Rutiinit ovat lapsiperheen tukipilari. Kurkista meidän perheen rutiinit!

Eräs ystäväni antoi aina lapselle heti ruokaa silloin, kun lapsi pyysi. Kun lapsi pyysi ruokaa, oli tulipalokiire saada ruoka pöytään. Kerran he olivat meillä, kun olin tekemässä ruokaa. Ystävä pyysi saada heti lapselleen ruokaa. Kerroin, että hetki vielä kestää, mutta kohta valmistuu. Se ei auttanut, kun lapsella oli nälkä heti ja ruokaa piti saada heti.

Tottakai minäkin olen antanut lapselle vaikka porkkanan tai hedelmän, kun nälkä on iskenyt, mutta pääasiassa meillä on syöty kellon mukaan, kun lapset ovat olleet pieniä. Silloin kenellekään ei ole ehtinyt tulla sudennälkä  – ei ruuan laittajalle eikä lapsille. Kaveri sen sijaan katsoi lasta ja kun lapsi käski, oli ruoka-aika. Heti.

Mielestäni rutiinit ovat lapsiperheen tukiranka. Ruokailu- ja uniajat, ulkoilut ja muu säännöllinen viikkotoiminta helpottavat arkea. Toki tiedän, että hampaidentulo, sairastuminen, mummolamatka tai vaikka kasvukivut sotkevat helposti kaiken. Silti olen itse tykännyt siitä, että päivät ovat edenneet tietyn rutiinin mukaan.

teinin huone

Kuva teinin huoneesta suursiivouksen jälkeen.

Meidän rutiinimme

Rutiinit ja kellonajat ovat tietenkin riippuvaisia elämäntilanteesta. Kotiäidin ja leikki-ikäisten rutiinit ovat erilaisia kuin meidän elämäntilanteessamme.

Meillä on siis kaksi työssäkäyvää aikuista sekä eskarilainen, viidesluokkalainen ja kahdeksasluokkalainen. Listasin tähän alle meidän rutiinejamme.

Klo 6.00 minä ja mies heräämme ja aloitamme omat aamutoimet.

Klo 6.45 mies herättää Aavan ja pesee Aavan hampaat. Aava pukee ja minä laitan hänen hiuksensa.

Klo 7.00 mies laittaa Aavalle aamulääkkeen.

klo 7-8 koululaiset heräävät itsenäisesti ja hoitavat aamutoimensa ja lähtönsä itsenäisesti.

Klo 7.10 mies lähtee töihin.

Klo 7.20 minä vien Aavan ja naapurin tytön kouluun ja jatkan töihin.

Klo 16.00 mies hakee Aavan ja alkaa tehdä ruokaa. Joko he syövät ennen minua tai kun tulen kotiin. Mies laittaa yleensä aina meillä ruuan. Se kumpi ehtii, siivoaa keittiön.

Ikkunoidenpesu

Näyttää lapsityövoimalta, mitä se onkin. No jep, testasin Sinituotteen ikkunanpesuvälineitä. Aavakin halusi kokeilla – ja pesi yhden ikkunan.

Klo 16.30-17.30 minä tulen kotiin.

Klo 17-18 mies kuljettaa lapsia harrastuksiin. Minä haen, jos ehdin.

Klo 18-20 siivoilemme, käymme kaupassa, ulkoilemme, urheilemme, tapaamme ystäviä, olemme lasten kanssa. Siivoamme yleensä torstaisin. Koululaisten pitää olla imuroinut omat huoneet ja yläkerran aula ja vessa ennen meidän tuloa. Se kumpi ehtii ja jaksaa, käy kaupassa.

Koululaiset tyhjentävät vuoropäivin tiskikoneen jääkaapin ovessa olevan päivämäärälistan mukaan. Jokainen taittelee omat puhtaat pyykkinsä ja vie ne kaappiin. Aavan tehtävänä on etsiä sukille parit.

Ihanne-elämässä kotimme olisi aina iltaisin siisti, mutta tosielämässä se ei ole. Lastenhuoneet täytyy olla siistit kerran viikossa. Edes jollain mittarilla siistit…

koti

Tärkeintä on leikki ja piirtäminen. Siivota ehtii sitten eläkkeellä!

Klo 19.30 Aava syö iltapalan. Toinen meistä pesee Aavan hampaat.

Klo 20 minä luen Aavalle iltasatuna jotain lasten romaania.

Klo 20.30 Aava käy nukkumaan.

Klo 20.30 koululaiset tulevat kotiin viimeistään.

Klo 21 viidesluokkalainen käy nukkumaan.

Klo 22 viimeistään kahdeksasluokkalainen käy nukkumaan. Hän valvoisi puolille öin, mutta koska hän viikonloppuisin nukkuisi kevyesti esimerkiksi klo 13 asti, se on meille merkki, että arjesta jää aina univelkaa. Kukaan lapsista ei ikinä väännä uniaikansa kanssa, koska siitä ei tingitä. Kaikki tarvitsevat unta.

olohuone

Klo 20-22 minä teen usein joitain blogiin liittyviä tekstejä tai somea.

Klo 22.30 minä ja mies käymme nukkumaan.

Millaisia rutiineja teillä on?

Lue myös

En tee koskaan ruokaa – erotellaanko teilä miesten ja naisten työt

Maksamme koululaisillemme kotitöistä

10 vinkkiä lapsiperheen kodin siivoamiseen

Katso mihin aikaan eri-ikäiset lapset tulee laittaa nukkumaan

Kommentit

18 kommenttia
Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Kuulostaa hyvältä!

Avatar

Eikö eskarilainen nyt osaa pestä itse hampaansa jo huolella?

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Siis ei… Kyllä hammaslääkäreiden suositus mun mielestä on, että 9-vuotiaaksi asti pestään. Vai olenko väärässä? Kyllä Aava välillä pesee itsekin. Meillä ei ole yhdelläkään lapsella ollut yhtään reikää koskaan, joten pestään ihan mielellämme vielä pienimmältä.

Avatar

Ei meilläkään ole lapsilla ollut ikinä yhtäkään reikää. Hyvät hampaat kaikilla. Itse pesseet viisivuotiaasta, mutta valvonnassa alle kouluikäisenä.

Avatar

Ihan vain vinkki vitosena niin hampaita ei saisi pestä heti syömisen jälkeen, kun suussa on happohyökkäys niin hammastahna ja harjaus vain pahentavat hampaan kiillettä. Puolen tunnin odotus ruuan jälkeen ja mielellään myös ennen ruokailua.

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Niin joo totta! Välillä luetaankin iltapalan jälkeen jo. Kiitos!

Avatar

Rutiinit ehdottomasti kuuluu meidänkin perheeseen. Esimerkiksi joka aamu ja ilta samat nukkumaan menoajat, aamupala syödään samaan aikaan, iltapesut ja rauhoittuminen jne.. Erään ystävän perheellä juurikaan rutiineja ei ole, ja heiltä saan välillä piikittelyä kuinka tarkka olen kellonajoista tms. Mutta lapsistakin sen huomaa jos mitään rutiineja ei ole, rutiinit samoin kuin tiettyjen rajojen asettaminen lapselle tuovat kuitrnkin turvallisuudentunnetta.

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

No sepä! Eikä lapsen tarvitse yrittää tapella vastaan, kun aina menee asiat samalla kaavalla.

Avatar

Tällä hetkellä rutiinit ovat kovin erilaiset kuin vaikka kaksi vuotta sitren, sillä olen pitkäaikaissairaana kotona kaiket päivät. Herään kuuden jälkeen, herättelen lapset kouluun, syön heidän kanssa aamupalan, laitan lääkkeet, muistutan tavarat ja pesut jne.
Huolehdin lapset liikkeelle.
Päivän aikana lepään ja puuhastelen omien voimien ja kipujen mukaan. Joskus menee maatessa siihen asti, että lapset tulevat koulusta. Joskus jaksaa paremmin.
Ehkä käyn kaupassa, laitan pyykkiä, laitan ruuan valmiiksi, siistin kotia tms. Kun lapset ovat tulleet koulusta, tehdään läksyt, syödään ja hoidetaan harrastuksiin lähdöt ja paluut.
Läsnäolon merkitys ja vuorovaikutus korostuvat meidän perheessä. Mielummin vaikka sotkuinen koti ja hyvä lautapeli lasten kanssa, kuin puunatut nurkat ja jokainen omassa nurkassaan.

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Kiva, että jaksat olla lasten kanssa kivuista huolimatta. Voimia ja iloa arkeen!

Avatar

Meillä molemmat vanhemmat on toistaiseksi päätoimisia opiskelijoita ja lapsia on vain yksi 1v8kk taapero. Ja pitkälti taaperon ehdoilla tietysti eletään 😀 Herätään 06-07 välillä, ja puolikymmeneltä astutaan yleensä ovesta ulos lapsen kanssa jonkin aktiviteetin pariin. Lounas syödään 11-12 ja noin klo 13 taapero käy kotona päiväunille, jotka kestää muutaman tunnin. Herättyä syödään välipala ja mahdollisesti taas poistutaan kotoa jonnekin. Iltahommiin käydään 1930 ja kello 21 taapero viimeistään nukahtaa ja alkaa aikuisten oma aika. Liikutaan paljon, ja rytmit kulkee yllättävän näppärästi mukana. Lounas syödään siellä, missä ollaan jne. Oon saanut kuulla, että meidän arki on tosi tiukasti rutiineissa kiinni, mutta omasta mielestäni eletään ihana rennosti 😀

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Kuulostaa just hyvältä teidän päivä.

Avatar

Hammaslääkärien suositukset varmasti vaihtelevat aina ajan mukaan. Tuskin koskaan kuitenkaan on suositeltu ihan 9-vuotiaaksi asti sitä, että vanhempi pesee. Vanhemman on toki hyvä ainakin jollain tavalla ohjata ja valvoa pesua vielä ekaluokkalaisenkin kohdalla. Yleensä suomalaislapset alkavat harjaamaan itse hampaansa 5-6 vuotiaina ja pääosin näillä lapsilla on kyllä hyvät hampaat. Hampaisiin vaikuttavat kyllä niin paljon geenitkin. Toisilla tulee reikiä, vaikka pesisi kuinka ja toisten hampaat pysyvät hyvänä heikollakin harjauksella. Nyt suositus on, että kouluun mennessä lapsi pesisi itse hampaansa ja joku aikuinen on mukana ohjaamassa. Lapset ovat niin eri tasoisia, ettei todellakaan voi verrata muihin. Ihan hyvä, että eskarilaiselta pestään vielä hampaat. Voisi myös kokeilla, että aikuinen pesee illalla ja lapsi itse aamulla. Terveisin hammaslääkäri 🙂

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Kiitos vastauksesta! Siihen asti, että opetellaan kaunokirjoitusta, oli joskus ohje, jonka kuulin.

Avatar

Työt tekee päivään rutiinit, mutta muuten ei kyllä eletä minkään tietyn mukaan. Jos on nälkä, ruoka voidaan laittaa nyt.Jos ollaan johonkin menossa, voidaan lähteä nyt, eikä odotella jotain maagista ruoka-aikaa. Lapset on nukkuneet päiväunensa aika lennossa ihan pienestä saakka, mutta sitten taas he eivät häiriydy ihan kaikesta. Toisin siis kuin noissa kommenteissa niin lapset on oppineet joustaviksi. Jos on väsymystä ilmassa voi illalla rauhoittua jo aikaisemmin nukkumaan, ja vastaavasti jos on menoa johonkin ei maailma kaadu, kun ei olla kotona nukkumassa. En ole koskaan voinut ymmärtää niitä tarkkoja rutiineja joista ei koskaan voi poiketa mitenkään. Monta kertaa joustetaan suuntaan jos toiseenkin, kun ystävät elävät jonkun tarkan kaavan mukaan joka rajoittaa todella paljon tekemisiä. Unta pidän tärkeänä ja todellakin jos on ollut rankempi viikko niin pienellä rauhoittumisella lapsillekkin tahtoo uni tulla todella helposti jo aikaisemminkin.

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Tärkeä pointti tämäkin! Ehdottomasti täytyy välillä saada nähdä ystäviä pitempään vaikka uniajat venyisivät tai lähteä vaikka suoraan töistä ja koulusta jonnekin ja syödä sitten siellä jotain. Kyllä elämästä pitää voida nauttiakin eikä lukittautua kotiin 20 vuodeksi odottamaan lasten aikuistumista.

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Samaa mieltä kyllä, että harmittaa jos toiset ei voi lähteä jonnekin vaikka koska silloin meillä syödään. Banaanit käteen ja menoksi! Arjessa meillä on rutiinit mutta toki joustetaan tarvittaessa.

Avatar

Rutiinit ja säännöllinen päivärytmi. Ai että mä tykkään 😄 ja niin tykkäävät lapsetkin. Ruoka-ajat, päiväunet, nukkumaanmenoajat(iltasadut ja laulut!!), säännöllinen ulkoilu, aina samat. Joskus voidaan iltaisin valvoa vähän pidempään, mutta harvinaista se lopulta on. Arki sujuu suurperheessäkin helposti, kun rytmi on selkeä ja säännöllinen! Lomamatkoilla tietenkin rytmit vähän muuttuu.
Lapset 1-7v käyvät nukkumaan n klo 20. Aamuisin herätään 6.30-7.30 oli koulua tai ei (arkisin herättelen pienimmät viim klo 7, viikonloppuisin heräilevät itse).

7v ekaluokkalaisen hampaat harjataan iltaisin, aamuisin pesee ohjatusti itse. Mutta tarvitsee selvästi vielä aikuisen opastusta, yksin ei onnistu vielä, eikä tarvitsekaan.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä