Meidän perheen arkiruuat (gluteeniton ja laktoositon)

Meidän viisihenkisessä perheessä syödään arkena päivällisenä töiden ja koulun jälkeen aika usein näitä muutamia ruokia, mitä nyt tässä kerron teille. Kaikki ruokamme ovat gluteenittomia ja laktoosittomia.

Näiden ruokien lisukkeena syömme joka päivä vihersalaattia. Välillä minä ja mies syömme monena päivänä vain salaattia ja jotain proteiinia sen kanssa, kuten vaikka kanaa. Lapset syövät lisäksi sitten esimerkiksi perunaa.

Pyrimme käymään kaupassa kerran viikossa isommin ja tarvittaessa toisen kerran täydentämällä.

Lapsemme ovat 7-, 12- ja pian 15-vuotiaita.

Savulohi ja salaatti

Meillä on perinne, että syömme kaupassakäyntipäivänä tai seuraavana päivänä lohta. Yleensä se on savulohta, mutta joskus vaikka uunilohta. Lohen kanssa syömme perunaa sekä vihersalaattia, jossa on usein tomaattia, kurkkua, paprikaa, fetaa ja salaatinlehtiä. Joskus meillä on lohelle esimerkiksi remouladekastiketta.

Spaghetti ja jauhelihakastike

Teemme yleensä jauhelihakastikkeen niin, että kastikkeeseen tulee yrttimaustettua tomaattimurskaa, sipulia, valkosipulia, mausteita (sekä sitruunaa, sokeria, etikkaa, soijaa vähän vaihdellen) ja vettä jauhelihan lisäksi. Annoksen päälle tulee parmesania.

Välillä teemme vastaavaa kastiketta ilman lihaa lisäämällä tomaatteja tai soijaarouhetta.

Thaimaalainen kanakastike

Koko perheen ehdoton suosikki on thaimaalainen kanakastike. Sen reseptin voi kurkata tästä postauksesta Thaikanakastike.

thaimaalainen ruoka

Kanaruuat

Teemme monia kanaruokia. Usein paistamme vain kanafileitä, jotka syömme perunan tai riisin ja salaatin kanssa. Lasten suosikki on kana-riisivuoka, johon tulee kanan ja riisin lisäksi esimerkiksi sulatejuustoa, vettä, mausteita ja juustoraastetta. Henrikin lemppareita ovat kanankoivet, mutta kaikki eivät niistä jostain syystä tykkää.

Keitot

Aika harvoin teemme keittoja, mutta kun teemme, teemme jauhelihakeittoa, kalakeittoa, kanakeittoa tai joskus kasvissosekeittoa. Tomaattikeitto on suosikkini, mutta en ole tainnut tehdä sitä itse. Pitäisi kokeilla!

Pinaattiletut

Joskus, kun on aikaa, teemme itse pinaattilettuja. Eineksinä emme voi käyttää pinaattilettuja, kun niissä on aina gluteenia.

Paistan yleensä vohveleita tällä ohjeella. Ihan eri makuisia kuin valmiit pinaattiletut. Ihania!

Hampurilaiset

Joskus, lähinnä tosin viikonloppuisin, teemme itse hampurilaisia. Teemme itse jauhelihapihvejä. Lämmitämme hampurilaissämpylöitä ja juustoa ja täytämme itse kukin hampurilaisten väliin salaattia, tomaattia ja kurkkua.

Joskus, kun on aikaa, teemme nyhtöpossua, jota laitamme hampurilaisten väliin pihvin tilalle.

Tortillat

Tortilloita syömme sekä itse pöydässä täyttäen että uunitortilloina. Uunitortilloita teemme ohjeella, jonka löytää tästä Uunitortillat-postauksesta. Niihin tulee muun muassa Taco saucea ja Creme fraichea.

tortillat

Nopeita ja helppoja arkiruokia

Syömme arkena aika tavallista ja helppoa ruokaa, jossa on pääpaino kasviksilla. Gluteenittomuuden vuoksi emme käytä eineksiä, paitsi nyt joskus makkaraa, mikä on tietysti hyväkin. Ihan kaikkea saa tehtyä gluteenittomasti, paitsi että makaronilaatikko ei mielestäni meillä onnistu. Siihen tulee joku hassu sivumaku, ja makaronit ovat aina liian pehmeitä. Siksipä meillä ei ole makaronilaatikkoa oikeastaan koskaan, kun en viitsi enää yrittää.

Viikonlopun ruuat

Viikonloppuisin teemme, tai mies lähinnä tekee, kauemmin aikaa vaativia ruokia. Yksi hänen lemppareistaan on intialainen kanatikkamasala.

Mies myös tekee erilaisia kastikkeita, kuten valkoviini-, punaviini- ja voikastiketta, minkä kanssa on esimerkiksi pihvejä tai lohta ja vaikka hasselbackan perunoita. Näin kesällä olemme myös grillanneet paljon. Grillaamiseen kuuluu meillä aina halloumijuusto, maissi, pihvit, sinihomejuusto tai koskenlaskija yhdistettynä pekoniin ja herkkusieniin sekä salaatti niiden kanssa.

Mitä ruokia te teette usein?

Lue myös

Pöydässä gluteeniton, laktoositon, maidoton, pähkinätön, kasvissyöjä ja 1-vuotias

Kurkistus ostoskoriin: viikon arkiruuat

Kommentit

4 kommenttia
Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Yleensä joo ja en eikä mieskään. Lapset ottaa vähän. Yksi lähinnä tomaattia, yksi kurkkua, yksi kaikkea. Välillä on toki esim. porkkanaa. Parhaiten lapset syö salaattia ja kasviksia tortilloissa. Joskus on myös kaalia, mutta harvemmin.

Avatar

Mulla onnistuu gluteeniton makaronilaatikko niin, että laitan makaronit raakoina uuniin 🙂 Ei tarvitse silloinkaan pitää kovin kauaa uunissa, ettei makaronit mene mössöksi. Suosittelen kokeilemaan!

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Oon varmaan kokeillutkin, mutta silti tulee outo sivumaku… Kokeilen taas.

Avatar

Onko teillä tosiaan joka päivä vihersalaattia? Ettekö koskaan kyllästy salaattiin? Mitä mieltä lapset ovat salaatinsyömisestä?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä