Aikuinen, uskalla ottaa lapsen kännykkä pois

Lapsen kännykkä ja sen käyttö on asia, joka menee minulla välillä tunteisiin. Erityisesti aikuisten voimattomuus lasten kännykän käytön edessä. Kerron muutaman esimerkin.

1. Seiskaluokan vanhempainillassa takanani keskusteli kolme äitiä. Yksi kysyi muilta, että onko heidänkin lapsi ihan väsynyt aamuisin. Hän kyseli, että onko tämä koulunkäynti nyt muistakin teineistä kauhean raskasta, kun aamulla väsyttäisi hirveästi. Toinen äiti kysyi, että monelta kysyjän lapsi sitten menee nukkumaan. Äiti vastasi, että ”Niin no en tiedä, kun hän jää aina sinne huoneeseen vielä valvomaan, kun me muut käydään nukkumaan”. En enää kuullut, mitä muut vastasivat, kun kaikki keskittymiseni meni siihen, että en kääntynyt ympäri ja sanonut, että mitähän *ittua, yritäpä opetella kasvattamaan lastasi.

2. Tutun teini-ikäinen lapsi *erseili eikä äiti saanut otetta lapseen. Sanoin, että ota kännykkä päiväksi pois tai vähintään yöksi pois illalla kello 21, niin alkaa ehkä hommat sujua. Äiti vastasi, että ei voi, kun kännykässä on herätyskello. Ööö, mielestäni herätyskelloja myydään yhä kaupoissa.

3. Vanhempi sanoi Facebookin keskustelupalstalla, että seitsemänvuotiaalle kelpaa vain tietynlainen kallis kännykkä, ei mikään huono kuulemma kelpaa. Huono kelpaa korkeintaan kolmevuotiaalle. Puuuuuuh!

No niin, meni jo tunteisiin nuo esimerkkien kirjoittamiset tässä minulla.

lapsen kännykkä

Lapsen kännykkä, aikuisen säännöt

Vanhemmat ovat voimattomia lasten kännykän käytön edessä.

Minähän olen itse somen masterkäyttäjä sekä työssäni että vapaa-ajallani. Verkkotiedottajana some on minulla auki aina. En kiellä nettiä, en somea enkä kännykkää aikuisilta enkä lapsilta. On tärkeää olla mukana kehityksessä. Lasten tulee oppia käyttämään erilaisia laitteita ja sovelluksia. Medialukutaito on äärimmäisen tärkeää. On tärkeää oppia lähdekritiikkiä sekä olla mukana ajan hermoilla. Meillä esimerkiksi pienin oppi lukemaan viisivuotiaana Ekapelin avulla. Digitalisoituminen on tuonut paljon hyvää meille kaikille.

Sitä en ymmärrä, että vanhemmat ovat voimattomia lasten kännykän käytön edessä. Jotkut lapset jakavat nettiin itsestään heruttelukuvia, toiset pelaavat koko yön. Lapset rikkovat monen sadan euron kännykät ja vaativat kohta uudet kalliit kännykät.

Nyt valoja päälle! Kuka teidän perheessä määrää? Kahdeksanvuotias? Viisivuotias? Neljätoistavuotias? Vai kenties kuitenkin aikuinen? Eikö lapsia enää uskalleta kasvattaa? Jos lapsi ei osaa käyttää kännykkää oikein, niin silloin hän ei käytä kännykkää. Eikö?

Moni lapsi osaa käyttää kännykkää ihan oikein, mutta sitä en ymmärrä, että aikuinen ajattelee, että jos aikuinen koskee lapsen kännykkään, niin se olisi vähän sama kuin koskisi lapseen itseensä jotenkin rumasti. Kyllä kuulkaa 10-vuotiaalta saa ottaa kännykän pois ja sanoa, että nyt pihalle pulkkamäkeen. Miksi ihmeessä ei saisi sanoa ja ottaa kännykkää hetkeksi pois?

lapsen kännykkä

Lapsen kännykän käytön säännöt

Seitsemänvuotias kysyy kännykän käyttöön luvan.

Meillä 7-vuotias sai nyt joululahjaksi kännykän. Hän on ollut siitä todella onnellinen. Minkäänlaista ongelmaa sen käytössä ei ole vielä ollut. Meillä on iso perhe, ja lapsi on toistaiseksi aamu- ja iltapäivähoidossa, joten kännykkä ei ole vielä esimerkiksi yksinolon tai koulumatkan turvana. Siksikin hän käyttää sitä vähemmän kuin joku paljon yksin kotona oleva 7-vuotias.

Teimme 7-vuotiaan kanssa tällaiset kännykän käytön säännöt:

1. Puhelimessa on Family Link -sovellus. Lapsi ei voi ladata mitään sovellusta tietämättämme. Voimme säädellä ja seurata hänen kännykän käyttöään.

2. Vain kotinetti. Mielestämme pieni lapsi ei tarvitse nettiä muualla kuin kotona tai kenties kaverin luona. Ei missään tapauksessa ulkona.

3. Kännykkä on yöt olohuoneessa.

4. Kännykän käyttöön kysytään lupa. Tarkoitus ei ole, että lapsi istuu tuntikausia omassa huoneessaan kännykkä kädessä vaan että kännykkää käytetään erikseen sovittuna aikoina. Viesteihin ja puheluihin saa vastata.

5. Vanhemmat tietävät kännykän salasanan ja katsovat, mitä lapsi puhelimellaan tekee.

6. Koska toistaiseksi lapsi viedään ja haetaan, hän ei saa ottaa kännykkää kouluun.

lapsen kännykkä

Lapsen kännykkä tarvittaessa jäähylle

Ollaan aika hukassa vanhemmuudessa, jos ei uskalleta sanoa, että nyt loppuu *erseily.

Isompien lasten kanssa haluan, että kännykän käyttö perustuu luottamukseen. He tietävät, että voimme katsoa esimerkiksi millä sivuilla he käyvät. Otamme kännykät jäähylle, jos hommat eivät toimi. Vuorokauden kännykättömyys toimi syksyllä 14-vuotiaalla hienosti, lue tästä antamastamme rangaistuksesta.

Mielestäni vanhempien kuuluu sanoa, että teini ei käytä kännykkää yöllä vaan nukkuu. Jos kännykkä haittaa iltatoimia tai vähentää yöunen määrää, aikuinen ottaa kännykän yöksi pois, ja piste.

Lasten oikeus on saada ruokaa, hoivaa ja vaatteita, mutta ei surffailla keskiyöllä kännykällä, kun herätyskello soi seitsemältä. Ollaan aika hukassa vanhemmuudessa, jos ei uskalleta sanoa, että nyt loppuu tuo *erseily, kännykkä tänne. Ja aikuinen määrää, minkä hintainen kännykkä on hänen lapsellensa sopiva. Ei lapsi eikä lasten kaverit.

Uskallatko olla aikuinen? Vai ajatteletko, että pääset helpommalla, kun annat lasten ottaa itse vastuun kännykänkäytöstään?

Kommentit

10 kommenttia
Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Joo, tuo on hyvä! Hyvä te! Ja kiitos palautteesta.

Avatar

Meillä loppui kännykästä ja netti ajasta riitely kun pojan puhelimeen laitettiin screentime sovellus, minkä kautta rajataan kaikkien appien, pelien yms käyttö kahteen tuntiin päivässä. Sen jälkeen toimii vain viestit ja puhelut. Pleikka on myös, ja lapsi tietää että jos siitä tulee riitaa niin myös siihen voi asentaa lapselle käyttäjän ja sitä kautta rajata aikaa. Hyvä teksti!

Avatar

Olet ihan mahtavasti tärkeän asian ytimessä. Kiitos! Ajattelen tätä asiaa viikoittain tai jopa päivittäin. Olen töissä nuorisopsykiatrisella poliklinikalla ja surullinen tosiasia on, että iso osa meidän ajastamme menee siihen, että opetamme vanhempia sanomaa ei ja asettamaan rajoja kännykän käyttöön, kun vaikka unettomuuden takaa paljastuukin puhelin. Lapsi tai nuori ei (yleensä, poikkeuksia toki on) vielä osaa säädellä laitteen käyttöään ja siksi se on aikuisen tehtävä. Jos lapsi on jatkuvasti puhelimella ja siksi väsyttää ei lasta voi pitää syyllisenä tilanteeseen.

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Uskon tämän täysin! Meillä ainakaan 15-vuotias ei itse päätä, koska hän menee nukkumaan. Me vanhemmat päätämme sen. Pelottavaa, että vanhemmuus on niin hukassa monilla.

Avatar

Hyvä sanoma, ehdottomasti näin! Taisto siitä, kuka perheessä määrää alkaa jo varhain, viimeistään uhmaiässä. Vaatii ajattelua ja systemaattisuutta kyetä olemaan rakastava, rajat asettava vanhempi. Siksi on hyvä että aiheesta puhutaan. Kuten esität, lapselle voi tehdä selväksi jo paljon ennen kännykän saamista että vanhemmat määräävät asioista (lapsen parhaaksi). Näin kännykän käytön rajoittaminen, tai muu ”suunnanohjaus” on suorastaan oletettavaa, eikä raivokohtausten arvoinen maailmanloppu ”ilkeiltä vanhemmilta”.

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Kiitos Marja!

Avatar

Tuli sellainen pointti mieleen, että olisiko sekin joissain tapauksissa kun vanhemmat ovat itsekin niin koukuttuneita siihen puhelimen näpräämiseen 24/7 niin ei ”voida” lapseltakaan sitä kieltää.

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Jos aikuinen syö liikaa karkkia, niin aikuinen kärsi reikäiset hampaat ihan asian tiedostaen. Jos aikuinen antaa lapselle liikaa karkkia, niin lapsi kärsii reikäisistä hampaista. Jos aikuinen näppäilee yöllä kännykkää, niin aikuinen kärsii itse univelkansa. Jos aikuinen sallii lapselle saman, niin lapsiparka kärsii. Kyllä monessa asiassa kysytään vanhemmuutta. Itse voi aikuinen toimia tyhmästi, mutta hän tiedostaa sen riskin, mitä asioista seuraa. Lapsi ei ymmärrä kokonaisukuvaa, jolloin tarvitaan vanhemmuutta. Kurjaa, että kaikki vanhemmat ei tätä tajua.

Avatar

Meillä kännykät ovat joskus vanhempien hallussa pitkäänkin jos ei velvollisuudet tahdo luonnistua. Myös isommalla teinillä.
Screentime-sovellus on myös oiva apuväline.
Puhelinta ei lapset näpräile arki-iltoina enää tietyn kellonajan jälkeen. Arki-iltoina ja aamuina on blokattu muut paitsi soitto- ja viestiominaisuus. Näin ovat ilta- ja aamutoimet onnistuneet helposti.

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Kuulostaa hyvältä!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä