai sisaruksien kanssa niin kännykättömyys on ihan hyvä vaihtoehto myöskin. Siis kannattaa miettiä tarvetta.

Ja todellakin pitää opastaa ja tehdä säännöt laitteille sekä netin käytössä. Ja seurata missä lapsi surffailee! Mun mielestä myöskään tuon ikäisen ei pitäisi olla missään laitteella koko päivää ellei ole sairaana tms.

Avatar

No tuota…mä juurikin ostin joka muksulle oman tabletin joululahjaksi 😀 tänään 6v täyttänyt sai jo kaksi vuotta sitten jouluna tabletin, tänä vuonna vanha lähti ennen joulua kiertoon vähävaraiselle perheelle. eihän se sitä välttämättä tarvitse ja yhteiskäytössä on meidän tabletit tähänkin asti olleet eikä mitenkään rajattomasti. Puhelinta tarvitaan ehkä sitten joskus kun menee kouluun tai joutuu enempi olemaan yksinään kotona.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä