10 ideaa varhaiskasvattajien, ohjaajien ja opettajien lahjaan

Monessa perheessä mietitään joka kevät, että olisi ihanaa muistaa varhaiskasvattajia, koulunkäynninohjaajia, opettajia, valmentajia ja harrastusryhmien ohjaajia. Jotenkin olisi ihanaa kiittää kesän koittaessa, mutta miten?

Kasasin tähän muutaman vinkin, joita olen pohtinut vuosien varrella kolmen lapsen äitinä.

kevätjuhla

1. Kiitä

Sano kiitos pitkin vuotta. Kiitä myös silloin, kun arjen keskellä tulee vaikeita tilanteita. Työ on raskasta ja kiireistä. Hyvä yhteydenpito ja lapsen asioista kiinnostuminen on paras kiitos työstä.

Moni alan ammattilainen sanoo, että materiaalin sijaan sydämellinen kiitos kevätjuhlassa ja tai todistenjaossa on riittävä muistaminen.

2. Lapsen piirtämä kortti

Lapsen itse tekemä kortti on hieno tapa kiittää. Meillä lapset eivät oikein ole käskienaskartelijoita. Olen joskus tehnyt kortin niin, että olen leikannut lapsen aiemmin tekemästä piirustuksesta kuvan korttiin. Lapsen on pitänyt enää kirjoittaa kortin saajan nimi ja oma nimi. Lopputulos on ollut upea.

kevätjuhla

3. Kirje aikuiselle

Mieleenpainuva lahja on kirje tai kortin teksti, jonka lapsi on sanellut tai kirjoittanut itse.

Tekstissä voi olla esimerkiksi lapsen kertomia hauskoja anekdootteja kasvattajasta tai kasvattajan ominaisuuksia ja tapoja, joita lapsi ja perhe arvostavat. Perhe voi muutamalla sanalla kiittää yhteistyöstä ja toivottaa hyvää kesää. Uskon, että tällainen muistaminen säilytettäisiin.

4. Lahja yhteiseen käyttöön

Varsinkin päiväkodit ilahtuvat, jos lahja on joku yhteiseen käyttöön tuleva. Päiväkodista muualle eskariin tai kouluun siirtyvä lapsi voi antaa ryhmälle lahjaksi vaikka satukirjan tai lautapelin, jota käyttäessä ryhmä voi sitten muistella hetkiä yhdessä lapsen kanssa.

5. Persoonasta kertova lahja

”Meidän opettaja tykkää hirveästi tonnikalasta”, kertoi joku lapsi joskus, joten perhe osti lapsen toiveesta opettajalle tonnikalaa.

”Meidän ryhmän Liisa aikoo kesällä onkia”, sanoi päiväkotia käyvä lapsi, joten perhe osti Liisalle ongenkohon.

Tällaisia tarinoita luin joskus jostain keskusteluryhmästä. Hauska, personoitu ja mieleenpainuva muistaminen!

Lahja opettajalle

6. Kuluva lahja

Aikuinen ihminen haluaa ostaa itse kahvikuppinsa ja sisustaa kotinsa. Kaikki eivät keräile muumimukeja.

Kuluva lahja ei täytä kaappeja, joten se on helppo ja turvallinen valinta. Karkit, suklaat, kosmetiikka, servetit, marjamehut, mökillä käytettävät tavarat, ulkotulet, kynttilät…

7. Itse tehty lahja

Kaikki eivät ole askartelijoita, säilöjiä ja käsityöihmisiä (esimerkiksi minä en ole), mutta he ketkä ovat, voivat antaa jotain itse tehtyä.

Lempiväreillä tehdyt villasukat, kuusenkerkkäsiirappi, itse tehty mehu, joku muu käsityö…

Itse en antaisi opettajalle esimerkiksi lapsen koristelemaa patalappua, tyynyliinaa tai seinäkalenteria, jos opettajalla on omia lapsia tai lapsenlapsia. Vaan eihän sitä tiedä, voisihan se tullakin käyttöön!

kevätjuhla

8. Lahjakortti

Jos haluat muistaa isommin, osta lahjakortti esimerkiksi kirjakauppaan tai kauneus-, kulttuuri- tai liikuntapaikkaan. Näin lahja on taatusti nappivalinta.

Lahjakortti on hyvä valinta porukkalahjaksi, mutta lahjakortin voi ostaa itsekin pienellä summalla vaikka kahvilaan, kukkakauppaan ja uimahalliin.

9. Kukka

Leikkokukka on klassinen ja kaunis muistaminen. Jos ostat amppelin, on hyvä tietää, onko lahjan saajalla sille joku paikka. Kerrostalossa amppelille ei ole oikein paikkaa, jos ei ole parveketta.

kevätjuhla

10. Voiko antaa lahjaksi viinipullon?

Jonain vuonna pyöri somessa kuva, jossa perhe oli tehnyt viinipulloon etiketin, jossa oli heidän lapsensa kuva. Tekstinä luki, että ”Lapsemme on ehkä syy miksi juot, joten tarjoamme tämän pullon”. Joidenkin mielestä idea oli riemastuttava, joidenkin mielestä kauhea.

Jos totta puhutaan, niin minähän haluaisin tyhjentää koko Alkon lasteni ammattikasvattajien lahjoihin… He olisivat sen ansainneet.

Saako antaa lahjaksi viiniä? Lapsi ei tietenkään saa antaa sitä, mutta aikuinen ehkä saa. Toki täytyy tietää, mitä kasvattaja olisi itse mieltä tällaisesta lahjasta. Itse uskon, että voittaisi kynttilät, suklaat ja väärän astiasarjan kahvikupin mennen tullen.

Kasvattajat, onko sopivaa, jos perhe antaa teille viinipullon lahjaksi? Millaisesta lahjasta ilahtuisitte?

Mitä te annatte lasten opettajille ja päiväkodin henkilökunnalle lahjaksi?

Keskustele blogin kommenttikentässä tai Facebookin yhteisössä.

Lue myös

Kaunis kiitos kaikesta päiväkodin kasvattajat!

Kommentit

30 kommenttia
Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Juuri tällaista yhteistyötä itsekin toivon omien lasteni ammattikasvattajilta. Kiitos, pullo, suklaa ja kukka siis lahjalistalle. 👌

Avatar

Lahja on aina mielestäni hyvä idea. Se osoittaa myös lapselle, että vanhemmat arvostavat koulussa tai päiväkodissa tehtävää työtä.
Lahja ei saa kuitenkaan olla arvokas, esimerkiksi yhteisesti kerätty lahjakortti tai kultakello katsotaan lain edessä virkamiehen lahjonnaksi, jota ei pitäisi ottaa vastaan.
Kevätlahjoina ihania ovat juurikin vaikka mansikat. Myös keksipaketti kahvipaketin parina on hyvä tapa muistaa koko päiväkodin henkilökuntaa yhteisesti.
Mieleenpainuvimpia lahjoja, joita itse olen saanut, ovat olleet esimerkiksi helmet, jotka eräs neljävuotias oli itse pujotellut meille kasvattajille. Hämmästyttävää lahjassa oli se, että hän oli itse valinnut värit meistä jokaiselle ja osunut valinnoissaan ihan uskomattoman tarkasti juuri maaliin. En olisi itse osannut tehdä parempia!

Ihana muistaminen tuli myös eräältä isältä, joka kirjoitti avoimen kiitos kestin kaupungin yleiseen facebook-ryhmään. Kosketti.

Pulloja olen saanut myös. En niistä pahastu, vaikken alkoholia itse käytänään. Itse en osaisi pulloa opettajalle lahjaksi viedä.

Monen lapsen perheessä muistettavia on yleensä useita, joten yhden lahjan rahallinen arvonei voi olla kovinkaan suuri. Esimerkiksi yhtenä vuonna, kun kuopus vielä
Kävi päiväkotia ja isommat olivat koulussa, muistettavia kasvattajia oli keväällä kymmenen.
Silloin on jo antajalla merkitystä sillä, maksaako yksittäinen lahja vitosen vai kympin.
Sen puolesta voi lahjan antaja olla rauhallisin mielin, opettajien keskuudessa ei lahjojen arvoja lasketa tai vertailla. Ei edes sitä, keneltä tuli ja keneltä ei.

Avatar

Olen antanut opettajalle skumppapullon kaksikin kertaa, lapsi on antanut herkkukasseja (suklaata, pähkinöitä, hedelmäkarkkia, popcornia, salmiakkia), kahvi- ja teepaketteja, jouluna glögiä&keksejä, kynttilöitä (perusvalkoisia).
Kun lapsi lopetti kerhossa, ostimme Muumi-karkkipussit jokaiselle ohjaajalle, koska tyttö oli Muumi-fani. Näihin nidoin kiinni pienet kortit jokaiselle.

Viime jouluna unohtui ostaa mitään pojan opelle… Mutta se on ihan ok kans joskus. Mut tahalleen en jättäisi muistamatta.

Koulunkäynninohjaajana työskennellessäni sain myös lahjoja! Parhaat olivat syötäviä herkkuja tai kynttilöitä. Eripari tuikkukippoja en säilyttänyt. Kyllä se suhde lapsiin on niin paljon merkittävämpi kuin jollain kampaajalla/kassamyyjällä/postimiehellä, että aina ärsyttää kun ruvetaan vertaamaan ettei heillekään osteta lahjoja…

Avatar

Olen saanut kukkia. Ne on oikein mukavia. Ongelmana on joskus ollut se, että suoraan kevätjuhlasta oon menny yhteiseen illanviettoon tms ja kukka on roikkunu sitte koko illan matkassa. Suklaalevyt ja -rasiat ovat olleet oikein mukavia. Varsinkin joskus on tullu maistettuu sitten jotain vähän enempi hifitelysuklaata kun sen on oppilaalta saanut. Käsirasva oli myös oikein kiva, koska koulussa aina kädet kuivuu mm. liitujen takia. Jätin siksi rasvan luokkaan ja suuressa käytössä se on ollut. Kahvipaketti oli ainoo, minkä oon saanu, mikä ollu sillai mälsä, kun en juo olenkaan kahvia.

Ei mua ollenkaan haittaa, jos saan alkoholia kiitokseksi. Varsinkin jos on skumppaa. Tosin en ehkä millään sellasella ”meidän lapsen takia kuitenkin juot” -etiketillä.

Avatar

Todellakin viini- tai kuoharipullo on hyvä lahja opelle! Viime vuonna jouluna sain 12(!!!!!!!!!) suklaarasiaa. Mieluummin olisin ottanut pullon tai kaksi hyvää punaviiniä.

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Apua, 12 on jo aika kova määrä. Kannatetaan siis kuoharia.

Avatar

Oon yläasteen ope. Sain viime jouluna pari alkoholiglögiä ja voitti kyllä possupiparit ja kynttilät mennen tullen. Toinen ihana on leikkokukat. Aina on kiva kun on maljakossa kukkia.

Avatar

Lahjakortit ovat mielestäni olleet paras lahja korttien lisäksi. Eräs minun ryhmäni antoi aina koko porukalta lahjakortin mikä oli ihanaa. Itse myös aina pidän kukkasista. Koriste-esineet ovat olleet se epämieluisin, sillä en pidä ylimääräisestä tavarasta. Viinipullon antaessa tulisi tietää juoko kohde viiniä. Itse olen kerran saanut ja lahjoitin eteenpäin. ?

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Lahjakortit toimii aina, ne ilahduttaa varmasti!

Avatar

Hyviä vinkkejä! 🙂 Minulla on vielä mietinnässä mitä annettaisiin kahden isomman lapsen päikkyyn molempien hoitajille + johtajalle, joka on paljon mukana ryhmien toiminnassa sekä keittäjälle, joka tekee itse alusta asti ruuat 🙂 Nämä tekee yhteensä 8 aikuista, joten jotain suht edullista pitäisi keksiä. Joskus ole näistä jutellut, ja olen kuullut, että suklaata tulee aina liikaa, mutta pienetkin asiat ilahduttavat. Itse en ehkä ymmärrä koko ryhmän lahjaa, koska ainakin meidän lasten päiväkodissa on aina mahdollisuus tarjota ryhmiin lisää hyväkuntoisia leluja ja kirjoja jos itseltä jää pois käytöstä. Päiväkoti on myös kerännyt varoja uusien ostamiseen ja retkiin yms, eli he ovat itse näissä aloitteellisia ja monet perheet osallistuvat joka vuosi varainhankintaan. Kesäkukat olisi muuten jees, mutta kun päiväkoti myy niitä itsekin kun tekee yhteistyötä paikallisen puutarhan kanssa 😀 Itselläni luokanopettajana viini voisi jäädä juomatta, ellei olisi alkoholiton, koska olemme absolutisteja! ;D Mutta toki kiitollisena ottaisin vastaan, muistaen, että ajatus on tärkein. Ja voisin antaa vaikka ystävälle tai käyttää ruuanlaitossa…

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Joo sepä, kun ei aina tiedä eikä halua loukatakaan. Ei kaikki tosiaan käytä alkoholia tai vaikka tykkää viinin mausta.

Avatar

Miksei voisi antaa?

Näillä pienillä teoilla murretaan sitä alkoholikulttuurin jähmeyttä, joita vielä Suomessa vahvasti esiintyy. Viini on lahja siinä missä muutkin ja lapsikin sivusta seuraajana suhtautuu asiaan neutraalisti, kun asiaa ei salailla ja piilotella.

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Ehkä takana on myös ajatus siitä, että se on lahja myös lapselta. Lapsi nyt ei voi antaa alkoholia.

Avatar

Hyvin suomalaista, että asiasta täytyy edes keskustella.

Mukaan mahtuu varmasti aina muutama mielensäpahoittaja, joidenka kuullen sanaa alkoholi, ei saisi edes mainita. Alkoholikulttuuri on kuitenkin suuren muutoksen kourissa tällä hetkellä ja tälläiset pienetkin eleet ovat niitä tekoja, jotka vievät sitä kehitystä eteenpäin.

Alkoholi voi olla normi, ei tabu.

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Näinhän se on varmastikin.

Avatar

Mä en kyllä ymmärrä, millä tavalla alkoholi olisi tabu. Sehän on yleisimpiä lahjoja, varsinkin ollut. Ennemmin kuin laajentaa sen käyttämistä lasten hoitajien/opettajien muistamisessa pitäisi oppia ymmärtämään, että se ei ole mikään sopiva joka paikan lahja. On tökeröä antaa alkoholia lahjaksi ihmiselle, josta ei tiedä, käyttääkö tämä alkoholia lainkaan.

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Joo hyvä pointti!

Avatar

Meidän murulla loppui seurakunnan kerho viime viikolla ja leivoin kaikille kolmelle kerhotädille omat omenapiirakat, jotka muru sitten innoissaan jokaiselle antoi ja saatiin oikein kauniit ja aidot kiitokset ?

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Ihana idea!

Avatar

En muista että olisin ikinä ostanut lahjaa lasten opettajille tai päiväkodintädeille…useimmiten olen kuitenkin osallistunut jos joku vanhemmista on luokan kesken kerännyt rahaa että saadaan joku isompi yksittäinen lahja tai lahjakortti. Ajatus muistaa on kiva, mutta opettajan lapsena muistan kuinka joka nurkka oli täynnä kaikkea turhaa krääsää ja suklaarasiaa ja kukkaa joka joulu ja kevät ja monesti vielä vuosia jälkeenpäin kun eihän niitä voi poiskaan heittää…
Itseäni lähinnä ärsyttää alkoholijuomien antaminen ja saaminen lahjaksi, paitsi jos varmuudella tietää saajan pitävän jostain tietystä. Itsekin kun joka vuosi jaetaan ne jouluiset yritysten korruptioviinapullot eteenpäin kun ei ole käyttöä ja toivoisi mieluummin jotain oikeasti käyttökelpoista tilalle :/

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Joo, en mäkään antaisi alkoholia. Lahjakortit porukalla on kivoja.

Avatar

Eiköhän lahjan sopivuutta kannata kysyä niiltä, joille lahjan haluaa antaa. Ja uskoa, jos toive on, ettei mitään.

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Totta!

Avatar

Jokainen kiitos on arvokas <3 Muistan edelleen muutaman kortin tekstin vuosienkin takaa, joka sykähdytti.

Mutta ihan mieluusti otan vastaan myös lahjoja. Lahjakortti on ihan paras! Kahvilaan, kauneushoitolaan, hierojalle, s-ryhmä tms.
Olen tykännyt myös paljon Muumi-mukeista, Marimekko-tuotteista (esim muki, kulho, pyyhe), Mariskoolista.

Ruokalahjat on huonoja, koska olen melko allerginen.

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Kiitos vinkeistä! 💗

Avatar

Olen saanut lahjaksi viiniä ja skumppaa useamman kerran, ja koskaan ei ole jäänyt korkkaamatta 😄 Yleensä olen kuitenkin säästänyt johonkin spesiaalimpaan tilanteeseen jolloin koen että kiitos on saanut myös arvostuksen minulta. Hyvin valittu juoma esim. ruokailua ajatellen on aivan käypä lahja 👌🏼

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Kiva kuulla, että ollut osuva!

Avatar

Meidän lapsilla on päikyssä yhteensä 8 aikuista, jotka ”lahjotaan”, niin piti keksiä jotain suht edukasta. Ostettiin sitten euroarvat ja paketoitiin kauniisti irtokonvehtien kera pieniks pussukoiksi. Vähän niinkuin idealla ”ansaittu palkankorotus”, jos olis tuuri jollakulla käynyt.

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Ihana idea! 💗

Avatar

Varhaiskasvatuksen opettajana minulle top 3 on kyllä pullot, kukat ja suklaa. Kukat on aina ihania, pullot ja suklaa menee valtaosalla käyttöön ja jos sattuu, ettei mene, ne on maailman helpoin antaa eteenpäin toisin kuin ne yksittäiset kaffekupit tai muut sisustustavarat. Vaikka päiväkotityössä tulee aika immuuniksi erilaisille eritteille, itse suhtaudun hieman varauksella leipomuksiin tms mitä lapsi on ollut mukana tekemässä 😅

Kyllä eniten mieltä lämmittää vanhemman vilpitön kiitos. Parasta on, kun ollaan samalla aaltopituudella vanhempien kanssa ja kiitos voi olla kaikkea väliltä ”Kiitos, että olet perheemme tukena” tai ”Kiitos, että jaksat tätä mahdotonta rämäpäätämme”. Miten paljon taannoin ilahduin, kun eräs äiti kiitti minua iloisuudestani. Tai kun sain kuoharipullon yhden hurmaavan tehokkaan pikkujäbän äidiltä ja kun häntä lahjasta kiitin, katsoimme toisiamme ja tiesimme, että nappiin meni, tämän kaverin kasvattajat ovat skumppalasinsa ansainneet ja arvostan sitä, että tällainen rehellinen ajatus voidaan vanhempien kesken jakaa, ennen kaikkea rakkaudella.

Minusta on vähintään kohtuullista jollain tapaa muistaa aikuisia, jotka valtaosan arkipäivistä viettävät kasvattaen toisten lapsia. Se osoittaa minusta sitä arvostusta, jota tällä alalla valitettavasti vähemmän saa ja joka tuntuu aina niin uskomattoman hyvältä.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä