Näin kerrot lapsellesi kuukautisista

Kuukautiset, menkat, hilloviikot, punaiset päivät, Helenat, moonikset, menstruaatio, pahat päivät…

Oli nimi sitten mikä tahansa, kuukautiset tulevat meille kaikille naispuolisille jossain vaiheessa elämää. Joku saa ne elämäänsä jo 10-vuotiaana, toinen vasta 17-vuotiaana.

Aina silloin tällöin kuulee juttuja siitä, miten äiti ei ole osannut tai halunnut kertoa kuukautisista tytölleen yhtään mitään. Monella minun ikäiselläni on kokemus siitä, miten äidin mielestä menkat olivat nolot, hävettävät ja häpeiltävät tai jopa niin tabu, että niistä ei ikinä puhuttu sanaakaan.

Minulle oma äitini kertoi jo hyvissä ajoin mitä tuleman pitää, joten kuukautisten alkaminen ei ollut shokki.

Älä sinäkään ole äiti, joka siirtää lapselleen viestin siitä, että naisen kropan normaali toimiminen olisi jotenkin häpeiltävää.

Tässä muutama vinkki kuukautisista kertomiseen tyttärelle.

kuukautiset

Koska lapselle kannattaa kertoa ensimmäisen kerran kuukautisista?

Heti kun lapsi näkee ensimmäisen kerran siteitä tai tamponeja ja kysyy mitä ne ovat.

Mitä voi sanoa pienelle lapselle, joka näkee kuukautissuojia?

Kerro, että aikuinen nainen voi saada vauvan. Silloin kun vauva ei ole mahassa, tulee kerran kuukaudessa kuukautiset.

Se on ihan tavallinen juttu eikä se satu niin kuin sattuisi, jos tulisi vaikka käsivarresta verta. (Tässä vaiheessa on turha puhua, että se voi sattua. Siihen voi palata sitten paljon myöhemmin.)

Missä vaiheessa kannattaa alkaa valmistella lasta/varhaisteiniä siihen, että kohta hänelläkin alkavat kuukautiset?

Ehkä jo pari vuotta ennen äidin kuukautisten alkamisaikaa voi tutkia yhdessä siteitä ja puhua yhdessä kuukautisista enemmänkin. Esimerkiksi saunassa voi olla hyvä hetki puhua rauhassa naisten elämään liittyvistä asioista.

Miten voi opettaa lasta/varhaisteiniä käyttämään siteitä?

Laita omien farkkujesi päälle omat pikkuhoususi ja aseta side niihin kiinni niin, että näytät alusta alkaen miten homma toimii.

Ei ole itsestäänselvää, miten päin side tulee, miten siivekkeet kiinnitetään ja mitä eroa on eri merkeillä ja malleilla. Lapsi tai varhaisteini on taatusti pää pyörryksissä kaikista pikkuhousunsuojista, siteistä, yösiteistä, tamponeista ja kuukupeista. Kerro niistä hänelle ja näytä.

Voiko lapsi/varhaisteini käyttää tamponeja tai kuukuppia? Tai yleensäkin lapsi tai nuori, joka on siis yhä neitsyt?

Kyllä voi.

menkat

Miten äiti voi itse valmistautua tyttären tuleviin kuukautisiin?

Osta vessan kaappi täyteen siteitä ja tamponeja. Osta lapselle oma kuukuppi, jota hän voi opetella käyttämään sitten, kun haluaa. Siteistä on paras aloittaa.

Jos lapsi näkee uimahallissa tai saunassa tamponisi, tartu hetkeen ja vastaa lapsen mahdollisiin kysymyksiin. Ota asia puheeksi tavallisen arjen keskellä äläkä pidä mitään valmisteltua ja kalenteriin merkittyä luentoa.

Pidä omia kuukautisiasi elämän luonnollisimpana asiana. Jos kuukautiset ovat itsellesi tabu, mieti miksi näin on ja työstä asiaa. Älä siirrä vääränlaista ajatusmaailmaasi lapseesi.

Miten lapsi/varhaisteini voi itse valmistautua?

Reppuun kannattaa laittaa varalle pikkuhousut ja siteitä pieneen pussiin jo hyvissä ajoin. Tytön on hyvä tietää, että naisopettajilta tai terveydenhoitajalta voi pyytää siteitä.

Mitäs sitten, kun ne menkat alkavat?

Toivottavasti tyttö pyytää siinä vaiheessa apua, jos sitä tarvitsee. Ole iloinen, jos olet hänen luottamuksensa arvoinen.

On hyvä, jos hän siinä vaiheessa tietää, missä siteet ovat, miten niitä käytetään ja kuinka usein vaihdetaan ja miten muuten huolehditaan hygieniasta. On myös hyvä olla selvillä millaisia kipuja kuukautisiin voi liittyä ja miten oireita voi helpottaa.

Kuukautisten alkaminen on ihan tavallinen asia, josta ei tarvitse tehdä sen kummempaa numeroa. Mikäli teidän tyyliin sopii, voitte käydä kahdestaan juhlimassa yhtä elämän tärkeää tapahtumaa vaikka kahvilassa jäätelöannoksilla.

Entä jos tekee mieli kertoa kaikille, että nyt minun tyttäreni on saanut kokea naisen elämän asian?

Oman perheen lisäksi asiasta ei tarvitse kertoa muille. Kuukautisten alkaminen ei ole asia, jota puidaan netin keskustelupalstoilla tai työpaikan kahvihuoneessa. Omistasi voit toki huudella koko suvulle, mutta tyttö kertokoon itse niille, joille haluaa kertoa.

Sen sijaan omassa perheessä kannattaa puhua ihan avoimesti kuukautisista. Myös perheen pojille kannattaa kertoa reilusti mistä on kyse. Kuukautisten takia ei saa kiusata tai pilkata ketään eikä tehdä niistä sen kummempaa numeroa.

Puhuvatko varhaisteinit/nuoret keskenään kuukautisista?

Aika monet puhuvat. Kannattaa rohkaista tyttöä pyytämään parhaalta ystävältä siteitä tai tamponeja, jos ne loppuvat itseltä kesken koulupäivän. Todennäköisesti samanikäisellä kaverilla on mukana siteitä – ja ihan samat ajatukset ja kokemukset.

Minkä ikäinen olit, kun sinun kuukautisesi alkoivat? Opastettiinko sinua kotona tarpeeksi ja oikealla tavalla?

kuukautiset

Lue myös

Gynekologisen tutkimuksen suurimmat haasteet

Olen tytöilleni esikuva naiseudesta – se on aika pelottavaakin

Teini-ikäisen vanhemmuus on haikeaa, ihanaa ja hämmentävää

Kommentit

8 kommenttia
Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Apua 😀 😀 Kiitti, huikea lapsus!

Avatar

Äiti on lääkäri joten meillä ei kuukautisetkaan olleet tabu. Oma lapsikin tietää mitkä ne ovat.

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Hyvä!

Avatar

Tämä kohta:

Ehkä jo pari vuotta ennen äidin kuukautisten alkamisaikaa voi tutkia yhdessä siteitä ja puhua yhdessä kuukautisista enemmänkin. Esimerkiksi saunassa voi olla hyvä hetki puhua rauhassa naisten elämään liittyvistä asioista.

Kuuluisi varmaan lukea: Ehkä jo pari vuotta ennen tytön kuukautisten alkamisaikaa.

Avatar

Mulla alkoi kun olin 11 v. ja se oli ihan älyttömän stressaavaa aikaa. Äitini häpesi ja salasi kuukautisia ja vältteli puhumasta koko aiheesta. Keräsin ainakin 3 kk rohkeutta kertoa äidille että mulla on alkanu menkat. Koko sen ajan käytin pelkkää vessapaperia ja pelkäsin että tulee läpi, kuten usein tulikin. Olin aivan yksin sen asian kanssa. 🙁 Menkat oli kaiken kukkuraksi runsaat ja erittäin kivuliaat ja oisin ehdottomasti tarvinnut niihin lääkärin apua, mutta äidin kanssa ei yksinkertaisesti voinut puhua aiheesta, kun se vain kiusaantui ja vaikeni. Äitini ei voinut edes ostaa siteitä lähikaupasta, vaan sitä varten piti mennä kaupunkiin isoon markettiin, jottei vain kylällä kukaan näe. Ihan sairasta touhua. Omille lapsille aion puhua avoimesti.

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Voi ei. Todellakin toisin omille lapsille!

Avatar

meillä taisi olla vitosluokalla kaikkien viikkityttöjen yhteinen tunti auditoriassa ja pojilla omansa, missä joku seksuaaliammattilainen oli puhumassa ja kaikki tytöt sai näytepakkauksen missä oli pari sidettä ja tamponia. Me avattiin pussi kotona yhdessä äidin kanssa 🙂 en mie nytkään sulkeudu vessaan menkkojen aikaan. Taponia en vaihtais kenenkään nähden, mutta kyllä lapset (tyttö kesällä 4v ja poika kesällä 2v)tietää että siteet kuuluu pikkuhousuihin 😀

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Joo nykyäänkin on yhä semmoinen! On kyllä hyvä.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä