Näin onnistuu koulukirjojen päällystäminen

Back to school!

Meillä alkoi koulu tänään torstaina. Aava tykkäsi kovasti ensimmäisestä koulupäivästään ja jäi iltapäivällä kotona eteiseen istumaan ja lukemaan uutta Aapistaan. Sen pidemmälle hän ei ehtinyt, kun Aapisen kimppuun oli päästävä heti.

Kaikki eivät enää päällystä kirjoja ekologisista syistä, mutta kirjojen kestävyyden ja oppilaalta toiselle kierrättämisen kannalta olen todennut, että ehdottomasti täytyy päällystää. Muistan itse hyvin, miten repulla laskettiin mäkeäkin talvella, joten kovalla koetuksella ovat kirjat.

Tässä ohjeet koulukirjojen päällystämiseen!

Koulukirjojen päällystäminen

Välineet: Kirja, sakset, pitkä viivotin, kontaktimuovia ja puhdas, tasainen alusta.

koulukirjat

Aseta kirja ruudukkopuolen päälle. Mittaa alue, jossa on 1,5-2 ruutua tyhjää kirjan ympärillä. Ota huomioon kirjan selkämykseen menevä muovi.

Leikkaa ruudukon viivoja apuna käyttäen oikeankokoinen pala muovia.

Taita muovi kahtia ja tee terävä taitos. Näin keskikohta on helpompi havaita.

Aseta kirja tarkasti keskikohdan päälle.

Leikkaa keskikohdasta ja kulmista ylimääräiset palat pois. Kuvassa vasta toiselta puolelta leikattu.

Irrota taustapaperi puoliväliin asti ja käännä paperi sivuun. Aseta kirja tarkasti kirjan selkämyksestä kohdalleen pitämällä kirjaa pystyssä. Aseta kirja paperin päälle.

Laita muovi tarkasti ja hitaasti viivottimen avulla kannen päälle.

Jos selkämyksen kohdalle tai kulmiin jäi liikaa muovia, leikkaa lisää. Liimaa muovit kirjan kansien päälle sisäpuolella.

Valmis!

Päällystätkö kirjat näin vai jotenkin toisella tavalla?

Kommentit

9 kommenttia
Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Hyvältä kuulostaa sun tapa!

Avatar

Itse raotan muovia alupaperista sentin kerrallaan ja vedän viivottimella sen kirjan kanteen paikalleen. Ei jää kupruja niin herkästi kuin tuolla tavalla tehdessä. Viimeisenä vasta nuo keskiyön leikkaamiset tai joskus ennen kirjan takakantta päällystäessä.

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Varmasti turvallisempi tapa! Mä oon tottunut tuohon, paksulla muovilla ei jää yhtään kupruja.

Avatar

Mä leikkaan ylimääräiset muovipalat kulmista silleen viistosti, leikkaan siis kolmion pois nurkista enkä neliötä.
Ja irrotan muovin taustapaperin tolleen puoliväliin ja sitte vaan lätkäsen sen kirjan kannen siihen enkä nätisti asettele 😀

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Minäkin välillä leikkaan kulmat pois viistosti!

Avatar

Kaikkea muuta tähän maailmaan on keksitty vuosien varrella, aids-lääkkeistä älykännyköihi , mutta sitä en jaksa ymmärtää, miksei vielä ole on kstuttu keksimään sellaisia koulukirjan kansia, jotka kestäisivät ihan itsestään!
Miksi tämä ”muoviralli” joka vuosi (on isommassa taloudessa, saati koululuokassa tai kokonaisessa koulussa, muuten aika monta rullaa ja käytettyä työtuntia)
Meillä koulutoimi edellyttää kirjojen päällystämistä. Oppilaalta toiselle kiertävis kirjoissa on myös kuntoluokitus, joss kirjaan lukuvuoden aikana tulleet kulumat pisteytetään. Jos kirja on kulunut käytössäsi enemmän kuin tarkoitus on ollut, joudut maksamaan koulukirjastasi korvauksia. Tämän vuoksi päällystettäväksi tulee käytännössä myös vanhoja, kierrossa olevia oppikirjoja, joita edelliset eivät ole muovittaneet.

Avatar

Meillä alkaa koulu ensi maanantaina, joten eiköhän sitten meilläkin kirjat saa muovia pintaan. Poika on aikamoinen sähläri ja kirjat ovat kovalla koetuksella. Ekalla ja tokalla päällystämisestä huolimatta kirjat saivat kyytiä 🙂
Mukavaa perjantaita 🙂

Avatar

Itse olen myös päällystämisen kannalla. Meillä ekaluokka alkaa ensi viikon ke. Jännää. Löysin Suomalaisesta kirjakaupasta biopohjaista kontaktimuovia. En ole vielä kokeillut, joten en tiedä onko hyvää. Se on pelloplastin. Normaalia olisin ostanut jos tätä ei olisi ollut.

Avatar

Taitan ensin kontaktimuovin kahtia niin, että näen mihin kohtaa tulee kirjan keskikohta. Otan paperin pois puoleen väliin ja laitan kirjan selkämyksen ensin keskelle. Hitaasti laitan takakannen kiinni muoviin katsoen, että se on suorassa. Otan viivottimella ilmakuplat pois. Leikkaan ylimääräiset muovit kulmista pois ja taitan kannen sisäpinnalle. Etukannesta vedän paperia pois ja sitä mukaa viivottimella tasotan ilmakuplia pois. Lopuksi leikkaan ylimääräiset ja taitan kiinni kannen sisäpuolella. Monta tapaa päällystää, jokaisella omansa. 😊

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä