Lapsen keliakian vaikein rasti on karkkihylly

Karkkipäivä ja kaupan karkkihylly! Voi onnea!

Kaikissa sateenkaaren väreissä loistavat pakkaukset täynnä irtokarkkeja, vaahtokarkkeja, suklaata, salmiakkia, lakritsaa, hedelmäkarkkeja ja tikkareita sekä rasioita, pusseja, levyjä ja hauskoja pakkauksia, joissa on mukana lelu tai vaikka pieni tuuletin.

Siitä sitten vain valitsemaan ja herkuttelemaan!

Innostunutta hyppelyä, huudahduksia, naurua, tarkkaa harkintaa, juoksentelua hyllynreunalta toiselle ja ehkä jopa pieniä raivareita, jos ei saa karkkia tai ei osaa valita. Sellaista se on usein lapsilla karkkihyllyllä.

Niin, paitsi että keliaakikkolapsella ei.

Keliaakikkolapsi odottaa hiljaa, että aikuinen näyttää, jos löytyy jotain, mikä hänelle sopii.

gluteeniton

Keliakiaa tuntemattomalle iso haaste

Keliakian kanssa arkea elävä aikuinen kävelee karkkihyllyllä oikeiden tuotteiden luo, lukee vielä kerran tuoteselosteet ja näyttää lapselle, että näistä kahdesta voit valita.

Keliakiaa tuntematon aikuinen, joka järjestää vaikka synttäreitä, joihin keliaakikko on tulossa kylään, hämmentyy ja ärsyyntyy aika nopeasti.

Eihän näistä ole mikään gluteeniton! Eihän täällä lue juuri missään, että ne olisivat gluteenittomia! Kaikkiko nämä pitää lukea läpi? Eihän täältä löydä mitään!

Keliakiaviikko 3.-9.9.2018

Tällä viikolla, 3.-9.9.2018, vietetään valtakunnallista keliakiaviikkoa. Viikon teemana on tällä kertaa ”Löydä gluteeniton tuote”.

Gluteenittomien tuotteiden löytäminen kaupoista on nykyään melko helppoa. Varsinkin Keskon liikkeissä on usein gluteenittomat ihan omassa hyllyssään, mikä on todella hieno juttu. Gluteenittomat ovat lisäksi merkitty hyllyn reunaan G-tunnuksella, ja aika monessa tuotteessa on valmiina gluteeniton-merkintä.

Karkkihyllyllä tilanne on kuitenkin aina toinen. Vain harvassa tuotteessa on hyllynreunamerkintä, eikä juuri missään tuotteessa lue gluteeniton-merkintää. Jos ei tunne tuotteita, on aika ison pulman edessä, jos täytyy lukea jokaisen pussin tuoteseloste erikseen.

Asian osaaville helppo juttu, mutta keliakiaa tuntemattomalle tilanne on aika kuumottava.

gluteeniton

Suomessa loistava gluteeniton valikoima

On onnea elää gluteenitonta elämää 2010-luvulla. Jo näiden meidän neljän keliakiavuoden aikana valikoima on kasvanut ihan valtavasti. Suomesta saa turvallista, puhdasta ja hyvää gluteenitonta ruokaa lähes kaikkialta.

Kauppojen valikoima on huikaisevan hyvä: lähes kaikkea, mitä ikinä keksii, saa myös gluteenittomana. Se on valtava onni. Kaukana ovat ajat, jolloin keliaakikko söi pelkkiä riisikakkuja.

Vaikka gluteenittomia tuotteita saa helposti riisipiirakoista pitsoihin, karkkivalikoima on yhä aika vähäinen. Mitä pienempi kauppa tai kioski, sitä todennäköisemmin keliaakikolle sopivia karkkeja ei ole valikoimassa.

Suurin osa karkeista valmistetaan tehtaassa, joissa käsitellään vehnää. Me emme anna näitä saattaa sisältää -karkkituotteita keliaakikkolapselle kuin hyvin harvoin. Keliakialiiton suositus saattaa sisältää -karkkituotteissa on muistaakseni jotain siihen suuntaan kuin ”joskus, jouluna ja synttäreillä”.

Karkeasti arvioiden Aava on saanut saattaa sisältää vehnää -karkkeja neljän sairastamisvuoden aikana alle viisi kertaa.

gluteeniton

Karkkipäivän herkkuhetki: Kindereitä!

Suklaamunien tuoteselosteet hankalia

Ilman karkkejakin voi elää, mutta kyllä keliaakikkolapsi ansaitsee herkkuhetkensä ihan siinä missä tervekin lapsi.

Keliakiaviikon tämän vuoden Löydä gluteeniton tuote -teeman hengessä pyydän, että gluteenittomuus olisi paremmin merkitty karkkipusseihin ja hyllynreunoihin. Kaikista hankalinta on tutkia suklaamunien tuoteselostetta. Jos munien laatikossa ei ole tuoteselostetta, on avattava käärettä, mutta se on useimmiten mahdotonta rikkomatta käärettä – eli tuote on melkeinpä sitten pakko ostaa, oli se sopiva tai ei.

Keliakialiitto kasaa vuosittain yhteen tiedostoon esimerkiksi joulu- ja pääsiäissuklaita, mistä on iso apu. Me itse olemme oppineet, että varmasti gluteenittomia karkkeja ovat Pandan suklaalevyt, Aakkoset, vaahtokarkit, Lauantaipussit, Ahaa-patukat, Kinder-munat, Kinder Maxit, Muumi-kolikot ja jotkut tikkarit. Onneksi on edes ne.

Edit: Kirjoitin vahingossa ensin Kinder Buenot listalle. Ne eivät ole gluteenittomia!

Irtokarkit pelkkä haave keliaakikolle

Irtokarkkeja keliaakikko ei voi koskaan ostaa irtokarkkihyllystä, koska karkkeja otetaan samoilla kauhoilla sekä palautellaan pusseista takaisin laatikoihin (juuri näin niin tapahtuvan). Joissain kaupoissa olen nähnyt kokonaan gluteenittomia irtokarkkihyllyjä. Sellainen olisi jokaisen keliaakikkolapsen unelma.

Oman kylämme k-kaupassa saimme kerran käydä takahuoneessa ottamassa puhtaalla kauhalla avaamattomista karkkirasioista karkkeja. Voi sitä lapsen onnea, kun hänkin sai valita ja ottaa itse irtokarkkeja paperipussiin niin kuin muutkin lapset! Siinä oli asiakaspalvelu viimeisen päälle kohdallaan!

Lapsen keliakian vaikein rasti on karkkihylly, mutta ei useinkaan lapselle itselleen vaan aikuiselle, joka ei tunne tuotteita. Meillä ainakin lapsi on hyvin kiitollinen, että on useimmiten kaksi tai jopa useampi karkkivaihtoehto, joista valita karkkipäivän karkit.

Keliakia-aiheisia postauksia

Näin saat keliakiaa sairastavan lapsen äidin itkemään

Ammattikeittiöt huijaavat keliaakikkoja

Opeta ruokarajoitteiselle lapselle, että maailma ei ole reilu

Näin lapsemme keliakia diagnosoitiin

Missä ovat lasten gluteenittomat keksit? Haaste maahantuojille ja tuotekehittelijöille

Kommentit

18 kommenttia
Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Joo uskon! Minullakin on pähkinäallergia, mutta uskallan syödä esim. saattaa sisältää -tuotteita.

Avatar

Tarkoittanet Kinder Maxia? Kinder Buenossa on vehnäjauhoja.

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Kiitos, korjaan virheen!

Avatar

Juurikin tuo kun törmään keliakiaan lähinnä lasten kaverisynttäreiden kohdalla niin minulla ei ole automaattisesti tiedossa niitä sopivia tuotteita. Sen jälkeen käydään mietintään noista ”saattaa sisältää” Voinko ottaa sellaista riskiä kun kyse on lapsesta?
Sen verran olen pelannut allegioiden kanssa, että tiedän myös tuoteiden sisältöjen muuttuvan. Aina se tuote joka kävi edellisellä kerralla, ei enää olekkaan sopiva.
Nykyisin ennen kauppaan menoa naputtelen valmistajien sivuilla esille tuotteita erilaisilla rajoitteilla ja kirjoitan ostoslistan jo kotona valmiiksi mitä tarvitaan synttäreillä.

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Ihana sinä, kun valmistaudut hyvin!

Avatar

Eikö Kinder Buenossa ole se vohveli sisällä, joka sisältää vehnää?

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Kiitos huomiosta, korjaan virheen!

Avatar

Anteeksi pakko pyytää korjaamaan tekstiä että kinder bueno ei ole gluteeniton sillä sisältää vohvelia, tarkoitat varmaan kinder maxi patukkaa jonka tuoteselosteessa ei ole mainittu mitään gluteenipitoista. Korjauksen tahtoisin vain sen takia ettei kukaan osta tekstisi perusteella gluteenittomaksi väitettyä tuotetta ja saa epämielyttäviä oireita. Kiitos kun kirjoitat aiheesta joka koskettaa myös monia muita. 🙂

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Ehdottomasti korjaan. Kiitos!

Avatar

Oikeatiko kinder bueno on gluteeniton? Siis se jossa on se keksi-juttu sisällä? Sen jos jonkun olisin uskonut sisältävän gluteenia… 😮

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Muistin nimen väärin! Kiitos!

Avatar

Hei, täällä toisen keliaakikkolapsen äiti. Tiedän niin tuon karkkipäivän hampaiden kiristelyn. Meillä yleensä itku silmässä valitaan karkkipäivän karkkia, koska ”mulle ei ole koskaan mitään muuta ku nää samat!” Onneksi paikallisessa Prismassa ja Citymarketissa on avulias henkilökunta ja he antavat pyynnöstä irtokarkkeja avaamattomista rasioista. Silloin on onnenpäivät! Meidän gluteenittomiin karkkivalintoihin kuuluvat myös Maxi Tupla sekä Mariannet. Mutta eikös Kinder Buenossa ole vehnää?

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Taisin muistaa nimen väärin. Poistan. Kiitos! Kiva, että olette saaneet tuollaista kohtelua!

Avatar

Kinder bueno sisältää ä vehnäjauhoa, joten ei ole gluteeniton.

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Kiitos! Joko muistin sen patukan nimen väärin tai sitten sitä on muutettu. Poistan tekstistä!

Avatar

Kinder buenot ja lauantai pussit eivät ainakaan viimeksi minun lukiessa ollut gluteenittomia?

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Oho, kiitos! Todistaa taas, että aina täytyy lukea! Tosin meillä ei ole luontaisesti gluteeniton.

Avatar

Ei niitä irtokarkkeja voi ostaa/uskalla ostaa pähkinäallergisenakaan. Se tympäsee eniten, kun on sellaisia Dammenbergin irtosuklaita, jotka ovat varmasti kaikki pähkinättömiä niin laitettu tavallisten irtokarkkien viereen ja ottimeksi samat kauhat. Suklaamunista ei myöskeen mitään uskalla syyä, ei kinderii ei muuta.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä