Hemoglobiini 144, ferritiini huolestuttavan matala

Ferritiini on tämän päivän muotisana. Kaikki puhuvat nyt varastoraudasta eli ferritiinistä.

Elimistön rauta-arvoja kuvaava ferritiini on siis eri asia kuin hemoglobiini. Hemoglobiini voi olla hyvä, mutta silti voi olla monia oireita, jotka sopivat raudanpuutteeseen. Aika paljon nyt puhutaan näiden arvojen mittaamisesta tutkittaessa yleistä hyvinvointia.

Olen tässä tämän syksyn aikana kirjoitellut kaikkia hauskoja huumoripostauksia. Koko syksyn ajan olen kuitenkin miettinyt, että oikeasti pitäisi kirjoittaa siitä, miten väsynyt lapsiperhe- ja työarjen keskellä voi olla.

rautavarasto, ferritiini

Työpäivän jälkeen ihan loppu

Vaihdoin syksyllä työkuvioita, mikä on ollut vähän rankkaa, kun on tullut uusia juttuja. Olen ollut työpäivän jälkeen ihan loppu.

Olen alkanut unohdella sanoja tavallisessa puheessa enemmän kuin ennen. En ole voinut kuvitellakaan meneväni salille, kun tuntuu, että en jaksa nostaa edes kättä ylös. Olen jaksanut juuri ja juuri käydä pienillä kävelyillä, lähinnä metsässä, jossa olen käynyt puhaltelemassa ja potkimassa puita. Olen ollut väsynyt ja jopa ahdistunut syystä, jota en ole täysin ymmärtänyt.

Tyylilleni uskollisena en ole kuitenkaan hidastanut tahtia enkä vähentänyt töitä. En ole vain jaksanut liikkua, enkä, jos totta puhutaan, ole ollut kovinkaan hyvällä tuulella missään välissä. Olen nukkunut kahdeksan-kymmenen tunnin unia ja herännyt väsyneenä.

Olen alkanut pohtia, että olenko suorastaan uupunut.

Ferritiini matala

On alkanut tuntua, että en ole ollenkaan oma itseni. Minä en ole tämä, joka raahautuu huoneesta toiseen ja päivästä toiseen eikä oikein innostu mistään. Tuntuu, että aivot ovat pelkkää sumua välillä. Aivot jotenkin toimivat hitaammin kuin ennen. Väsymys on tuntunut enemmän fyysiseltä kuin henkiseltä.

Kävin lääkärissä muissa asioissa ja pyysin samalla, että minulta tarkistettaisiin muutamia veriarvoja. Kerroin väsymyksestäni ja pyysin, että minulta katsottaisiin ferritiiniarvo. Minulla on parin vuoden ajan ollut aiempaa runsaammat menkat, jotka ovatkin todella runsaat, joten pohdin, että ferritiiniarvo voisi olla hyvä tarkistaa.

Luin tänään tuloksiani näistä eri tutkimuksista. Ferritiini nousi heti esille: ferritiini oli 17,5, kun viitearvo on 10-150. Jonkun lähteen mukaan naisilla tulisi olla arvo 70 tai jopa 100!

varastorauta, ferritiini

Raudanpuute näkyy monella tavalla

Keskustelen lääkärin kanssa tuloksista vasta myöhemmin. Olen tässä nyt lueskellut tuosta ferritiinistä ja raudanpuutteesta. Luin, että raudanpuutteella saattaa olla osuutensa myös alakulossa, sillä rauta osallistuu myös aivojen dopamiiniaineenvaihduntaan, joka taas vaikuttaa mielialaan (Hyvä terveys).

Hemoglobiinini oli sen sijaan todella hyvä, 144. Iltalehden artikkelin mukaan hemoglobiiniarvo voi olla koko ajan hyvä, vaikka ferritiiniarvo olisi alhainen. Siksi pelkän hemoglobiinin tutkiminen ei riitä, koska raudanpuute voi jäädä tällöin huomaamatta. Iltalehden mukaan kansainvälisesti vakavasta raudanpuutteesta puhutaan, jos ferritiiniarvo on alle 30 mikrogrammaa litrassa. Jollekin ferritiiniarvo 20 aiheuttaa merkittävää toimintakyvyn alenemista, kun toinen pystyy vielä suoriutumaan. Tähän samaan olen nyt törmännyt muuallakin. Jotenkin pysäyttävää tuo, että joku pystyy vielä suoriutumaan. Kohta siis ei?

Aika moni pitää myös ferritiiniä höpöhöpöjuttuna, mutta itse mietin, että tämä selittäisi monia oireitani. Meillähän on ihan vitsi, että valitan lapsille, että koululaiset jumaliste, nyt äiti opettaa miten puetaan päälle (lue!) ja että olen itse ihan kananlihalla 20 asteen lämmössäkin. Talvella pidän kahta neuletakkia päällekkäin ja yöllä villasukkia, pyjamaa ja kahta peittoa.

Eiran sairaalan listauksen mukaan raudanpuutteen oireita ovat muun muassa väsymys, heikotus, huimaus, päänsärky, masennus, ahdistuneisuus, käsien ja jalkojen kylmyys, kynsien halkeilu, painon lasku tai nousu, keskittymiskyvyn puute ja nopeutunut syke. Aika monta näistä kohdista löytyy.

Nyt lääkäriaikaa odottaessa haluan kuulla kaikki teidän kokemuksenne matalasta ferritiiniarvosta, oireista ja hoidosta! Kertokaa kokemuksianne blogin kommenttikentässä tai blogini Facebookissa!

Lue myös

Ei mitään hattaraa vaan oikeaa arkea: laskuja, väsymystä ja täitä

Kuinka paljon äitien kestävyyskuminauha venyy?

Ferritiini, kolesteroli, D-vitamiini: selvitä arvosti nopeasti

Kommentit

19 kommenttia
Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Kiitos tekemästäsi työstä raudanpuutteen eteen!

Avatar

Rautalisä käyttöön samantien! Itselläni hyviä kokemuksia ferroforte nimisestä juomasta. Tällä hetkellä kokeilussa NordicHealth rautasuihke, kun jälleen oli tipahtanut vähän turhan alas arvot. Tota suihketta kehuttiin kovin käteväksi, kun ei niin ole väliä mihin aikaan päivästä ja missä välissä sen suuhunsa suihkii. Kuulemma imeytyy super hyvin, mielenkiinnolla odotellaan ja katsellaan. 😊 Itselläni myös D-vitamiini aivan liian alhaalla, sitäkin siis tankkailen nyt ahkeraan. Jospa tää olo ja elo tästä alkais taas kulkea kevyemmin. Tsemppiä ja kärsivällisyyttä sinne!!

Avatar

Samoja asioita itsekin miettinyt ja samoista oireista kärsinyt. Soitin terveyskeskukseen ja minulta otettiin peruslabroja, ferritiiniä ei otettu pyynnöstäni huolimatta. Selvisi, että hemoglobiinini on 101. Muistan sen olleen yleensä 130-140. Sairaanhoitaja käski syödä rautaa ja parin kuukauden päästä uudet labrat. Näin tk:ssa.

Avatar

Musta noi on jo kohtuulliset arvot. Toki reffit voisivat paremmatkin, mutta ne myös reagoivat helposti lenssuun yms.tulehduksiin. Itselläni mitattiin keväällä arvot hb 102 ja ferrit 3 ja olin lähdössä puolimaratonille, mutta lääkäri kielsi. Olen aiheesta useasti kirjoittanutkin. Ferrit nousivat 3 kuukaudessa tasolle 34 ja olin jo ihan eri ihminen.

http://www.optimismiajaenergiaa.fi

Avatar

Kiva kun otit asian esille. Minulla on myös yksi raskaus takana ja toinen raskaus parhaillaan meneillään kun samalla myös imetän vielä esikoista. Väsymykseen aloitin oma aloitteisesti n.4kk sitten rautakuurin ja lopetin kun neuvolassa oltiin sitä mieltä etten tarvitse. Neuvolassa minulta ei olla otettu kun hemoglobiini kerta toisensa jälkeen. Täytyykin otattaa ensi labrassa myös ferritiiniarvot.

Avatar

Mielenkiintoista, kuinka ferritiini on noussut esiin monella suunnalla viime aikoina. Kävin itse työterveydessä kun mikään uni ei tuntunut riittävän, olin jatkuvasti aivan lopussa työpäivän jälkeen. Kärsin tuolloin myös työstressin aiheuttamasta unettomuudesta.
Isossa verenkuvassa tutkittiin myös ferritiini, johon en sen kummemmin kiinnittänyt huomiota, kun lääkärikin lähinnä mainitsi että kannattaisi ehkä syödä rautaa, on vähän alhainen, mutta vielä rajojen sisällä. Vasta puoli vuotta myöhemmin kun toinen lääkäri kysyi, että oletkos muistanut syödä sitä rautaa, tämä arvo ollut tosi alhainen, kiinnitin asiaan huomiota.
Niin, olihan se 11 toki virallisten arvojen sisällä kuten eka lääkäri oli sanonut, mutta ehkä vähän painokkaampi kehoitus syödä rautaa ja seurata arvojen muutosta olisi ollut paikallaan. Minä kun koko ajan luulin, että olen vain huonossa kunnossa, työuupumuksen partaalla, en vain jaksa asioita kunnolla koska en jaksa liikkua, kuormitun ehkä vain omasta syystöni lapsiperhearjesta työntekoineen… Kuinka helppo sitä onkaan etsiä syytä omien korvien välistä, kun syy voikin olla elimistön toiminnassa!
Odotellessani verikontrollia olen pohtinut, johtuuko tämä ferritiinin puutos kenties jo raskauden aikaisesta hemoglobiinin romahduksesta, olisiko ferritiiniä syytä testata synnytyksen jälkeen sen lisäksi, että katsotaan vain hemoglobiini? Se nousi nopeasti takaisin erinomaisiksi, mutta jäikö varastot jo silloin vajaiksi? Olenko sinnitellyt vuosia kokien aivan turhaa voimattomuutta ja uupumusta tilanteessa, jossa olisin voinut olla huomattavasti virkeämpi!

Avatar

Mä menin kesällä yksityiselle mittaamaan ferritiinin. Olin tosi loppu(niinkun oikeesti loppu!) ei jaksanut tehdä mitään! Ahdisti ja itketti kun lapsia piti laittaa päikkäreille. Ja kerhoon en edes aina jaksanut viedä, koska kävely tuntu ihan mahdottomalta ajatukselta! No ferritiini oli 6.1…. yleisellä oli sitä mieltä että arvo on hyvä🤣 ihan paskaa ettei tollasta osata hoitaa! Nyt on muuten kansalaisaloite tästä asiasta kiertämässä. Luin että yksi raskaus ja puolenvuoden imetys kuluttaa rautavarastot melkeen tyhjiin (eli 30, sen jälkeen ne on käytännössä tyhjät ja jos tulos on alle 70 niin saa jo oireita). Ja varaston täyttyminen voi kestää jopa 10 vuotta. Olettaen siis ettei mitä rautalisiä popsita luulisin. Ja todellakin naisilla pitäs olla ainakin sata! 150 niin on hyvä!

Avatar

Ja piti lisätä et hemoglobiini mulla nyt kolmen kuukauden raudan syönnin jälkeen on 119. Eli sillon kesällä ollut varmaan aika matala sekin

Avatar

Miehelläni oli kesällä mm. levottomat jalat öisin. Nousi monesti öisin tekemään kyykkyjä, että saisi nukuttua. Ajateltiin, että helle on syynä. Päädyimme ostamaan ilmalämpöpumppukin, että olisi helpompi nukkua. Hän oli myös tavallista ärtyisämpi, ja ihmetteli miksi ei jaksa kunnolla ilman taukoa ajaa nurmikkoa. Miehen sisko sanoi elokuussa, että kannattaisi tutkituttaa veriarvot, että hän tutkitutti ja sanoi, että hb oli vähän alakantissa. Mieheni päätti mennä myös verikokeisiin. Tulokset saatuaan hämmästyimme hb 71 ja ferritiini 3. Mieheltäni kysyttiin heti, että huimaako ja käskettiin menemään lääkäriin pikaisesti. Heti tiedettiin mistä on kyse, vuotavat sisäiset peräpukamat. Mieheni on melko kauan niistä kärsinyt ja niitä on operoitu pariinkin otteeseen. Ei olla ymmärretty, että ne laskis rauta-arvoja noin radikaalisti. Pitäisihän minun hoitajana se tietää. No enpä vain ollut tullut ajatelleeksi. Mieheni meni lääkäriin ja kiireellisesti tehtiin ala- ja yläkautta tähystys. Alakautta löytyi kookkaat peräpukamat ja yläkautta tehtävässä kaikki oli ok. Mieheni aloitti syömään rautaa ja sai lähetteen Tyksiin. Tyksissä peräpukamat hirtettiin ja nyt pitäisi olla pukamat pois, mutta vielä satunnaisesti tulee verta. Operaatiosta nyt vajaa kuukausi. Tällä hetkellä hb 125 ja ferritiini muistaakseni 27 viimeksi. Jalat eivät ole olleet enää levottomat ja ärtyisyyttä ei sillä tavalla enää ilmene. Ai niin ja olihan mieheni n. 5 kg laihtunutkin huomaamatta. Nyt jo ainakin 3 kg tullut takaisin. Kannattaa siis ihmeessä tutkituttaa rauta-arvot, jos pidemmän aikaa ollut erinnäisiä oireita!

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Onpa hyvä, että lopulta löytyi syy!

Avatar

Itsellänikin ferritiinilukema oli 14. Erikoislääkäri sanoi että ”se nyt sellainen muoti-ilmiö”, kun halusin nuo tutkituttaa.. olin lopen uupunut ja alakuloinen. Söin useamman kuukauden rautaa 100mg/päivä. Nyt olen jatkanut 25mg, mutta mietin että riittääköhän se. Olo on kyllä huomattavasti parempi! Olen vain kuullut että saattaa mennä vuosia, ennen kuin ferritiinit nousevat hyviin lukemiin. Ei muuta kuin rautakuurille! Tsemppiä!

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Lääkärin mukaan arvoni ovat oikein hyviä, mutta sanoi,että voinhan kokeilla rautakuuria… Todellakin kokeilen!

Avatar

Mulla ferritiinit 17 ja syön rautaa 200-300mg päivässä. Obsidan paketissa lukee, että jos on vaikea raudanpuutos on rautaa syötävä ton verran päivässä. 25mg ei riitä mihinkään.

Mulla 2kk välein kontrolli. Saatan joutua syömään vähintään puoli vuotta. Mulla takana 5 raskautta ja imetystä kaikilta noin vuosi. Lisäksi runsaat kuukautiset. Oireina tykytys, ärtyisyys ja väsymys. Hb 130.

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Oho, näin eri tavoilla ne lääkärit määrää… Kiva kuulla sinun kokemuksesi!

Avatar

Itselläni mitattiin juuri ferriitti arvoksi 17 hb oli pikamittauksella 134,mutta verikokeessa 119. Oireita olikin vaikka muille jakaa, todella hurjiakin oireita:
Hiukset lähtevät päästä
Mieliala on todella alakuloinen
Lenkillä ei jaksa kävellä, lihakset hapottaa heti
Hengenahdistus oli niin kovaa, että välillä mietin että mietin onko jo keuhkoveritulppa
Syke oli korkea
Yleinen uupumus ja voimattomuus
Rannesäryt
Ihon kuivuminen
Palelu ja painonnousu
Oliskohan tuossa ollut jo kaikki, tosi paljon ja epämääräisiä oireita kyllä oli itsellä.

Nyt olen syönyt noin 3 viikkoa Maltofer nimistä rautavalmistetta. Suosittelen kyllä sitä,ei ole niin tarkka ottaako tyhjään vatsaan, on siis pureskeltava tabletti eikä aiheuta niin pahoja vatsaoireita kuin muut rautavalmisteet. Hiukan kalliimpi on kyllä. Mutta tässä viikon sisään olen alkanut huomata, ett oireet ovat alkaneet hiljalleen laimentua. Noin 3kk rautakuuri on itsellä menossa, 2kk kohdalla mitataan arvot uudelleen että tiedetään missä mennään. Salakavala on kyllä,kun oireet hiipivät niin hiljalleen!

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Hyvä, että on auttanut! Minulle lääkäri sanoi tänään, että arvo 17,5 on ihan normaali… No ei tunnu siltä! Alan syödä nyt rautaa kuitenkin.

Avatar

Olen saanut rautaa tiputuksessa useita kertoja juuri alhaisen ferritiini arvon vuoksi. Vatsani ei kestä rautatabujen syömistä eli siksi tiputus. Arvo taisi olla 13. Olin väsynyt, huimasi, sydän pamppaili ym. Viikko tiputuksesta olo oli aivan erilainen.

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Hyvä, että pääsit!

Avatar

Muista että syyn hoitaminen on avain pitkäkestoisten ja pysyvien hoitotulosten saamiseen! Olen hoitanut tuhansia raudanpuutteisia ja koonnut muhkeaa lukupakettia aiheesta blogiini http://www.raudanpuute.fi, tervetuloa tutustumaan!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä