Anafylaktinen shokki: ambulanssilla ensiapuun!

Anafylaktinen shokki, ambulanssi, sairaan tarkka tarkistaminen jokaisesta suupalasta. Ruoka-aineallergiat, gluteeniton, pähkinätön, laktoositon. Minun arkeani, ei mitään sen kummallisempaa.

Järjestin viime kesänä sukuni ison tapaamisen. Esikoiseni luki osallistujalistaa ja siihen liitettyä ruokavaliolistaa. Hän pysähtyi lukemisessaan, tuijotti tekstiä ja alkoi sitten nauraa. ”Katsoin, että apua, kenellä on noin paljon allergioita, kun on laktoositon, gluteeniton ja pähkinätön! Sitten katsoin, että aaa, niiiiin joo. Äidillä.”

Niin, minulla. Laktoositon, gluteeniton ja pähkinätön. That´s me. Aika usein tekee mieli sanoa, että anteeksi, en minä tahallani ole hankala!

anafylaktinen shokki

Anafylaktinen shokki

Päädyin ambulanssilla ensiapuun saatuani analylaktisen shokin.

Olin nuorena neljä vuotta lakto-ovovegetaristi. Siitä tai muusta johtuen, sinä aikana ilmeni kaikenlaista. Ensin tuli paha siitepölyallergia. Sitten laktoosi-intoleranssi. Sitten vakava pähkinäallergia.

Päädyin muutaman kerran ensiapuun saatuani analylaktisen reaktion. Kerran sain sen ruokakaupan kynttilähyllyllä tuoksuista, kaksi kertaa juoksulenkillä metsässä siitepölyaikaan ja kerran syötyäni pähkinää. Kerran matkustin ensiapuun ambulanssissa, muut kerrat autolla huolestuneen mieheni tai isäni kyydittäessä. Ensiavussa meni tunteja.

Minulla anafylaktisessa shokissa verenpaineet laskevat, iho menee nokkosihottumalle, korvat menevät lukkoon, oksettaa, näkö katoaa ja on vaarana kurkun turpoaminen. Se ei ole mikään pikku juttu.

Vaikka erityisesti pähkinä on minulle vaarallinen juttu, välillä ruokavalioni hävettää minua.

anafylaktinen shokki

Gluteenista kurjat oireet

Jätän suosiolla väliin kakut, keksit, suklaat, pullat ja leivät.

Laktoosi saa minulle aikaan sekä maha- ja suolistovaivoja että vahvan yökkimisreaktion, joten on selkeä juttu, että en käytä laktoosia. Laktoosi-intoleranssi on aikoinaan testattu terveyskeskuksessa.

Gluteenin välttäminen on taas monimutkaisempi juttu. Allergiatesteissä minulle on tullut selkeät reaktiot kaikista viljoista. Vältän gluteenia myös siksi, että minulla on keliakiageeni. Keliakia taas on autoimmuunisairaus eikä allergia. On todennäköistä, että keliakia puhkeaa minulle, joten koen gluteenin nytkin turhana. Tähystyksessä keliakiaa ei löytynyt, mutta en kaipaa diagnoosia myöhemminkään enkä jotain tulevaisuuden tähystystä ajatellen halua elää gluteenia syöden.

Vältän gluteenia pääasiassa oireiden ja IBS:n vuoksi. FODMAP-ruokavaliossa on hyvä olla vehnätärkkelyksetön ruoka. Gluteeni saa minulle aikaan valtavan mahan turpoamisen, viikkojen ummetuksen sekä todella oksettavan olon.

Ei ole kuitenkaan vaarallista, jos joskus käytän vähän laktoosia tai gluteenia, kun keliakiaa ei ole todettu ja laktoosioireet ovat vain kurjia, eivät vaarallisia. Maa- ja hasselpähkinää en sen sijaan voi käyttää yhtään. Jätän suosiolla väliin kakut, keksit, suklaat, pullat ja leivät, joiden ainesosista ei ole varmuutta tai jotka sisältävät varmasti pähkinää tai gluteenia. Ulkomailla vältän kaikkea, missä mitenkään voisi olla pähkinää.

anafylaktinen shokki

Ruokavalioni hävettää minua

En haluaisi olla se hankala ja se erilainen.

Vaikka ihmiset ymmärtävät ruokavalioni, koen välillä noloutta siitä. En haluaisi olla se hankala ja se erilainen, mutta niin vain on. Toivoisin, että ihmiset ymmärtäisivät, että ei haittaa, jos minulle ei ole mitään. Pärjään kyllä. Aika usein on jotain, mutta jos ei ole, ei se mitään. Parempi turvallinen olo kuin jännitys siitä, onko ruuassa sittenkin jotain kiellettyä.

Haluan kasvattaa keliakiaa sairastavan lapseni elämään sairautensa kanssa ylpeänä ja rohkeana ilman häpeää omasta ruokavaliosta. Silti huomaan, että itse joudun tekemään töitä sen asian eteen omassa arjessani, omassa päässäni. Muita asia ei haittaa, mutta itse mietin sitä.

Anteeksi, että leivokseni on kalliimpi kuin muiden. Harmi, että seurueelle tilattu kallis gluteeniton kakku olikin vuorattu pähkinällä, ettekä tienneet, että minulle ei käy pähkinäkään. Anteeksi, että olin hankala, vaikka en sanonutkaan mitään muuta kuin että anteeksi, en voi ottaa tätä.

Vaikka ruokavalioni saisi sinulle hien otsaan, pyydän: älä stressaa. Minä voin tuoda omat eväät tai kertoa tarkasti, mitä voin syödä. Sinun ei tarvitse olla minun ruokavalioni asiantuntija. Ihan peace vaan, niin minäkin uskallan ottaa rennosti.

Lue myös

En ole raskaana – IBS ja FODMAP

Näin lapsemme keliakia diagnosoitiin

Keliakia diagnosoitu – näin pääset alkuun

Näin ammattikeittiöt huijaavat keliaakikkoja

Kommentit

10 kommenttia
Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Joo ei kannatakaan! Meillä toisella isommalla on keliakiageeni, toiselta ei ole tutkittu. Normaalisti syövät gluteenia. Vaikka keliakia ei olekaan allergia vaan periytyvä sairaus, mutta silti.

Avatar

Mulle on tullut anaflyktinen shokki ns tuntemattomasta syystä….mutta kuitenkin toistaiseksi vain rasitusanaflyksia (onkohan tuo edes oikea sana?). Se vähän sitten varjostaa liikuntaa joskus kun pelottaa. Se on tullut vain juostessa ja kerran rankassa ratsastustreenissä. Muutamia varotoimen pisteitä osaa nykyää tehdä ja yrittää sitä
Ehkäistä. Oletus on että altistun jollekin allergioista ja siihen rasitus niin tulee kohtaus. Esim tallilla käynnin jälkeen en mene enään lenkille koska olen allerginen hevosille mutten oireile suoraa niiden kanssa. Kerran ratsastuksessa saatu kohtaus ei kyllä saa minua lopettamaan vaikka kyllä ne kohtaukset aina masentaa ….niitä tulee onneksi vain tooosi harvoin ei edes joka vuosi.

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Joo mullakin tullut ehkä yhdistelmästä syöty pasta + siitepölyt + juoksu. Onneksi ei tule sulle usein. Pelottavaakin!

Avatar

Ps. Mulla siis turpoaa naama ihan kokonaan. Viimeksi turposi kieli se oli jo pelottavaa. Joskus onneksi auttaa pelkkä ambulanssi hoito . Ennen otin vain histamiinia ja olin kotona kunnes kielen turpoamisen jälkeen lääkärit vähän kertoi miten vakava kohtaus voi olla.

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Aika hurjaa!

Avatar

Onko teidän lapsilla pähkinäallergiaa? Mietin vain, kun esikoinen on todella allerginen maapähkinälle, että miten todennäköisesti allergia olisi myös toisella lapsella.

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Ei ole meillä lapsilla. En tiedä onko periytyvää. Ehkä ei?

Avatar

Muistaakseni alttius allergioihin on periytyvää, mutta oletuksena ei vältellä esim. samaa ruoka-ainetta, jolle vanhempi allerginen vaan oireiden mukaan sitten karsitaan/siedätetään.

Avatar

Ihan kuin omasta lapsestani olisin lukenut, sillä erolla et keliakia dg. On vahvistettu 4v sitten hänen ollwssaan 4-vuotias, suolinukka oli tuhoutunut kokonaan. Vuosi ennen sitä saatiin jo lakstoosi-intoleranssi dg. Nyt reilut 1.5v sitten myös hasselpöhkinäallergia. Toki sulkee pois kaikki pähkinät sillä valmistajan ri tarvitse ilmoittaa mitä pähkinää tuotteessa on käytetty ja onko mahdollista että muiden pähkinöiden kanssa olis mahdollista kontaminaatiota. Lapsellani on vielä vakava muotoinen allergia, eli hänellä on hasselpähkinän varastoproteiini. Minulla meni useampi kk aikaa käsitellä ja takaumat olivat hirveitä kun hoin itselleni ja läheisille että olisin voinut tappaa tyttäreni. Itsesyytökset olivat valtavat. Miksi en huomannut ja tajunnut? Miksen ottanut vakavasti kun sanoi et suu kutisee. Koska ei tullut hengenahdistusta eikä nielu ja kieli turvonnut (ei onneksi niillä kerroilla).
Nyt viimeisimpänä lapsella on tulossa astma dg. Se olikin tiedossa et näin voi käydä. Pienestä asti atoopikko ja muöla on myös astma.
Silti, kaikesta vastustuksesta huolimatta hän on kilpaurheilija.

Moni asia on niin pienestä kiinni, välillä sitä vain väsyy kenellekään selittämään mitään.
Itselläni myös keliakia, laktoosi, kala-allergia, kiwi hedelmä vain muutamia mainitakseni.

Kiitos tästä tekstistä. Helpottaa jällewn kun tajuaa että on muita samassa tilanteessa olevia.

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Voi että, paljon on kaikkea teillä. Sitten lapsen kanssa on vielä se pelko, että tajuaahan itse asian vakavuuden eikä ala uhmakkuuttaan syömään kielletttyä… Ja kyllä, meitä on muitakin!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä