Reuma vai pelkkä matala ferritiini oireiden syynä?

Rakkaat lukijat, kaipaan kokemuksianne! Onko teillä kenelläkään reuma tai toistuvia niveloireita, joihin ehkä liittyy matala varastorauta-arvo eli ferritiini?

Minulta on jo lähes kolmen vuoden ajan tutkittu reuman mahdollisuutta. Tutkimus- ja lääkärikäyntilistani on jo aika pitkä: useita verikokeita, kolme käyntiä reumalääkärillä, kaksi käyntiä leikkaavalla jalkaortopedillä, useita yleislääkärikäyntejä, fysioterapiakäyntejä, useita röntgenkuvia ja magneettikuva.

reuma

Oireileeko reuma näin?

Näiden kolmen vuoden aikana minulla ovat oireilleet sormet, varpaat ja päkiät. Oikea jalka oli kipeä ja turvonnut 11 kuukautta, kunnes parani lopulta kortisonpiikkien myötä pikku hiljaa. Vasen jalka on nyt ollut kipeä kohta kaksi kuukautta.

Sormista minulla on oireillut napsusormena tai nivelen turvotuksena nyt kolme eri sormea. Tilanne on rauhoittunut kortisonipiikeillä.

Toistaiseksi mitään syytä ei ole löytynyt. Verikokeita on otettu hurja määrä. Ainoana poikkeuksena ovat korkeat tumavasta-aineet sekä suvussa oleva reuma.

reuma

Sittenkin ferritiini?

Niin kuin olen kirjoittanut, minun ferritiiniarvoni oli syksyn alkupuolella 17,5. Voitte uskoa, että olen lukenut aika paljon varastoraudasta ja aiheesta raudanpuute ilman anemiaa. Olen lukenut, että matalaan varastorauta-arvoon voi liittyä niveloireita. Reumalääkäri tyrmäsi kuitenkin sen ajatuksen.

Tällä hetkellä syön kortisonia pitkän kuurin ja odotamme, mikä nivel oireilee seuraavaksi. Ihan jännittää, joko kohta olisi peukaloiden vuoro… Seuraavan oireilun myötä tieni vie todennäköisesti Taysin reumapolille.

Te ihanat lukijat, onko kenelläkään teillä jalkapohjissa geelityynyn tunnetta sekä voimakkaasti turpoavia varpaita tai turpoavia sorminiveliä? Mikä näissä on ollut syynä?

Ferritiini postauksissa

Hemoglobiini 144, ferritiini huolestuttavan matala

Jatkuva palelu vaikeuttaa jo lastenkasvatustakin (ferritiini!)

Ferritiini, kolesteroli, D-vitamiini: selvitä arvosti nopeasti

Kommentit

12 kommenttia
Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Tarkoitin, että olen lukenut paljon ihmisten kokemuksista erityisesti tuosta ryhmästä, että matala rautavarastoarvo ja niveloireet ovat liittyneet yhteen monilla. Kysyin onko muilla sellaista. En ole lääketieteen ammattilainen, toivoin vain kokemuksia. Kerro ihmeessä, jos tiedät enemmän.

Avatar

Mulla! Toinen jalkapohja pullistui ja kipeytyi, kuljin kepeillä pari viikkoa. Varpaat on kipeät ja turvonneet, jalkapohjat on kipeät, sormet jäykät ja nimettömät kipeät kummastakin kädestä. Sormet eivät enää taivu mihinkään tarkkaan näpertelyyn ja tavarat tippuu käsistä. Polvet turposivat. Toinen jalkaterä on ollut sinertävä jo vuoden. Lämpöilyä oli puoli vuotta. Oireet helpotti pitkällä kortisonikuurilla, mutta ovat taas pikkuhiljaa alkaneet palata.

Reumalääkäri ei osannut auttaa, sisätautilääkäri piti varmana jotain sidekudossairautta. Anemia minullakin, Hb 100 ja ferritiini 7.
Kaikki kokeet oli ok, nyt vaan odotetaan ja seurataan.

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Voi että, kuulostaa kurjalta! Tsemppiä!

Avatar

Valitettavasti en reumakysymyksiin osaa vastata, mutta voin suositella sinua kokeilemaan powerballia. Minulla itsellä on nivelvaivoja erityisesti sormissa ja ranteissa ja powerball on niihin auttanut. Se vahvistaa käden lihaksia ja nivelet saavat siten enemmän tukea. Jaloilla sitä ei oikein voi pyörittää 😀 En uskalla luvata onko tästä apua mahdolliseen reumaan mutta nivelsärkyyn se auttaa.

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Kiitos vinkistä!

Avatar

Tällaisiako ovat koulutetun ihmisen ”tiedonhakukeinot”? Minkä arvoisiksi tiedoiksi arvioit, jos sinulle nyt täällä joku huutelee, että kyllä on matala feritiini ja nivelkipuja? Ja ihan mielenkiinnosta, linkkaapa lähde näiden kahden yhteyden taustaksi.

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

On ihan eri asia keskustella oireista ja kokemuksista kuin pyytää diagnoosia. Minä vain kyselin, onko muilla tästä kokemuksia. Jos sinua kiinnostaa ferritiiniasia, liity Facebookissa Raudanpuute-ryhmään. Kyllä minun asiani on ihan lääkäreiden hoidossa, mutta keskustella ja kirjoittaa toki saa.

Avatar

Ei löydy lähdettä siis? Enkä nyt tarkoita, että ”fb-ryhmässä joku kertoi”.

Avatar

Muutama vuosi sitten luulin kivun perusteella astuneeni neulan päälle. Lääkärissä neulaa ei näkynyt. Lääkäri määräsi verikokeita ja sain lähetteen reumalääkärille. Reumalääkäri totesi reuman, koska verikokeissa näkyi tumavasta-aineita.
Samoihin aikoihin sain lisää oireita, sormet ei taipunut ja olivat kipeät. Niihin aikoihin imetin enkä voinut juuri lääkkeitä käyttää mutta imetyksen loputtua (ja seuraavankin lapsen synnyttyä ja imetettyäni) sain aloitettua trexan lääkkeen ja sain reuman kuriin. Muutama vuosi meni kortisoni pistoksilla

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Jännästipä alkoi! Hyvä, että lääkkeet auttoivat!

Avatar

Hei
Onko otettu keliakiakokeita? Yhdellä työkaverillani epäiltiin reumaa, mut paljastukin keliakiaksi. Itellänikin kävi niin että kun muista syistä jäin gluteenittomalle ruokavaliolle niin se vaikutti myös niveliin. Eli jäykkyys hävisi polvista ja nilkoista. Eli keliakiaverikoetta vois lääkäriltä ainakin pyytää jos sellaista ei ole otettu jo. Toivottavasti syy selviää ja saat toimivan lääkityksen. Tsemppiä.

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Minut on itse asiassa jopa tähystetty. Geeni löytyy ja lapselta keliakia, mutta minulta ei. Olen silti 95-prosenttisesti aina gluteenittomalla ruokavaliolla.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä