Näin saat keliakiaa sairastavan lapsen äidin itkemään

Lapsen keliakia koskettaa koko perhettä.

Haluatko tietää, miten saat keliakiaa sairastavan lapsen äidin itkemään, tai ainakin kyynelehtimään?

No, esimerkiksi näin:

Kun kuulet, että lapsesi syntymäpäiville on tulossa keliakiaa sairastava lapsi, sano että…

kaikki on kunnossa. Älä edes jatka keskustelua. Synttäreillä sitten joko huomaat, että lapselle ei ole mitään sopivaa tarjolla tai jopa unohdat asian ja annat lapselle gluteenia. Saatat jopa vähätellä sairautta ja ajatella, että siinähän sitten piereskelee, eikös se sillä helpota (ei muuten helpota!).

et osaa tehdä mitään gluteenitonta ja että haaste tuntuu isolta. Kerro, että voit ostaa jotain gluteenitonta valmista, kunhan saat neuvoja tai lapsi voi tuoda omatkin eväät mukanaan, kunhan on turvallista ja hyvä mieli.

kuulet mielelläsi vinkkejä, miten vältetään kontaminaatio eli gluteenia sisältävien tuotteiden ”saastuminen” gluteenia sisältäviksi esimerkiksi käsissä leviävien keksimurusten vuoksi. Kerro, että voit ostaa jotain gluteenitonta tai lapsi voi tuoda omatkin eväät mukanaan, kunhan on turvallista ja hyvä mieli.

teet mielelläsi kaikki tarjottavat gluteenittomana. Kerro, että teet kakun perunajauhoista ja valitset keksit, sipsit, karkit ja muffinit gluteenittomista valikoimista, että kaikki saavat maistella kaikkea. (Tämän sanomista kukaan ei oleta ikinä.)

keliakia, lapsen keliakia

Lapsen keliakia saa äidin itkemään

Tiedättekö, miksi minä kyynelehdin eilen? Siksi, että kun ehdotin uuden eskarikaverin äidille tuovani lapselleni juhliin omat eväät mukana, hän ehdotti tekevänsä kaiken gluteenittomana. Kaiken tarjottavan gluteenittomana.

Sellaista on vähän vaikea kuulla itkemättä.

Siis kohdassa 1 kyyneleet ovat surun kyyneleitä ja kohdassa 2, 3 ja 4 suuren ilon kyyneleitä.

Miten uudet ihmiset ympärillänne ovat suhtautuneet lapsenne sairauteen tai ruoka-aineallergiaan?

Lapsen keliakia postauksissa

Taistelen lapseni terveydestä kynsin ja hampain.

Blogin ensimmäinen video: Lapsen keliakia

Epäilyksenä keliakia tai ruokatorven tulehdus? Lapsen gastroskopia

Missä ovat gluteenittomat lasten keksit?

Lapsen keliakia korostuu jouluna.

Lapsen keliakian vaikein rasti on karkkihylly

Kommentit

14 kommenttia
Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Voi mikä kaverin äiti. Onpa typerää… Ja totta, pakko se vaan on kertoa.

Avatar

Meillä on ollut tyttären kanssa ihan älytön tuuri tyttäreni keliakian huomioimisessa syntymäpäivillä. Aina hänet on huomioitu ja kontaminaatioriski otettu huomioon. Nykyään kaikki kaverit tarjoaa kaikille kaikki gluteenittomana ja viimeksi tyttö pääsi kokonaan gluteenittomille leivontasyntymäpäiville. Keliakiaa meidän neiti 9 v. on sairastanut nyt jo 5,5 vuotta. Kavereilla on usein pakkasessa jotain hätävarana pakastimessa jos tytöt keksii koulun jälkeen leikkiä toistensa luona.

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Kuulostaa ihan mahtavalta!

Avatar

Meillä kerran kävi niin, että olin laittanut poikani eväsrasian kanssa kaverinsa synttäreille. Sillä ajatuksella, ettei vaan jää ilman herkkuja. Vaikka vanhemmille olin kyllä ilmoittanut pojalla olevan keliakia. Noh.. ihmetys oli kyllä suuri kun ilmeni, että kaikki tarjottavat olivatkin gluteenittomia. Kyllä itku oli lähellä ja samalla tuli häpeäntunne koko eväsrasiaa kohtaan.

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Ihanaa, että huomioivat! Älä suotta häpeile eväsrasiaa, se vaan kertoi, että et olettanut ja vaatinut mitään. 🙂

Avatar

Moi! Tuo on kyllä ehkä kauhein allergia mikä voi olla. 🙁 tiesitkö, että jollakin ihmisellä voi kestää 2kk-12kk, että kroppa taas palautuu jos on saanut gluteenia itseensä, vaikka ei kestäisi sitä?

T. Alan opiskelija

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Hei, kiva, että opiskelet alaa. Ei, keliakia ei ole allergia vaan autoimmuunisairaus. Siitä ei voi ”parantua” vaan se kestää koko eliniän. Keliakiassa ei ole herkkyysasteita, vaan aina täytyy olla yhtä tarkka. Näkyviä oireita voi olla hyvin monenlaisia tai ei mitään. Sen sijaan suolisto oireilee kyllä. Kyllä, suoliston palautuminen voi kestää hyvinkin puoli vuotta tai kauemminkin, joten jokainen virhe on huono juttu. Ja ei, keliakia ei ole kauheinta mitä on. Sen kanssa pärjää kyllä. Tosin ymmärsin, että kommenttisi oli kannustava ja hyvällä tavalla osaaottava. Kiitos, että kirjoitit! Tsemppiä opintoihisi!

Avatar

Nykyään on myös paljon gluteeniherkkyyttä. Itsekin joudun gluteenia välttelemään, lukuunottamatta kauraa. Maha ei kestä, koska olen sairastanut\sairastan mm. Lisämunuaisten vajaatoimintaa. Äitilläni on keliakia ja olen kokenut, että kannattaa etenkin vehnää vältellä.

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Niinpä, minäkin olen vehnätärkkelyksetön FODMAP-ruokavalion vuoksi. Olen todennut, että edes kaura ei käy minulle.

Avatar

Mä olen itse niin monessa tilanteessa kokenut miten hyvältä tuntuu, kun kylässä edes yksi tarjottava on gluteeniton. Ja en todellakaan odota yhtään mitään, sanon aina että mulla on oma banaani mukana. 😀 Eli voin kuvitella miten ihanalta tuntuu, kun lapsi otetaan näin huomioon. 🙂

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Niinpä!

Avatar

Olen huomioinut itse lapseni synttäreillä vieraan jolla pahoja allergioita. Kyselin vieraan äidiltä tarkkaan ja niin pöydästä löytyi sopivaa syötävää hällekin. Hyvin meni ja otettu äiti kun ei tarvinnu lapselle eväitä laittaa mukaan. Omallani ei ole allergioita,mutta niistä on kokemusta.

Avatar

Meillä keskimmäinen oli ensimmäinen jolla todettiin maitoallergia. Lapsi tuli tosi kipeäksi maitopohjaisista tuotteista ja lääkärin kehotuksesta vältettiin niitä, kerran puolessa vuodessa tehtäviä altistuskokeita lukuunottamatta. Ihmiset ei millään tuntuneet ymmärtävän että laktoositon on eri asia kuin maidoton ja että kun meillä ihan oikeasti koko perhe kärsii siitä, että lapsi tulee niistä maitotuotteista oikeasti kipeäksi ja että suolisto-oireet saattaa jatkua useamman päivänkin.

Allergiaa ja sen oireita on tosiaan vähätelty sanomalla, että kyllähän se nyt vähän kestää ja ei se tosta tiedä onko siinä maitoa vai ei. No ei ehkä syödessään, mutta myöhemmin kyllä taatusti tietää. On luvattu huomioida maitoallergia tarjoilussa, mutta lopulta lapselle on ollut tarjolla vain mehua. Ehkä sen kanssa karkkia tai poppareita. Toki parempi sekin kuin ei mitään.

Nykyään lapsi sietää maitoa ja ihan normituotteet käytössä ilman rajoituksia. Pienimmällä on myös maitoallergia, mutta sietää onneksi jonkin verran maitotuotteita tulematta vastaavalla tavoin kipeäksi, joten ollaan sitten niitä varovasti tarjottu. Toki keliakian kanssa on eri juttu enkä tarkoitakaan vertailla näitä 🙂

Avatar

Mun on tähän kerrottava vielä yksi tapa, jolla saat lapsen äidin lisäksi myös lapsen itkemään. Tässä tapauksessa tosin pähkinäallergikon äidin.

Lapsi tuli kotiin itkien kun naapurin ”Maija” ei kutsunut häntä synttäreilleen. Maija oli kertonut tytölleni että hänen äitinsä oli toivonut ettei meidän tyttöä kutsuttaisi, koska ne ruoat on niin hankalia. Tämä siis vaikka aiempina vuosina olin tarjoutunut kutsuun vastatessa, että voisin tuoda itse sallitut tarjottavat.

Tämän jälkeen käytiin lapsen kanssa keskustelu siitä, onko pakko aina kertoa allergiasta kun yhtä hyvin hän voisi olla synttäreillä syömättä mitään… äiti oli silti sitä mieltä että on pakko kertoa.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä