Onko huonoa vanhemmuutta, jos lapsen vanhempainilta on evvk?

Vanhempainillat, nuo tuskaiset piinapenkit, on yhden kaikkien aikojen luetuimman blogipostaukseni otsikko. ”Jos et vielä tiennyt, niin joskus vanhempainillat ovat aika raskaita, todellisia piinapenkkejä”, lukee postauksen alkupuolella.

Alkaa olla taas se aika, jolloin päiväkotien lokeroihin ja koulujen Wilmoihin ja Helmeihin alkaa sadella pirteitä kutsuja vanhempainiltoihin. ”Tervetuloa ryhmäytymään ja suunnittelemaan syksyä!” niissä intoillaan.

Olen jakanut tuon postaukseni muutaman kerran blogini Facebook-ryhmään sekä erilaisiin muihin ryhmiin Facebookissa. Joka kerta kommenttikenttään ilmestyy kommentteja, joista vähän hämmennyn.

vanhempainilta

Ei ikinä vanhempainiltaan

Aika usein Facebookissa ja muussa mediassa näkee kommentteja, joissa kerrotaan avoimesti, että vanhempainillat eivät voisi vähempää kiinnostaa. Moni on tunnustanut suoraan, että ei koskaan mene vanhempainiltaan. Vanhempainilta ei kuulemma ole heidän juttunsa.

Se on vähän hassua.

Kyseinen postaus on huumoripostaus. Siinä ei arvostella koulua, opettajia tai vanhempainiltoja vaan siinä hymähdellään muille vanhemmille. Olen kehittänyt postaukseen erilaisia vanhempityyppejä, jotka löytyvät joka luokalta. Näiden eri vanhempityyppien vuoksi illat venyvät kohtuuttomasti. Ilta voi pitkittyä vaikka siksi, että Meidän Tiina -vanhempi kertoo pitkin iltaa yksityiskohtaisesti Tiinansa hyvinkin henkilökohtaisia asioita koko kuulijajoukolle.

Kurkkaa tästä, oletko itse esimerkiksi Valittaja-, Ope, ope- tai Myyjäiset ois ihana juttu -vanhempi.

Vaikka postauksessa hymähtelen vanhempainilloille, en koskaan jää vanhempainillasta pois, jos ei ole ihan pakko vaikka työn vuoksi. Miksi ihmeessä en menisi lapseni päiväkodin tai koulun vanhempainiltaan?

eskari

Lapsen koulunkäynnin tukeminen on ydinvanhemmuutta

Totuushan on, että vanhempainilloista puuttuvat usein he, joiden siellä juuri pitäisi olla. Mielestäni on huolestuttavaa, jos vanhemman asenne oman lapsensa koulunkäynnin suhteen on, että ei voisi vähempää kiinnostaa mikään vanhempainilta. Eihän siellä olla opettajan tai muiden vanhempien vuoksi vaan oman lapsen vuoksi.

Eikö lapsen pärjääminen päiväkoti- ja koulumaailmassa ole ihan sitä ydinvanhemmuutta?

Ymmärrän, että joillekin suuret ihmisjoukot ovat vaikeita. Ymmärrän, että työaikojen tai pienten lasten vuoksi vanhempainiltaan ei vain aina pääse. Se on asia erikseen, mutta noin niin kuin yleisesti on vähän hassua ajatella, että ei menisi ihan periaatteesta koskaan lapsensa vanhempainiltaan, koska evvk.

Mikä sitten tekee vanhempainilloista niin ikäviä joillekin? Viime syksynä tämän kyseisen postauksen ympärillä käytiin hyvää keskustelua Facebookin ryhmissä.

Tällaisia asioita nousi esiin:

koulu

Huono vanhempainilta

Monen vanhemman mielestä vanhempainilta on huono, jos…

 • ilta kestää yli kaksi tuntia
 • opettaja tai lastentarhanopettaja ei ota illassa puheenjohtajan roolia
 • iltaa ei ole suunniteltu vaan ideana on vain, että nyt saa kysyä, jos on kysyttävää
 • iltaan kuuluu monien kiusalliseksi kokemia tutustumisleikkejä
 • iltaan kuuluu ryhmätöitä, joissa pohditaan esimerkiksi vanhemmuutta
 • ilta vaatii vanhemmalta työpäivän jälkeen paljon muutakin kuin vain kuuntelua ja asioiden muistamista – kaikkia ei kiinnosta kiertää koulun juhlasalia ja pohtia rasteilla lasten nukkumaanmenoaikoja ja karkkiensyöntiä

koulu

Hyvä vanhempainilta

Monen vanhemman mielestä vanhempainilta on onnistunut, jos

 • illassa on suunniteltu ja tiivis asialista ja tietopaketti
 • tutustuminen hoidetaan pelkällä ”kerro nimesi ja kenen äiti / isä olet”
 • opettaja johtaa puhetta napakasti
 • mahdolliset myyjäiset ja tempaukset voi hoitaa joko työllä tai rahalla
 • lapsista kerrotaan jotain pientä varsinkin ihan pienten kohdalla, kuten näytetään askarteluja tai vaikka retkellä otettuja valokuvia
 • illasta saa illan alussa tai jälkikäteen samat asiat paperilla
 • henkilökohtaiset kysymykset kysytään vasta muiden lähdettyä
 • koko koulun vanhempainillassa on kiinnostava ja merkittävä puhuja jostain lapsia tai nuoria koskettavasta aiheesta, kuten vaikka pelaamisesta tai nuuskan käytöstä

koulutarvikkeet

Mokkapaloilla äitiys mitataan(ko?)

Olen saanut olla lasteni koulussa hyvin järjestetyissä ja kiinnostavissa vanhempainilloissa. Kiitos siitä! Minusta on aina kiva mennä vanhempainiltaan, oli sitten ilta ykkösluokassa, kuutosluokassa tai ysiluokassa. Yhtä tärkeitä kaikki.

On hienoa, kun opettaja sanoo vanhempainillassa, että ”välillähän täällä saa vähän näiden kanssa kättä vääntää, mutta minä rakastan näistä jokaista, teillä on upeita lapsia”. Sellaista on hienoa kuulla.

Ja mitä tulee niihin vanhemmuutta mittaaviin mokkapaloihin, niin on hyvä, jos voi valita, paistaako mokkapaloja, onko myymässä niitä vai maksaako leirikoulukassaan vitosen tai kympin enemmän. Lasten eteen on kiva tehdä mitä vain, mutta kenenkään ei tarvitse sekoittaa mokkapalataikinaa kello 23.45. Sillä ei sitä vanhemmuutta mitata.

Jos et käy vanhempainilloissa, miksi? Mikä niissä tökkii?

Lue myös

Vanhempainillat, nuo tuskaiset piinapenkit

Nämä asiat täytyy osata ennen eskaria

Ekaluokkalainen, kuudesluokkalainen, yhdeksäsluokkalainen

Missä vaiheessa vauvasta kasvoi kahdeksasluokkalainen?

Kevätjuhlat, todistukset, lapset kasvavat… En ehkä kestä!

Kommentit

10 kommenttia
Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Joo ehkä vähän ajattelematon ja hiomaton lause minulta! En tarkoittanut yleistää, että se, joka ei tule, on ongelmavanhempi. Kivoja nuo yhteiset tapahtumatkin!

Avatar

Meidän lapset aloitti nyt 3lk ja 5lk. Vanhempain iltoja oli vain 1lk (onneksi!) ja no eskarissa tietty. Meillä niitä ei ole pidetty koska lukuvuotena käydään kaksi henkilökohtaista keskustelua opettaja, oppilas ja vanhempi ryhmässä. Ensin on kehityskeskustelu ja sitten keväällä keskustelu miten tavoitteesiin päästiin (nämäkin joskus väsyttää varsinkin jos koulunkäynti sujuu hyvin). Meidän koululla siis opettajat päättää pitääkö vanhempain iltaa. Nyt 5lk on varmaan siksi kun luokka sai uuden opettajan joka haluaa tavata vanhemmat.

Meillä ei onneksi ole vielä ollut mitään luokkaretki yms keräyksiä niin ei ole tarvinnut leipoa yms. En todellakaan aijo leipoa koska en osaa mutten todellakaan tunne olevani huono äiti .

Onko teillä luokan vanhempien WhatsApp ryhmiä? Meillä ei (onneksi) . Inhoan muutenkin kaikkia some ryhmiä .

Kodin ja koulun välinen yhteistyö on tärkeää ja sitä paljon tehtykin toisen lapsen kanssa, joka tuottanut vihdoin hyvää hedelmää kun koulu sujuu paremmin.

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Meidän koulussa on tapana tehdä kuudennella iso ja kallis leirikoulu. Sitä varten aletaan ryhmäytyä ja kerätä rahaa jo kolmannella… Todella iso työ, mutta lopulta sen arvoista. Olen tykännyt, kun on tutustunut hyvin muihin vanhempiin. Näen, että yläasteella on suuri onni, jos tuntee lasten kavereiden vanhemmat ja voi yhdessä katsoa lasten perään. Kahdella lapsella on wa-ryhmä vanhemmille, mutta vain toinen on käytössä ja sekin vain asiasta, ei koskaan mitään turhaa.

Avatar

Olen ollut yli 20 vuotta äiti ja istunut tunnollisesti samojen koulujen ja päiväkodin vanhempainilloissa. Kuviot on useimmiten ihan samat. En hirveästi jaksa innostua esim.kalvosulkeisista ja siitä kerätäänkö rahaa tänä vuonna karkeilla, vessapaperilla, sukilla vai vaikkapa kaikilla, tai mikä luokka saa osallistua myyjäisiin. Toisaalta toiminnalliset vanhempainillat saattavat 9 tunnin työpäivän jälkeen tuntua liiallisilta, olkoonkin että vanhempainilta on vain noin pari-kolme kertaa syksyssä (osa käy samaa koulua). Olen siis hankala vanhempi, vaikken protestoi enkä sitä näytä. Mutta pikkuisen nipistää jostain inhasti tuo etteivät vanhempainilloissa ”istu ne joiden pitäisi olla siellä”. Usein tuntuu, ettei minunkaan pitäisi. Lasten juhlat on eri juttu, vieläkin sitä liikuttuu niin omien kuin toisten lasten esityksistä olivat ne aivan huippuja tai haparoivia, aivan sama.

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Joo, tuttuja tunteita. Ehkä lähinnä tarkoitan sitä, että ehkä ne tunnolliset ja asiat tietävät ovat siellä aina, he jotka tekevät jo valmiiksi asiat niin kuin kuuluukin. En tiedä. Meidän lasten luokilla kyllä tuntuu, että kaikki vanhemmat ovat paikalla aina, kun vain pääsevät.

Avatar

Samat asiat tulee wilmassa seuraavana päivänä.

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Yleensä joo. Riippuu toki opettajasta.

Avatar

Hauska teksti!

Tunnustan silti, en ole ollut yhdessäkään vielä. Huomenna olisi taas yksi, mutta mies töissä enkä viitsinyt hankkia lapsenvahtia, joten ei mennä tälläkään kertaa.

Lapset 3v ja 6v. Ehkä pitäisi, en kuitenkaan itse koe että olisin huono vanhempi kun en mene (”ne joiden pitäisi olla ei koskaan tule”). Luen aktiivisesti wilmaa, noudatan orjallisesti päiväkodin muita pyyntöjä, osallistun kaikkiin joulujuhliin ym missä lapset on paikalla, käyn vasukeskusteluissa jne. Ja kun itsekin on päiväkodissa töissä, niin en ainakaan mitään kurahoususulkeisia jaksa mennä työpäivän päätteeksi kuuntelemaan 😀 Toki eihän ne välttämättä sellaisia aina ole 🙂

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Joo, ehkä kärjistäen tarkoitin esim yläasteikäisisten maailmassa niitä perheitä, joissa on ongelmia. En tarkoittanut, että kaikki poissaolevat ovat heitä, joille sanat olisi osoitettu. Tunnistan tuon kurahousukeskustelufiiliksen hyvin.

Avatar

Hei, tuo ”ne joiden pitäisi olla ei koskaan tule” – kommentti on kyllä tosi outo. Perheillä joilla on teinikäisen kanssa ongelmia? Ei ne vanhempain illat siihen auta ??. Ongelmat ei poistu jos vanhemmat käy vanhempainillassa istumassa. Nämä perheet käy ihan privaatisti opettajien luona vierailemassa ja keslustelees asioita. Itse olin kolarissa, ei onnistunut vanhempain illat pariin vuoteen. Hyvin on muksut järjestelmässä pysynyt mukana ilman iltoja.
Mielestäni vanhempain illat voi muuttaa esim. joksikin yhteiseksi tapatumaksi lasten kanssa. Meillä on ollu lauantai koulupäiviä jossa tapaa muita perheitä ja voi opelta samalla udella oman muksun kuulumisia.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä