”Gluteeniton, laktoositon, hajuton ja mauton.” Haha, kuolen nauruun

Joku aika sitten kiersi somessa kuva, jossa mies oli merkinnyt vaimon pyynnöstä perheen juhliin ruokien allergeenit, kuten gluteeniton. Miehen kirjoittamissa lapuissa luki gluteeniton, laktoositon, kasvis, maidoton, hajuton, mauton, kaiketon. Jotenkin noin. Pointtina yritti kai olla, että gluteeniton, laktoositon ruoka on väritöntä ja hajutonta eli suomeksi pahaa?

Some repesi huutonauruitkuemojein makeaan nauruun.

suklaarahka

Näin tänään Facebookissa videon, jossa kerrottiin, että nyt valmistetaan gluteeniton, vegaaninen, maidoton, sokeriton ja kolesteroliton ateria.

Videossa annettiin ohjeita sekoittamisesta, paloitteluista, vatkaamisesta ja paistamisesta. Videon lopussa luki sana perfect.

Videossa valmistettiin ilmaa; kulhoissa ja vuoissa ei ollut mitään.

gluteeniton

Selasin tänään töissä ruokatunnilla aikakauslehteä. Lehdessä oli erilaisia leivontareseptejä.

Kuvien päälle oli taitettu suurin kirjaimin ”gluteenitonta ja laktoositonta”. Tekstin alla luki pienemmillä kirjaimilla toimittajan lisäämä tärkeä huomautus: ”Gluteenittomat tuotteet eivät maistu pahalta”.

tortillat

Kun meidän Aavan keliakia diagnosoitiin, törmäsin vähän väliä aikuisten kauhisteluun. Nämä aikuiset sanoivat lapseni kuullen, että ”gluteenittomat tuotteethan ovat tosi pahoja”.

Hei kiitos, kiitos tosi paljon.

Kiitos lapsen kuullen pieraistusta aivopierusta sekä siitä, että et todennäköisesti ole edes maistanut mitään gluteenitonta tuotetta 2010-luvulla ennen asiantuntijalausuntoasi. Et selvästi ainakaan minun leipomiani!

raakakakku

En mitenkään ymmärrä, miksi toisten ihmisten ruokavaliot, allergiat ja sairaudet naurattavat toisia.

Jos käytän laktoositonta ja gluteenitonta siksi, että en pilaisi seuraavia päiviä siksi, että oksettaa, kouristaa, maha turpoaa kuin olisin menossa synnyttämään, itkettää ja sattuu todella paljon, onko hauska vitsi lisätä siihen perään, että ”otatko samalla hajuttoman ja mauttoman?” No, en ole kuullut tällaista vitsiä onneksi muualla kuin mediassa. Kiitos siitä!

Kiitos, että ymmärrätte, että me ruokavaliorajoitteiset emme vain halua olla hankalia ja kerätä huomiota.

Gluteeniton, keliakia

Kiitos, että et murjaise vitsiä lapsen ruuasta, jota lapsi syö hyvällä ruokahalulla ja joka on ainoaa ruokaa, jota hän voi syödä.

Ps. Mikä postauksen laktoosittomista ja gluteenittomista ruuista on hajuton ja mauton?

Postauksia keliakiasta

Näin lapsemme keliakia diagnosoitiin

Näin saat keliakiaa sairastavan lapsen äidin itkemään

Lapsen gastroskopia

Ammattikeittiöt huijaavat keliaakikkoja

Lapsen keliakian vaikein rasti on karkkihylly

Kommentit

6 kommenttia
Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Tämä on kyllä todella raivostuttava ilmiö, josta on haittaa monelle. Itse syön IBS:n ja keliakia-geenin takia gluteenitonta. Keliakia ei ole siis puhjennut kuitenkaan. Sanon usein tilatessani, että minulla ei ole keliakiaa, ei tarvitse minun annoksessani noudattaa erityistä puhtautta ja ottaa esim. uusia kasviksia ja tehdä eri huoneessa.

Avatar

Postauksesi on tärkeä. Vaikka ne joidenkin mielestä olisi hajuttomia ja mauttomia, niin ainakaan lasten kuullen ei saa noin sanoa.

Meillä ei tarvitse tehdä tontonton juttuja ja täytyy sanoa, että jostain kumman syystä joillakin on se käsitys, että nämä ovat hajuttomia ja mauttomia. Makeat leivonnaiset on aivan yhtä herkullisia kuin ilman ”normaalitkin” ja Semperin tummista jauhoista tulee hyviä lättyjä. Jos tiedän, että kylään tulee vieras joka on keliaakikko, teen kaikille sopivan jutun gluteenittomista.

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Ehkä ne gluteenittomat olivat 10 vuotta sitten jotenkin mauttomia, mutta eivät todellakaan vuonna 2018. Rohkaisen maistamaan. Hienoa, että otat keliiakikot ihanasti huomioon!

Avatar

Ne ketkä eivät tiedä niin ehkä heidän mielestään. Itse olen syönyt yli kuukauden gluteenitonta ruokaa ja tehnyt myös koko perheelle ja ei ole huomannut maussa eroa.

Mutta onhan se hauska se kuva, koska kaikki noudattaa jotain ruokavalioo 😀

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Se siinä onkin jännä juttu, jos aikuinen arvostelee lapsen ruokaa maistamatta.

Avatar

Se vaan kun näitä ruokarajoitteusia on sellaisia joilla ei ole/ei ole diagnosoitu mitään vaivaa. Vaan on muka trendikästä syödä esim. gluteenitonta. Tai sitten esitetään allergista, jos jostain ei pidetä. Nämä vievät sitten ne, joilla todella on allergiaa, huonoon valoon. Ja kaikki rajoitteiset olis vaan turhasta valittajia. Teen ruokaa työni puolesta ja joskus kun tulee tilaus isoon tapahtumasn ja kysytään etukäteen mitä ruokaa. Sitten kun tekee erikseen niitä gluteenittomia yms. niin sitten ne ruuat jääkin syömättä. Siis jääkö näitä ihmisiä aina pois vai syökö ne sitten ”taviksille” tarkoitettuja ruokia? Se vaan on todella turhauttavaa tehdä erikoisruokavalion ruokia ja sitten niitä ei kukaan syökään. On kumminkin työläämpiä tehdä, varsinkin kun puhutaan tilaisuuksista mihin tehdään muutenkin paljon erilaisia ruokia.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä